wigilia - 5847 przepisów (strona:162/390)

Śledziowe ślimaczki z rodzynkami 73

Środa Popielcowa w kalendarzu chrześcijańskim rozpoczyna 40-dniowy okres Wielkiego Postu. Po szaleństwie kalorycznych potraw karnawałowych z przyjemnością zjemy coś lżejszego. Moja propozycja to śledzie z

To co kocham
Śledzie pod pierzynką 73

Moja rodzina nie przepada za śledziami, ale pod pierzynką wszystkim smakują. Sama nie jadam innych sałatek ze śledziem, bo z reguły wyglądają bardzo nieapetycznie, chociaż mogą

To co kocham
Marynowany mintaj w sosie słodko-kwaśnym 74

Jak na piątek przystało w kuchni króluje rybka, a konkretnie smażony mintaj zamarynowany w sosie paprykowo-cebulowym. Sos ten już wcześniej wykorzystałam do marynowanego kurczaka. Zarówno

To co kocham
Ryba marynowana 78

Rybka panierowana w cieście naleśnikowo-majonezowym i zamarynowana w lekkiej zalewie octowej. Przygotowuje się ją dzień wcześniej, idealna jest więc na imprezy bo wyjmujemy gotową na

To co kocham
Schab pieczony 64

W dobie wszechobecnych konserwantów idealnym rozwiązaniem jest przygotowanie przez siebie w domu pysznych wędlin. Ja często robię schab pieczony. Mój przepis jest prosty, a schab zawsze

To co kocham
Dorsz w migdałach 71

Ta rybka jest bardzo delikatna w smaku, a dodatkowo migdały podkreślają jej smak. Przepis ten dostałam od Mamy Sławka i od razu przypadł mojej rodzinie do

To co kocham
Tort rumuński 66

Nie mam pojęcia dlaczego ten tort nazywa się rumuński, ale taka nazwa widnieje w moim starym zeszycie z przepisami. Uwielbiam ten tort nie tylko za smak

To co kocham
Śledziowe różyczki 69

Czasami nachodzi mnie ochota na śledzika. Znam wiele smacznych przepisów na tę rybkę, a ten jest mój najnowszy autorski. Łączy się tutaj kilka wyraźnych smaków –

To co kocham
Zupa krem grzybowy 66

Wakacje to czas grzybobrania. Ja uwielbiam zbierać grzyby, niestety nie mam czasu, a nawet gdybym miała to nie mam kompletnie orientacji w terenie. Kosz podgrzybków dostałam

To co kocham
Pasztet Gerwazy ze śliwkami i pistacjami 74

Pasztet Gerwazy o wyrafinowanym smaku z wołowiny, z zielonymi pistacjami, pachnący suszonymi śliwkami i brandy to dzieło firmy A. Blikle przygotowane według starego rodzinnego przepisu. Pasztet

To co kocham
Figa z makiem i makaronem 72

Ostatnio chodziła za mną figa z makiem… a że sezon figowy w pełni, postanowiłam zrobić swoją wersję z makaronem. Wyszło smacznie i bardzo… świątecznie

To co kocham
Sernik z makiem 74

Moje weekendowe ciasto to wytworny świąteczny seromakowiec. Aromat pomarańczowy i mak z bakaliami to typowe bożonarodzeniowe smaki i zapachy. Paza tym ciasto jest bardzo efektowne i

To co kocham
Pasztet wieprzowo-drobiowy z żurawiną 75

Moja rodzina uwielbia pasztety, mam więc dla nich następną propozycję, a mianowicie pasztet mieszany wieprzowo-drobiowy z suszoną żurawiną. Tak wszystkim posmakował, że ledwo zdążyłam połowę

To co kocham
Drożdżowy wieniec adwentowy 62

Tym razem do upieczenia tego wieńca zainspirowała mnie moja siostra Anya, która swój robiła już kilkakrotnie. Malutkie drożdżowe bułeczki pokryte aksamitną masą serową i udekorowane kolorowymi

To co kocham
Piernik z orzechami ziemnymi 71

Ten przepis dostałam od znajomej. Kiedy mnie nim poczęstowała, miał tak wyjątkowy smak, że od razu poprosiłam o recepturę. Do tej pory nie lubiłam pierników ani

To co kocham