Temat prezentów pojawia się niemal we wszystkich rozmowach dotyczących świątecznych przygotowań. Dzielimy się na tych, którzy myślą o świątecznych zakupach na całe tygodnie przed wyczekiwaną Wigilią, i tych, którzy zostawiają je na ostatni dzień. Bez względu na to, do której grupy się zaliczacie chciałam Wam zaproponować kilka pomysłów na słodkie upominki, które mogą stanowić miłe dopełnienie prezentów pod choinką. Własnoręcznie
CiastkozercyTrudno jest mi wyobrazić święta Wigilii i Wielkanocy bez miodownika. Jest to ciasto dosyć trudne w przygotowaniu i zajmuje trochę czasu, ale nic nie sprawia większej satysfakcji niż zjedzony kawałek pysznego miodownika podczas stołu świątecznego. Miodownik z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny, lekko kruchy, przełożony pysznym kremem budyniowym i polany uroczą, błyszczącą polewą czekoladową. Bardzo gorąco polecam przepis
Kuchnia Łukaszabardziej nie przywodzi na myśl Świąt, jak pięknie pachnący piernik, przełożony powidłami śliwowymi, oblany gorzką czekoladą. Pyszności! Jeżeli chcecie zdążyć przed Wigilią, radzę zacząć przygotowania już dziś :) Masa piernikowa powinna być zrobiona na 4-6 tygodni przed pieczeniem (stąd powiedzenie "stary jak piernik"). Poniżej znajdziecie pełny przepis oraz zdjęcia z pierwszego etapu przygotowań. Wpis będę na bieżąco aktualizować
My Culinary Artniej w talerzu, wiele by straciła. Magia jesiennego wieczoru również. I choć już teraz rozkoszujemy się jej zapachem i nieziemskim smakiem, to nie możemy się doczekać, gdy przed Wigilią znów zajmiemy się przygotowywaniem tego dania. Jest tak pyszna, że zapewniamy Was - gdy raz zjecie (ale taką na prawdę dobrze zrobioną - z sercem, bo niestety jej smak w zakopiańskiej knajpie
Wypisz Wymalujskoro obie wypowiedziałyśmy to samo słowo, czytając sobie w myślach, to odwrotu nie było. Klimat świąteczny (w którym się ostatnio poruszamy, nie wiedzieć czemu) został zachowany, ale z Wigilii przeskoczyłyśmy na Wielkanoc. Przynajmniej nam właśnie tak kojarzy się Pascha. W sumie... czas leci tak szybko. Dzień po dniu mija... i nawet nie wiemy kiedy... Chwila, moment i będziemy ubierać choinkę
Wypisz Wymalujmoim blogu jest zdecydowanie za mało ryb, szczególnie tych świeżych. A że niedługo powoli zbliżają się święta Bożego Narodzenia i Wigilia, warto pomyśleć o świątecznym menu... Składniki: 750 mrożonych lub 500 g świeżych filetów z ryby (najlepszy mintaj) sok z cytryny sól, pieprz, słodka czerwona papryka, zioła (włoskie lub prowansalskie) 2-3 jajka mąka do obtoczenia 200 g płatków migdałowych
Czerwień i błękitzrobić szybki, dość efektowny i smaczny deser to wykorzystajmy gotowe kruche babeczki. Można już teraz je kupić i przygotować np. na nadchodzące święta Bożego Narodzenia :) Całość zrobimy tuż przed Wigilią... Czy nie uważacie, że całość wygląda zachęcająco ? Składniki : gotowe babeczki - 30 sztuk 1/2 opakowania serka mascarpone 500 g śmietany tortowej 36 % kilka łyżek cukru pudru orzechy włoskie około
Proste Potrawybyłoby Świąt Bożego Narodzenia bez tej właśnie pysznej i prostej potrawy. Na święta zawsze przygotowywało się ogromny gar grochu z kapustą, tak aby starczyło na kilka dni. Poza wigilią groch z kapustą robię jeszcze dodatkowo w ciągu roku przynajmniej raz :-) bo bardzo lubimy tę potrawę... Składniki: 400g grochu 600 g kapusty kwaszonej 2 cebule 75g masła liść laurowy
Walijskie Pichceniemogłabym podawać w każdej zupie :) bo sprawiają, że zupa jest syta, pożywna i spokojnie zastępuje I i II danie :) Jeśli pominiemy klopsiki - spokojnie możemy ją zaserwować także i w Wigilię. Składniki: borowiki (ja miałam suszone) - garść 200g pieczarek bulion (ja miałam drobiowy, ale równie dobrze może być warzywny) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz
Walijskie Pichceniesię w człowieku... Emilia Waśniowska Na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia życzę Wam, aby wszystkie dni w roku były tak piękne i szczęśliwe jak ten jeden niepowtarzalny dzień Wigilii, a Nowy 2014 Rok przyniósł Wam w darze same radosne chwile ... Wesołych Świąt! Helena
Walijskie PichcenieJest to potrawa prosta, uboga w składniki, często spożywana w biedniejszych domach kujawskich w okresie Adwentu, Wielkiego Postu, w Wigilię, Środę Popielcową, Wielki Piątek, jak również w ciągu roku
Walijskie PichcenieByły faworki z kurczaka, to dlaczego nie zrobić ich z ryby? Kolejny fajny pomysł. Zdumienie i efekt na wigilii murowane. filety z ryby sól pieprz dowolna panierka (u mnie zazwyczaj mąka, płatki lub bułka tarta) jajko olej do smażenia (u mnie rzepakowy) Posypujemy rybę solą i pieprzem, kroimy ją i wywijamy na kształt faworków. Panierujemy i smażymy na złoty
Malinowe Pocałunkisuszone owoce, 1,5 szklanki cukier, 2 łyżki sok z cytryny, 1 sztuka laska cynamonu Royal Brand, 4 litry woda owoce mieszane suszone na kompot opłukać i dzień przed Wigilią w garnku zalać je wodą - użyłam wody filtrowanej z dzbanka Dafi- odstawić przykryty garnek pokrywką rano zagotować owoce - dodać cukier, sok z cytryny, laskę cynamonu i na mniejszym ogniu gotować
W Mojej Kuchni LubięBoże Narodzenie to czas wyjątkowy... Makowiec to tradycyjne ciasto świąteczne.Wg. ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście.U nas dzisiaj tradycyjna strucla makowa...Smacznego.... Składniki: 40 dkg mielonego maku, 40 dkg mąki, 1/2 l mleka, 25 dkg miodu, 25 dkg masła, 20 dkg rodzynek, 10 dkg posiekanych orzechów włoskich, 4 jajka, 15 dkg cukru pudru
Anioły w kuchnisobie jest bardzo leciutko słodkawa, świetnie zastąpi bułeczkę czy chleb. Jeżeli przekroimy i posmarujemy żurawiną mamy oryginalną słodką babkę .Jeżeli przełożymy grzybami ,mamy danie wytrawne. Temat pozostawiam otwarty...Wigilia za miesiąc. Składniki na małą 16-18 cm foremkę. Jeżeli chcemy większą ,składniki należy przemnożyć. 250 g kaszy gryczanej 350 ml mleka do namoczenia kaszy 150 ml śmietany kremowej 1 płaska
Kulinarny karnet Christophera