wigilia - 5847 przepisów (strona:147/390)

Pierniczki nadziewane. Bez pszenicy 191

Boże Narodzenie). Całe to słodkie zamieszanie wprowadziło iście świąteczny nastrój - w tle świąteczne piosenki, mimowolnie nucone pod nosem, wszyscy jacyś tacy radośni... Choć nadal ciężko mi uwierzyć, że Wigilia już pojutrze. Ten czas płynie tak szybko... Chyba się starzeję.Zrobiłam też, na wyraźne życzenie C., pierniczki nie do dekoracji, a do jedzenia. Z nadzieniem z powideł śliwkowych - tak mu zasmakowały

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tydzień w moim telefonie XXXXXXVI 117

pyszne kakao z bitą śmietaną i dodatkiem skórki pomarańczowej   * nowe woski od Yankee Candle * dobra kawa i można zaczynać dobry dzieńZ życzeniami się wstrzymam jeszcze do Wigilii

Magiczne Życie Marty
Uszka 186

Uszka do barszczu. Świąteczne pierożki nadziewane grzybami, podawane na Wigilię Bożego Narodzenia lub wykwintny niedzielny obiad. Składniki podane na 60 sztuk średniej wielkości.Składniki:na ciasto:2 kubki mąkikubek gorącej wodyłyżka margaryny, oleju lub masłałyżeczka solina farsz:np. pół kg pieczarek (lub inne grzyby)3 cebuleprzyprawyolejMieszamy wszystkie składniki ciasta najpierw łyżką żeby nie poparzyć rąk a następnie wyrabiamy elastyczne ciasto

prawdziwe jedzenie
Keks królewski 145

polewamy go lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. Z pozostałych po keksie białek możemy upiec bezę lub pieguska.Korzystając z okazji, chciałabym życzyć wszystkim moim czytelnikom i ich rodzinom spokojnej Wigilii przy suto i smacznie zastawionym stole oraz radosnych Świąt! Dziękuję za to, że odwiedzacie Poezję Smaku. Post Keks królewski pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Kompot z suszu 219

kompotu z suszu nie wyobrażam sobie Wigilii. Nie mogło go również zabraknąć na moim blogu...  Składniki: 200 g suszonych mieszanych owoców (jabłka, gruszki, śliwki, morele) 200 g suszonych śliwek węgierek (najlepiej wędzonych) kawałek wyszorowanej uprzednio skórki pomarańczowej kawałek kory cynamonu kilka goździków cukier lub miód do smaku ewentualnie sok z cytryny do smaku Suszone owoce opłukać, osączyć i zalać

Czerwień i błękit
Świąteczny barszczyk 161

dłużej tym lepiej ). Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Burak, którego wcześniej zostawiliśmy, służy nam do tego by włożyć go surowego w Wigilię do barszczu, który będziemy odgrzewać na kolację. Dzięki temu mamy pewność, że nasza zupa będzie miała piękny głęboki kolor. Barszcz przed podaniem przelewamy przez sitko . Podajemy wraz z uszkami

Zakręcony Widelec
Uszka wigilijne z grzybami 190

bardzo proste do zrobienia, a smakują wyśmienicie. Można je tak jak ja (i moja Druga Połówka, która kleiła je razem ze mną :)) zrobić wcześniej i zamrozić surowe by w Wigilię tylko ugotować. Składniki (na ok. 100 sztuk): Na farsz: 3 garści suszonych grzybów (podgrzybki lub prawdziwki) 3 średnie jajka (M) bułka tarta (opcjonalnie) sól, pieprz Na ciasto: 150 g mąki

Zakręcony Widelec
Keks migdałowy z białą czekoladą i masą marcepanową 205

bardziej świątecznie. Lubię ten czas, choć dużo gonitwy, przygotowań... Myślę, że prowadzenie bloga stawia mnie trochę do pionu, by opracować jakiś plan świątecznych potraw, co roku nieco innych. Sama Wigilia będzie taka sama. Bo na święta wyjeżdżamy do rodziców, a mamy, jak to mamy mają swój plan i swoje, od lat sprawdzone przepisy, które niby takie same, ale co roku

Czerwień i błękit
Piernik staropolski dojrzewający cz.2 255

blaty piernika smarujemy równomiernie marmoladą i nakładamy na siebie. Wierzchniego blatu nie smarujemy.Tak przygotowane pierniki przykrywamy papierem do pieczenia, stawiamy deseczkę i obciążamy (np. słoiczkiem z dżemem).Tuż przed Wigilią dekorujemy piernik polewą czekoladową.Smacznego!!!Źródło: Moje wypieki

W mojej holenderskiej kuchni
Bezglutenowe Warsztaty Kulinarne - Relacja 182

chyba nikt z tych co był nie żałuje tych kilku godzin. Ci co nie dojechali niech żałują :)  Po przygotowaniu wszystkich potraw odbyła się wspólna degustacja przygotowanych dań :) Normalnie "wigilia" prawie :)  Sam nie potrzebuje diety bezglutenowej, ale myślę, że było to bardzo ciekawe doświadczenie i wiele się nauczyłem i dowiedziałem o tej formie przygotowywania potraw, która dla wielu osób

Parowar Faceta
Kibiny z suszonymi śliwkami 228

Dzisiaj pomieszamy kuchnię Litewską z tradycją Polskiej suszonej śliwki podawanej w Święta Bożego Narodzenia podczas Wigilii. Kruche i delikatne kibiny nadziewane wspaniałą wędzoną śliwką, okraszoną czekoladą, cynamonem, anyżem i laską wanilii. Efekt wspaniały, ale najlepiej będzie jak sprawdzicie sami!. Składniki na ciasto, na ok 50 sztuk: 30 dag mąki 20 dag masła 1 jajo + 1 roztrzepane jajo do smarowania

Apetyczna babeczka
Tradycyjny Karp Smażony 1173

popularnej w okresie świątecznym ryby. I chodź karp nie jest ulubioną rybą wielu z nas to chociażby dla podtrzymania tradycji warto aby znalazł się na naszych stołach podczas Wigilii Bożego Narodzenia.  Tradycyjny Karp Smażony  - Składniki: ok. 2 średnie wypatroszone karpie ok. 5 dużych cebul sok z jednej dużej cytryny sól pieprz ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki

Słodka Strona
Wigilijny sos grzybowy 301

zabraknąć :) Takim sosem polewaliśmy smażonego karpia i ziemniaki gotowane w mundurkach. W żadnym innym dniu zwykły ziemniak polany takim grzybowym sosem nie smakował tak, jak w Wigilię :) Składniki: 2 spore garście najlepszych suszonych grzybów , 1 średnia cebula , 500 ml dobrej kwaśnej śmietany , 2 średnie liście laurowe , 5-7 ziaren ziela angielskiego , sól , pieprz świeżo mielony

Codzienna kuchnia niecodzienna
Przygotowania do Świąt! 126

duże zakupy, kończące się w ogromnych kolejkach, których nie lubi nikt. Wiąże się to też z ubiorem choinki(jeśli w tym przypadku nie przestrzega się tradycji,aby poczekać na Wigilię!) i oczywiście zajmujemy się przygotowaniem smacznych świątecznych dań i słodkości. Ja zrobiłam już pierniczki z przepisu, który znalazłam u Pauliny na  www.cynamonowypyl.blox.pl . Składniki :  50g masła 200g miodu 200g

Chocolate Stop Tempting
Śledzie z karmelizowaną cebulą 208

słodko-kwaśny, korzenny smak idealnie komponuje się z rybą. W tej wersji użyłam suszonych czereśni, bo brakło mi żurawiny. Cebula dzięki tym owocom jest nieco kwaśniejsza. Polecam na Wigilię i Boże Narodzenie. Składniki: kilka marynowanych ?płatów śledzia w oleju lub przygotowanych z tego przepisu Karmelizowana cebula: 2 duże czerwone cebule 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka płynnego miodu 2 łyżki

Czerwień i błękit