zrobić orzeźwiający koktajl.Pyszny i zdrowy.Polecam!!! Składniki: 2 szklanki wiśni 2 dojrzałe banany 400 g jogurtu greckiego 2 łyżki cukru Sposób przygotowania: Banany obieramy, kroimy na na mniejsze kawałki. Wiśnie myjemy, drylujemy, razem z bananami umieszczamy w kubku miksującym,dodajemy jogurt grecki i cukier. Całość miksujemy, podajemy schłodzony
Bajeczna Kuchniamoglem SKŁADNIKI: (na 2 porcje) 2 szklanki wydrylowanych wiśni około 8 orzechów włoskich 4 żółtka 6 łyżek cukru 2 łyżki cukru waniliowego listki melisy/mięty do dekoracji WYKONANIE: Wiśnie myjemy i drylujemy. W naczynkach do zapiekania układamy wiśnie do około ¾ wysokości. Posypujemy rozdrobnionymi orzechami włoskimi. Żółtka ubijamy na biała puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Zalewamy owoce
Pyry na GazOstatnio jedna z czytelniczek mego bloga (i wierna jego fanka) poprosiła mnie o przepis na frużelinę wiśniową. Postanowiłam spełnić prośbę i już biorę się do roboty
Ana Mari's worldDziś na tapecie konfitura z wiśni - mój debiut i muszę przyznać, że udany. Wypróbujcie koniecznie! Polecam! Konfitura z wiśni Składniki: 1 kg wiśni, 125 g cukru. Wykonanie: Wiśnie dokładnie myjemy, drylujemy, zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu (często mieszając). Wiśnie gotujemy do momentu aż sok odparuje. Uzyskany dżem nakładamy do słoiczków i odwracamy do góry dnem w celu pasteryzacji
paapilotkaasłoiczki 300 ml wydrylowane wiśnie słoiki Link do filmu z przygotowania: Wiśnie bez cukru w soku własnym https://www.youtube.com/watch?v=sfTqz5D-GWI Przygotowanie: Wiśnie dokładnie płuczę na durszlaku i dryluję z pestek. Następnie wiśnie nakładam do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików, delikatnie ugniatając, tak żeby ściśle do siebie przylegały. Sok który zgromadził się w misce rozlewam po równo do słoików. Brzeg słoika
Uwaga Babcia Gotujełyżeczka cynamonu mielonego 4 goździki Link do filmu z przygotowania: Wiśnie w syropie z cynamonem https://www.youtube.com/watch?v=oZqfEoV4mEk Przygotowanie: Wiśnie dokładnie płuczę na durszlaku i dryluję z pestek. Następnie wiśnie nakładam do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików, delikatnie ugniatając. Sok który zgromadził się w misce rozlewam po równo do słoików. Teraz przygotuję syrop: Do garnka wlewam wodę dodaję cukier, goździki
Uwaga Babcia GotujeWłaśnie zrobiłam....czekam...sama ciekawa smaku;)Składniki; 2 kg wiśni, 0,5 l spirytusu, 0,5 l wódki, 10 migdałów, 20 dkg cukru, Wykonanie;Wiśnie myjemy. Część drylujemy. Owoce i migdały wkładamy do słoja i zalewamy alkoholem. Zamykamy i odstawiamy na 2 tyg.. Po tym czasie zlewamy płyn.Owoce zasypujemy cukrem i czekamy aż puszczą sok.Od czasu do czasu
Anioły w kuchniSkladniki 1, 25 kg. dojrzałych wiśni - ok. 300g. cukru 10 ziaren kardamonu zielonego Wykonanie Wiśnie myjemy i drylujemy. zasypujemy je ok.0,5 szklanki cukru i zostawiamy na noc.Powstały sok odcedzamy do garnka, wsypujemy do niego cukier w proporcji:0,5 kg. cukru na 0,5litr soku i zagotowujemy go na średnim ogniu.Wrzącym sokiem zalewamy wiśnie i ostawiamy
w mojej kuchnidojrzałych wiśni - ok. 300g. cukru 1czubata łyżka kwiatu lawendy Wykonanie Wiśnie myjemy i drylujemy. zasypujemy je ok.0,5 szklanki cukru i zostawiamy na noc.Powstały sok odcedzamy do garnka, wsypujemy do niego cukier w proporcji:0,5 kg. cukru na 0,5litr soku i zagotowujemy go na średnim ogniu.Wrzącym sokiem zalewamy wiśnie i ostawiamy je na 12 godzin
w mojej kuchniwiśni 1l wody sok i skórka z pomarańczy 2 gałązki świeżej lawendy cukier do smaku sól 3 łyżki mąki ziemniaczanej dowolny makaron WYKONANIE: Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy. Wiśnie myjemy i drylujemy. Umieszczamy w dużym garnku, dodajemy sok i skórkę z pomarańczy oraz kwiatki lawendy i zalewamy wodą gotujemy do zagotowania. Dosładzamy i dosalamy cukrem do smaku. Wyciągamy kwiaty lawendy
Pyry na GazSkładniki:pół kilograma wydrylowanych wiśni200 ml jogurtu naturalnegookoło szklanki wody2 łyżki trzcinowego cukrusok z połowy cytrynyszczypta cynamonukilka listków miętyRada: Żeby wiśnie lepiej się poddawały drylowaniu na klika minut warto włożyć je do zamrażalki.Wydrylowane wiśnie zalewamy odrobiną wody w garnku i gotujemy około 10 minut. Dodajemy cukier trzcinowy, cynamon i sok z cytryny oraz
Bon Appetit Małgorzatyszklanki cukru 400 g orzechów laskowych mielonych(może być 200 g orzechów i 200 g wiórek kokosowych) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 słoiczki wiśni w syropie (drylowanych) 2 budynie śmietankowe 400 g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżki żelatyny 2 łyżki przegotowanej wody Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę nie przerywając ubijania(...)ubitej masy wsypujemy wymieszane orzechy z proszkiem do pieczenia delikatnie połączyć. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C około 30 minut. Wiśnie ze słoiczków wykładamy na sitko do odsączenia. Syrop z wiśni rozcieńczyć w 3 szklankach wody.Trzy szklanki soku wiśniowego zagotować w pozostałym soku rozprowadzić budyń. Do ugotowanego budyniu dodajemy wiśnie, mieszamy dokładnie
kgwjanczewobędzie ścięty, a sernik sprężysty. Formę wyciągamy z kąpieli wodnej i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie ciasto wstawiamy na 8-12h do lodówki. Sos czereśniowy: 2 szklanki drylowanych czereśni (lub wiśni) 4 łyżki cukru (trochę więcej jeśli używamy wiśni) 2 łyżki soku z cytryny 50 ml Kirschu laska wanilii przecięta na pół bez ziarenek 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Czereśnie
Food Squaredodawałam po 1 żółtku. Gdy ciasto osiągnęło jednolitą konsystencję, dodałam uprażone wcześniej na patelni mielone orzechy oraz mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz sok który wypłynął z wiśni w procesie ich drylowania. Następnie wymieszałam ciasto z ubitą na sztywno pianą z białek i wiśniami. Masę przełożyłam do formy. Piekłam w 180 stopniach przez około 1 godzinę
Zapiski Młodej ŻonyOto szybki sposób na konfiturę z wiśni.Składniki:nieco ponad 1 kg wiśni1/2 kg cukru1 żelfix 2:1Sposób wykonania:1. Wiśnie płuczemy i drylujemy.2. Wkładamy do
Kuchnia domowa Ani