Składniki 500 g łopatki ok 2 l bulionu grzybowego 200 g świeżych kurek 3 listki laurowe 3 ziarenka jałowca 3 ząbki czosnku sól, pieprz sos sojowy
Gaździnka warzyPyszny pomysł na odmianę schabowych. Tym razem schowałam je pomiędzy warstwy ciasta francuskiego, pieczarek i szpinaku. Nieskromnie powiem, że wyszedł rewelacyjny. Mięso jest kruche i delikatne
VioletoweKucharzenieSkładniki: 3 sznycle wieprzowe 2 łyżki brązowego cukru 1/4 łyżeczki chilli 1/4 łyżeczki pieprzu sól 1/4 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżka octu balsamicznego 1/4 szklanki białego
Moja Galeria SmakuWieprzowy gulasz z papryką podawany z kaszą gryczaną Składniki na 2 porcje: 500 g mięsa wieprzowego na gulasz 1 cebula 2 czerwone papryki 1 pietruszka 3
Moja Galeria SmakuSzybka, prosta i smaczna. Takie mięsko idealnie sprawdzi się z makaronami, ryżem bądź kaszą. 700 g mięsa mielonego wieprzowego 1 żółta papryka 1 zielona papryka 2
VioletoweKucharzeniegryczan ą . To ulubiona wersja mojego męża 💗 Mięso do gulaszu możemy użyć według swoich upodobań, może to być zarówno wieprzowina jak i wołowina. W moim domu dzisiaj wersja z wołowiną. Doskonały obiad na zimowe dni. Zapraszam 😊 Składniki: mięso wołowe 400 g, cebula 1 szt, czosnek 2 ząbki, papryka czerwona(...)kładziemy mięso. Smażymy na rumiany kolor z każdej strony. Dodajemy posiekan ą cebulkę i podsmażamy. Następnie podlewamy wod ą i dodajemy przyprawy. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Gulasz należy w miarę potrzeb podlewać wod ą . Mięso dusimy do miękkości, następnie dodajemy pokrojon ą w kostkę
kulinarne odsłony patiCappuccino brokułowe Crumble z owocami leśnymi Crumble z truskawkami Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Dżem jeżynowo - czekoladowy z chia Fasolka po bretońsku Gulasz warzywny z cukinią Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Gulasz z żółtej fasolki szparagowej(...)cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pikantna wieprzowina w pomidorach Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Ratatuja z bobem Ratatuja z soczewicą Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane owoce
Moja smaczna kuchniabazą i podstawą wieprzowiny po azjatycku jest sos śliwkowy. Składniki: SOS: 12 śliwek węgierek 4 łyżeczki cukru ( ja użyłam trzcinowego) 3-4 łyżeczki sosu sojowego POZOSTAŁE SKŁADNIKI: 500g wieprzowiny (polędwiczek albo szynki) 2-4 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju odrobina mąki Zacznijmy od sosu. Śliwki umyłam, rozcięłam i wyjęłam(...)pokrojone w kostkę i obtoczone w mące polędwiczki. Smażyłam,aż się zarumienią. Wlałam sos sojowy,doprawiłam cukrem i smażyłam około 5 minut. Następnie połączyłam mięso z sosem śliwkowym i dusiłam wszystko około 10 minut. Podawałam z ryżem. Rewelacja! Smacznego
potrawyregionalneprzypominamy: to portal, na którym znajdziecie wszystko co dotyczy mięsa: i informacje i sklep. Zapraszamy więc do przejrzenia ich strony. I na przepis zapraszamy: Dwojaki dworskie: 550 g mielonej wieprzowiny 1 bułka namoczona w mleku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej (plus trochę do obtoczenia) 2 jajka sól pieprz 3 łyżki smalcu Farsz I: 1 cebula 1 łyżka(...)bułką, dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną (1 łyżka), wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy na pulchną masę. Robimy farsz I: cebulę siekamy, pieczarki kroimy na plastry i dusimy na maśle. Dodajemy bułkę, sól, pieprz i mieszamy. Robimy farsz II: śliwki układamy na sicie, przelewamy wrzątkiem, studzimy i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzane masło, dodajemy bułkę tartą, mieszamy, chwilę
Marder&Marder Manufacturekaszą jęczmienną i modrą kapustą. SKŁADNIKI: około 0.80 kg. polędwiczek(może być szynka, a nawet łopatka), średnia cebula, 2- 3 ząbki czosnku, parę grzybów suszonych (lub świeżych), przyprawa do wieprzowiny knorra, śmietana, 2-3 łyżki mąki, olej, 1łyżka masła klarowanego, sól, pieprz, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego. WYKONANIE: grzyby suszone moczę na kilka godzin przed przygotowaniem potrawy, może(...)dodaję pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażę, jak cebula jest lekko zeszklona wkładam polędwiczki, smażę i podlewam wywarem z grzybów, dodaje liść laurowy, ziele angielskie, dodaję grzyby, duszę do miękkości mięsa, na koniec zagęszczam śmietaną i gotowe
Kuchnia BeatyGulasz z woka? Czemu nie! Składniki: 50 g wieprzowiny bez kości (ja użyłam łopatki) 2 marchewki 15 dag groszku 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek 2 łyżki mąki pszennej 1 gałązka rozmarynu 3 gałązki mięty sól pieprz Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Marchewki obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie plasterki. Rozmaryn, miętę płuczemy(...)Dodajemy obtoczone mięso i obsmażamy. Wlewamy niewielką ilość wody i odskrobujemy to co nam przywarło, jeśli tak jak mi nic nie przywarło dolewamy tyle wody, aby mięso było przykryte.Zagotowujemy, dusimy 10 minut. Dodajemy marchewkę, groszek, posiekany rozmaryn i miętę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy 40 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie. Gulasz podałam z puree ziemniaczanym, które ułożyłam przy
Blondynka Gotujechińskiej knajpce. Jako, że kuchnia orientalna jest jedną z moich ulubionych, to nie mogłam się powstrzymać. Naszą uwagę przykuje na pewno dość ciekawy smak – ostro-słodki. Tym razem wybrałam wieprzowinę, ale równie dobrze można użyć do niego kurczaka. Świetnie komponuje się z ryżem. Składniki na 3-4 porcje: 40 dag chudego mięsa wieprzowego (u mnie szynka) 1,5 paczki mrożonych(...)odrobinie oleju. Posolić i popieprzyć do smaku. Następnie po odparowaniu „wody” z mięsa, dodać warzywa i podlać kubkiem bulionu (300ml). Doprawić sosem sojowym, przyprawą 5 smaków oraz imbirem. Dusić do miękkości warzyw i mięsa. Gdy będzie ubywało wywaru podlewać stopniowo resztą bulionu. Na koniec mąkę rozrobić z wodą za pomocą trzepaczki i dodać do sosu w celu zagęszczenia. Smacznego
Fabryka pomysłówsię oszukiwać - ten dietetyczny gulasz z piersi kurczaka nie smakuje jak gulasz z wieprzowiny, lecz może być jego miłą namiastką na diecie:). Jest smaczny i lekki, przeważają w nim warzywa. Można podać go z ziemniakami, ryżem, kaszą lub pieczywem. 2 filety z kurczaka 2 papryki 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 dużego selera 2 cebule 200g pieczarek 2 ząbki czosnku(...)kroimy na nieduże kawałki. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy filety do mocnego zarumienienia. Dodajemy wszystkie warzywa oprócz pomidorów, wsypujemy przyprawy. Smażymy 5 minut. Wlewamy pomidory, przykrywamy garnek pokrywką, dusimy przez 15-20 minut do miękkości warzyw. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku
Szefowa kuchniSkładniki: 1 kg szynki wieprzowej około 75ml sosu sojowego (ciemnego) około 5 łyżek ziół dalmatyńskich 2 ząbki czosnku olej do smażenia 5 brzoskwiń sól 1 łyżka
Qchnia po prostuOd kiedy polubiłam szpinak, często dodaję go do mięs. Tym razem były to pulpeciki w kremowym sosie koperkowym. 250 g mięsa mielonego (wieprzowego) 1 cebula 1
VioletoweKucharzenieJeszcze nie dawno, gdyby ktoś zapytał mnie co to są policzki wołowe, nie bardzo wiedziałabym co odpowiedzieć. Mieszkając w Polsce poprostu nigdy nie przyrządzałam nic z
Walijskie Pichceniebardzo aromatyczny gulasz wieprzowy z wyraźnymi smakami lasu czyli grzybkami, jałowcem i rozmarynem. Danie możemy podać z pyzami, ziemniaczkami, kaszą lub plackami ziemniaczanymi. Składniki: 400 g wieprzowiny 1 kiełbasa wędzona 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3-5 suszonych grzybków 1,5 – 2 szklanki wody przyprawy: sól, mielony pieprz, sodka mielona papryka(...)kiełbasę oraz cebulkę i czosnek. Całość razem podsmażamy, do zrumienienia kiełbasy i zeszklenia cebulki *** *** Całość zalewamy wodą, dodajemy suszone grzybki, ziele angielskie, listek laurowy, jagody jałowca, rozmaryn oraz majeranek. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 25 minut *** *** Po tym czasie do sosu dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone oraz koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze około 15 minut
Blog z Apetytemkapustą i grzybami CIASTO: 500g mąki pszennej (wrocławska, poznańska) 350 mililitrów dość ciepłego mleka, ale nie gorącego FARSZ: 500g ugotowanego wcześniej mięsa (np. z rosołu, choć ja ugotowałam kawałek wieprzowiny, a na wywarze przygotowałam barszcz czerwony) 500g kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 3 spore pieczarki 2 średnie cebule sól pieprz 1 łyżeczka majeranku olej OKRASA: 2 cebule olej sól pieprz(...)cebule, kroimy je na drobną kosteczkę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Pieczarki czyścimy kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach i dokładamy do przesmażonej cebulki, chwilkę dusimy, doprawiamy solą i pieprzem, wyłączamy grzanie. W maszynce do mielenia mięsa umieszczamy sitko z dużymi oczkami i mielimy dobrze odciśniętą kapustę kiszoną, następnie zmieniamy sitko na średnie i mielimy ugotowane
Rozpustne gotowanieSkładniki 450 g schabu b/k opakowanie mrożonego szpinaku (listki) 3 ząbki czosnku sól, pieprz, tymianek sos sojowy ciemny opakowanie śmietany 500 ml bulionu warzywnego cebula
Gaździnka warzyDania z jednej patelni uwielbiam - szybko, mało mycia i zawsze smacznie! A obiady z kawałkami kurczaka są zawsze dobrym pomysłem, szczególnie wtedy, kiedy tego pomysłu na
Kolorowy Przepisownik3 plastry szynki sól pieprz mąka 200 g owoców cyklantery (dzikiego ogórka) oregano hyzop pół czerwonej papryki pół żółtej papryki pół cebuli tłuszcz do smażenia gotowane
Gotowanie jest łatwePoliczki wieprzowe to pyszne, delikatne mięso. Jest poprzerastane kolagenowymi włóknami więc po uduszeniu jest mięciutkie i kleiste. Niestety, nie jest łatwo je dostać nad czym ubolewam
Smaczna Pyzałatwa w przyrządzeniu, jej smaku nie warto zakłócać. Lekkie niuanse i marynowanie w kefirze na noc - czynią cuda. Gulasz z baraniej łopatki może sprawić że zapomnicie o bardzo niezdrowej wieprzowinie :). Zapraszam do przepisu. Dla 2-3 osób Czas przygotowania: 1,5 godziny + marynowanie Składniki: 0,6 kg łopatki baraniej Duży kubek kefiru Świeża melisa Wódka jagodowa 50ml Suszony cząber(...)sito by odsączyć z zalewy. Wrzucamy na rozgrzany olej - przesmażamy szybko z każdej strony - dodajemy 25ml wódki a następnie uzupełniamy wodą by zakryła mięso, solimy, dodajemy cząbru. 3/ Dusimy do miękkości uzupełniając wodę by zakrywała mięso. Na koniec dodajemy odrobinę śmietanki i jeszcze odrobinę cząbru. Zagęszczamy lekko wd. uznania wybraną mąką. 4/ Podajemy z wybranymi dodatkami. Polecam te wybrane przeze
Kuchnia PROzdrowotnasię twarde. By były to prawdziwe nachos, posypujemy je żółtym serem, kiedy jeszcze są gorące. Składniki na chili con carne: - 500g mielonego mięsa wołowego (u mnie 400g wołowiny + 100g wieprzowiny) - 1 puszka krojonych pomidorów (400g) - 1 puszka kukurydzy (ok. 300g) - 1 puszka czerwonej fasoli (240g) - 125ml wody - 3 cebule - 1 czerwona papryka - 1 żółta papryka - 2 papryczki chili - 2 łyżki(...)kroimy jak najdrobniej. W sporym garnku, na oleju podsmażamy 2-3 minuty pokrojone warzywa, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i doprawiamy solą, pieprzem. Następnie dorzucamy mielone mięso i dusimy 5-7 minut. Po tym czasie dodajemy wszystkie pozostałe składniki oprócz fasoli i gotujemy pod przykryciem 25-30 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dorzucamy fasolę i gotujemy
Be Fit Be Strongpotrawy do miękkości poprzez stopniowe dolewanie bulionu. Dzięki temu mięso i papryka stają się delikatne i nabierają słodyczy. Odpowiednie przyprawy nadają daniu wyrazistości i pikanterii.Składniki:500 g mielonej wieprzowiny (choć najlepiej użyć mięsa wołowego)2 małe papryczki chili2 słodkie czerwone papryki2 puszki czerwonej fasoli1 cebula3 ząbki czosnku1 puszka obranych pomidorów w kawałkach lub 4 świeże (obrane i pokrojone(...)posiekany czosnek, a następnie cebulę. Przysmażyć na złoty kolor. Dodawać partiami mielone mięso. Przyrumienić. Dodać przyprawy: kumin, pieprz cayenne, oregano, cukier, sos Worcester. Następnie wrzucić pomidory. Przykryć pokrywką i dusić przez 20 minut. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę słodką oraz posiekane chili. Dusić kolejne 20 minut, stopniowo dolewając bulionu. Powinien nam powstać gęsty sos. Gdy papryka już zmięknie wrzucić opłukaną
Food SquareCiągle kurczak i kurczak więc dzisiaj dla odmiany inne mięśko - aromatyczne żeberka.składniki:1 kg zeberek1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis 1 łyżeczka czosnku granulowanego1
Monia miesza i gotuje