wieprzowina duszona - 1719 przepisów (strona:37/115)

Schab z pieczarkami i szpinakiem w śmietanie 164

Składniki  450 g schabu b/k opakowanie mrożonego szpinaku (listki) 3 ząbki czosnku sól, pieprz, tymianek sos sojowy ciemny opakowanie śmietany 500 ml bulionu warzywnego cebula

Gaździnka warzy
Faszerowane podudzia kurczaka w boczku, z fasolką szparagową - z jednej patelni 195

Dania z jednej patelni uwielbiam - szybko, mało mycia i zawsze smacznie! A obiady z kawałkami kurczaka są zawsze dobrym pomysłem, szczególnie wtedy, kiedy tego pomysłu na

Kolorowy Przepisownik
Wieprzowe medaliony i duszona cyklantera 163

3 plastry szynki sól pieprz mąka 200 g owoców cyklantery (dzikiego ogórka) oregano hyzop pół czerwonej papryki pół żółtej papryki pół cebuli tłuszcz do smażenia gotowane

Gotowanie jest łatwe
Policzki wieprzowe duszone w sosie piwno selerowym 196

Policzki wieprzowe to pyszne, delikatne mięso. Jest poprzerastane kolagenowymi włóknami więc po uduszeniu jest mięciutkie i kleiste. Niestety, nie jest łatwo je dostać nad czym ubolewam

Smaczna Pyza
Barania łopatka w jagodowej wódce z melisą i cząbrem 237

łatwa w przyrządzeniu, jej smaku nie warto zakłócać. Lekkie niuanse i marynowanie w kefirze na noc - czynią cuda. Gulasz z baraniej łopatki może sprawić że zapomnicie o bardzo niezdrowej wieprzowinie :). Zapraszam do przepisu. Dla 2-3 osób Czas przygotowania: 1,5 godziny + marynowanie Składniki: 0,6 kg łopatki baraniej Duży kubek kefiru Świeża melisa Wódka jagodowa 50ml Suszony cząber(...)sito by odsączyć z zalewy. Wrzucamy na rozgrzany olej - przesmażamy szybko z każdej strony - dodajemy 25ml wódki a następnie uzupełniamy wodą by zakryła mięso, solimy, dodajemy cząbru. 3/ Dusimy do miękkości uzupełniając wodę by zakrywała mięso. Na koniec dodajemy odrobinę śmietanki i jeszcze odrobinę cząbru. Zagęszczamy lekko wd. uznania wybraną mąką. 4/ Podajemy z wybranymi dodatkami. Polecam te wybrane przeze

Kuchnia PROzdrowotna
Meksykańskie chili con carne z domowymi nachos 211

się twarde. By były to prawdziwe nachos, posypujemy je żółtym serem, kiedy jeszcze są gorące. Składniki na chili con carne: - 500g mielonego mięsa wołowego (u mnie 400g wołowiny + 100g wieprzowiny) - 1 puszka krojonych pomidorów (400g) - 1 puszka kukurydzy (ok. 300g) - 1 puszka czerwonej fasoli (240g) - 125ml wody - 3 cebule - 1 czerwona papryka - 1 żółta papryka - 2 papryczki chili - 2 łyżki(...)kroimy jak najdrobniej. W sporym garnku, na oleju podsmażamy 2-3 minuty pokrojone warzywa, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i doprawiamy solą, pieprzem. Następnie dorzucamy mielone mięso i dusimy 5-7 minut. Po tym czasie dodajemy wszystkie pozostałe składniki oprócz fasoli i gotujemy pod przykryciem 25-30 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dorzucamy fasolę i gotujemy

Be Fit Be Strong
Chili con carne 115

potrawy do miękkości poprzez stopniowe dolewanie bulionu. Dzięki temu mięso i papryka stają się delikatne i nabierają słodyczy. Odpowiednie przyprawy nadają daniu wyrazistości i pikanterii.Składniki:500 g mielonej wieprzowiny (choć najlepiej użyć mięsa wołowego)2 małe papryczki chili2 słodkie czerwone papryki2 puszki czerwonej fasoli1 cebula3 ząbki czosnku1 puszka obranych pomidorów w kawałkach lub 4 świeże (obrane i pokrojone(...)posiekany czosnek, a następnie cebulę. Przysmażyć na złoty kolor. Dodawać partiami mielone mięso. Przyrumienić. Dodać przyprawy: kumin, pieprz cayenne, oregano, cukier, sos Worcester. Następnie wrzucić pomidory. Przykryć pokrywką i dusić przez 20 minut. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę słodką oraz posiekane chili. Dusić kolejne 20 minut, stopniowo dolewając bulionu. Powinien nam powstać gęsty sos. Gdy papryka już zmięknie wrzucić opłukaną

Food Square
Żeberka w sosie szałwiowo-rozmarynowym 171

Ciągle kurczak i kurczak więc dzisiaj dla odmiany inne mięśko -  aromatyczne żeberka.składniki:1 kg zeberek1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis 1 łyżeczka czosnku granulowanego1

Monia miesza i gotuje
Wieprzowina w sosie pomidorowym z fasolką szparagową. 153

ograniczając w ten sposób spożywane węglowodany (by móc z czystym sumieniem zajadać się deserem :-). Jest naprawdę pyszne!!! Składniki na wieprzowinę w sosie pomidorowym z fasolką szparagową po 2 plastry wieprzowiny na osobę (ja przygotowałam z 6 plastrów) 1 cebula 1 ząbek czosnku 4-5 łyżek przecieru pomidorowego, ewentualnie 1-1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 20 dag blanszowanej fasolki szparagowej (może(...)zeszkli. Po tym czasie dodajemy zmiażdżony czosnek, przyprawę do kuchni włoskiej, paprykę słodką, trochę soli i pieprzu, chwilę jeszcze smażymy i podlewamy wodą (około 1 szklanki), przykrywamy pokrywka i dusimy około godziny. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, cukier i dusimy jakieś 20 minut. Dodajemy fasolkę szparagową i smażymy już bez przykrycia, do czasu aż fasolka zmięknie, a nadmiar płynu

Rozpustne gotowanie
Sałatka z rydzów i kuskus 205

Lubicie kuskus? Często kuskus podaję do mięsa Wieprzowina w musztardowej marynacie, Gulasz wieprzowy w sosie pomidorowym, Szynka pieczona z żurawiną. Tym razem postanowiłam ją podać z grzybami. A lubicie rydze? U nas właśnie pojawiły się rydze, a Piotrek jako wytrawny grzybiarz trochę ich nazbierał. Przysłowie mówi lepszy rydz niż nic! Trzeba umieć zbierać rydze, nie wszędzie występują, u nas rosną(...)pomarańczowe mleczko wypływające po nadłamaniu lub nacięciu grzyba. Sałatka z rydzów i kuskus, podana na ciepło, ale jej trochę została i byłą równie smaczna na zimno. W roli głównej duszone na maśle z cebulką rydze, kuskus, posiekane gotowane jajka, szczypta tymianku, łyżka posiekanej natki pietruszki, sól i chili w młynku do smaku. Miałam wieczorne natchnienie do zrobienia tej sałatki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Forszmak lubelski ;) 622

Składniki: 500 g wieprzowiny ( schab, szynka lub karkówka) 150 g wędzonej kiełbasy 5 plasterków wędzonego boczku olej do smażenia czerwona papryka 5 średnich ogórków kiszonych 2 ząbki czosnku cebula 1,5 litra bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy,  łyżeczka słodkiej papryki mąka Wykonanie:Bulion gotujemy razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Mięso kroimy(...)boczek kroimy w kostkę i smażymy. Dorzucamy do reszty. Paprykę kroimy w paski, czosnek w mniejsze kawałeczki i wrzucamy do garnka. Doprawiamy pieprzem i słodką papryką w proszku. Dusimy przez godzinę.Po tym czasie ogórki kroimy w paseczki i dorzucamy do garnka, dodajemy też koncentrat pomidorowy. Gotujemy 15 minut.Na koniec zupę zaprawiamy 2 łyżkami mąki. Doprawiamy do smaku. Podajemy

Czerwona Porzeczka
LECZO Z KLOPSIKAMI I CUKINIĄ 167

Popularne leczo tym razem z mięsnymi kuleczkami.Pyszna szybka potrawa dla całej rodziny :). SKŁADNIKI 400g mięsa mielonego 4 średnie cukinie 2 papryki cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Mała w garnku miesza
Bitki z karczku 114

  Składniki: 500 g karkówki 1 cebula 2 łyżki mąki pszennej 350 ml bulionu wołowego sól, pieprz olej Karkówkę kroimy na plastry i w razie konieczności

Moja Galeria Smaku
boczek duszony w winie 196

bejkon na bogato. przepis na dwie porcje 500 gram chudego boczku 200 gram ugotowanej brukwi 2 słodkie gruszki 2 białe cebule średnia czerwona cebula 2 szklanki

na gazie
PULPETY W SOSIE POROWO-PIECZARKOWYM 192

Odmiana tradycyjnego obiadu, małe pulpeciki zatopione w sosie porowo – pieczarkowym podane z makaronem tagliatelle    SKŁADNIKI Pulpety: 25 dag mielonej łopatki wieprzowej, 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny, sól, pieprz, 1 kajzerka czerstwa, 1 jajko, mąka do obtoczenia, 3-4 łyżki oleju Sos: 6 pieczarek, pół pora, 200g śmietany 30%, 100 g sera topionego, 100 g sera feta, sól, pieprz(...)obieramy, kroimy w półplasterki. Pora kroimy w półplastry. Pieczarki i pora podsmażamy na tłuszczu pozostałym po pulpetach, gdy będą miękkie, dodajemy śmietanę, ser topiony pokrojony w kostkę oraz przyprawy, dusimy aż ser się rozpuści. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy do sosu, mieszamy, na wierzchu układamy pulpety, posypujemy pokruszoną fetą, chwilkę dusimy aby pulpety się podgrzały

słodki bratek