wisnie drylowane - 237 przepisów (strona:3/16)

Dżem wiśniowy z lawendą 164

wyjątkowy i ma cudowny aromat. Polecam gorąco, każdemu kto lubi lawendę. Dzem wisniowy z lawenda   SKŁADNIKI: 1kg wydrylowanych wiśni 4 gałązki lawendy 500g cukru 20g cukru waniliowego WYKONANIE: Wiśnie drylujemy. Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. Wiśnie gotujemy na wolnym ogniu z cukrem, cukrem waniliowym oraz całymi gałązkami lawendy aż dżem zgęstnieje. Wyjmujemy

Pyry na Gaz
Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem 198

wiśni nadwiślanki 200 g rabarbaru 70 g cukru Wykonanie: Składniki powinny być mocno schłodzone. Miskę do robienia lodów wkładamy do zamrażarki 24 godziny wcześniej. Wiśnie drylujemy, zasypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy na 60 minut. Po tym czasie wiśnie miksujemy i chowamy do lodówki. Rabarbar kroimy w 2 cm kawałki. Na patelnię wsypujemy cukier

Kulinarne przygody Gatity
Wiśniowa "Delicja" czyli biszkopt z galaretką, owocami i musem czekoladowym 354

cukru pudru 70 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej ½ szklanki kompotu z wiśni 10 ml wiśniówki (opcjonalnie) Galaretka pomarańczowa: 2 galaretki wiśniowe 750 ml wody 1 szklanka drylowanych wiśni z kompotu Mus czekoladowy: 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36% Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki przesiewamy

Mania Gotowania
Konfitura wiśniowo-rabarbarowa z kardamonem 230

kardamonem Proporcje na 5 słoiczków 200 mlCzas przygotowania: 2,5 godzinySkładniki: 1000 g wiśni nadwiślanki 400 g rabarbaru  1000 g cukru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu Wykonanie: Wiśnie drylujemy starając zachować się cały sok. Najlepiej robić to nad miską żeby nie uronić ani kropelki. Wiśnie zasypujemy 500 g cukru, przykrywamy i odstawiamy na parę godzin. Ja odstawiłam

Kulinarne przygody Gatity
Czekoladowa wisienka 187

wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Studzimy i przekrawamy na dwa blaty. 2. Masa wiśniowa: Wiśnie drylujemy i dokładnie blendujemy. Przelewamy do garnuszka, wsypujemy cukier i całość zagotowujemy mieszając co jakiś czas. Kiedy wiśnie się zagotują wyłączamy gaz i wsypujemy dwa opakowania galaretki wiśniowej, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia

Na Ciasteczkowych Papierach
Wiśniowa bajka 1136

Krem budyniowy: 1 szklanka śmietany kremówki 1 budyń śmietankowy  2 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny+ 150 ml mleka 2 czubate łyżki cukru pudru Warstwa wiśniowa 1 słoik  wiśni drylowanych 30 dag cukru żelującego trzcinowego 1 galaretka wiśniowa 2 łyżki soku z cytryny Poncz: ½ szklanki syropu z wiśni 50 ml wódki 1 łyżeczka cukru pudru Warstwa śmietanowa: ½ litra śmietany

Wanilia i Kardamon
SOK Z WIŚNI 192

słońca...Pozostały te których nie zdążyły skonsumować szpaki. Postanowiłam więc z nich przygotować sok. Z tycj najbardziej dojrzałych jest najsmaczniejszy   Składniki: 1 kg wiśni 80 dag cukru Wykonanie: Wiśnie drylujemy, zasypujemy cukrem. Odstawiamy na min 12 godzin żeby puściły sok. Po tym czasie podgrzewamy, doprowadzamy do wrzenia. Zbieramu szumowinę.Wiśnie możemy wykorzystać do deserów, sok zlewamy przelewamy do buteleczek

Z Majeczką w kuchni
WIŚNIE W SYROPIE 148

czas na przygotowanie pysznych przetworów z ich wykorzystaniem, by potem zimą móc otworzyć troszkę lata zamkniętego w słoiczkach.    Składniki: 1 kg wiśni 1 kg cukru Wykonanie: Wiśnie drylujemy. Zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 12 godz żeby puściły sok. Po tym czasie podgrzewamy doprowadzając do wrzenia. Łyżką szumówką zbieramy szum. Wiśnie przekladamy do słoików, uciskamy, dolewamy soku. Zakręcamy, wekujemy

Z Majeczką w kuchni
Wiśniówka 216

dojrzałych wiśni, 80 dag cukru, 1 litr spirytusu Wiśnie płuczemy, odsączamy, przebieramy jeśli znajdziemy jakieś uszkodzone owoce to wyrzucamy je (jeden zepsuty owoc może zniszczyć całość), usuwamy szypułki i drylujemy wiśnie pozbywając się pestek. Wiśnie wkładamy do małego gąsiorka, w którym będziemy przygotowywać wiśniówkę. Zalewamy je spirytusem, zamykamy i odstawiamy na ok. tydzień, jednak codziennie potrząsamy naczyniem. Po tygodniu zlewamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżowe brioszki z konfiturą i wiśniami 230

cukru 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko 1 czubata łyżka śmietany Nadzienie: 5 łyżek konfitury wiśniowo-rabarbarowej z kardamonem 3/4 szklanki wiśni nadwiślanki płatki migdałów Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże i  łyżeczkę cukru, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut(...)zaczyn. Dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.Wiśnie drylujemy. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt  30 x 40 cm. Następnie smarujemy go konfiturą i rozkładamy na nim wiśnie, po czym zwijamy  w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy na 8 równych części

Kulinarne przygody Gatity
"Wiśniaczek" 164

ściąć.  Ponadto potrzebne będą: Wiśnie z kompotu i 1/2 szklanki kompotu Słoiczek kwaśnego dżemu, ja użyłam wiśniowo- porzeczkowy Przełożenie ciasta : Jasny biszkopt Warstwa dżemu Połowa masy budyniowej Połowa drylowanych wiśni z kompotu Biszkopt orzechowo-kakaowy i nasączyć kompotem Warstwa dżemu  Połowa masy budyniowej Reszta wiśni Jasny biszkopt Schłodzić i udekorować wg uznania. Ja zrobiłam" esy- floresy" z polewy

Maślane ciasteczko
Konfitura wiśniowa z rumem 155

dodatkiem do świeżego pieczywa lub deserów.   Składniki: 3 kilogramy wiśni 1,5 kilograma cukru 300 ml. rumu 5 goździków kawałek kory cynamonu 3 żel-fixy Sposób przygotowania: Umyte wiśnie drylujemy, odcedzamy na sicie, sok przelewamy do garnka, dodajemy goździki, korę cynamonu i zagotowujemy, gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut. Wyjmujemy przyprawy, dodajemy wiśnie, wsypujemy cukier, zagotowujemy. Wlewamy

Bajeczna Kuchnia
Tatowa nalewka wiśniowa 225

wodą, szczelnie zamknąć, dobrze zamieszać potrząsając gąsiorkiem i odstawić w cieple na 2 - 3 miesiące. Po tym czasie wiśnie odcedzić, a gotową nalewkę przelać do butelek. Uwaga! Jeśli używamy wiśni drylowanych dodatkowo należy przefiltrować nalewkę przez bibułę filtracyjną lub gęste płótno.  Nalewka najlepiej smakuje po roku czasu, pije się ją o temp. 8- 10 ºC. Wiśnie, oczywiście uprzednio wydrylowane

Kuchenne aromaty
Sorbetowe lody wiśniowe 157

mnie na lekkie ochłodzenie :) Częstuję orzeźwiającymi lodami wiśniowymi, chce ktoś gałeczkę?! Składniki: Na ok 1 litr lodów: 600g wydrylowanych wiśni 200g cukru kryształu 200ml śmietanki 30% Sposób przygotowania: Wiśnie drylujemy i sprawdzamy, by nie było żadnej pestki. Przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok 30 minut. Po tym czasie gotujemy aż do rozpuszczenia cukru. Wiśnie miksujemy i odstawiamy

Kuchnia w czekoladzie
Ciastka owsiane z wiśniami 226

dodatkiem wiśni. Zdrowe i niesamowicie pyszne! Składniki: 200g masła 150g cukru pudru 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki płatków owsianych 1 szklanka drylowanych wiśni (odsączonych z syropu) Masło ubijamy z pudrem na biały puch, dodajemy jajko i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i miksujemy. Na koniec dodajemy

Gotowanie i blogowanie
Mini tarty z twarogiem i wiśniami 187

według przepisu podstawowego na tartę – 6 mini tart. Przepis znajdziesz tutaj .  nadzienie:  25 dag twarogu półtłustego 4 łyżki cukru pudru 15 dag wiśni opcjonalnie 3 łyżeczki kakao Wiśnie drylujemy. Twaróg miksujemy z cukrem na gładką masę. Pieczemy tarty  wypełnione papierem i fasolą około 12 minut. Wyjmujemy papier i fasolę. Tarty wypełniamy nadzieniem z twarogu, na wierzchu układamy

Humanistka w kuchni

Proponowane wyszukiwania