rodzaju. Boże Narodzenie po prowansalsku Okres świąteczny w Prowansji zaczyna się 4 grudnia, na świętej Barbary . To wtedy zasiewa się pszenicę w trzech sosjerkach w intencji dobrych plonów. W Wigilię posłuży ona jako ważny element dekoracji stołu. Gros souper , czyli "wielką kolację" wigilijną jada się wieczorem przed Pasterką. Wszystkie potrawy jak i oprawa stołu przepełnione są symboliką, a najważniejsze
Chilli Czosnek i Oliwaregionów tyle tradycji świątecznych. Mimo że mieszkamy z koleżanką w sąsiednich śląskich miejscowościach to u niej na wigilie jada się niespotykany dla mnie świąteczny deser w postaci nadziewanych bakaliami śliwek w winie ze śmietaną. Na ten deser czekają zawsze cały rok tak jak ja na makówki. Postanowiłam go zrobić by przekonać się czy faktycznie jest taki pyszny. I fakt jest
Bernika - moj kulinarny pamietnikdoskonałe ciasto , które możemy podać na Wigilię. Makowiec jest smaczny, a z jabłkami będzie miał winny mokry smak. Bardzo szybki przepis. SKŁADNIKI 20 dag maku szklanka cukru pół kostki margaryny 5 jaj 8 łyżek kaszy manny 50 dag jabłek 1 mały proszek do pieczenia WYKONANIE jajka utrzeć z cukrem, mak ugotować i przekręcić dwa razy przez maszynkę
W kuchennym oknie Ewygłodny ;) ). Jak nazwa wskazuje wnętrze wypełniają przepisy zarówno synowej, jak i teściowej. Śniadania … obiady … słodkie desery … pomysły na podwieczorki … kolacje czy też okazje takie jak Wigilia i Wielkanoc. Obie Panie nie zapomniały też o dzieciach – dla nich również znajdziemy wiele smakołyków. W każdym dziale konkurują ze sobą przepisy i synowej i teściowej – widać tutaj
Ostra na Słodkopowiedzieć ile ziarenek jego zdaniem jest w butelce, Anna wszystko dokładnie notowała i ten kto był najbliżej liczby ,,trzysta dwadzieścia dwa,, wygrywał nagrodę główną czyli ,, Piernikowego Zlepiucha,, !. W dzień Wigilii pachniało w domu lasem, bo w pokoju stanął dumnie świerk ozdobiony czerwonymi jabłkami, Aniołkami z waty, pierniczkami - prosiaczkami oraz mnóstwem cukierków. Dom był odświętnie przybrany kolorową bibułką i nowymi dywanikami
Apetyczna babeczkaRyba w pieczarkach... Złociste, opieczone w panierce z samej mąki, filety morskiej ryby. Oblane kremowym, śmietankowym sosem pieczarkowym. Zapieczone w piekarniku. Pyszna ryba nie tylko od
Gospodyni MiejskaWigilię moja mama podaje dwie zupy: czysty barszcz z uszkami z nadzieniem z suszonych grzybów oraz żur z mocnym aromatem grzybów, które nałogowo przez całe lato i jesień zbiera mój tata. Do tej pory nigdzie nie jadłam smaczniejszego żuru niż w rodzinnym domu, choć staram się za każdym razem dogonić smak maminej potrawy... Grzyby zbieramy już sami, bo nałóg grzybiarski
Czerwień i błękitŚwiąteczna gorączka, zakupy, planowanie ubrania na Wigilię, a także idealnego prezentu, pakowanie podarków, wykrajanie pierników, dekorowanie.. kocham ten okres! Dziś pomyślałam więc, dlaczego nie zacząć dnia od świątecznej owsianki? ;) dodanie jednego owocu już dało mi poczuć magię świąt z rana! Składniki: 1/2 szklanki wody 2,5 łyżki płatków owsianych 1 łyżka płatków jęczmiennych 1 łyżeczka otrębów żytnich garść
Kitchens AlphabetCiasteczka korzenne... Kruche, mocno aromatyczne. Z dużą ilością przypraw korzennych. Zapach i smak Świąt Bożego Narodzenia. Smacznego! Składniki: 500 g mąki pszennej; 250 g masła; 200
Gospodyni MiejskaCynamonowe choinki... Rumiane, kruchutkie, pięknie przyozdobione. O delikatnym smaku i aromacie cynamonu. Pokryte zielonym lukrem i cukrowymi perełkami. Pyszna zabawa w dekorowanie. Także dla dzieci. Polecam
Gospodyni Miejskajeszcze za wcześnie, mam ochotę celebrować nastrój świąteczny, słuchać świątecznych piosenek (preferuję te amerykańskie, np. w wykonaniu Sinatry) i jeść pachnące korzennymi przyprawami słodkości . Oczekiwanie smakuje mi najlepiej. W Wigilię szybko się przejadam i nie mogę patrzeć na jedzenie. Więc zamiast czekać ze spróbowaniem wszystkich potraw do Bożego Narodzenia, wolę stopniowo delektować się nimi przed Świętami. Sympatię do Mikołajek zawdzięczam
Chilli Czosnek i OliwaUwielbiam smażonego karpia, barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, przepadam za kluskami z makiem. Gdy byłam dzieckiem, byłam święcie przekonana, że cała Polska je te rzeczy w Wigilię. Dziś wiem, że karp może być też w galarecie, a zupa np. grzybowa ;) Wiem też, że tradycyjne makowce czy pierniki, można uzupełnić czymś szybkim, łatwym, mniej standardowym. Babeczki są zdecydowanie
Kraina Tysiąca SmakówPierogi z kapustą i grzybami to danie, którego smak przywodzi mi na myśl Wigilię. Moja wersja farszu składa się z gotowanej kapusty - nie kiszonej, która kojarzy się z kupnymi pierogami. Pierożki są genialne i stanowią jedną z moich ulubionych potraw. Pierogi z Kapustą i Grzybami - Składniki: farsz: nieduża główka kapusty (ok. 1 kg) ok. 60- 100 g suszonych grzybów (najlepiej
Słodka StronaPierogi z pieczarkami to smaczna alternatywa dla tradycyjnych pierogów z grzybami leśnymi. Pierożki są idealną propozycją na codzienny obiad, a nawet wigilię. Ich smak jest niezwykły i z pewnością niejednej osobie przypadnie do gustu. Pierogi z Pieczarkami - Składniki: ciasto: 600 g mąki 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 500 g pieczarek duża cebula przyprawy
Słodka Stronajuż po Wigilii. Człowiek cały rok czeka na ten magiczny wieczór a on tak szybko mija. Ale to nic przed nami jeszcze dwa cudownie wolne dni, więc korzystajmy z nich ile się da. A dzisiaj mam dla was szybki i prosty przepis na pyszny i pulchniutki piernik. Przełożony powidłami. Bo oczywiście w święta bez niego ani rusz. Składniki
Moje pyszne gotowanie