Dzisiaj zdradzę Wam prosty przepis na schab pieczony według, którego od wielu wielu lat moja mama robiła domowe świąteczne pieczyste. Teraz według tego przepisu korzystam ja
Bon appetit mon amiePrzyrządzenie tego makaronu zajmuje dosłownie 20 minut a jest to jedno z najpyszniejszych dań jakie jadłam. Nowością w tym przepisie jest dodatek ormiańskiego sudżuk - jest to
sierotka maRysia w kuchniNie jest to wymagające danie – gulasz robi się łatwo, tyle że musimy na to poświęcić nieco czasu. Świetnie pasuje z kaszą, buraczkami i/lub ogórkiem konserwowym
Ugotuj to sam ...Gulasz wieprzowy z dynią Składniki: 750 g szynki 1 kg dyni 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 200 g obranych i pokrojonych
MiksturownikCzasem nachodzi mnie ochota na kombinowanie i to danie jest jedną wielką kombinacją. Pyszną kombinacją.Składniki: 200 gram schabu 1 gruszka 1/2 bulwy kopru włoskiego (fenkuł
Mango PapajaW niedzielę na obiad robiłam roladę. Pierwszy raz robiłam mięso w takiej wersji. Nie wiedziałam, że to takie proste! Na ciepło można zjeść do obiadu, a
Kuchnia domowa AniPapryki faszerowane to obowiązkowa pozycja wakacyjna w mojej kuchni. Do farszu dodałam pomidory malinowe, które latem smakują niebiańsko. U Ani znajdziecie bardzo smakowity przepis na faszerowane
Czerwień i błękitSkładniki: 1 główka młodej kapusty 500 g mięsa mielonego 200 g ryżu 1 jajko sól, pieprz, majeranek, słodka papryka koncentrat pomidorowy śmietana 18 % Ryż gotujemy według
Moje-pitraszenieTo najlepsza, najbardziej krucha i soczysta karkówka jaką udało mi się kiedykolwiek przygotować. Młodszy syn dwa razy prosił o dokładkę. Podałam ją z puree ziemniaczanym z
Czerwień i błękittania sprawa, bo robi się to z mąki o czym już zresztą pisałem TUTAJ. Cała sztuka w podrobieniu mięsa kota polegała na tym, aby uzyskać coś co smakuje jak wieprzowina, ale ma bardziej czerwony kolor i sprawia wrażenie żylastego. Przepis według szwajcarskiej receptury. Składniki: - mąka pszenna - musztarda - pieprz - czosnek granulowany - papryka słodka - tymianek(...)procesie marynowania gotujemy wszystko w wodzie z przyprawą do zup i papryką. Gotujemy krótko, bo "mięso" musi być lekko żylaste, a nie puszyste. Następnie kroimy w kostkę i dusimy z półplasterkami cebuli na małym ogniu do momentu aż cebula zmięknie. Dodajemy tymianek i dusimy jeszcze 2 minuty
Kryzysowa Książka KucharskaKuchnia portugalska w znakomity sposób łączy smaki ziemi i morza… To danie odwzorowuje je idealnie… Z jednej strony mięso do szpiku przeniknięte winem, czerwoną papryka i
VioletoweKucharzenieKiedyś piekło się schab wstawiając mięso do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Później preferowano pieczenie mięsa w temperaturze 160 czy 140 stopni. Proponuję upiec chociaz raz
królestwo garówSkładniki (4 porcje): 600 g schabu 3 łyżki oliwy 1 duża cebula sól i pieprz 500 ml gorącego bulionu lub rosołu 2 łyżki sosu sojowego 3
Oka w rosole czyli KaFka gotujeCzasem lubię zaszaleć i poświęcić więcej czasu na przygotowanie obiadu. Trochę więcej czasu niż na zwykłe schabowe poświęcam więc na roladki. Ale
To co kochamNie wiedząc o tym, że dziś obchodzimy Światowy Dzień Makaronu, przygotowałam ciekawy sos do makaronu. Dziś jednak inna makaronowa propozycja, a mianowicie spaghetti bolońskie z brokułami
Czerwień i błękit