Dzisiaj zapraszam na goloneczkę, ale dla odmiany w nieco innym wydaniu, bo w pysznym, aromatycznym, kremowym sosie. Danie jest proste w przygotowaniu, zbytnio nie
Rozpustne gotowanieNa moim stole goszczą co jakiś czas ZRAZY PO MEKSYKAŃSKU muszę powiedzieć, że za każdym razem znajdują swoich zwolenników, których zadziwiają smakiem. Potrawa fajna, bo może
Kuchnia BeatyPyszne schabowe roladki z farszem szpinakowym, podlewane białym winem... podane z ryżem ze szpinakiem... po takim obiadku pierwsze słowa jakie padły z moich ust
Aga w kuchniLubię spaghetti, ale nie zawsze chce mi się gotować makaron, więc dzisiaj propozycja na makaron z sosem podobnym do bolońskiego, ale z polskim, sezonowym akcentem.
Pasja SmakuTo pyszne mięsko miałam okazję jeść w Krakowie i bardzo mi smakowało. Długo zbierałam się,żeby je zrobić w domu-trochę mi zeszło,ale nareszcie domownicy
Kuchnia BeatyBiała kiełbasa to danie mięsne, które najbardziej kojarzy się ze świętami Wielkanocy. A próbowaliście podać ją w towarzystwie kiszonej kapusty? Jest przepysznie, więc jeśli jeszcze nie
Z Majeczką w kuchniSiedzuń sosnowy vel kozia broda pachnie i smakuje obłędnie. To jeden z moich ulubionych grzybów a ubiegłym roku udało mi się trafić na kilka dorodnych owocników
Smaczna PyzaTym razem przepis oparty na tradycyjnej kuchni śląskiej, czyli zrazy. W oryginale wykonywane są z wołowiny, ale ja zastępuję ją mięsem wieprzowym – karczkiem. Dzięki temu
Ola la LCHFDzisiaj na blogu pożywne danie na chłodne dni. Przygotowałam pęczotto w klimacie sosu bolońskiego, do którego dodałam młodą cukinię. Składniki: 500 g chudego mięsa mielonego
Czerwień i błękitSezon na kurki trwa a ja wykorzystuję go w pełni. Ten przepis to świetny pomysł na niedzielny obiad, do tego tradycyjnie ziemniaki oraz pyszna surówka
Mango Papajawłaśnie – mielone. Jakie kupować, żeby było najzdrowiej? Właściwie mięso mielone najlepiej jest przygotowywać samemu w domu. Wybierajmy do tego nietłuste gatunki, jak np. drób, jagnięcina, wołowina. Raczej unikajmy wieprzowiny, ze względu na dużą zawartość cholesterolu. Jeśli nie mamy maszynki do mielenia lub zwyczajnie brakuje nam czasu, starajmy się kupować mięso dobrej jakości. Uważajmy na paczkowane mięso mielone, ponieważ często zawiera(...)ciężkostrawne – obciążamy wątrobę podczas smażenia powstają szkodliwe, rakotwórcze substancje, natomiast te korzystne (nienasycone kwasy tłuszczowe) ulęgają rozpadowi Jeśli chcecie jeść zdrowo, wybierajcie pieczenie, grillowanie bez tłuszczu, gotowanie czy duszenie. Składniki (3 porcje): Mięso mielone z indyka 250g 10 łyżek otrębów pszennych 2 ząbki czosnku 1 jajko Przyprawy: zioła prowansalskie, tymianek, bazylia, sól, pieprz Sos: 450 g pieczarek 300 g jogurtu
Powiedz dietom nieObiad pyszny. Podanie niepowtarzalne. Efekt wizualny osiągnęłam obręczami do potraw ze sklepu Przyjemne Gotowanie. Tak z tymi obręczami było przyjemne podawanie :) Od dawna marzyły mi
Blondynka Gotujekociołku nad ogniskiem. Podstawą bigosu jest smaczna kiszona kapusta, najlepsza samodzielnie ukiszona . Składniki: 2-2,5 kg kiszonej kapusty z marchewką 1,2-1,5 kg różnych gatunków mięsa (wieprzowina, drób, dziczyzna) 200-250 ml bulionu sól, pieprz, papryka słodka, ostra i majeranek 0,5 kg kiełbasy śląskiej 300 g wędzonego boczku 50 g suszonych grzybów 10-12 wędzonych śliwek(...)upieczony boczek i kiełbasę. Pokrojoną kiełbasę można również przesmażyć na patelni. Wlać sos z pieczenia mięsa do bigosu i dodać czerwone wino. Dodać pokrojone w paski wędzone śliwki. Całość dusić pod przykryciem około 1 godziny, a najlepiej przez kilka dni. Bigos z biegiem czasu nabiera smaku i aromatu. Najsmaczniejszy jest po kilku dniach, wielokrotnie podgrzewany
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!