wigilia - 5847 przepisów (strona:144/390)

Pierogi ze śliwką kalifornijską 207

Witajcie! Przyszedł mi smaczek na pierożki, które podaje się u nas tradycyjnie na Wigilię. Na pierogi ze śliwką kalifornijską . Ich wykonanie jest bardzo proste, gdyż nie wykonujemy żadnego farszu, po prostu wkładamy śliwkę do środka. Jeżeli w swojej codziennej diecie stawiasz na zdrowe odżywianie, nie powinno w niej zabraknąć suszonych śliwek. Jest to produkt polecany każdemu przez gastrologów i dietetyków

Z Kuchni Do Kuchni
TORT BEZOWY Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ I GRANATEM 144

się złożyło, że od 14 lat na chwilę przed Świętami, robię sobie krótką przerwę od przygotowań do Wigilii. Dokładnie 14 lat temu na świat przyszła moja mała córeczka :) A żeby było jeszcze zabawniej, to dzień wcześniej sama świętuję urodziny. I tak oto zapraszam, na podwójnie urodzinowy tort bezowy :) SKŁADNIKI:   4 białka szczypta soli 3/4 szkl cukru 1 łyżka mąki

Kuchnia w opałach
Kluski z makiem 155

Doskonały deser na wigilijny stół. Masa makowa z bakaliami, łazanki i kwaśna śmietana. 100 g maku 1 łyżka miodu 1/3 szklanki cukru 200 g śmietany 18

Bullio
Makowiec babuni 227

Boże Narodzenie to czas wyjątkowy... Makowiec to tradycyjne ciasto świąteczne.Wg. ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście.U nas dzisiaj tradycyjna strucla makowa...Smacznego.... Składniki: 40 dkg mielonego maku, 40 dkg mąki, 1/2 l mleka, 25 dkg miodu, 25 dkg masła, 20 dkg rodzynek, 10 dkg posiekanych orzechów włoskich, 4 jajka, 15 dkg cukru pudru

Anioły...POZA KUCHNIĄ
Pierniczki świąteczne 137

coraz bliżej, więc czas zająć się pieczeniem pierniczków. Ja zazwyczaj robię to w połowie grudnia i są to dla mnie bardziej urodzinowe pierniczki niż świąteczne, ale potem tuż przed Wigilią często piekę drugą partię. Korzenna woń tych ciasteczek jest u mnie drugim, zaraz po choince, zapachem najbardziej kojarzącym się ze Świętami. Ja zawsze mam problem z zagnieceniem ciasto

Sagneska - gotowanie i lifestyle
Chałka z bakaliami 155

Ostatnio prezentowałam Wam świetną śniadaniową propozycję jaką są bez wątpienia maślane rogale . Dzisiaj kolejna słodka, drożdżowa propozycja - tym razem pyszna, delikatna drożdżowa chałka z bakaliami. Ostatnio przygotowywałam ją na Wigilię. Tak, w Małopolsce rybę podaje się właśnie ze słodką chałką :-). Jednak ten wypiek nie jest zarezerwowany jedynie na święta, na co dzień z powodzeniem można ją również przygotować. Na weekendowe

Pora coś zjeść
Piernikowe muffiny 162

podłogi wypastowane, więc czas zacząć świąteczne wypieki...Jako pierwsze muszą powstać muffiny, czyli ulubione ciastka mojego Męża, Tym razem wersja piernikowa. Niestety obawiam się, że nie doczekają nawet do Wigilii...Piernikowe muffiny Składniki:2 szklanki mąki1/2 szklanki cukru1 łyżeczka kakao1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki płynnego miodu1 szklanka mleka1/3 szklanki oleju1 jajkoPrzygotowanie:Najprostszy sposób przygotowania

Lawendowe Niebo
Indukcja kontra elektryka 135

momencie kiedy już nauczyłam się gotować na płycie indukcyjnej to stwierdziłam, że ma same plusy. Niestety okazało się , ze ma jeden minus, który pojawił się w czasie przygotowania Wigilii. Otóż w momencie kiedy wykorzystuje się wszystkie palniki na pełnej mocy równocześnie to wydajność kuchenki znacznie spada i gotowanie jest znacznie wolniejsze :( Jeśli ktoś dużo gotuje i faktycznie korzysta równocześnie

Magiczna kuchnia Darii
Pierogi drożdżowe ze słodką kapustą i grzybami 111

mojej córce, a ona zjadła dwa takie pierogi i powiedziała, że pysznei że jest tam wszystko, co lubi! Te pierogi to smak zapamiętany z rodzinnego domu. Moja mama na Wigilię zawsze robiła farsz ze słodkiej kapusty, nigdy z kiszonej. Nadziewała nim drożdżowe bułki i tradycyjne ciasto pierogowe. W tych pierogach połączyłam wszystko to, co kocham i za czym tęsknię. Farsz

bistro mama
COOLebiak w pierwszym numerze COOLmagu :) 185

numer Opolskiej Blogosfery Kulinarnej, COOLmag. Dzieło kilkunastu zapalonych osób, które jeszcze w zeszłym roku nie miały o sobie zielonego pojęcia, a w tym roku spotykają się na pierwszej wspólnej Wigilii. Nie pamiętam dokładnie skąd wziął się sam pomysł, choć było to stosunkowo niedawno... jakiś 3-4 tygodnie temu. To jednak najmniej istotne. Najważniejsze, że wszyscy podjęli temat w mig, zmobilizowali

bistro mama
Pierogi z kapustą i grzybami 159

Wigilii bez pierogów z kapustą i grzybami! I choć w mojej hierarchii potraw wigilijnych zajmują miejsce czwarte, tuż za podium, to nie wyobrażam sobie, żeby zabrakło ich na świątecznym stole. O świętach w moim domu, potrawach, napiszę osobny post. Choć wcześniej tego nie planowałam, to zmotywowało mnie kilka komentarzy. A przez lata trochę się zmieniło...Czytaj więcej

bistro mama
Śledzie ze śliwkami i orzechami 198

Wasze świąteczne przygotowania? U mnie teoretycznie wszystko zgodnie z planem. Teoretycznie, bo liczyłam na chwilę lenistwa w tym tygodniu, przed Wigilią, ale codziennie jest coś do zrobienia i godziny lecę bardzo szybko.Wczoraj przygotowałam śledzie. Teraz przegryzają się w słoiczkach, w lodówce. To zdecydowanie jeden z moich ulubionych przysmaków. Jako dziecko byłam bardzo wybredna i za żadne skarby świata nie wzięłabym

W kuchni wieczorem
Biscotti Bożonarodzeniowe 170

rozpuszczoną gorącą czekoladą. Tak naprawdę można do nich dodać wszystko co Mamy pod ręką. W tym roku przygotowałam dwie propozycję, pierwsza - to Biscotti (inaczej zwane cantuccini) Bożonarodzeniowe. W Wigilię dopełnię je pewnie rozpuszczoną białą czekoladą. Koniecznie wypróbujcie! "Składniki:100 g orzechów ziemnych niesolonych 60 g suszonej żurawiny15 imbiru suszonego15 g suszonej moreli20 g suszonej brzoskwini350 g mąki100

Słodkie Przyjemności
Grube pierniczki z marmoladą 133

świąteczne wypieki? A może szukacie czegoś nowego do przygotowania przed świętami? Mam dla Was wyjątkowo pyszny przepis na miękkie pierniczki nadziane marmoladą, które możecie przygotować nawet dzień przed Wigilią. Jeżeli tylko macie ochotę zapraszam na Grube Pierniczki z marmoladą :)"Składniki:2 jajka200 g cukruok 110 g miodu50 g masła600 g mąkiłyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody2 łyżeczki przyprawy do piernika1/4

Słodkie Przyjemności
Ugryź to! Magazyn Kulinarny GRYZ #1 174

Cóż, trochę to nam nie wyszło ;) Wyobraźnia i zacięcie spowodowało, ze zamiast 10 przepisów stworzyliśmy 31 wspaniałych Bożonarodzeniowych potraw tworząc tym samym pod koniec listopada pyszną – a jakże – blogerską Wigilię.Już dziś pragnę zaprosić Was do zapoznania się z magazynem kulinarnym GRYZ, w którym (mamy nadzieję) równie szybko jak my, zakochacie się po uszy. Ze swojej strony słodko zaproszę

Słodkie Przyjemności