Tradycyjne uszka do barszczu, nadziewane farszem z borowików, kozaków i pogrzybków. Smakują wybornie, a w Wigilię w czerwonym barszczu przeważnie podawane są jako pierwsze danie w Polskich domach. Lepienie czas zacząć! Ciasto na uszka robimy podobnie jak na pierogi ale w mniejszych ilościach. Składniki na ciasto; 2 szklanki mąki pszennej typ 500 lub 550 1 jajko sól woda
Apetyczna babeczkaNajwyższa pora brać się za przygotowanie zakwasu na żurek !Przy okazji Wigilii zamieściłam na blogu przepis na zakwas na żurek i na czerwony barszcz . Dziś też pojawi się przepis na zakwas, ale z dodatkiem płatków owsianych. Lubię nowości, a takiego zakwasu jeszcze nie robiłam. Zakwas będzie gotowy
Kulinarne przygody Gatityposmaku. Kiedyś smażyłam ryby do octu na oleju ale odkąd ponad rok temu odkryłam olej kokosowy ( bezwonny) nie wyobrażam sobie smażenia ryby na innym tłuszczu. Nawet karpia na wigilię przygotowuję na oleju kokosowym. Polecam , bo jest przepyszny. Dodatkowo ważne jest by układać ryby warstwami i na każdą warstwę wyłożyć cebulę i dokładnie zalać płynem, wówczas mamy pewność, że cała
Smaczne ZdroweZgodnie z tradycją na tegoroczną Wigilię zrobiłam tort, w dodatku ze staropolskim owocem, uwielbianym już przez nasze prababcie. Bo nie każdy musi mieć makowca i sernik na święta :) Biszkopt: 4 jajka 1,5 szklanki cukru pudru 1,5 szklanki mąki szklanka kakao 0,5 szklanki wody łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki szampana Masa: 2 owoce mango opakowanie mascarpone
sama złodyczImieniny w mojej rodzinie obfitują w różne specjały na stole, tym razem mogłam spróbować wędzonego karpia. Przyznam się, że nie przepadam za karpiem, na wigilie unikam go jak tylko umiem. Tym razem jednak zaryzykowałam i opłaciło się. Karp kazał się smaczny, nie czuć było typowego smaku mułu, nie był może tak rewelacyjny w smaku jak amur czy łosoś
ciastkarnia na kruchym spodzieupiekłam, wypełniły mój dom wspaniałym aromatem cynamonu, który nieodłącznie kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem. Okazały się tak wciągające, że musiałam je schować, bo nich nic nie zostałoby do Wigilii ;) Palmier to ciasteczka w kształcie fantazyjnych zawijasków utworzonych z ciasta francuskiego posmarowanego słodką pastą zrobioną z masła, cukru i aromatycznego składnika, tu cynamonu. Choć palmier oznacza po francusku palmę, równie
Chilli Czosnek i Oliwadobrobytu. Okrągły kształt ziarenek soczewicy kojarzy się z monetami, dlatego dania z jej wykorzystaniem mają zapewnić bogactwo w nadchodzącym roku. Dania z soczewicy podawane są czasem już w czasie Wigilii i Bożego Narodzenia, ponieważ wierzy się, że im więcej soczewicy zostanie spożyte, tym więcej pieniędzy można zyskać w nowym roku. Cotechino przypomina salami tylko, że zrobiona jest z surowego
Chilli Czosnek i Oliwazrobiłam tzw. grysikowy na bazie kaszki manny, z dodatkiem ekstraktu waniliowego. Ten miodownik najsmaczniejszy jest na 2-3 dzień. Więc do jego świątecznego pieczenia należy się zabrać dzień przed Wigilią Bożego Narodzenia, będzie obok sernika i makowca idealnym ciastem dla gości. Tegoroczne Święta w Moim domu będą miały zapach słodkiego miodu, orzechów i smak tradycyjnego ciasta, któremu nie można się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwarstw na ile mamy ochotę. Polecam piernik ekspresowy z powidłami domowymi. Ten piernik najsmaczniejszy jest na 2 dzień. Więc do jego świątecznego pieczenia piernika należy się zabrać dzień przed Wigilią Bożego Narodzenia, będzie obok sernika i makowca i miodownika idealnym ciastem dla gości. Tegoroczne Święta w Moim domu będą miały zapach słodkiego miodu, piernika, orzechów i smak tradycyjnego ciasta, któremu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCukier i przyprawy nadają jej smak, wraz z octem mają też właściwości konserwujące. Tak przygotowane śledzie będą doskonałą bazą do przygotowaniu wielu dań ze śledzi czy sałatek śledziowych na Wigilię, czy też na Sylwestra. A w połączeniu z pikantną salsą z dodatkiem czerwonej cebulki będą smakować wyśmienicie. Bardzo nam ta wersja smakowała i na pewno będę częściej je przygotowywać. Polecam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwydaniu: czy to z kapustą i grzybami, z mięsem, z owocami czy też z ziemniakami i białym serem. Ze względu na to te kapuściano-grzybowe najlepiej smakują na Wigilię (nie wiem czemu, ale wtedy maja zupełnie inny smak niż na codzień), dziś zaprezentuję moją wersję pierogów ruskich. Potrzebujemy (na około 36 sporych pierogów): Ciasto pierogowe: - 1 szklanka ciepłej wody
W mojej holenderskiej kuchniWigilia oraz Święta Bożego Narodzenia są tak niezwykłe że nagle nabieramy ochoty aby przygotować wszystkie potrawy własnoręcznie:) . Poczynając od pierogów, po przez rożnego rodzaju mięsa, kończąc na ciastach. I właśnie jednym z magicznych własnoręcznie robionych wiktuałów jest przyprawa korzenna, której aromat, rozchodzi się po całym domu, i to już na etapie sporządzania. Gdy natomiast pieczemy pierniczki lub pierniki staropolski
RAROSSApierniki na szybko” można upiec nawet w Wigilię , bo od razu po upieczeniu są miękkie , lekko kruche i nadają się do jedzenia. Najsmaczniejsze są w lukrze ! Polecam wszystkim spóźnialskim! ;-) Inspiracja: Moje Wypieki Składniki na ok. 15-18 dużych pierniczków Mąka pszenna 300g Mąka pełnoziarnista żytnia 100g Jajko 2 duże jajka Miód […] The post Świąteczne pierniczki na szybko appeared
Kulinarne Przebojebyło pieczenia przed świętami! W związku z tym, ze w tym roku postanowiliśmy, że Wigilia obejdzie się bez prezentów ze względów finansowych, postanowiliśmy zrobić prezenty handmade. Zapach pieczonego masła, cynamonu, goździków rozlewał się po całym domu. Przepis na ciasteczka korzenne znalazłam tutaj . Składniki: 250 g mąki 125 g margaryny 100 g cukru 1 opakowanie proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru
Brzuszki ŁakomczuszkiKolejna odsłona śledzi – tym razem z jabłkami. Jest to patent mojej Mamy. Takie śledzie zawsze pojawiają się na naszym stole na Wigilię. Dobrze sprawdzają się też jako przystawka na domową imprezę. Ładnie prezentują się na półmisku, a w smaku – sprawdźcie sami :) Czytaj dalej
Gotuj z Misiem