włoskie risotto - 500 przepisów (strona:5/34)

Kaszotto z suszonymi kurkami 104

Lubicie kaszę? Kasze są źródłem węglowodanów złożonych oraz źródłem cennego błonnika pokarmowego. Ja ostatnio zasmakowałam w kaszotto. Jest to potrawa inspirowana włoskim risotto, jego bazę stanowi kasza pęczak. Można użyć kaszy gryczanej. Kasza posiada neutralny smak co pozwala przygotować dania według własnych upodobań. Kaszotto sprawdzi się zarówno jako wykwintne danie, jak i to na co dzień. Wariacji na temat kaszotto

Kasia i jej kobiecy świat
Kaszotto z warzywami (300 kcal) 120

Kaszotto z warzywami to bardzo zdrowa, lekka i wyjątkowo smaczna potrawa jarska na obiad. Jest polskim odpowiednikiem włoskiego risotta i zamiast z ryżu, jest przygotowane z kaszy gryczanej. Danie można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego jest idealne również jako lunch w pracy czy szkole. Kaszotto gryczane z brokułem, papryką i groszkiem świetnie sprawdzi się dla wszystkich

e-PrzepisyKulinarne
Kremowe kaszotto ziołowe z suszonymi grzybami 145

suszonych grzybów! Bardzo wyraziste, dość wytrawne i esencjonalne, a co najważniejsze niezwykle proste. Na białym winie, z odrobiną masła i pysznym parmezanem, czyli tak jak przystało na danie inspirowane włoskim risotto. A do tego głęboki smak suszonych grzybów i świeży ziołowy aromat, który spaja całość :) Wszystko w typowo jesiennych barwach i zapachach, aż słychać szelest liści ;) Kremowe kaszotto ziołowe

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kaszotto pomidorowe 166

Kremowe kaszotto to sycące jednogarnkowe danie, które idealnie wydobywa smak każdej kaszy. Jego nazwa pochodzi od włoskiego risotto, które przygotowuje się w ten sam sposób. Do mojego dzisiejszego kaszotto  użyłam kaszy pęczak i krojonych pomidorów z puszki. Wersja wegetariańska może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięsaw daniu głównym. Składniki na 2 porcje: 1/2 szkl. kaszy pęczak

wyzwania kuchenne
Paella z pomidorami i mieszanką morską 114

Paella czytaj paeja to danie kuchni hiszpańskiej podobne do włoskiego risotto. Jest z paellą jeszcze mnie pracy niż z risottem. Dodajemy ulubione składniki i za 40 minut zajadamy, zachęcam do zrobienia. Paella z pomidorami i mieszanka morską. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Jambalaya z kiełbasą, kurczakiem i krewetkami 137

potrawa z książki "ABC gotowania 3". Jambalaya czyli takie sprzątanie lodówki, ponieważ możecie do niej dorzucić co chcecie lub musicie zużyć. Jambalaya to kreolska odpowiedź na hiszpańską paellę czy włoskie risotto. Danie bardzo smaczne, moje starsze dziecko pierwszy raz próbowało krewetki, najpierw się na marudził, ale jak już spróbował, to stwierdził, że takie ostatnie nie są, ale na razie

kruche babeczki
Pudding ryżowy z kardamonem i grillowanymi brzoskwiniami 112

gotowany na słodkiej śmietance; gęsty, kremowy i pyszny! Ten przepis na pudding to taka podrasowana przeze mnie wersja. Przygotowuję go najczęściej z ryżu arborio (tego, co wykorzystujemy do włoskiego risotto). Dzięki temu jest bardziej lepki i kremowy. Ryż przed gotowaniem moczę również w zimnej wodzie, co sprawia, że nie trzeba tak długo mieszać w garnku i bać się, że może

Food Square
Quinotto z kurkami i młodym bobem (bez glutenu, bez laktozy) 146

Włoska kuchnia jest jedną z najlepszych i najbardziej inspirujących na świecie. Jak wiadomo do przygotowania włoskiego risotto potrzebna jest specjalna odmiana ryżu, ale ja bardzo lubię zastępować ryż quinoą. W ten sposób tworzę danie, które nazwałam quinotto. Najlepsze wychodzi zawsze z sezonowych składników, dlatego dziś przygotowałam dla Was quinotto z kurkami, młodym bobem, cebulką i rozmarynem. Składniki: 1 szklanka nasion

Quinoa Raz!
Smażony ryż z ananasem i nerkowcami 141

bardzo oryginalna i zróżnicowana pod względem produktów, smaków i aromatów. Chyba nigdy mi się nie znudzi, uwielbiam odkrywać kolejne zaskakujące dania. Dzisiaj smażony ryż, ale nie będzie to tradycyjne włoskie risotto, a bardzo aromatyczny ryż jaśminowy z dodatkiem orzechów nerkowca i ananasem. Należy tylko uważać, aby przed smażeniem ryżu nie rozgotować, bo  podczas smażenia zamieni się w papkę. RYŻ

Bon appetit mon amie
Gryczotto z grzybami 125

Kaszotto, gryczotto, to kulinarne neologizmy, które niedawno pojawiły się w naszym codziennym języku. Słowa te wywodzą się oczywiście od włoskiego risotta i gdy je słyszymy od razu wiadomo o co chodzi ! Przed nami pojawi się oczywiście danie na bazie kaszy. Dziś podrzucam Wam pomysł na gryczotto z grzybami, czyli wiemy już, że do jego przygotowania użyłam kaszy gryczanej. Gryczotto może

Kulinarne przygody Gatity
Kaszotto z pomidorami, jarmużem i selerem naciowym 82

Kaszotto to odpowiednik włoskiego risotto gdzie ryż został zastąpiony kaszą. Technika wykonania jest bardzo podobna i w rezultacie dostajemy bardzo podobną konsystencję dania. Smakuje jednak inaczej i jest zdrowsze ;) Dziś, żeby było jeszcze zdrowiej, dodamy jarmuż, świeże pomidory i seler naciowy

Milion Smaków
Jesienne kaszotto gryczane z dynią 130

chwile wytchnienia, spokoju i zadumy po wielu miesiącach intensywności :) W takim razie ja na początek tego listopada podaję pyszne, aromatyczne i rozgrzewające kaszotto z dynią! To wspaniała wersja klasycznego włoskiego risotto przyrządzona na nasz rodzimy sposób. Wszystko w jednym garnku, co bardzo usprawnia i przyspiesza przygotowywanie dania zmniejszając tym samym ilość naczyń do pozmywania :) Pełne słodyczy podsmażonej cebuli i dyni

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kaszotto z grzybami leśnymi i pomidorami 87

temu zrobiła się popularna w Polsce grupa dań o nazwie kaszotto. To prosta idea, która polega na tym, żeby przygotować danie jednogarnkowe z kaszy wzorując się na przepisie na włoskie risotto. Sprawdza się dobrze - dania z kaszy są smaczne i pożywne a kompozycji dodatków można stworzyć bardzo wiele. Dziś wersja z pomidorami i grzybami leśnymi - proste i smaczne połączenie

Milion Smaków
Pęczak z dynią, fetą i jarmużem 184

pęczotto) to idealne, rozgrzewające danie na jesień. Pęczak to kasza wyjątkowo sycąca i zdrowa. Ugotowana z korzennymi przyprawami i dynią smakuje po prostu wybornie. Lubię przygotowywać pęczak na styl włoskiego risotto (powoli dolewając bulion, aż do wchłonięcia) – tym razem główną rolę zagrał polski cydr, który świetnie połączył się zarówno z pęczakiem, jak i z dynią, a w roli parmezanu

Poezja smaku
Bułeczki z pieczarkami 195

tego typu zapiekankę jadłam kiedyś dawno temu na dworcu kolejowym w Kutnie, jednak muszę przyznać, że taka domowa jest o wiele lepsza;)  We wtorek przygotowałam tradycyjne danie kuchni włoskiej - risotto z pieczarkami . Pyszne, delikatne i kremowe danie z ryżu jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu i z pewnością każdemu zasmakuje. W czwartek postanowiłam zaszaleć i przygotować coś oryginalnego

Codzienne Gotowanie
Kaszotto z boczkiem, porem i pieczarkami, cudnie kremowe 164

Delikatne włoskie risotto traktuję raczej jako lekką, wiosenną potrawę. Szczególnie wtedy, gdy dodaję do niego młode warzywa i delikatne mięsa, np. białe mięso ryb czy skorupiaki. A na zimę idealnie sprawdza się nasza polska kasza jęczmienna, czyli pęczak. W tym wydaniu jest niesamowicie aromatyczna i kremowa. Miska kaszotta rozgrzewa i syci na długo. Kaszę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą

Karo in the Kitchen
Kaszotto z kurczakiem i porem 366

Kaszotto - pęczotto...takie spolszczenie i przełożenie na nasze rodzime ziarna włoskiego risotto. Na bazie kaszy pęczak przygotowałam całkiem smaczne danie. Sycące i rozgrzewające - w sam raz na jesienny obiad. Porcja dla dwóch osób: - szklanka kaszy pęczak - ok. 600 ml bulionu ( prawdopodobnie nie wykorzystamy wszystkiego ) - por - białą część + ok. 2 cm zielonej - 2 łyżki oleju - 1 łyżka masła - 1 duży pojedynczy

kawawszklance
Risotto z kurczakiem 140

popularna włoska potrawa niedawno zagościła u nas w domu, ale polubiliśmy ją od razu. Zapraszam na pyszne włoskie risotto z kurczakiem w wersji bez białego wina. Składniki na 2 porcje : 10 dkg ryżu arborio który jest idealny do risotto (tj. około 3/4 szklanki) 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 marchwi startej na tarce na grubych oczkach mały kawałek pora ( jakieś

Gotowanie...to proste !
Risotto z bobem 159

Bób jest pyszny, bób jest zdrowy i bób i bób i bób. Ja go uwielbiam i zajadam w różnych postaciach. Dziś proponuję z włoskim risotto, wyszło pysznie, aromatycznie i treściwie choć lekko. Bób jest tu znakomitym dodatkiem. Zapraszam serdecznie na obiad. Risotto z bobem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pilaw z groszkiem cukrowym 103

Azji. Następnie zawędrował do Europy, gdzie trafił na stoły greckie a później nawet na polskie, by dziś stać się daniem u nas niemal zapomnianym. Pilaw przypomina dość mocno włoskie risotto czy hiszpańską paelle. Podstawową różnicą jest tutaj to, że do w odróżnieniu od tych dań zamiast ryżu o okrągłych ziarnach (jak arborio) używamy ryżu o tradycyjnych długich ziarnach, który się

Milion Smaków
Risotto z maślakami i krewetkami 133

Powstał śródziemnomorski misz masz daniowy ale pyszny i zachęcam do wypróbowania. Włoskie risotto z polskimi maślakami wyszło znakomite, aromatyczne i godne polecenia. Spróbujcie koniecznie. Risotto z maślakami i krewetkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Risotto ze szparagami 163

Sycące i pyszne włoskie risotto z duszonymi na maśle zielonymi szparagami i białym winem. Jeden z najsmaczniejszych i wbrew pozorom mało skomplikowany pomysł na szparagi. Składniki: pęczek zielonych szparagów 1/2 szklanki ryżu arborio 500 ml gorącego bulionu 50 ml białego wina cebula 5 łyżek masła 2-3 łyżki startego Parmezanu lub Grana Padano sól, pieprz świeża mięta do dekoracji Szparagi

wyzwania kuchenne
Risotto z grillowanymi małżami 139

grillowanie. No może nie do końca grillowanie bo użyłam tu małży już grillowanych ale jeśli macie małże świeże to i ugrillować będzie je można i będą znakomitym dodatkiem do włoskiego risotto. Warto eksperymentować by zjeść cos naprawdę pysznego. Zapraszam serdecznie. Risotto z grillowanymi małżami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pomidorowe pęczotto z marynowaną fetą 139

Słowo "pęczotto" podobnie jak "kaszotto" na dobre zadomowiło się w nasym języku, tak jak i samo danie. Jest ono odpowiednikiem włoskiego risotto, z tą różnicą, że zamiast ryżu dusimy kaszę. Wymaga mniej precyzji, a smakuje równie wybornie. A do tego jest bardzo zdrowe! Można je podawać jako dodatek do dań mięsnych lub samodzielne, jednogarnkowe danie wegetariańskie. Przepis zaczerpnięty od samego

Smakowity Blog Kulinarny
Arroz de Polvo czyli Potrawka z ośmiornicy z ryżem 193

przyrządzić i pysznie zajadać. Arroz de Polvo to pożywne i sycące danie jednogarnkowe których w kuchni portugalskiej nie brakuje. Powiedziałabym że Arroz de Polvo to taka paella hiszpańska lub risotto włoskie, pyszne i sycące. Ryż stanowiący składnik potrawy powinien pływać w dużej ilości sosu - taki sposób przygotowania zwany jest malandrinho. Zapraszam na potrawkę z ośmiornicy z ryżem po portugalsku. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Kaszotto z suszonymi grzybami 160

kryje się pod tą intrygującą nazwą? Kasza gryczana z suszonymi grzybami przyrządzana podobnie jak włoskie risotto. Pyszny, aromatyczny dodatek do dań mięsnych, sprawdzi się również jako samodzielny posiłek. Grzyby suszone można zastąpić świeżymi. Danie proste w przygotowaniu, sycące i zdrowe. Zapraszam na kaszotto! Skladniki:200g kaszy gryczanej100g boczku2 cebule szalotki2 ząbki czosnku100 ml piwa jasnego500 ml bulionu15g sera

Smakowity Blog Kulinarny
Bób inaczej czyli korzenny pilaw z bobem i grillowaną cukinią + co to jest pilaw 149

aromatycznym płynie aż do jego całkowitego wchłonięcia.Danie jest bogate i treściwe. W niektórych krajach, np. w Grecji (Kreta) stanowi tradycyjne danie weselne.  Zbliżonym do pilawu daniem jest włoskie risotto i hiszpańska paella. Uwagi do przepisu: Danie robi się bardzo szybko, gdy już wyłuskamy świeży bób:P. Niestety samo łuskanie trochę trwa, a surowy bób łuska się trudniej

Chilli Czosnek i Oliwa
Risotto z grzybami i szynką szwardzwaldzką 165

Risotto, obok makaronu i pizzy najpopularniejsza, klasyczna włoska potrawa. Z makaronem i pizzą ma jeden wspólny mianownik - można je przyrządzić na wiele sposobów. Znakomicie smakuje z mięsem, rybami, owocami morza, szybką, warzywami czy grzybami.Pomysł na risotto z grzybami i szynką dojrzewającą podpatrzyłam od Pascala, który gotował podobne w swoim programie. Risotto wyszło naprawdę pyszne, kremowe. Szynka szwardzwaldzka doskonale komponowała

Mania Gotowania
Risotto z grzybami i pieczoną dynią 177

risotto. Risotto z leśnymi grzybami (risotto ai funghi) i risotto z dynią (w wersji z dynią pieczoną, duszoną razem z ryżem lub dyniowym puree) to klasyczne potrawy z Lombardii leżącej na północy Włoch. Nie mogłam się zdecydować, które risotto w tym roku przygotować, dlatego wpadłam na pomysł, by połączyć je w jednym daniu. Zapraszam Was więc na pyszne, kremowe risotto(...)risotto się udało. Niezależnie, czy przygotowujecie risotto z grzybami, z pomidorami czy alla milanese są one niezmienne. Wiedza ta pozwala mi ponadto komponować własne wersje risotto.  Jak przygotować idealne risotto?Przygotowując risotto trzymajcie się poniższych kroków (koniecznie w takiej kolejności): Baza smakowa. Bazą smakową risotto są twardsze składniki o intensywnym smaku, takie jak cebula, por, koper włoski, suszone

Chilli Czosnek i Oliwa
Risotto alla milanese 156

Risotto alla milanese jest bardzo popularne w północnej części Włoch, zwłaszcza w Mediolanie, st ą d nazwa potrawy. Risotto przygotowane na bulionie warzywnym, doprawione szafranem i

La grande e la piccola cuoca
Risotto z bakłażanem 161

Risotto jest popularną włoską potrawą. Można ją podawać na wiele sposobów. Mając pod ręką ryż arborio i bakłażana, można wyczarować delikatne i kremowe risotto. Może i nie wygląda zbyt atrakcyjnie, ale zapewniam,że jest pyszne! A ,że jest teraz sezon na bakłażany to naprawdę polecam. Składniki: (dla 2-3 osób) 1 szklanka ryżu arborio do risotta

potrawyregionalne
RISOTTO Z SUSZONYMI POMIDORAMI / DRIED TOMATOES RISOTTO 95

RISOTTO Z SUSZONYMI POMIDORAMI / DRIED TOMATOES RISOTTO Uwielbiam kuchnię włoską! Dzisiaj kolejne wydanie risotto – tym razem ostrzejsze. Znowu wystarczy kilka składników i obiad gotowy, gdyż to risotto można jeść samo lub jako dodatek do dania. Ja miałam ochotę na rybę stąd też grillowany łosoś Tak jak pisałam przed chwilą to danie nie wymaga dużej ilości składników, ale trzeba

Martyna Cooks
RISOTTO Z SUSZONYMI POMIDORAMI / DRIED TOMATOES RISOTTO 82

RISOTTO Z SUSZONYMI POMIDORAMI / DRIED TOMATOES RISOTTO Uwielbiam kuchnię włoską! Dzisiaj kolejne wydanie risotto – tym razem ostrzejsze. Znowu wystarczy kilka składników i obiad gotowy, gdyż to risotto można jeść samo lub jako dodatek do dania. Ja miałam ochotę na rybę stąd też grillowany łosoś Tak jak pisałam przed chwilą to danie nie wymaga dużej ilości składników, ale trzeba

Martyna Cooks
RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI W MLECZKU KOKOSOWYM 133

Risotto to popularna włoska potrawa. Dziś pomieszałam .... i nadałam jej trochę indyjskich smaków. Sycące i pyszne danie. Cudowne połączenie mleczka kokosowego, serów, pachnących przypraw i warzyw. Składniki: pierś z kurczaka puszka mleczka kokosowego szklanka ryżu Arborio na risotto szklanka bulionu 1-4  szklanki białego wina pół zielonej świeżej papryki różyczki kalafiora dwie dymki dwie małe cebule dwie marchewki kawałek(...)rozmarynu 2-3 łyżki masła kawałek sera gorgonzola parmezan 2 łyżki przyprawy garam masala  Skład garam masali : kolendra,goździki,liść laurowy,pieprz czarny,kmin rzymski,chili,kalpasi,koper włoski,kardamon,liść goździka,anyż gwiazdkowaty łyżeczka kurkumy sól płatki migdałowe do posypania łyżka oleju do smażenia kurczaka  pół cytryny/limonki Pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę. Dodałam do niej garam

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania