wisnie drylowane - 237 przepisów (strona:5/16)

FALE DUNAJU 154

pieczenia 4 łyżki mleka 3 łyżeczki kakao aromat rumowy Krem: 330 ml śmietany 30% 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki wiórek kokosowych Dodatkowo: 1 słoik wiśni drylowanych w zalewie, 3 łyżki wódki CIASTO: Margarynę ucieramy z cukrami, następnie dodajemy po 1 jajku i dalej mieszamy, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko- mieszamy

słodki bratek
Nalewka wiśniowa 213

zamknąć lato w słoiku.  Zapraszam na pyszną, aromatyczną, zdrową, rozgrzewającą nalewkę wiśniową. Składniki: 1 kg wiśni 0,5 kg cukru 0,5 litra spirytusu Wykonanie: Wiśnie drylujemy, wkładamy do dużego słoja, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 24 godziny. W tym czasie kilka razy potrząsamy słoikiem. Po dobie dolewamy spirytusu i odstawiamy na 2 miesiące w ciemne miejsce. Ponieważ

Smak mojego domu
Jarmuż w cieście jogurtowym 140

mąki tortowej 400 g jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli do smaku olej do smażenia 1 mały słoiczek wiśni drylowanych Wykonanie: Jarmuż z blanszujemy w osolonej wodzie z łyżeczką cukru. Odcedzamy i ostudzimy. Ostudzony jarmuż kroimy w malutkie kawałki odcinając grubsze łodygi. Do miski wbijamy jajka roztrzepujemy z jogurtem(...)mąkę, przyprawy,  wyrabiamy ciasto trzepaczką na koniec dodajemy pokrojony jarmuż.  Na rozgrzanym oleju smażymy jarmużowe placuszki z obu stron na złoty kolor. Podajemy na gorąco z wydrylowanymi wiśniami lub dowolną konfiturą. Smacznego

kgwjanczewo
Wiśniowa karpatka z ciastem francuskim. 424

krem karpatkowy,  kruche ciasto francuskie w środku i słodkie wisienki.  Składniki: 125 g masła/margaryny 1 szkl wody 1 szkl mąki 4 jajka Ulubiony krem karpatkowy Słoiczek wiśni drylowanych Opakowanie ciasta francuskiego Cytryna cukier z prawdziwą wanilią Kamis cukier puder Wykonanie:Wodę zagotowujemy z masłem/margaryną, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Kiedy ciasto utworzy zwartą kulę(...)jest już gotowe. Odstawiamy je do wystudzenia. Ciasto francuskie rozkładamy i delikatnie wałkujemy. Tniemy na  4, 5 części wzdłuż krótszego boku. Na każdym z kawałków układamy odsączone wiśnie i zwijamy długie ruloniki. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 20 min. Ciasto musi nam delikatnie się zezłocić

Malinowe Pocałunki
Domowe lody wiśniowe 174

śmietanki 30% 70 g cukru 50 g domowego cukru waniliowego500 g wiśni + 2 łyżki cukru Wykonanie: Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone ! Wiśnie drylujemy i zasypujemy 2 łyżkami cukru, odstawiamy na godzinę. Następnie blendujemy, jeśli nie lubimy kawałków owoców w lodach, można też rozgnieść je widelcem. Gdy owoce są już rozdrobnione wkładamy(...)ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki. W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno. Następnie masę żółtkową, kremówkę i wiśnie mieszamy delikatnie do połączenia składników. Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę i powoli wlewamy do niej masę lodową. Lody kręciłam

Kulinarne przygody Gatity
Babeczki reniferki z wiśniami. 204

Składniki: Ciasto: 220g mąki pszennej ( ja użyłam tortowej), 180g cukru, 5g proszku do pieczenia ( 1 łyżeczka), 24g kakao ( 4 łyżeczki), 5 jaj, 125ml oleju, 125g wody. Ponadto: wiśnie drylowane, paluszki, cukierki lub inne składniki do stworzenia nosa czy oczu reniferów, czekolada na kanapki ( ja użyłam nutellę), cukier puder. Przygotowanie: Suche składniki na ciasto połączyć razem - wymieszać. Mokre składniki na ciasto(...)składniki połączyć z mokrymi - mieszać do momentu, aż nie będzie grudek. Przygotować blaszkę na muffinki z papilotkami ( papierkami na babeczki). Na dno każdej papilotki nalać ciasto. Powkładać po dwie wiśnie. Wypełnić resztą ciasta papilotki. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec ok.25minut.  Każdą babeczkę posmarować nutellą i dodając dodatki zrobić reniferki :) Z cukru pudru zrobić lukier

W kuchni u Moniki
Biszkoptowe kokosowe ciasto z wiśniami 166

Bardziej letnia odsłona babki biszkoptowej z kakao, wzbogacona o wiórki kokosowe i wiśnie. Przepis pozostał praktycznie ten sam, a ciasto zmieniło się niesamowicie. Możecie przygotować je w standardowej foremce keksówce lub "na wynos", wtedy przepis wystarcza na przygotowanie trzech małych babek w papierowych foremkach. Takie małe papierowe foremki są za grosze w Papilart . Składniki(...)jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 200ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 3 łyżeczki wiórek kokosowych 3/4 szklanki drylowanych wiśni Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy partiami cukier, a następnie po jednym żółtku. Odstawiamy mikser, mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i delikatnie łączymy z jajkami - sugeruję używanie szpatułki

Gotowanie i blogowanie
DELICJA Z KAJMAKIEM I WIŚNIAMI 159

jajek, ½ szkl. cukru, 1 szkl. mąki, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu Krem: 1 kostka masła, 1 puszka masy kajmakowej (krówkowej) Dodatkowo: słoik wiśni drylowanych, biszkopty, ¾ szkl. kawy, ¼ szkl. wódki, 1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 1,5 szkl. wrzątku WYKONANIE  Ciasto: żółtka oddzielamy od białek. Żółtka mieszamy w miseczce z proszkiem i octem. Białka(...)kakao. Wylewamy na blaszkę, pieczemy 20-25 min w 180 stopniach. Biszkopt studzimy, nasączamy kawą wymieszaną z alkoholem. Krem: miękkie masło ucieramy dodając powoli kajmak. Biszkopt smarujemy kremem, układamy wiśnie osączone z syropu, następnie układamy biszkopty nasączone w kawie i alkoholu, zalewamy tężejącą galaretką

słodki bratek
PIJANY CHAŁWOWIEC 203

waniliowy, 2 łyżki cukru, 1 kostka masła, 150 g chałwy waniliowej Polewa: ¼ kostki masła, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mleka, 2 łyżki śmietany 18%, 3 łyżki kakao Dodatkowo: słoik wiśni drylowanych w syropie, 1/4 szkl. wódki WYKONANIE Ciasto: blaszkę o wymiarach 23x32 cm wykładamy pergaminem. Do szklanki o pojemności 250 ml wsypujemy budyń, kakao, proszek i tyle mąki aby szklanka(...)żółtku, a na końcu suchą mieszankę z mąki, delikatnie mieszamy. Przelewamy do formy, pieczemy 25-30 min w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto studzimy i przekrawamy na 2 placki. Wiśnie osączamy z syropu, zalewamy wódką, odstawiamy na godzinę. Następnie wiśnie znowu osączamy z wódki. Wódkę rozcieńczamy ¼ szkl. syropu z wiśni. Krem: 1/3 szkl. mleka odlewamy, dodajemy budyń i cukier, resztę

słodki bratek
CZEKOLADOWY SERNIK NA ZIMNO Z WIŚNIAMI 280

gorzkiej czekolady, 1/2 szkl. śmietany 36%, 3-4 łyżki cukru pudru, 1/3 szkl. likieru czekoladowego Dalkowski , 4 łyżeczki żelatyny, 1/3 szkl. wrzątku Galaretka: 3/4 opakowania galaretki wiśniowej, słoik wiśni drylowanych w lekkim syropie WYKONANIE Spód herbatnikowy: masło rozpuszczamy, studzimy. Herbatniki mielimy drobno w malakserze. Mieszamy z wystudzonym masłem, aby powstał "mokry piasek". Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy folią spożywczą(...)wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie po łyżce twarogu. Dolewamy likier, dodajemy wystudzoną czekoladę oraz przestygniętą żelatynę, mieszamy dokładnie, wylewamy na zastygnięty spód ciasteczkowy. Wyrównujemy powierzchnię. Galaretka : wiśnie osączamy z zalewy (soku), 1 szklankę soku zagotowujemy, rozpuszczamy w niej galaretkę, zostawiamy do stężenia. Wiśnie układamy na masie serowej, zalewamy tężejącą galaretką. Podajemy gdy galaretka całkowicie stężeje

słodki bratek
Wielkanocny tulipan 297

jest trochę za sucha. Zwykle wolę ciasta cięższe i bardziej wilgotne, muszę jednak przyznać, że ta baba ma bardzo ciekawy smak i znika błyskawicznie. A jeśli podać do niej wiśnie lub frużelinę albo dobrą, domową konfiturę i aromatyczną herbatę, to już naprawdę nie można się jej oprzeć! Kolorowa babka zwana tulipanem przepis na dużą keksówkę (ok. 28/30(...)natłuszczenia formy 3/4 szklanki oleju 1 czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia szczyptę soli 1 łyżkę kakao 1/3 szklanki mielonego maku (suchego!) 1 kisiel wiśniowy (użyłam takiego bez cukru) drylowane wiśnie np. z kompotu bułka tarta lub mielone płatki owsiane do obsypania formy Żółtka oddzielamy od białek, a następnie białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo, w trzech-czterech

Ratunku obiad
TARTALETKI CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI 187

herbatników regionalnych Petit Beurre Blacky , 70 g masła Krem czekoladowy: 200 ml śmietanki 30%, 100 g gorzkiej czekolady, 1 łyżeczka żelatyny, 50 ml likieru czekoladowego Dalkowski Dodatkowo: kilkanaście wiśni drylowanych Dagoma , wiórki czekoladowe do posypania od Cukieterii WYKONANIE   Spód ciasteczkowy:  Foremki na tartaletki o śr. 10 cm wykładamy folią spożywczą. Masło rozpuszczamy,studzimy. Herbatniki mielimy drobno malakserem. Mieszamy(...)niej kawałki czekolady, mieszamy aż się rozpuści. Schładzamy całość najlepiej całą noc. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szkl. wrzątku, studzimy. Śmietankę ubijamy, dodajemy likier, następnie żelatynę. Na dnie tartaletek układamy kilka wiśni, smarujemy kremem, wierzch posypujemy czekoladą. Schładzamy 2 godziny w lodówce aż masa stężeje

słodki bratek
Ciasto z pianką bananową i wiśniami. 347

łyżki śmietany Składniki pianki bananowej: 3 białka szczypta soli 0,5 szklanki cukru płaska łyżeczka cukru waniliowego 1 dojrzały banan 1 budyń śmietankowy 1/4 szklanki oleju 250 g wiśni Przygotowanie ciasta: Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wsypujemy do miski. Dodajemy pokrojoną w kostki margarynę i całość krótko rozcieramy w rękach. Dodajemy 3 żółtka i śmietanę i krótko(...)Można je włożyć do lodówki. Tortownicę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w temperaturze 175 stopni (z termoobiegiem). W tym czasie przygotowujemy piankę bananową i drylujemy wiśnie. Przygotowanie pianki bananowej: Do białek dodajemy szczyptę soli i całość ubijamy mikserem. Następnie dosypujemy cukier i dalej ubijamy na gładką, błyszczącą masę. Banana rozgniatamy na gładką masę widelcem, dodajemy

Smak mojego domu
Mega szybkie ucierane ciasto z owocami 169

Ostatnio na moim stole  króluje  to ciasto, które stanowi doskonała bazę do wypieków ze wszystkimi chyba  owocami. Ja robiłam już  z wiśniami, śliwkami i jeżynami a zamierzam jeszcze wypróbować z jagodami i porzeczkami. Na upalne dni do mrożonej kawki pasuje jak ulał. Błyskawiczne w przygotowaniu, lekkie i pulchniutkie. Smak(...)pieczenia dowolne owoce ( jeśli ktoś chce aby nie opadły na dno w trakcie pieczenia trzeba je lekko obtoczyć w mące).Mogą być też owoce z kompotu- u mnie były drylowane wiśnie. Jajka zmiksować na puszystą masę z cukrem i cukrem wanilinowym, dolać olej a następnie ciągle miksując dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dno tortownicy o średnicy 26cm

Maślane ciasteczko
Babeczki nadziewane 162

łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody masa 250 g masła roślinnego 200 g serka homogenizowanego śmietankowy 1 cukier wanilinowy 3 łyżki cukru pudru słoiczek wiśni drylowanych Wykonanie: Olej, wodę, cukier, kakao gotujemy w rondelku, odstawiamy do przestudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę razem z cukrem, dodajemy żółtka, przestudzoną polewę i delikatnie mieszając wsypujemy mąkę wymieszaną(...)masę. Gdy masa będzie puszysta dodajemy po łyżeczce serka homogenizowanego nie przerywając ubijania. W upieczonych oraz przestudzonych babeczkach robimy dołek wybierając łyżeczką środek ciasta napełniamy masą serową. Dekorujemy wydrylowanymi wiśniami. Smacznego

kgwjanczewo

Proponowane wyszukiwania