Powoli przygotowujemy się do Wigilii i Świąt Bożego Narodzenia. Okna pomyte, inne porządki w trakcie. Większość prezentów głęboko schowana a ja myślę o tym co z produktów spożywczych mogę kupić już teraz i planuję świąteczny stół. Wiadomo, że będzie kiszony barszcz , do niego uszka z grzybami . Zrobię też trochę pierogów z kapustą i grzybami . Trochę kapusty duszonej , ryba po grecku
Smaczna Pyzadobrym jedzeniem czyli właśnie świętami. Powoli przygotowuję różne smakołyki i zastanawiam się nad ozdobami. Jedną z nich właśnie dzisiaj pokażę, ale radzę ją przygotować na 2-3 dni przed Wigilią żeby się nie zepsuła. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaKolejna propozycja dania na Wigilię . Składniki Burak 4 duże buraki Marchew 2 marchewki Ziemniaki 2 ziemniaki Cebula 1 duża Majeranek 1 łyżeczka Masło 2 łyżki Chrzan 2 pełne łyżeczki Sok z cytryny 1 łyżeczka Śmietana kremówka 100ml Sól Pieprz Bulion warzywny 500ml Wykonanie: Warzywa obrać. Buraki, marchewkę i ziemniaki pokroić w kostkę. Cebulę drobno […] The post Kremowy barszcz
Kulinarne PrzebojeUlubiona zupka (zaraz po maminym czerwonym barszczu z pierogami na Wigilię). Odżywcza, zawiera dużo witamin dzięki gotowaniu brokuła na parze. Składniki: brokuł (500g) 2 duże ząbki czosnku/ 3 średnie 1 średnia cebula 2 kostki rosołowe 2-3 łyżki śmietany 18% kilka kropli oliwy z oliwek Extra virgin sól, pieprz Brokuł dzielimy na różyczki, odcinamy nadmiar łodygi i liście. dokładnie
Pudełko rozmaitościNasz sprawdzony przepis na szybkie ciasteczka kruche na oleju sprawi, że wszystkie składniki wymieszasz w 5 minut i to bez użycia miksera, a pieczenie zajmie Ci
Kuchnia Na WypasieRolada drożdżowa z kremem kasztanowym to wypiek, który robię kolejny już rok z rzędu przy okazji świąt. Wszystko za sprawą mojego męża, który jest wielkim fanem
MeCooksMakowiec japoński na cieście francuskim to jeden z prostszych do przygotowania makowców a przy tym bardzo smaczny. Może troche to brzmi jak połączenie kuchni różnych narodów
Dorota SmakujePiernik staropolski z kremem grysikowym zagości wśród słodkości w tym roku na naszym stole. Od wielu lat pieczemy długo dojrzewający piernik staropolski dwa razy w roku
niecodziennikparyDzień dobry Choinka u was już ubrana? Kiedy zwykle ją ubieracie? U nas jest to gdzieś w okolicy 6 grudnia. Może trochę wcześnie jeśli wziąć pod
Dorota Smakuje5/5 - (1 vote) Świąteczna czekolada, ciasto bez pieczenia Świąteczna czekolada to rewelacyjna opcja dla tych co tak jak ja niezbyt mają talent do pieczenia Robi się
Ogrodnik w podróżySzarlotka świąteczna – pyszna, rozpływająca się w ustach, lekko kwaskowa i z nutą korzennych przypraw. Czy święta to u was czas jedynie pierników i makowca a
Dorota SmakujeŚwiąteczny drożdżowy wieniec z czekoladą i orzechami laskowymi to pyszny i piękny pomysł na ciasto na Boże Narodzenie. Puszyste, wilgotne, maślane ciasto w połączeniu z intensywną
Na-talerzu.plNajlepszy przepis na śledzie w sosie pomidorowym z korniszonami. Polecam Wam w tym roku najlepszy przepis na śledzie w sosie pomidorowym bez rodzynek i śliwek, za
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSałatka wieniec świąteczny – nie tylko pięknie się prezentuje, ale również dobrze smakuje. Może być prawdziwą ozdobą świątecznego stołu . Jest bardzo prosta do przygotowania i tak
Dorota SmakujeDomowy, prosty i smaczny bigos jarski z kiszonej kapusty z dodatkiem suszonych śliwek i aromatycznych suszonych grzybów. Bigos wigilijny to tylko cztery podstawowe składniki oraz przyprawy
Zasmakuj Kuchni