Dzisiejsze risotto jest wynikiem kuchennego eksperymentu. Chciałam połączyć aromat świeżych ziół ze słodką żurawiną, lekko kwaskową pomarańczą i aromatycznym parmezanem. Eksperyment jak najbardziej udany
Mia Cucina SofietaWłoskie kremowe risotto z dodatkiem pomidorów. Jeśli lubicie pomidorową z ryżem to danie na pewno Wam zasmakuje ;) Może być samodzielną potrawą lub dodatkiem do dania głównego.Składniki na 2 porcje:100 g ryżu arborio2 szklanki gorącego bulionu warzywnego200 g pomidorów bez skórki (mogą być z puszki)50 ml białego winamała cebulaząbek czosnku2 łyżki masła2 łyżki startego parmezanuświeża natka lub bazylia2
wyzwania kuchenneRisotto z brokułami... Kremowy, aksamitny ryż. O delikatnie cytrynowym aromacie. Z dodatkiem brokułów. Oprószony startym parmezanem. Pychota! Składniki: 300 g ryżu do risotto - Arborio; 1 litr bulionu - u mnie 1 litr gorącej, przegotowanej wody + 1 łyżka vegety; 1 średnia cebula; 2 ząbki czosnku; 1 średni brokuł; Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny; Skórka starta z 1/2 cytryny; 1 łyżka masła(...)wymieszać. Zestawić z ognia. Następnie dodać różyczki brokułu, przyprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać. Risotto podawać bezpośrednio po przygotowaniu, oprószone startym parmezanem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Do przygotowania klasycznego risotto potrzebny jest specjalnie przeznaczony do tego celu włoski ryż z okrągłymi ziarnami. Dość powszechnym w polskich sklepach jest Arborio. Ryż paraboiled, długoziarnisty czy w torebkach nie nadaje
Gospodyni MiejskaRisotto to włoska potrawa, której podstawowym składnikiem jest oczywiście ryż. Bazę na risotto sporządza się zawsze tak samo, dopiero dodatki które do niego dobierzemy nadają mu smak, który pragniemy wydobyć. Risotto serwowane jest z najprzeróżniejszymi dodatkami, od grzybów, mięs, warzyw po owoce morza. Dziś przedstawię właśnie tę ostatnią wersję, czyli risotto ai frutti di mare! SKŁADNIKI dla 2 osób
smacznieinatematziemniaczki. Z jednym i drugim wygrywa tylko piza. Prosta włoska kuchnia Włoska kuchnia standardowo kojarzy się z makaronem i pizzą i słusznie, bo to jedne z najpopularniejszych na świecie dań, ale też tylko maleńki fragment tego co włoska sztuka kulinarna ma do zaoferowania. Właściwie nie ma czegoś takiego jak kuchnia włoska, bo każdy z 20 regionów Włoch ma swoje własne(...)wyszukane pod względem składników, ale niesamowicie smaczne. Proste, smaczne dania Przed rokiem w Niedzielnym Kucharzu zrobiliśmy sobie tydzień włoski , składający się z przepisów bardzo prostych. Jest tam pizza diavola , włoski klasyk, jest najprostsze i najsmaczniejsze spaghetti aglio e oglio, jest risotto risi e bisi, czyli z groszku, jest bakłażan pod parmezanem , danie bardzo łatwe, a nieprawdopodobnie pysze. I wreszcie gnocchi
Niedzielny kucharzRisotto to kulinarny symbol północnych Włoch. U mnie pojawia się najczęściej gdy lodówka świeci pustkami. Ryż zawsze się u mnie znajdzie, podobnie jak makaron. Zarówno makaron
Smakowity Blog Kulinarnypopróbowaliśmy jej w samej Hiszpanii i nic tego doznania już nie zastąpi ale próbujemy i wychodzą coraz bardziej podobne do oryginału. Jak już wcześniej pisałam paella to takie risotto po włosku tylko inaczej gotujemy tutaj ryż, niemniej jednak ryż jest taki sam jak do risotto czyli klejące małe kuleczki arborio. Przy risotto mieszamy cały czas a przy paelli nie mieszamy
Moje Małe CzarowanieRisotto z dynią Risotto to jedno z moich ulubionych dań, jednak po raz kolejny doszłam do wniosku, że przygotowuję je zdecydowanie zbyt rzadko. Uwielbiam delikatny, kremowy smak ryżu. Na blogu możecie znaleźć kilka przepisów na to wspaniałe, włoskie danie - przede wszystkim polecam risotto z suszonymi grzybami , gdzie znajdziecie także krótką historię tego dania oraz szczegółowy opis przygotowania tradycyjnego risotto
Codzienne GotowanieDziś są moje urodziiiiiiny :) No dobra, nie moje, a przynajmniej nie całkiem moje. Bloga! :D Pierwsze, a więc wyjątkowo ważne. Wprawdzie ostatnie dwa miesiące były dla
Ratunku obiadRISOTTO Z INDYKA Smaczne i pożywne danie kuchni włoskiej, również popularne we Francji. Ja lubię je przygotowywać zimą, bo jest bardzo sycące. 4 porcje Czas przygotowania: 20 minut Czas gotowania: ok. 40 minut Składniki: 240 g fileta z piersi indyka 240 g ryżu arborio* 60 g startego parmezanu 1 l bulionu drobiowego z kostki (najlepiej bio) 2 duże cebulki(...)Podgrzewaj przez chwilę, aż całość zgęstnieje, domieszaj serek mascarpone, wrzuć drobno pokrojonego pomidora i posiekaną bazylię. Risotto powinno mieć gęstą, kremową konsystencję. Podawaj od razu w głębokich talerzach. * Włoski ryż do risotto. ** Jeśli będzie to konieczne, dodaj większą ilość bulionu. Ryż powinien być miękki. Bon appétit
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaTym razem na blogu pojawi się przepis na danie z białymi szparagami. Muszę powiedzieć, że goszczą one rzadziej na naszym stole, niż zielone.Zielone zdecydowanie bardziej nam
Kulinarne przygody GatityRisotto to takie danie do którego można dodać wszystkie ulubione składniki a efekt będzie zawsze pyszny. Tym razem zakupiłam krewetki argentyńskie i postanowiłam je umieścić właśnie w risotto. Do tego pomidory suszone i orzechy a efekt jest znakomity, polecam. Zasmakujcie we włoskim daniu. Pomidorowe risotto z krewetkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieRisotto jest włoską potrawą, ale mimo, że mieszkam na Kaszubach bardzo często gości na moim stole. Dlaczego? Ponieważ połączenie ryżu, pieczarek i sera jest wspaniałe dla mojego i mojej rodzinki podniebienia. Risotto najlepiej smakuje zaraz po przyrządzeniu a nie odgrzewane. Chociaż z drugiej strony gdy pozostanie mi risotto z obiadu to podgrzewam je i również jest smaczne :) Składniki
Amatorka kuchennachodziło" za mną risotto, miałam na nie wielką ochotę. Postanowiłam przygotować risotto z burakami , które są świetnym warzywem o tej porze roku, ponadto idealnie pasują do ryżu. Risotto udało się wyśmienicie - słodkie i kremowe, pyszne i łatwe w przygotowaniu. Zdecydowanie polecam na pyszną kolację na ciepło. Wszystkie szczegóły o tym jak przygotować prawdziwe risotto, łącznie z włoską nomenklaturą, znajdziecie
Codzienne GotowanieWłaściwie...jednym szczególnym, pyszną i swojską botwinką :) Do tego zioła, trochę sera, wina, masła i powstaje danie tak kremowe i delikatne, że szkoda go nie przyrządzić. Trochę po włosku, bo risotto to jeden z najpopularniejszych sposobów przygotowywania ryżu we Włoszech, i trochę po polsku ze względu na składniki. Ciekawostką może być to, że we Włoszech risotto jest traktowane, jako pierwsze
Kuchnia w Słońcu Skąpana