nadaje muffinkom niezwykłego aromatu. SKŁADNIKI na 12 sztuk: 1 szkl. mąki pszennej, 1/3 szkl. cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ szkl. likieru waniliowego Dalkowski , ¼ szkl. oleju, kilkanaście drylowanych wiśni, cukier puder do posypania WYKONANIE Suche składniki mieszamy z suchymi w 1 misce, a w drugiej misce łączymy mokre składniki. Do mokrych składników wsypujemy suche, mieszamy łyżką. Przekładamy
słodki bratekbezą: 1,5 szkl. mąki, 3 jajka, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 120 g margaryny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, ½ szkl. cukru Galaretka wiśniowa: 0,75 l drylowanych wiśni w syropie, 2 galaretki wiśniowe, 600 ml wrzątku Masa jogurtowa: 750 ml jogurtu naturalnego, 3-4 łyżki syropu wiśniowego, 2-3 łyżki cukru pudru, 3 płaskie łyżki żelatyny
słodki bratekmoja wariacja w karnawałowymi różami. Składniki 4 żółtka 1,5 szkl mąki 1 kieliszek spirytusu 3-4 łyżki śmietany 18% olej do smażenia cukier puder do posypania ok. 30 drylowanych wiśni z kompotu białko … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatybardziej okrągły kształt. Pączki smażymy w rozgrzanym oleju, około 1 minuty z każdej strony. Usmażone obtaczamy w cukrze. Dotatkowo: pół słoiczka masła orzechowego pół słoiczka konfitury (u mnie wiśnie drylowane) kilka łyżek drobnego cukru kryształu do obtoczenia olej do smażenia Zródło: bakerbynature.com The post Pączki z Masłem Orzechowym i Konfiturą appeared first on Made
Made By Mom And Sonmoje filmiki są mało profesjonalne, ale najważniejsze, że pomogły już wielu osobom przełamać się i zrobić ciasto drożdżowe, które wyszło. W lato wielu z Was poznało nowy sposób na drylowanie wiśni, więc filmików będzie więcej, a ja z czasem się wyrobię i poprawię na jakości i pewności przed kamerką,obiecuję. Do rzeczy. Nie jestem typem egoistki i chciałabym aby wszystkim
Blondynka Gotujeżółtek, cukru i mąki. Masło utrzeć dodając ostudzony budyń. Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Przełożenie ciasta: Ciasto-krem-rozłożyć ananasy- zalać tężejącą galaretką. W środek ananasa można włożyć drylowaną wiśnię lub truskawkę. Źródło: 183 nowe przepisy Siostry Anastazji
Pychotkaaaszklanki maki 1/2 szklanka cukru 6 żółtek 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa bezowa: 6białek kisiel - ja dałam cytrynowy szczypta soli 1 szklanka cukru Dodatkowo : drylowane wiśnie ok 1/2 l. słoika Sposób wykonania: Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, margaryny i żółtek zagniotłam ciasto. Podzieliłam na 2 części w proporcjach 2/3 i 1/3. Schłodziłam w lodówce
Darcia w kuchniSkładniki: farsz 500 gram twarogu 1 żółtko cukier ćwiartkowy słoik drylowanych wiśni ciasto 2,5 szklanki mąki ciepła woda oliwa dodatkowo: śmietana Sposób wykonania: Twarożek zmieliłam , dodałam żółtko, cukier ( do smaku ), wymieszałam na jednolita masę. Mąkę przesiałam , dodałam ciepłą wodę, odrobinę oliwy. Zagniotłam na gładkie elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowałam dość cienko, wykroiłam krążki szklaneczką. Na każdy krążek nałożyłam farsz twarogowy
Darcia w kuchniAgnieszka- http://studniamiodu.blogspot.com/ Karolina: http://stokolorowkuchni.blox.pl/html Naleśniki cappuccino z nadzieniem z kaszy jaglanej Składniki: 20 dag mąki 1 szklanka wody 1/4 szklanki mleka 2 łyżki cappuccino 20 dag drylowanych wiśni ze słoika - użyłam wiśni z konfitury wiśniowej 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 1 łyżka masła 3 łyżki miodu skórka z jednej cytryny szczypta soli łyżeczka cukru
sierotka maRysia w kuchnidopiero po tym jak galaretka na pierwszej połowie masy stężeje. W przeciwnym razie druga część masy stężeje w naczyniu i będzie ciężko ją rozsmarować. Wkładka wiśniowa: 2 galaretki wiśniowe drylowane wiśnie z kompotu (ok.20dkg)- może być więcej, jak kto lubi:) Galaretkę sporządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu i schłodzić. Złożenie ciasta: Ciasto bez bezy masa wiśnie tężejąca
Maślane ciasteczkomargaryny do pieczenia lub masła ( zimne) opakowanie cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 białko do sklejania Nadzienie owocowe: 2 jabłka i 3 łyżki drylowanych wiśni z kompotu łyżka masła 2 łyżeczki cukru pół łyżeczki cynamonu Składniki na ciasto szybko zagnieść dłońmi w kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na pół godz. W tym czasie
Maślane ciasteczkogalaretka wiśniowa - 1 galaretka agrestowa - 1 galaretka brzoskwiniowa - 100 mililitrów mleka Przygotowanie: Okrągłą formę wykładamy biszkoptami moczonymi w mleku (biszkopty maczamy pojedynczo i przez chwilę, bo natychmiast pęcznieją). Wiśnie drylujemy i lekko miksujemy. Dodajemy do nich jogurt naturalny oraz galaretkę wiśniową rozpuszczoną w minimalnej ilości wody i mieszamy szybko, nie dopuszczając do powstania grudek. Tężejącą masę wykładamy na biszkopty
Życie zamknięte w smakuulubionych owoców (ja użyłam czarne porzeczki, maliny oraz drylowane wiśnie) jogurt grecki Wszystkie owoce zmiksowałam, podzieliłam na 2 części, do jednej dodałam jogurt grecki i dokładnie wymieszałam. Można również dodać kilka kostek lodu, koktajl jest bardzo orzeźwiający i sycący
The Sweet Damselszklanki cukru 3 kostki miękkiego masła 6 płaskich łyżek kakao 75 gram spirytusu Ponadto 10 dag migdałów 10 dag rodzynek 1 czekolada pokrojona drobno 10 dag orzechów 1 słoiczek wiśni drylowanych zalanych syropem ze spirytusem lub dżem wiśniowy Poncz 1 szklanka wody 4 łyżki cukru sok z 1 cytryny Wykonanie: Jaja oddzielamy od żółtek.Białka ubijamy na sztywną pianę następnie
kgwjanczewowłasnym, kompotów czy też mrożonych owoców. Świetnym sposobem na ich wykorzystanie jest to pyszne, wilgotne, bardzo proste i szybkie ciasto na bazie jogurtu naturalnego. Ja najczęściej piekę je z wiśniami drylowanymi a tym razem zrobiłam z truskawkami ze słoika (w soku własnym). SKŁADNIKI: (na tortownicę 26-28 cm, ja piekę w szklanej formie na tartę) 2 jajka 1 szkl jogurtu
Kto ugości moich gości?szklanki cukru 20 g cukru z prawdziwą wanilią (lub laska wanilii) wybrane bakalie (ja dodałam po garści rodzynek i orzechów nerkowca) ok. 50 ml rumu Dodatkowo: gaza (sporo) bakalie, drylowane wiśnie (np. z kompotu) lub inne owoce do dekoracji) Jajka i śmietanę miksujemy lub dokładnie roztrzepujemy rózgą. Mleko zagotowujemy z dwoma rodzajami cukru (także z przeciętą wzdłuż laską wanilii
Ratunku obiadSkładniki: biszkopt 0,5kg maku 1 kostka masła 1 szklanka cukru 2 jajka olejek migdałowy 3 łyżki mąki 1 szklanka drylowanych wiśni 1/2 szklanki orzechów włoskich polewa+orzechy włoskie na wierzch Sposób przygotowania: 1. Z podanego wcześniej przepisu upiec biszkopt na prostokątnej blaszce. 2.Mak zaparzyć dzień wcześniej. W razie potrzeby odcedzić i dwukrotnie zmielić. 3. W garnku rozpuścić masło
A Ty Smakuj MnieNajsmaczniejszy kompot w moim domu- wiśniowy! SKŁADNKI: 5kg. wiśni około 1kg. cukru( na słoik 900ml. 8 łyżek) woda WYKONANIE: Wiśnie drylujemy, wkładamy do słoika przesypując cukrem do wysokości 2/3 Zalewamy wodą, pasteryzujemy
Kuchnia BeatySkładniki: 4 jajka 2 szklanki mąki 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kg rabarbaru 1 szklanka drylowanych wiśni Sposób przygotowania 1. Rabarbar obrać i pokroić w nieduże kawałki. 2. Jajka utrzeć z cukrem na bardzo jasną masę. Dodać olej i dokładnie wymieszać. 3. Do masy dodawać stopniowo mleko na przemian
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 5 dużych słodkich jabłek agrest ( użyłam z kompotu ; można dodać drylowane wiśnie, rodzynki itp.) 3 jajka 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżka kako Sposób przygotowania: 1. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Agrest odcedzić i dodać do jabłek. 2. Na jabłka równomiernie rozsypać cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao
A Ty Smakuj Mniełyżki cukru 1 kostka miękkiego masła 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Środek: 5 białek 3/4 szklanki cukru 2 budynie śmietankowe (proszek) barwnik spożywczy (można pominąć) owoce ( drylowane wiśnie, agrest itp.) Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. 2/3 wyłożyć na przygotowaną blachę, 1/3 zamrozić na kruszonkę. 2. Na ciasto wyłożyć owoce. 3. Ubić białka, dodać cukier
A Ty Smakuj Mnieowocami S kładniki : 1/2 l mleka 2 jajka 2 szklanki mąki 1 łyżka cukru 1 szczypta soli 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej olej do smażenia + owce( u mnie jagody, drylowane wiśnie i jabłko) Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować, smażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu. Podawać z owocami, buta śmietana lub cukrem pudrem
Garnkowe fanaberiecukru pudru2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego750ml mleka2 łyżki wódki- u mnie "Soplica"o smaku orzech laskowy2 różne galaretki ( u mnie agrestowa i wiśniowa)owoce ( u mnie jagody i drylowane wiśnie)Wszystkie składniki posiekać nożem, zagnieść ciasto do połączenia składników.Schłodzić około 30 minut ( może być więcej, kruche ciasto lubi być schładzane wielokrotnie).Schłodzonym ciastem wylepiać foremki, ciasto również można
Garnkowe fanaberieszklanki cukru pudru-10 dkg masła lub margaryny-1 jajko do ciasta i 1 jajko do smarowania-0,5 łyżeczki proszku do pieczenia-aromat śmietankowy lub wanilinowy-drylowane wiśnie z syropu Z mąki, cukru, margaryny, jajka, proszku i aromatu zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy cienko na posypanej mąką stolnicy i przy pomocy foremki wycinamy serduszka
Maminek kulinarnylekki deser. Składniki:-1/2 kg mielonego twarogu-400 ml śmietany 18%-6-7 łyżek cukru pudru-4 łyżki żelatyny-3 galaretki o różnych kolorach-owoce, np. drylowane wiśnie-aromat śmietankowy Galaretki rozpuszczamy w osobnych naczyniach, zalewając każdą szklanką gorącej wody.Żelatynę moczymy.Kiedy galaretka zaczyna tężeć wylewamy na spód formy część galaretki zielonej,część czerwoneja następnie
Maminek kulinarnyszklanka cukru oraz 6 łyżek do bezy-szczypta kwasku cytrynowego do bezy-2 szklanki mąki-kostka margaryny-2 łyżki kakao-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia-aromat śmietankowy-owoce ( drylowane wiśnie, jabłka z syropu, ananasy lub brzoskwinie, truskawki z kompotu, itp ) Margarynę z cukrem i aromatem ucieramy w makutrze. Stopniowo dodajemy żółtka i nadal ucieramy.Dodajemy mąkę
Maminek kulinarnykoleżankami, hhahaha, te kobiety mnie nadal zaskakują, taka starsza wersja mnie i moich przyjaciółek, naprawdę. A dzisiaj chłodniej, ale nadal słonecznie. Plany?Pieczemy drożdżówki.Jedziemy na rower.I drylujemy wiśnie.Pomiędzy tym masa różnych rzeczy.I może jeszcze jakieś wybieganie?Może być nawet krótkie. Bo dawno już go nie było, a ja się stęskniłam
More food, love and dreamsżółtka 300 g mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany łyżka spirytusu szczypta soli tłuszcz do głębokiego smażenia cukier puder cukier z prawdziwą wanilią Kamis wiśnie drylowane, lub konfitura Wszystkie składniki zagniatamy razem. Układamy na desce i od serca okładamy ciasto wałkiem. Do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza.Następnie odcinamy kawałek ( pozostała część ciasta pozostaje
Malinowe PocałunkiWiśnie drylujemy i zasypujemy cukrem. Po trzech dniach zlewamy sok. który gotujemy zbierając z góry szumowiny, następnie dolewamy spirytus w stosunku 1:1.... i tyle
Anioły w kuchniSezon wiśniowy w kuchni u Aniołów zaczynamy:) Składniki: 1,2 kg wiśni 80 dag cukru 1 żelfix Wykonanie; Wiśnie płuczemy, przebieramy i drylujemy. Wydrylowane wiśnie zasypujemy cukrem mieszamy i pozostawiamy najlepiej na noc aby puściły sok (przykrywamy szczelnie ściereczką). Wiśnie gotujemy na małym ogniu około 5 minut, wsypujemy żelfix i jeszcze gotujemy na małym ogniu około 3-4 minuty mieszając
Anioły w kuchniSkładniki: 1,2 kg wiśni 80 dag cukru 1 żelfix Przygotowanie: Wiśnie płuczemy, przebieramy i drylujemy. Wydrylowane wiśnie zasypujemy cukrem mieszamy i pozostawiamy najlepiej na noc aby puściły sok (przykrywamy szczelnie ściereczką). Wiśnie gotujemy na małym ogniu około 5 minut, wsypujemy żelfix i jeszcze gotujemy na małym ogniu około 3-4 minuty mieszając. Nakładamy w suche słoiczki, przewracamy wieczkiem
Anioły w kuchnitylko do pojedzenia ze słoiczka zimą :) Natomiast jeżeli chcesz przemycić je w słoiku z myślą o ciastach, to trzeba drylować, albo drylownicą, albo zawsze polecam agrafkę. U mnie w domu syrop rozcieńczmy wodą, wypijamy do obiadu w niedzielę a same wiśnie zjadamy lub wykorzystuję do ciast. Choć wolę mrozić świeże, wydrylowane, do galaretki są lepsze; natomiast do ciast pieczonych lepiej(...)puszczą, czyli słoiczkowe. Ilość słoiczków zależy tylko od Ciebie. Kilogram wiśni starcza by napełnić 3 słoiczki, każdy po 0,4 litra. Około - zależy to od tego, czy wiśnie są drylowane, czy nie. Do każdego słoika potrzeba dać 3 łyżki cukru, oraz przegotowaną wodę. Czyli: Napełnić słoik wiśniami, dodać 3 łyżki cukru, następnie napełnić go do 2/3 wysokości słoika przegotowaną
Poezja Smaków - blog kulinarnychociaż ja zdecydowałam się tylko na połowę. Składniki: 8 kg wiśni 4 kg cukru 4,2 l wody opakowanie drożdży winiarskich (5-7 g) Sposób przygotowania: Wiśnie myjemy, drylujemy. Gotujemy wodę z cukrem i całkowicie studzimy. Wiśnie przekładamy do galonu, zalewamy zimną wodą z cukrem i dodajemy drożdże winiarskie. Zatykamy grubym korkiem z waty na 3-4 dni i odstawiamy
na moim stole...takiej, która nie wymaga wrzucania tylko pojedynczych sztuk wiśni. Zebrane wiśnie zostawiam na noc w szklanych miskach (moje wiśnie są bardzo soczyste), aby puściły soki. Rano dryluję umyte wiśnie. Przygotowuję nowe, dokładnie umyte i wypasteryzowane słoiki i nakrętki. Jak należy pasteryzować słoiki i nakrętki? Bezpośrednio przed użyciem słoiki należy dokładnie
IzaGotujedelikatne i kruche, że niemal rozpływają się w ustach. Niezbyt słodkie a nawet lekko kwaskowate, gdyż użyłam mrożonych wiśni do nadzienia. Oczywiście jeśli ktoś nie ma takich drylowanych, mrożonych wiśni może użyć dżemu wiśniowego. Będą wtedy bardziej słodkie. Myślę, że zakochacie się w nich bez reszty. Gorąco polecam.” Czytaj więcej
Wiem co jempyszny… po prostu :) Znakomity dodatek do wielu deserów: bitej śmietany, czekoladowych musów, lodów, ciast, bezowych tortów… Zastosowań jak sami widzicie wiele. Ze względu na porę roku użyłam wiśni mrożonych (drylowanych), w sezonie polecam świeże owoce :) Przygotowałam ten sos do konkretnego deseru. Jakiego? Tego dowiecie się w następnym wpisie :) Składniki: 200 g wiśni (waga wydrylowanych owoców) 2 łyżki wody 1 czubata
MyCookBook.pltylko kilka słoiczków i już teraz żałuję że tak mało :) Składniki: Na ok 7 (250ml) słoiczków 2.5 kg wiśni 1 kg cukru kryształu 150ml miodu pitnego Sposób przygotowania: Wiśnie dokładnie drylujemy. Zasypujemy cukrem i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Po tym czasie stawiamy na gazie i od momentu wrzenia gotujemy ok 15 minut cały czas mieszając. Wiśnie przecedzamy
Kuchnia w czekoladziebardzo smakowały. Składniki: Ciasto: 0,5 kilograma mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 łyżki roztopionego masła 1 jajko szczypta soli Farsz: 0,5 kilograma wiśni Sposób przygotowania: Wiśnie myjemy, drylujemy i odsączamy z nadmiaru soku. Składniki ciasta umieszczamy w robocie lub zagniatamy ręcznie na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, cienko wałkujemy, szklanką wycinamy krążki, układamy
Bajeczna Kuchniadeser do kawy. Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 250 gram margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 300 gram wiśni Sposób przygotowania: Wiśnie myjemy, drylujemy i odsączamy na sicie z nadmiaru soku. Z białek ubijamy pianę,dodajemy cukier i żółtka. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Na końcu wlewamy ciepłą rozpuszczoną margarynę. Wszystko dokładnie mieszamy
Bajeczna Kuchniakanapki, choć ja pewnie nadzieję nim rogale drożdżowe lub naleśniki. Polecam. Składniki na staroświecki dżem wiśniowy, długo smażony 4 kg wiśni 1 kg cukru Wiśnie myjemy, drylujemy (ja nie znoszę drylowania, więc gotowałam ja z pestkami), wkładamy do dużego garnka, przykrywamy i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut, po tym czasie odlewamy nadmiar soku
Rozpustne gotowaniechociaż krótką pamięć i zapomnieć o niej przynajmniej na 3 miesiące :) 2 kg wiśni 2 kg cukru 1,5 l spirytusu 0,5 l wódki Wiśnie myjemy, drylujemy, i wrzucamy do dużego słoja, a następnie zasypujemy cukrem i dodajemy szklankę spirytusu na wierzch. I tak zostawiamy na parę dni. Są różne "szkoły", jedni słój zostawiają bez przykrycia, inni przykrywają przed
Pora na porachociaż krótką pamięć i zapomnieć o niej przynajmniej na 3 miesiące :) 2 kg wiśni 2 kg cukru 1,5 l spirytusu 0,5 l wódki Wiśnie myjemy, drylujemy, i wrzucamy do dużego słoja, a następnie zasypujemy cukrem i dodajemy szklankę spirytusu na wierzch. I tak zostawiamy na parę dni. Są różne "szkoły", jedni słój zostawiają bez przykrycia, inni przykrywają przed
Pora na pora