wieprzowina duszona - 1719 przepisów (strona:42/115)

Cukinia z chilli do słoików , przetwory 183

powstanie sos do makaronu lub ryżu . Świetnie nada się także jako składnik warzywny do zapiekanek ziemniaczanych lub makaronowych . No i oczywiście po dodaniu smażonej kiełbasy będzie pikantne leczo lub wieprzowiny , wtedy zmieni się w gulasz . Nieskończoność możliwości sprawia ,że przygotowuję ją co roku , a do wiosny półka w spiżarce świeci pustką Polecam szczególnie jeśli macie swoje warzywka , to zimą(...)prostu siekamy , ja zostawiam nasiona bo dodają najwięcej ognia potrawie Cebulę i czosnek podsmażamy na patelni , ale nie przypiekamy , przekładamy do garnka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodajemy cukinię , mieszamy , dusimy przez koło 5 minut , co jakiś czas mieszając . Dokładamy pomidory , chilli ,paprykę. Dodajemy 1 l wody , doprawiamy solą i cukrem do smaku. Mieszamy , przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu

Ogrodnik w podróży
Przepis na pasztet 274

zrobić pasztet również z kaszy czy warzyw, ale o tego typu pasztetach będzie przy innej okazji Jeśli bazujemy na chudych mięsach jak drób, warto dodać nieco tłustych mięs jak wieprzowina czy boczek, ponieważ pasztet wyjdzie nam suchy i będzie się bardzo kruszył. Do masy mięsnej dodaje się wątróbkę. Może być drobiowa, wieprzowa lub wołowa. To właśnie wątróbka nadaje charakterystyczny kolor(...)mnie będzie niezjadliwy. Ale są tacy, którym przebijający się smak wątróbki nie przeszkadza. Masa na pasztet Pasztet robimy z mięsa, które zwykle wcześniej się gotuje lub dusi z przyprawami, często z dodatkiem włoszczyzny. Mięso powinno być miękkie. Takie mięso mielimy raz lub dwukrotnie, w zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać. Ja mielę mięso raz, bo lubię taki grubszy pasztet

Mieszam w Garnku
Bigos 157

kwaśny bigos, przed gotowaniem absolutnie nie płuczcie kapusty. Ja wolę go w wersji półkwaśnej, dlatego płuczę połowę jej objętości. Składniki (na duży garnek): 2 kg kwaszonej kapusty 250 g wieprzowiny od szynki 250 g chudej wołowiny 400 g dobrej, suchej kiełbasy 250 g wędzonego boczku 2 cebule 3 łyżki smalcu trzy garście suszonych grzybów 4 liście laurowe 6 ziaren jałowca(...)odcisnąć i pokroić w paski. Wodę, w której się gotowały, dodać do kapusty. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na smalcu. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i posiekaną cebulę. Dusić razem, aż cebula się zeszkli, po czym dodać do kapusty wraz z grzybami i dokładnie wymieszać. Na małym ogniu gotować jeszcze godzinę, mieszając od czasu do czasu, by bigos się

W SMAK
Papryki faszerowane chili con carne 204

moim ulubionym chili con carne i podałem je z sosem guacamole. Może i Wy skusicie się na odrobinę Meksyku w Waszej kuchni? (:Składniki (na 4 porcje):500 g mielonej wieprzowiny (choć najlepiej użyć mięsa wołowego)4 średniej wielkości czerwone papryki2 małe papryczki chili1 puszka czerwonej fasoli1 cebula3 ząbki czosnku300 ml pasty pomidorowej (lub 1 puszka pomidorów)200 ml bulionu warzywnego1(...)Przysmażyć na złoty kolor. Dodawać partiami mielone mięso. Przyrumienić. Dodać przyprawy: kumin, pieprz cayenne, oregano, cukier, sos Worcester. Następnie wlać pastę pomidorową oraz posiekane drobno chili. Przykryć pokrywką i dusić przez 20 minut. Gotować kolejne 10-20 minut, stopniowo dolewając bulionu. Powinien nam powstać gęsty sos. Na koniec wrzucić opłukaną z zalewy fasolę i pogotować jeszcze chwilę.Upieczone papryki wypełnić

Food Square
Poledwiczki w sosie grzybowym 116

Polędwica wieprzowa , to smaczne mięso i mozna przygotować ją na wiele sposobów. Dziś przygotowałam ją w boczku i sosie grzybowym. SKŁADNIKI: 1 polędwiczka wieprzowa boczek surowy

Kuchnia Beaty
Bitki wieprzowe 146

Smaczne i łatwe w przygotowaniu Składniki ( 4 porcje): 4 dobrze rozbite kotlety ze schabu 1 cebula 4 ziela angielskie 4 liście laurowe sól i pieprz olej

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Faszerowane ziemniaki po bałkańsku 207

Faszerowane ziemniaki po bałkańsku to świetna przystawka. Przepis inspirowany kuchnią bałkańską. Możecie do niego użyć gotowego ajwaru lub domowego. Ja zdecydowanie polecam ten drugi Przepis na

PatiGotuje
PLACEK PO ZBÓJNICKU 183

Pyszny,sycący placek ziemniaczany  z dodatkiem gulaszu.Treściwe danie dla całej rodziny :). SKŁADNIKI Gulasz 600g łopatki wieprzowej cebula papryka sól,pieprz 2 listki laurowe ziele

Mała w garnku miesza
Karkówka duszona i rzodkiewki z tartą bułką 152

600 g karkówki w 3 plastrach sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego pół łyżeczki papryki słodkiej

Gotowanie jest łatwe
świnskie uszy z kapustą 188

100g świńskich uszu wędzonych krojonych, 800 g ziemniaków, 600 g kapusty włoskiej, 2 cebule, ziele angielskie, listek laurowy, pieprz czarny ziarnisty, tłuszcz do smażenia (najlepiej gęsi

królestwo garów
Polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowo francuskim 147

Polędwiczki kojarzą mi się zawsze z częścią wieprzowiny tej bardziej wykwintnej,lepszej, delikatniejszej. Może też ze względu na swoją cenę. Warto zaserwować ją na stole ze względu na swoje walory smakowe. Smaki w poniższym przepisie idealnie się zgrały. Danie jest wyborne i pyszne. Muszę się przyznać, że na koniec talerz został wylizany. Zapraszam... Skala smaku 10/10 - śmietana powinna być(...)Wetrzeć przyprawy.   Położyć na rozgrzany tłuszcz i szybko obsmażyć z dwóch stron. Pod koniec smażenia dodać pokrojony w plastry czosnek. Zmniejszyć ogień, podlać mięso odrobiną wody, przykryć i dusić. Śmietanę mieszać z musztardą i dodać sól, pieprz, sos sojowy. Mieszankę wlać po ok. 15 min. duszenia na patelnię i prużyć dalej aż do miękkości. Razem ok.30 min. Podałam

Kubki smaku
31 dań jednogarnkowych 5598

obiadu czy kolacji, od zapiekanek po gulasze, syte i warzywne zupy. Jesień to najlepszy okres na gotowanie w jednym garnku! Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli(...)brokułami i czosnkiem Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Frittata z pomidorami i ziołami Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pikantna wieprzowina w pomidorach Ratatuja z bobem Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Ziołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperoni Zupa jarzynowa z brukselką i fasolką

Moja smaczna kuchnia
Wieprzowina z warzywami 197

Składniki: 500 g wieprzowiny - schab lub polędwica - 1-2 marchewki por paczka suszonych grzybów czerwona cebula bulion warzywny mąka pszenna lub ziemniaczana szczypior Sos: sok z połowy pomarańczy sok z połowy cytryny łyżka octu jabłkowego 5 łyżek sosu sojowego ciemnego ostra papryka 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki miodu 3 łyżki wody Przygotowanie: Marchewkę umyć, obrać i pokroić w słupki. Pora(...)samej patelni je podsmażyć (w razie potrzeby dolać łyżkę - dwie oleju).  Wszystkie składniki sosu wymieszać i wlać do mięsa. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, podlać bulionem. Dusić kilka minut, do miękkości, można jeszcze skropić sokiem z cytryny lub doprawić ostrą papryką na koniec.  Wmieszać warzywa do mięsa, razem z odcedzonymi i pokrojonymi grzybami, posypać szczypiorem i ...........gotowe

Gaździnka warzy
Schab w sosie myśliwskim 361

fajny aromat ;) Smacznego!:) Składniki: 7-8 sztuk kotletów ze schabu cebula 5-6 sztuk ogórków kiszonych 0,5 litra bulionu 4 plasterki boczku dwie garście suszonych grzybów przyprawa do wieprzowiny sól pieprz ziołowy papryka słodka czosnek granulowany papryka ostra 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku Wykonanie: Grzyby zalewamy wodą i moczymy(...)podsmażamy i wrzucamy do sosu. Teraz, gdy sos nam się powoli gotuje zajmiemy się mięsem. Kotlety podsmażamy z obu stron na rumiany kolor i wrzucamy do garnka. Wszystko razem dusimy około 1 godziny.  Doprawiamy przyprawami do smaku, dodajemy koncentrat, a potem śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia.  Jeśli Twój sos jest zbyt rzadki, możesz zagęścić go łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej

Czerwona Porzeczka
WIEPRZOWINA W LEŚNYCH GRZYBACH 124

Bardzo lubię połączenie mięsa z leśnymi grzybami. Mój zapas suszonych podgrzybków został już mocno uszczuplony, ale co tam do następnego grzybobrania zostało już niewiele czsu. Teraz

Kuchnia w opałach
32 rozgrzewające dania na jesień 1784

warzyw zupami gotowanymi na dwa dni. Już dzisiaj przygotowałam zestawienie 32 dań, które rozgrzeją Was! Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Gęsta jarzynowa z brukselką Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli Kasza bulgur(...)kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pikantna wieprzowina w pomidorach Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Ravioli z semoliny z ricottą Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem Zapiekanka

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z kuskus i rydzami a’la meksykańska 267

Lubicie kuskus? Często kuskus podaję do mięsa Wieprzowina w musztardowej marynacie, Gulasz wieprzowy w sosie pomidorowym, Szynka pieczona z żurawiną. Z kaszy kuskus robiłam nawet kluski do gulaszu. Przygotowywałam też lekką sałatkę warzywną z kuskus. Lubię kaszę kuskus wykorzystywać, gdyż wymaga krótkiej obróbki. A lubicie rydze? Piotrek je z zapałem zbiera, gdyż jest wytrawnym grzybiarzem. Wg mnie rydze obok borowików(...)meksykańską z puszki, która składa się z czerwonej fasoli, kukurydzy, marchewki i groszku. Sałatkę z kuskus i rydzów a’la meksykańska była podana na zimno. W roli głównej duszone na maśle z cebulką rydze, kuskus, mieszanka meksykańska, świeże oregano i pietruszka, sól i chili w młynku do smaku.  Zaskakująco smaczne połączenie, bo u nas w domu zawsze Rydze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię