wieprzowina duszona - 1719 przepisów (strona:49/115)

Rojoes. Wieprzowina po portugalsku. 205

tajniki tradycji kulinarnej Portugalii, wcale nie wydawało mi się, że jest to kuchnia tak bardzo mięsna. A już zupełnie nie podejrzewałem jej o taką miłość do wieprzowiny. Tłustej wieprzowiny. No cóż - moja ignorancja. Teraz już wiem! Rojoes to stare wiejskie danie popularne szczególnie w północnej części kraju i na Azorach. Bardzo ważne w jego przygotowaniu jest użycie mięsa odpowiednio przerośniętego(...)dokładnie w dużej misce i wstawić do lodówki na noc (10 - 12 godzin). Wyjąć z marynaty kawałki czosnku (część może zostać) i przenieść do rondla lub patelni z pokrywką. Dusić na małym ogniu pod przykryciem około 45 - 60 minut. Zdjąć pokrywkę i gotować dalej aż do momentu gry niemal cały płyn wyparuje. W tym momencie dodać oliwę i zwiększyć ogień

zadanie-gotowanie
Polędwiczka wieprzowa ze śliwkami 92

Delikatne mięso polędwiczki wieprzowej spotkało się u nas na niedzielnym obiedzie z wytrawnymi śliwkami. Śliwki wykąpały się w occie balsamicznym i 

To co kocham
CHILI CON CARNE 130

Idealny obiad na zimne dni? Taki , który porządnie rozgrzeje. To danie z kuchni meksykańskiej, dzięki chili robi to idealnie.A więc już może wiecie co jutro przygotujecie

Z Majeczką w kuchni
Forszmak 134

Dziś będzie szybko i z niewielkiej ilości produktów. Ale to nie znaczy, że będzie niesmacznie, wręcz przeciwnie.  Szybki i bardzo mięsny pomysł na obiad. Do

VioletoweKucharzenie
Boczek rolowany-domowa wędlinka 147

składniki* 1 kg surowego jak najchudszego boczku (bez żeber i skóry)* 1/3 łyżeczki pieprzu* 3-4 ząbki czosnku* 1/2 łyżeczki suszonego majeranku* 1 łyżeczka suszonego cząbru

Mix smaku
GULASZ WIEPRZOWY Z ZIEMNIAKAMI 168

Pyszne danie można powiedzieć jednogarnkowe, należy do tych, które robią się praktycznie same . A to czasami baaardzo ułatwia życie ! Składniki:500g mięsa na gulasz ja

Z Majeczką w kuchni
Kotlety mielone ze szpinakiem i fetą 177

  Inspiracją dla mnie był przepis na blogu Pyzy. Muszę Wam powiedzieć, że wyszły bardzo smaczne i już wiem, że niebawem je powtórzę ... choć nigdy nie

Aga w kuchni
Rolada z grzybami i serem pleśniowym 148

Składniki dwa kotlety schabowe kilkanaście pieczarek 100 g suszonych borowików ogórek kiszony czosnek, sól, pieprz sos sojowy Przygotowanie Kotlety rozklepać, oprószyć solą, pieprzem i nasmarować przeciśniętym

Gaździnka warzy
Dyniowe leczo 121

Dalsza część dyniowych przysmaków na blogu. Było klasyczne leczo z cukini, tera pora na leczo dyniowe. Właściwie to trochę taki gęsty bigosik

To co kocham
Policzki wieprzowe z sherry i chorizo 174

Smaczne proste do zrobienia, wyraziste w smaku policzki wieprzowe. Jeżeli nie macie sherry, zastąpcie je białym, półwytrawnym winem - też będzie smacznie. Zmieniłam nieco oryginalny przepis, dodając

Stare Gary
Taki inny gulasz – z ryżem i kiełbaską 139

Gdy nam się spieszy, mamy mało czasu na przygotowanie obiadu, a domownicy głodni polecam taki oto gulasz. 4 cebule 200 g ryżu 300 g kiełbasy zwyczajnej

VioletoweKucharzenie
Zupa krem z kukurydzy z mięsem mielonym 163

Doskonale rozgrzewająca zupa, a do tego sycąca i dodająca energii. Kukurydzy zawdzięcza słodycz, a pikanterii dodaje jej aromatyczny imbir, czosnek i papryczka chilli. Prosta i pyszna

Smakowity Blog Kulinarny
Kotlety schabowe w sosie barbecue 167

Takie kotlety w innym wydaniu znalazłam u Danusi. Są bardzo pyszne i do tego szybkie w przygotowaniu!Składniki:4 kotlety schabowepo 1/2 łyżeczki przypraw: soli, mielonego

Kuchnia domowa Ani
Czerwone curry z wieprzowiny 173

Pyszne, aromatyczne tajskie curry z wieprzowiną :) Jeśli lubicie dania w tajskim stylu - spróbujcie koniecznie curry w takim wydaniu :) A robi się je bardzo prosto i szybko. Na szczęście składniki kuchni wschodu są już ogólnodostępne nawet w małych miastach, więc możemy szaleć w kuchni z tajlandzkimi smakami :) SKŁADNIKI 600 g polędwiczki wieprzowej 1 żółta papryka 2 łyżki czerwonej pasty curry(...)pastę curry. Następnie dodajemy mięso wraz z żółtą papryką i przesmażamy około 4 minuty na dużym ogniu. Wlewamy mleko kokosowe, wrzucamy chili, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień.  Dusimy około 3 minut.  W tym czasie doprawiamy sokiem z limonki, sosem rybnym, trawką cytrynową i cukrem.  Gotowe curry oprószamy posiekaną kolendrą i podajemy z ryżem. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje