zabraknąć :) Takim sosem polewaliśmy smażonego karpia i ziemniaki gotowane w mundurkach. W żadnym innym dniu zwykły ziemniak polany takim grzybowym sosem nie smakował tak, jak w Wigilię :) Składniki: 2 spore garście najlepszych suszonych grzybów , 1 średnia cebula , 500 ml dobrej kwaśnej śmietany , 2 średnie liście laurowe , 5-7 ziaren ziela angielskiego , sól , pieprz świeżo mielony
Codzienna kuchnia niecodziennaduże zakupy, kończące się w ogromnych kolejkach, których nie lubi nikt. Wiąże się to też z ubiorem choinki(jeśli w tym przypadku nie przestrzega się tradycji,aby poczekać na Wigilię!) i oczywiście zajmujemy się przygotowaniem smacznych świątecznych dań i słodkości. Ja zrobiłam już pierniczki z przepisu, który znalazłam u Pauliny na www.cynamonowypyl.blox.pl . Składniki : 50g masła 200g miodu 200g
Chocolate Stop Temptingsłodko-kwaśny, korzenny smak idealnie komponuje się z rybą. W tej wersji użyłam suszonych czereśni, bo brakło mi żurawiny. Cebula dzięki tym owocom jest nieco kwaśniejsza. Polecam na Wigilię i Boże Narodzenie. Składniki: kilka marynowanych ?płatów śledzia w oleju lub przygotowanych z tego przepisu Karmelizowana cebula: 2 duże czerwone cebule 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka płynnego miodu 2 łyżki
Czerwień i błękitpierniczki Lebkuchen znalazłam tej książce, musiałam tylko zmniejszyć proporcje, z moich proporcji wychodzi 40 sztuk pierniczków:Te pierniczki/ Lebkuchen są miękkie, słodkie, bardzo smaczne, można je upiec dzień przed Wigilią, nie wymagają zbytniego wysiłku, gdyż są bardzo proste w przygotowaniu. Mają w środku sporo miodu, zmielonych migdałów i skórkę pomarańczową, są bez jajek. Lepszych lebkuchen nigdzie nie znajdziecie. Gorąco
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCzas goni, czas nagli.... Do Wigilii już tylko kilka dni. Już trochę późno, ale - lepiej późno niż wcale. Dlatego, kto jeszcze nie nastawił zakwasu na barszczyk czerwony, ma ostatni dzwonek. Składniki: * 1 kg buraków * 1 kromka razowego chleba * czosnek * liście laurowe * ziele angielskie * ziarna pieprzu czarnego * przegotowana, zimna woda Wykonanie: Buraczki wyszorować, obrać ze skóry i pokroić w plastry
kolorowotorcikowoOstatnia wigilia klasowa, wspaniała atmosfera i zabawa w świętego Mikołaja, po prostu niezapomniane chwile... Dzisiaj miałam bardzo produktywny poranek, pakowałam ciastka i dopracowywałam prezent dla koleżanki z klasy. Dlatego nie miałam za dużo czasu, aby myśleć o śniadaniu. Ale mimo wszystko coś wymyśliłam i to coś baardzo mi smakowało. Serek przypomniał mi smak z dzieciństwa, bo smakował identycznie jak czekoladowy
Kuchenny Skrawek NiebaWczoraj razem z koleżanką z klasy piekłyśmy ciasteczka orkiszowe na wigilię klasową. Myślałam, że wyszło ich trochę za dużo, ale bardzo się pomyliłam. Dzisiaj wszyscy się nimi zajadali i chyba żadne nie zostało. Takie dobre i zdrowe ^^ ~ Ciasteczka orkiszowe z kawałkami czekolady ~ Składniki: 420g (3 szklanki) mąki orkiszowej razowej 6g proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 225g zimnego masła 220g
Kuchenny Skrawek NiebaMoja propozycja ciasta piernikowego na Wigilię i Boże Narodzenie. Przepis na ciasto zaczerpnęłam od Doroty , zmieniając nieco składniki. A krem z Michałkami i dżem pomarańczowy to już moja inwencja twórcza. Składniki na 2 blaty czekoladowo-dyniowe: 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka przyprawy korzennej pół szklanki
Czerwień i błękitposolić i obłożyć plastrami cebuli,wystawic na balkon na cała noc ,albo i dłużej.Ten prosty zabieg całkowicie zabija niesmaczny posmak mułu.Polecam! Karpia uwielbiam i nie wyobrażam sobie wigilii bez tej arcysmacznej rybki.Przez całe lata najbardziej znienawidzoną czynnością przy sprawianiu karpia i myciu jest pozbawianie go śluzu.Istnieją na to różne patenty wrzatek,sól,ocet,a ja chciałabym zdradzić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Płatki owsiane* ze startym jabłkiem i jagodami goji; jogurtem naturalnym *gotowane na wodzie Ciasteczka upieczone. Uśmiech na twarzy jest. Przed nami ostatni dzień szkoły(ściśle mówiąc wigilie w większości przypadków) w tym roku +100133 do samopoczucia
More food, love and dreamsPierogi z kapustą i grzybami muszą być na mojej wigilii obowiązkowo – oprócz barszczu to mój największy przysmak. Można oczywiście nadziać je tylko lekko przesmażoną kiszoną kapustą z grzybami, ale najlepsze pierogi są z tej długo duszonej, na którą podawałam niedawno przepis. To o takich pierogach marzę przez cały rok. Ciasto musi być koniecznie bardzo cienkie. Najlepiej podawać
Poezja smakunajlepszy czerwony, postny, barszcz jaki kiedykolwiek jadłam. W naszym domu w Wigilię króluje od lat zupa grzybowa, jeżeli jednak macie ochotę na barszcz, ten przepis jest wart polecenia. Używam kwasu buraczanego własnej produkcji. Zwykle kiszę go jesienią, tak jak warzywa w tym przepisie. Jeżeli nie mam kopru, używam koperku, ostatecznie możemy go pominąć. sok z tak ukiszonych
Stare GaryJedno z moich ulubionych dań wigilijnych. Pierogi od lat takie same. Takie pierogi robię tylko na wigilię, może dlatego, że gdybym robiła je częściej, spowszedniałyby nam i nie byłyby już takie wyjątkowe. Ilość dodanej kapusty zależy tak na prawdę od naszych upodobań i od kwaśności kapusty. Jedni lubią pierogi bardziej kapuściane, inni bardziej grzybowe. I takie i takie
Stare Garywspaniale smakowało, nie wiadomo było po co najpierw sięgać :)I nie wiem dlaczego bo nie pamiętam ze swojego dzieciństwa, żeby krokiety z kapusta były u nas na wigilię, ale to własnie one kojarzą mi się z postem :)Ciasto naleśnikowe:1,5 szklanki mleka,1,5 szklanki zimnej wody,2 jajka,pół łyżeczki soli,czubata łyżeczka
Codzienna kuchnia niecodziennaŁazanki z kapustą i grzybami to danie, którego smak kojarzy się głównie z Wigilią Bożego Narodzenia. Poniższy przepis na farsz składa się z gotowanej kapusty i przepysznych aromatycznych grzybów leśnych. Przygotowanie farszu jest pracochłonne jednak smak łazanek z kapustą i grzybami jest wyjątkowy i z pewnością warto przygotować je w naszych domach. Łazanki z Kapustą i Grzybami - Składniki: farsz
Słodka Strona