suszonymi grzybami i śliwkami, danie bardzo aromatyczne i smaczne, które potrafi wykonać każdy. Najlepiej smakuje podgrzana i podana na drugi dzień, a więc warto ją przygotować w przeddzień wigilii. składniki na 3-4 porcje 600 g kapusty kiszonej 2 małe cebule lub 1 duża garść suszonych grzybów 100 g suszonych śliwek kalifornijskich 10 ziarenek czarnego pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego
Smakowite DaniaUszka z grzybami to jeden z niezbędnych elementów kolacji wigilijnej. Podane z czerwonym barszczem smakują wyjątkowo smacznie. W moim domu uszka na wigilię przygotowuję z grzybami lub z grzybami i kapustą. Obie wersje smakują równie dobrze a ich przygotowanie nie przysparza większych trudności. składniki na 30 uszek
Smakowite DaniaWigilijny kompot z suszu to obowiązkowa pozycja na wigilię i szczególny znak że już za za kilka chwil wszyscy będziemy zasiadać do wigilijnej wieczerzy. Jest przepyszny, banalnie prosty i bardzo szybki w przygotowaniu. Myślę że nie zabraknie go na żadnym stole wigilijnym. Moi Mili. Życzę Wam zdrowych, radosnych, rodzinnych, smacznych, pełnych miłości i magii Świąt Bożego
Smakowite Daniarybka, którą lubię pod każdą postacią...z grilla, smażony na patelni, w sushi czy wędzony na zimno. Zapraszam na jego podanie w wersji z piekarnika, jedliśmy go podczas ubieglorocznej Wigilii. Zdjęć jest niewiele, jak to w Święta bywa, ale smak warty polecenia. Składniki: 800 g filetu łososia norweskiego ze skórą Marynata do ryby: sok z 1 cytryny 1 łyżeczka miodu
Gosia gotujeTrudno jest mi wyobrazić święta Wigilii i Wielkanocy bez miodownika. Jest to ciasto dosyć trudne w przygotowaniu i zajmuje trochę czasu, ale nic nie sprawia większej satysfakcji niż zjedzony kawałek pysznego miodownika podczas stołu świątecznego. Miodownik z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny, lekko kruchy, przełożony pysznym kremem budyniowym i polany uroczą, błyszczącą polewą czekoladową. Bardzo gorąco polecam przepis
Kuchnia ŁukaszaWiele osób mówi mi, że nie lubią karpia i jedzą go w Wigilię do podtrzymania tradycji, a nie ze względu na jego waloru smakowe. Ja uważam, że prawie wszystko się da zjeść, jeśli jest odpowiednio przyrządzone. Dlatego tym co mają awersję do karpia, polecam by przyrządzili go według poniższego przepisu, który jest tradycją u mnie w rodzinie, od wielu pokoleń
Smakowy Rajrozwija się następująco: 1. Przed obejrzeniem "Atlasu chmur"; 2. Po obejrzeniu; 3. Po napisaniu posta. Mój brat w ramach protestu zapalił lampki świąteczne na domu. Wyglądają lepiej niż w Wigilię... (jak się podzieli zdjęciem to umieszczę:)) Podzielił się:) Jest data, żeby nie było że ściema
les mirabellesfont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pomysł na wigilię – pasuje np. do puree ziemniaczanego lub kaszy jaglanej. Może komuś się przyda za rok :). Składniki: kilka łyżek masła 1 pietruszka 1 marchew 1 cebula 1 mały por 1 mały seler
Qlinarnie i QlinarnieBardzo szybki i prosty w wykonaniu przy tym smaczny tatar ze śledzia. Doskonały nie tylko na Wigilię, czy świąteczny stół, na każdej imprezie dużej czy małej najprędzej znika ze stołu :) Polecam. Składniki ( na dwie porcje ) - 2 płaty śledziowe solone typu matias - 1 ogórek konserwowy - 3 pieczarki marynowane - 1 mała cebula - 1 łyżka oliwy z oliwek - 0,5 łyżeczki musztardy - sól
Kuchnia z widokiem na ogródukiszonej kapusty. Nie stosujemy zamienników takich jak pieczarki, bo to już nie jest to samo. Cóż mam powiedzieć....po prostu niebo w gębie. Te ze zdjęć były przygotowane na Wigilię. Ot taki mały dwumiesięczny poślizg :) SKŁADNIKI NA CIASTO: 3 szklanki mąki wrocławskiej 1 żółtko 1 łyżeczka miękkiego masła gorąca woda - tyle ile przyjmie ciasto SKŁADNIKI NA FARSZ
Gosia gotujezawsze warto zagłębiać się w etymologię znaczenia danego wyrazu. Najważniejsze, że danie jest proste, smaczne i ma rzeszę zwolenników w naszym kraju. Bardzo wiele osób przygotowuje je na Wigilię. Ja, osobiście je uwielbiam i bardzo polecam, bo nie nazwa mnie przekonuje do konsumpcji, ale to co mam na talerzu. Składniki: 1 kg filetów ryby ( u mnie sola) 2 średnie marchewki
Gosia gotujekochani :) Dzisiaj wigilia i pomyśleliśmy, że przypomnimy tym z Was, którzy być może nie robią ciastek na święta, że warto zabawić się z dziećmi w dekorowanie klasycznych świątecznych ciasteczek. Przy okazji składamy Wszystkim spokojnych, wesołych Świąt Bożego Narodzenia. Szkoda, że nie ma choć odrobiny śniegu, ale cóż jak ktoś kiedyś powiedział "taki mamy klimat" :) Pomyślcie nad ciasteczkami i może
vegetaniebyłam jeszcze na studiach, miałysmy z koleżankami tradycję, że zawsze przed Świętami spotykałyśmy się u którejś z nas w mieszkaniu, każda przynosiła świąteczne smakołyki i robiłyśmy sobie taką babską Wigilię. Jedna z moich koleżanek przygotowywała przepyszne śledzie na słodko, w powidłach śliwkowych. Może brzmi to dziwnie, ale połączenie tych smaków jest rewlacyjne. Planując potrawy na najbliższe Święta przypomniałam sobie
Zawsze głodna!można przyrządzać je w różnoraki sposób. To głównie tę rybę znajdziemy w angielskiej "fish and chips". W Portugalii i jej byłej kolonii Brazylii dorsz tradycyjnie podawany jest w Wigilię. Mojego dorsza zapiekłem w piekarniku, a podałem z sosem cytrynowym, który dobrze pasuje do większości ryb oraz z pieczonymi łódeczkami z ziemniaka. Składniki (dla 2 osób): polędwiczki z dorsza
W SMAKjednak są polane czekoladą, roztopioną w kąpieli wodnej i wymieszaną ze śmietaną:) P.S Pierniczki po upieczeniu są miękkie i pyszne - można je więc piec w dniu podawania np. w Wigilię i będą cały dzień miękkie i pachnące. Później twardnieją, ale z czasem znów miękną. Aby to nastąpiło, wkładamy je do szczelnie zamkniętego pojemnika. Takie pierniczki możemy piec 1-4 tygodnie
Luźna Kuchnia