wieprzowina duszona - 1719 przepisów (strona:46/115)

Wieprzowina w sosie sojowym 187

Bardzo często nie mając czasu na gotowanie obiady jemy na mieście. Dużą popularnością cieszy się popularny „ chińczyk „, gdzie do wyboru mamy naście potraw w

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
18 najczęściej popełnianych błędów kulinarnych 165

danie w efekcie nie będzie takie jakie oczekiwaliśmy 6. Przechowujemy pomidory w lodówce, co powoduje, że stają się miękkie, popękane i bez wyrazistego smaku 7. Gotujemy zamiast dusić, w efekcie dostajemy twarde, suche i niearomatyczne potrawy. 8. Zważona śmietana w zupie lub grudki z mąki- powstają gdy zbyt szybko łączymy gorące z zimnym. Aby nie doprowadzić do zważenia i powstania(...)będą przywierać do patelni. 11. Przygotowujemy mięso i nie dajemy mu czasu na tzw. Odpoczynek, czyli przedostanie się soków, smaków i aromatów w głąb mięsa (dotyczy to głównie wieprzowiny) 12. Gotujemy, grillujemy mięso po wyjęciu bezpośrednio z lodówki- efekt: nierównomierne gotowanie mięsa- wnętrze surowe, podczas gdy na zewnątrz jest spieczone/ lub przegotowane. Mięso gotuje się znacznie bardziej równomiernie, jeśli pozwoli

Tradycyjna Kuchnia
Gołąbki bez zawijania 230

Moja rodzina uwielbia gołąbki a ja poszłam na łatwiznę i ominęłam etap, którego nie lubię - to jest gotowania i przygotowywania liści kapusty, szatkując ją i dodając

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Roladki z kakrówki z grzybami 179

Zostało mi trochę grzybów więc przesmażyłam je z cebulką i tak powstał farsz do roladek z karkówki. Takie rolady z grzybami bardzo dobrze smakują. Do roladek

Monia miesza i gotuje
Szakszuka z cukinią i chorizo 107

Szakszuka to jedno z moich ulubionych śniadań, zdecydowanie. Jajka gotowane w sosie pomidorowym są delikatne i lekkie a z dodatkiem cukinii i chorizo smakują w ogóle

Mango Papaja
Tortille z wołowiną i paprykowo-fasolową salsą 158

Danie przygotowałam dość dawno, ale bardzo smakowało moich facetom, dlatego stwierdziłam, że warto przepis opublikować. Użyłam domowych tortilli, ale kupione też się nadają. Składniki: 8 placków

Czerwień i błękit
Karkówka duszona z papryką i pieczarkami 274

Dzisiaj coś dla zwolenników „swojskich” smaków. Będzie karkówka, piwo, papryka, pieczarki oraz dobrze wszystkim znane przyprawy. Jednak dobór składników i przypraw wg przepisu poniżej skutkuje tyleż

Kulinarna Pokusa
Gulasz z szynki z sosem sojowym 194

Składniki: 70 dag szynki pokrojonej w dowolną kostkę 2-3 łyżki sosu sojowego 1 cebula kilka suszonych grzybków liść laurowy ziele angielskie gałązka rozmarynu sól pieprz

Kuchnia domowa Ani
Pasztet domowy po ... saudyjsku 162

puszkę. Koledzy dowożą mi co prawda pasztet drobiowy z Polski, ale jak tylko Gadzina przyjedzie to zrobimy wreszcie pasztet domowy po saudyjsku :) Składniki: około 1 kg  tłustej wielbłądziny (wieprzowiny tutaj nie ma, w polskich warunkach byłaby to karkówa lub łopatka i podgardle lub tłusty boczek) około 1 kg tłustej wołowiny  0,5 kg cielęciny 0,5 kg wątrobek(...)dodać resztę mięsa i krótko obsmażyć na ostrym ogniu. Dodać pokrojoną drobno cebule i przyprawy z wyjątkiem gałki muszkatołowej i podlać wodą, ale tylko tyle, aby mięso było przykryte. Dusić na małym ogniu około 2 godzin, aż mięso będzie się rozpadać. W połowie duszenia dodać marchewkę. Po około 2 godzinach dodać umytą i pozbawioną żyłek wątróbkę i dusić kolejne

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zapiekanka "Gołąbek" 182

sosem pomidorowym. Ja jednak zachęcam Was do przygotowania gołąbków z kaszą, szczególnie jeśli jeszcze nie próbowaliście. Naprawdę warto! Składniki: 1 główka kapusty 1 kg mięsa mielonego (500 g wieprzowiny, 500 g indyka) 2 czerwone cebule, drobno pokrojone 2 marchewki, pokrojone w drobną kostkę 2 ząbki czosnku 100 g kaszy jęczmiennej perłowej suszone oregano 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki mielonego ziela(...)gotujemy kaszę. Odcedzamy, studzimy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę i marchewkę około 5 minut, żeby zmiękły. Następnie dodajemy posiekany czosnek i przyprawy oraz pomidory razem z sokiem. Dusimy do momentu, aż cały płyn zredukuje się. Odstawiamy do przestudzenia. W dużej misce mieszamy mielone mięso z kaszą i warzywami z patelni. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na liście kapusty ułożone

Smakowity Blog Kulinarny
Żeberka z warzywami i pęczakiem 229

naszym kraju zestaw warzyw „do wszystkiego” – czyli różne kombinacje marchewki, selera, pietruszki, cebuli czy pora. No dobrze, może nie przesadzajmy z tym „do wszystkiego” – ale przynajmniej do wieprzowiny stosujemy go dość często. Na naszym blogu wystąpił również np. w przepisie na nogi z kury, które uciekły z rosołu . Ja stosuję ten zestaw, powiedzmy, od czasu do czasu(...)jego entuzjastą i staram się możliwie często wykorzystywać. Ma on dość charakterystyczny, z jednej strony łagodny, ale zarazem dość wyrazisty smak dobrze komponujący się z warzywami korzennymi czy też duszoną czerwoną kapustą. Jeśli chodzi o dania z mięsa to pęczak pasuje do tak różnych jego rodzajów jak np. wieprzowe żeberka czy gęsina. Przepis poniżej nie jest więc być może

Kulinarna Pokusa
Kotlet schabowy z kapusta zasmażaną. 279

Składniki: -schab -kapusta kiszona -marchewka -mąka -jajko -bułka tarta -sól -pieprz -liść laurowy -ziele angielskie -troszkę smalcu do smażenia kapusty -olej do smażenia kotletów Sposób przygotowania

Magia jedzenia.
Schab duszony w sosie 1608

Schab przygotowany w ten sposób jest miękki i soczysty.  Składniki: 1 kilogram schabu sól, słodka papryka, pieprz, ziarna kminku, tymianek, rozmaryn, suszony czosnek 2 listki

Czerwień i błękit
Schab z suszonymi pomidorami i mozzarellą. 86

1 kg schabu wieprzowego, ostra mieszanka przypraw, mielony pieprz kolorowy, oliwa do smażenia, mąka do oprószenia, 14 połówek pomidorów suszonych z zalewy, 2 ząbki czosnku, 5

królestwo garów
Bitki drobiowe z kurkami 173

bardzo smaczne i bardzo proste do przygotowania. Bitki idealnie smakują z młodymi ziemniakami z koperkiem i np. z mizerią . Bo bitki nie tylko robi się z wołowiny, czy wieprzowiny! Polecam nasze przepisy na bitki wieprzowe z karkówki , bitki wieprzowe z kurkami , no i oczywiście tradycyjne bitki z wołowiny . Jak zrobić bitki drobiowe z kurkami? Składniki na obiad(...)patelni, na spodzie patelni układamy pokrojoną w kostkę cebulkę, na niej kładziemy podsmażone wcześniej mięso, gdy cebulka się zeszkli, dokładamy kurki, które doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 10-15 minut aż płyn który wydzielił się z kurek odparuje. Przeważnie wykorzystuję słodką śmietankę do sosu, tym razem miałam w lodówce tylko kwaśną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię