wisnie drylowane - 237 przepisów (strona:2/16)

Frużelina wiśniowa 182

serników, innych ciast, czy jako dodatek do kremów. Polecam przepisy na frużelinę z innych owoców: Frużelina truskawkowa Frużelina jagodowa Frużelina truskawkowo-arbuzowa Domowa frużelina na 3 słoiczki: 400 g drylowanych wiśni 1,5 łyżeczki żelatyny 5 łyżek cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 4 łyżkach wody Umyte wiśnie do frużeliny drylujemy. Żelatynę zalewamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
CIASTO Z WIŚNIAMI I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 187

imponująco. Zamieszczam więc oryginalną ilość składników a w nawiasie obok zamieszczam moją sugestię zmiany.Robiąc po raz pierwszy spokojnie można ją uwzględnić. W oryginalnym przepisie są użyte świeże wiśnie, ja wykorzystałam drylowane ze słoika, gdyż tylko takimi tu dysponuję.Ciasto nie jest skomplikowane, jest puszyste, a kokosowa kruszonka pyszna. Polecam!Kruche ciasto(...)szklanki mąki1 szklanka cukru (moja sugestia: 3/4 szklanki)250 gram margaryny4 jajka (3 żółtka + 1 całe)2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowy2 - 3 łyżki śmietany Masa wiśniowa:Słoik wiśni drylowanych (800g)2 budynie śmietankowe na 500ml mleka, ugotowane w 3/4l płynu.Piana z białek:3 białka4 łyżki cukru pudruKruszonka:200 gram kokosu100 gram masła2 garście cukru (moja sugestia

Walijskie Pichcenie
Ciasto z pianką jogurtową i wiśniami 1873

płaskie łyżeczki cukru waniliowego 1,5 budyniu śmietankowego bez cukru duży (około 400 g) jogurt naturalny (bez 3 łyżek, które dodajemy do ciasta) 250 g wiśni Przygotowanie ciasta: Drylujemy wiśnie. Mąkę, cukier waniliowy, cukier i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy pokrojoną w kostki margarynę i całość szybko rozcieramy w rękach. Dodajemy jogurt oraz 3 żółtka i krótko wyrabiamy

Smak mojego domu
Karmelizowane wiśnie w syropie 326

Moja wiśnia obok domu obficie obrodziła tego roku, zrobiłam sporo soków, a resztę przeznaczyłam na karmelizowane konfitury z wiśni. Receptura najprostsza, wykonanie nie jest wymagające, najwięcej czasu zajmuje drylowanie, cała reszta zajmuje(...)minut dziennie. Wiśnie będą wspaniałym dodatkiem do ciast i deserów przez cały rok. Składniki zawsze dojemy w stosunku 1:1 1 kg owoców 1 kg cukru  1. Wiśnie drylujemy,  zasypujemy w duzym rondlu cukrem i odstawiamy na 10-12 godzin, nie mieszamy.  2. Przez następnie 3-4 dni rano i wieczorem wiśnie z cukrem podgrzewamy, doprowadzamy

Apetyczna babeczka
Rozstrzygnięcie konkursu :) 187

stopni piecyku przez 20 minut. SERDECZNIE GRATULUJĘ !!! Przedstawiam też moje zdjęcia przekąsek przygotowanych z powyższych przepisów oraz uwagi na ich temat: DROŻDŻOWE PIEROŻKI Z WIŚNIAMI Ja zamiast dżemu dałam drylowane wiśnie z kompotu - wyszło pysznie! Z ciastem fajnie się pracuje, a gotowe pierożki są fajne i mięciutkie. Dzięki kwaskowatości wiśni nie są za słodkie - na prawdę ciężko się od nich

Kto ugości moich gości?
Mini serniczki z wiśniami 194

szczególności za kwaśnymi wiśniami. Uwielbiam zrywać je prosto z drzewa i kiedy barwią ręce na karminowy kolor. To kwintesencja lata. Z wiadrem wypełnionym świeżymi wiśniami zawsze biegnę do domu, a później godzinami dryluję, aż cała kuchni zamienia się pobojowisko, przypominające miejsce krwawej zbrodni. Ów zbrodnia może być doskonała tylko w jednym wypadku — gdy wiśnie zostaną pysznie wykorzystane. Z tęsknoty(...)laski wanilii, bardzo drobno posiekanej (lub 1 łyżeczka esencji waniliowej) 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 150 g ciasteczek owsianych typu  digestive 40 g roztopionego masła ok. 200 g drylowanych wiśni (mogą być mrożone) * PRZYGOTOWANIE Twaróg, jajka, jogurt grecki, cukier, wanilię oraz mąkę ziemniaczaną umieść w malakserze i zmiksuj na gładko. Ciastka włóż do kielicha blendera i zmiksuj na proszek

Food Square
Wiśniowa Konfitura dla Leniwych 190

Dziś Leniwa Pani Domu poleca konfiturkę wiśniową :) Przygotowuje się ją bardzo podobnie jak truskawkową. Do tej pory wiśnie zawsze drylowałam w palcach, w tym roku w końcu użyłam spinacza do papieru, naprawdę dużo lepiej, szybciej, wiśnie mniej pryskają sokiem i co najważniejsze pozostają mniej naruszone :) Sposób na czyste palce przy drylowaniu możecie zobaczyć na Fan Page`u Blondynka Gotuje(...)Facebook`u - ZAPRASZAM do lajkowania :)Składniki na 2 słoiki 500 ml: 1 kg wiśni wydrylowanych 500 g cukru 1 torebka żelfix lub konfiturex   Wykonanie: Oczywiście wiśnie płuczemy, drylujemy. Delikatnie odciskamy z soku i wkładamy do garnka, ja do takich celów używam woka z teflonową powłoką. Zasypujemy cukrem i Żelfixem i smażymy kilkanaście minut. Ciepły przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy

Blondynka Gotuje
Nalewka wiśniowa 301

trochę do ciasta doda, trochę zamrozi, a z reszty jak co roku powstaje pyszna nalewka ;) Najgorsze w tym wszystkim jest drylowanie, ale raz w roku można się pomęczyć i trochę pobrudzić :) Niektórzy do nalewki dodają liście wiśnie (ja np. dodaję do nalewki z czarnego bzu), nalewka ma jeszcze bardziej charakterystyczny smak.Polecam także wypróbowanie przepisu(...)nalewkę malinową, porzeczkową, miętową, aroniową i z czarnego bzu. Składniki: 2 kg wiśni, 1 kg cukru, 0,5 l spirytusu, 0,5 l wódki. Przygotowanie:     Wiśnie drylujemy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy w zamkniętym słoiku na 10 dni. Co 2-3 dni mieszamy wiśnie z cukrem. Następnie dolewamy spirytus i wódkę, odstawiamy na kolejne

Aga w kuchni
Wiśnie drylowane 185

Był dżem wiśniowy  ..a tym razem są wiśnie drylowane..idealne np.pączków. 1 kg wiśni 0,5 kg cukru Wiśnie wydrylować, przełożyć do garnka, zasypać cukrem.Odstawić na około godzinę, by puściły sok.Po tym czasie gotować na małym ogniu przez kilkanaście minut. Nakładać do słoików,zakręcić i zawekować

Moje domowe kucharzenie
Domowe kluski, pampuchy drożdżowe z karmlelizowaną wiśnią 161

minut. Przygotować garnek z gotującą się wodą jeśli nie mamy parowaru, garnek przykrywamy ściereczką i na tym pod przykryciem parzymy nasze kluski ok 15 minut. Dodatek  Wiśnie drylujemy, na patelni rozpuszczamy masło i chwile wiśnie podsmażamy po czym dodajemy miodu lub cukru brązowego, mieszamy sok z wiśni nam się ładnie skarmelizowuję.   Gotowe kluski podajemy z naszymi wiśniami

Basia w kuchni
Procentowa wiśnia z lawendą 165

czegoś"... jeśli oczywiście lubimy lawendę... lubimy prawda? :) SKŁADNIKI: 2kg wiśni około 30 wiśni z pestkami 800g cukru 1 l wódki 1 l spirytusu około 10 świeżych kwiatków lawendy PRZYGOTOWANIE: Wiśnie drylujemy. Zostawiamy około 30 sztuk z pestkami. Wszystkie wiśnie wkładamy do dużego słoja. Dodajemy cukier i kwiaty lawendy. Dokładnie wstrząsamy. Zalewamy zmieszanym wcześniej spirytusem z wódką i ponownie wstrząsamy. Pozostawiamy

Pyry na Gaz
Tort straciatella z wiśniami 241

cukru waniliowego 50 g kropelek czekoladowych lub posypki do ciast Masa: 1/2 litra śmietany kremówki 2 śmietan fiksy 3 łyżki cukru pudru 50 g tartej gorzkiej czekolady 1 słoik wiśni drylowanych w syropie -900 ml Galaretka wiśniowa syrop z wiśni 1 żelfiks 2:1 2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny Poncz: 1 szklanka przegotowanej wody 1 łyżka cukru

Wanilia i Kardamon
Ciasta na Komunię Świętą 729

wybierzecie coś z poniższych słodkich propozycji! Kliknięcie w napis pod zdjęciem przekieruje Cię do przepisu! Brownie z wiśniami i orzechami nerkowca Ciasto hit. Przepyszne wilgotne borwnie - połączone z drylowanymi wiśniami i orzechami nerkowca, na wierzchu posypane dodatkową porcją czekolady. Niebo w gębie - nic innego nie można o nim powiedzieć! Torcik czekoladowy z czarną porzeczką Pierwszy torcik, jaki robiłam w życiu

Moje Qulinaria
Deser - wiśniowe tiramisu + film 157

porcje wiśnie 400 g ( mogą być mrożone) 1 galaretka wiśniowa 2 jajka serek mascarpone 250 g 3 łyżki cukru pudru szczypta soli 4 podłużne biszkopty do dekoracji przepis Wiśnie drylujemy i opłukujemy .Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, dodajemy wiśnie , mieszamy, odstawiamy do stężenia. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na kogel mogel, dodajemy serek mascarpone i dalej ucieramy. Białka

Smakowite Dania
Dżem wiśniowy z lawendą 164

wyjątkowy i ma cudowny aromat. Polecam gorąco, każdemu kto lubi lawendę. Dzem wisniowy z lawenda   SKŁADNIKI: 1kg wydrylowanych wiśni 4 gałązki lawendy 500g cukru 20g cukru waniliowego WYKONANIE: Wiśnie drylujemy. Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. Wiśnie gotujemy na wolnym ogniu z cukrem, cukrem waniliowym oraz całymi gałązkami lawendy aż dżem zgęstnieje. Wyjmujemy

Pyry na Gaz
Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem 198

wiśni nadwiślanki 200 g rabarbaru 70 g cukru Wykonanie: Składniki powinny być mocno schłodzone. Miskę do robienia lodów wkładamy do zamrażarki 24 godziny wcześniej. Wiśnie drylujemy, zasypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy na 60 minut. Po tym czasie wiśnie miksujemy i chowamy do lodówki. Rabarbar kroimy w 2 cm kawałki. Na patelnię wsypujemy cukier

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania