wisnie drylowane - 237 przepisów (strona:12/16)

KOMPOT Z WIŚNI 148

litra wody 0,5 kg cukru ( cukier według uznania) Zaczynamy od przygotowania syropu wodę zagotowuję , do gotującej wody  dodaję cukier gotuję jeszcze 5 minut. Wiśnie myjemy wkładamy do wyparzonych  słoików (ja nie dryluje) zalewam syropem i  zakręcamy, gotowe. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Wiśnie pod kruszonką 267

Wiśnie to jedne z moich ulubionych owoców. I poza jedną wadą - konieczności drylowania przed zrobieniem z nich czegokolwiek - mają same zalety! W medycynie naturalnej cenione są ze względu na zdolność oczyszczania organizmu z produktów przemiany materii. Owoce wiśni usuwają toksyny, kontrolują poziom płynów ustrojowych i oczyszczają nerki. Dieta wiśniowa jest stosowana w leczeniu tarczycy i pęcherza. Skutecznie w tym przypadku

W SMAK
Powidła z wiśni 154

Powidła z wiśni Gotowe powidła Składniki 3 kg wiśni 900 g cukru ( 300 g na każdy kilogram owoców)  Sposób przygotowania Myjemy i drylujemy owoce, przekładamy je do garnka, zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Trzymając na średnim ogniu, co jakiś czas mieszamy przez godzinę. Następnie wyłączamy palnik i zostaw do wystudzenia ( z reguły zostawia się garnek w "spokoju" na cała

Miód i pieprz
.1036. zapowiadam wiśnie 166

pudding ryżowy gotowany z wiśniami podany z gorzką czekoladą~ Tato przywiózł mi caaaaałe wiadro wiśni więc będzie wiśniowo...Zaczęłam już od śniadania :D A teraz idę drylować pozostałe 5kg i robić dżemy oraz nalewkę... Wczoraj pogoda dopisała i wsiadłam na rower :) Razem z kolegą troche pojeździliśmy - 1,5h i 18km, nieźle ;) Szkoda tylko że mam niezbyt wygodne siodełko i moja

breakfast of dreams
Wiśniowa frużelina w trzech smakach (bez cukru) 267

Wizyta w babcinym wiśniowym sadzie zaowocowała nabyciem kilku kilogramów wiśni (a ile jeszcze na drzewach zostało...) i ponad czterdziestoma słoiczkami wiśniowej frużeliny.  Przepis banalnie prosty, a wykonanie byłoby błyskawiczne, gdyby nie drylowanie... Ale warto poświęcić trochę czasu bo efekt jest pyszny :) A zimą będzie cieszył jeszcze bardziej :) Chcąc zachować jak najwięcej walorów zdrowotnych nie dodałam cukru. Zastąpiłam go syropem

pyszne zdrowości
Lato, gdzie jesteś? 200

Spoglądam na zalany deszczem świat za oknem. Pada już trzeci dzień. Smutno się na sercu robi,kawa z miodem nie pomaga. Na czekoladę brakuje ochoty. Lato

W kuchni Karmel-itki
Lato w słoiku - dżem wiśniowy z czerwonym winem 170

Kolejny sposób to dżemy. Mamunia od jakiegoś czasu raczej ich nie robi, wzięłam więc sprawy w swoje ręce. Kupiłam wiśnie i odpowiednie dodatki, i zabrałam się do dzieła. Muszę przyznać, że proces takiego długiego gotowania bardzo mnie odpręża. Oczywiście po drylowaniu wyglądałam, jakbym kogoś zamordowała, i to bynajmniej nie z chirurgiczną precyzją, ale było warto. Pomysł na dżem z dodatkiem(...)zamrażarki, to, jak się już zapewne domyślacie, mrożenie owoców przywiezionych z Polski. Ale na to jeszcze muszę poczekać... Dżem wiśniowy z czerwonym winem Składniki: (na 4 słoiczki) 2 kg wiśni 800 g cukru 400 ml półwytrawnego czerwonego wina 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego skórka otarta z 1 cytryny Wiśnie wydrylować, włożyć do garnka. Dolać wino, dodać cukier, zmielony pieprz i skórkę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Brownie z czereśniami i Snickersami 249

Brownie z czereśniami i Snickersami Kolejna wariacja na temat brownie. Tym razem na wierzchu mocno czekoladowego ciasta znalazły się drylowane czereśnie, Snickersy i migdały w słupkach. Ci, którzy mieli okazję spróbować brownie z czereśniami i Snickersami, twierdzili następująco: "Rewelacyjne!", "Ciasto rakieta!", "Grzechu warte!" Te rekomendacje niech będą dla was zachętą, by je wypróbować (przygotowanie masy na brownie to tylko kilkanaście(...)orzechami , brownie z wiśniami i orzechami nerkowca Brownie z czereśniami i Snickersami - przepis: Składniki: (forma 23x24 cm) Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 2 batony Snickers do posypania wierzchu  225 g masła 3 całe jajka 300 g cukru 32 g cukru waniliowego 5 ml (1/2 opak.) aromatu śmietankowego 140 g mąki pszennej szczypta soli drylowane czereśnie ok. 50 g migdałów

Moje Qulinaria
Clafoutis czereśniowy 152

czereśnie ale równie dobry jest z kwaskowatymi malinami, porzeczkami czy wiśniami. SKŁADNIKI: (składniki na formę o średnicy 20cm) czereśnie około 300g 100g cukru drobnego 125g maki pszennej 3 jajka 200ml mleka 2 łyżeczki cukru waniliowego PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Czereśnie myjemy, drylujemy i wykładamy gęsto, pojedyncza warstwą w natłuszczonej formie. Cukier puder i waniliowy miksujemy z mąką

Pyry na Gaz
Pełnoziarniste racuchy z czereśniami - 113 kcal 193

kojarzy się z latem? Czereśnie! Podobne do wiśni, ale zwykle mnie kwaśne. Mam wrażenie że trochę niedoceniane, szczególnie w miastach. Cieszmy się sezonem na te owoce, bo dość szybko się kończy. Dziś proponuję placki, coś w stylu racuchów. Na śniadanie lub na obiad. Ewentualnie podwieczorek. Szybkie w przygotowaniu, jeśli nie liczyć drylowania:) Zanim jednak zaczniecie smażyć, zapoznajcie się z kilkoma

Powiedz dietom nie
Domowy dżem wiśniowy 134

robię z nich przetwory ;) Składniki:1 kg wiśni (wydrylowane)0,35 kg cukru1 żelfix dr. oetkera (3:1)Dżem robiłam wg instrukcji z opakowania żelfixu. Wiśnie zagotować z żelfixem. Dodać cukier i gotować ponownie około 2 minuty. Zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany. Gorąca konfiturę nałożyć do słoików(...)szczelnie zamknąć. Słoiki ułożyć ok. % minut dnem do góry. Można pasteryzować ale nie dłużej niż 15 minut. Rada: żeby lepiej się owoce drylowało można je wcześniej włożyć do zamrażalki na kilka minut

Bon Appetit Małgorzaty
Clafoutis z czereśniami 151

Clafoutis jest to francuski deser składający się z wiśni bądź czereśni zalanych ciastem. Ciasto przypomina mi w smaku ciasto naleśnikowe, jednakże jest ono zbite i wilgotne, słowem taki francuski zakalec.   Przepis podejrzany TUTAJ . Składniki 200 g masła 4 jaja 0,5 szklanki cukru 4 łyżeczki cukru waniliowego 2 szklanki mąki 300 ml mleka 80 dag świeżych czereśni margaryna(...)bułka tarta do wysmarowania blachy  Sposób Masło roztapiamy, studzimy. Czereśnie myjemy, drylujemy i pozostawiamy na sicie.  W misce miksujemy jajka z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy masło, mleko, oraz mąkę. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą wykładamy owoce, wylewamy ciasto. Całość pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni. Piękna piosenka o pięknych słowach: Sting

Kuchenne aromaty
Pierogi z sezonowymi owocami 186

mąki 3 łyżki roztopionego masła 3-4 łyżki jogurtu naturalnego ½ szklanki ciepłej wody szczypta soli oraz: w sumie ok. 700 g sezonowych owoców: np. truskawki, czereśnie, wiśnie, śliwki, jagody 2-3 łyżki stopionego masła ew. śmietana Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy małą szczyptę soli. Na środku robimy dołek, dodajemy roztopione masło i jogurt naturalny. Zaczynamy mieszać i wąską strużką dolewamy(...)zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Odstawiamy na kilkanaście minut, przykrywając je bawełnianą ściereczką. W tym czasie myjemy owoce, oczyszczamy je z szypułek, jeśli owoce mają pestki – drylujemy. Owoce osuszamy na papierowym ręczniku. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko (ok. 2 mm). Wycinamy za pomocą foremki lub szklanki kółka. Nakładamy na środek owoce (np. całą średnią truskawkę lub pół truskawki

bistro mama
CLAUFOURTIS Z CZEREŚNIAMI 170

Claufourtis to pieczony, francuski deser. Właśnie ten deser przygotowujemy z czereśniami, chociaż możemy  użyć innych owoców jak wiśnie, maliny, jagody czy borówki. Smakuje jak gęsty, kremowy budyń o przyjemnym słodkim smaku. Podajemy ciasto lekko ciepłe, posypane cukrem pudrem i udekorowane owocami. Polecam je szczególnie małym dzieciom, za swoją kremową konsystencję, przyznam że deser znika w migu(...)PRZYGOTOWANIE :  Czereśnie myjemy i drylujemy. Do miski wbijamy jajka, mieszamy je trzepaczką z cukrem i cukrem waniliowym, następnie wsypujemy mąkę i dalej mieszając wlewamy roztopione, zimne masło. Kiedy składniki dobrze się połącza wlewamy mleko i ponownie mieszamy.  Formę na tartę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, następnie równo rozkładamy w niej czereśnie aż zakryją całe dno. Na czereśnie

Kulinarne Fantazje Marioli
Dżem śliwkowy z kakao i likierem Bailays 186

Ogólnie dżemowa to ja nie jestem... jem je sporadycznie, głównie z naleśnikami itp. jednak są wyjątki... i tymi wyjątkami mogę się zajadać prosto ze słoiczka Do wyjątków należą smażone wiśnie i jabłka mojej Cioci, dżem pomarańczowy którym obdarowuje mnie Oksana, dżem dyniowo-pomarańczowy na który przepis jest TUTAJ i własnie moje nowe odkrycie - dżem śliwkowy z czekoladą i bailaysem. Pyszność(...)śliwek węgierek ok 700-800 g cukru 100 g dobrego kakao 200 ml likieru Bailays lub innego ulubionego ( myślę, ze wspaniale będzie smakować z amaretto ;-)) Do dzieła!!! Śliwki drylujemy i smażymy z cukrem ok 2 h aż będą geste - ja lubię ze skórkami ale jak kogoś nie lubi to można albo śliwki zmielić w maszynce do mięsa albo zmiksować blenderem

sierotka maRysia w kuchni

Proponowane wyszukiwania