Zupa ze świeżych grzybów... Kawałki świeżych, aromatycznych grzybów leśnych. Podsmażone wraz z cebulą. Kosteczki ziemniaków, selera i marchewki. Zatopione w pachnącym, warzywnym bulionie. Pyszna domowa zupa
Gospodyni MiejskaPiernik marchewkowy... Miękkie, pulchne ciasto. Z wiórkami marchewki. O delikatnym aromacie cynamonu. Oprószone cukrem pudrem. Szybkie, tanie, pyszne. Polecam! Składniki: 500 g mąki pszennej; 2 szklanki
Gospodyni MiejskaAromatyczny barszcz czerwony... Czysty, klarowy, o bogatym kolorze i aromacie. Pachnący czosnkiem i majerankiem. Przygotowany na bazie buraków, cebuli i czosnku. Intensywnie buraczany, po prostu pyszny
Gospodyni MiejskaDrożdżowe pierogi z kapustą i grzybami do barszczu... Pyszne na ciepło i na zimno. Idealne do barszczu czerwonego. Z nadzieniem z kiszonej kapusty i suszonych
Gospodyni MiejskaCiasteczka miodowo - cytrynowe... Delikatne, puszyste, świąteczne. O wyrazistym, korzenno - miodowym smaku. I aromacie skórki cytrynowej. Pyszny smak Świąt Bożego Narodzenia! Składniki: 300 g miodu; 100
Gospodyni Miejskakawałeczki i tak gotową układam na cieście - moja inspiracja do kapuśniaczków pochodzi ze strony "Moje wypieki" kapuśniaczki są przepyszne możemy je wykonać wcześniej a w dniu wigilii podgrzać w piekarniku i cieplutkie podawać do barszczu Smacznego
Basia w kuchnimarchewkowy z curry pełen aromatu pomarańczy, goździka są zapachy smaki które kojarzą się z zapachem wigilii. Jak dla mnie to pomarańcze, goździki zapach zakwasu buraczanego mogła bym tak pisać i pisać. Na święta podajemy pod różną postacią ryby ja w tym roku podam go z sosem marchewkowo - pomarańczowym. Świetnie też pasuję do piersi z kurczaka. Nie należę do osób podjadających
Basia w kuchniDziś cień wosku ci ukaże, co ci życie niesie w darze. 29-go listopada to wigilia św. Andrzeja, czyli tradycyjne andrzejki . Lanie wosku, zabawy z butami, wróżby ciasteczkowe i wiele innych regionalnych, staropolskich zabaw ucieszy wielu z nas. Rok temu napisałem sporo na temat zabaw . Zabawa, zabawą ,ale jakieś małe przekąski zawsze się przydadzą . Dzisiaj proponuję
Kulinarny karnet Christopherapytania od natalia.190 , dziękuje :) 1. Ulubione danie na Boże Narodzenie. Hmm.. pierogi!! Zdecydowanie. Albo nie... paszteciki mojej mamy, to jest numer jeden, bez którego nie ma Wigilii! :P 2. Gdzie byłaś w ostatnie wakacje? Na obozie we Włoszech oraz z rodzicami na kilka dni u rodziny na mazurach i potem jeszcze po prostu
More food, love and dreamsweną" xd ale o tym w święta bo to mój prezent pod choinkę >.< (tak wiem nie ma to jak kupować sobie samemu prezenty xd) Dzisiaj miałam wigilię klasową. Atmosfera dziwna, nie ta sama co w gimnazjum, pomimo tego i tak było całkiem fajnie. Zrobiłam ciasto Rafaelo to, że w czasie kiedy miałam go pokroić był już prawie
More food, love and dreamsroku nie ma śniegu. Nie ma 20 stopniowych mrozów. To nic i tak lubię święta. Po mimo, że nie są już takie same jak kiedyś. Nie ma "wielkiej: rodzinnej Wigilii, bo nie ma już babci, pomimo czasu nadal tęsknie, przez to nie ma też wujka z rodziną, bo jedzie gdzieś indziej, tak więc jesteśmy tylko my. Ja, mama, tata
More food, love and dreamsDzisiaj moje propozycje na ciasta i ciasteczka na zbliżającą się Wigilię i Święta Bożego Narodzenia. Myślę, ze będą one pomocne i każdy znajdzie coś dla siebie, chociażby inspirację na nowe ciasto. Po kliknięciu w miniaturkę ciasta przeniesie Cię na przepis
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaDzień dobry! Powoli wpadamy w świąteczny nastrój, w końcu już za miesiąc Wigilia! Pora myśleć o świątecznym menu, prezentach, dekoracjach. Czemu nie umilić sobie tego czasu daniami z korzennymi aromatami? Dzisiaj prezentuję Wam korzenny pulled pork czyli długo duszoną wieprzowinę w intensywnej i aromatycznej marynacie z przyprawami, które spotkamy również w pierniku. Idealna do kanapek z warzywami, sałatą i chrzanem
Pora coś zjeśćjest w całym świecie hiszpańskojęzycznym, aczkolwiek w różnych państwach może oznaczać coś odrobinę innego. W Hiszpanii można je dostać w każdym sklepie spożywczym, zaś w okresie świątecznym i przed Wigilią, dosłownie na każdym rogu. Najczęściej są okrągłe lub owalne, mogą też różnić się kolorem. Zazwyczaj robione są z migdałami, a te kupowane obowiązkowo są zawinięte w papierek. I można kupić
Grahamka, weka i kajzerkaProsta sałatka z buraczków, śledzi i ziemniaków, którą warto przygotować nie tylko na Wigilię. Miłośnikom śledzi na pewno przypadnie do gustu Składniki: 4-5 filetów śledziowych w oleju a’la Matias 3 średnie buraki 3 średnie ziemniaki 1 średnia cebula 3 ogórki kiszone 4 pełne łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny szczypta cukru sól pieprz Przygotowanie: Buraki
Oryginalny smak