składniki: ok. 250 – 400 g makaronu Lubella Wstążki długie nr 11, Tagliatelle Rigate ok. 500 g mięsa (dziczyzny lub wieprzowiny) 200 g świeżych grzybów leśnych (np. prawdziwków, borowików…) 2 cebule 2 ząbki czosnku 250 ml śmietany 1 łyżka mąki sól, pieprz, słodka papryka w proszku, ulubione zioła do mięsa ziele angielskie, liść laurowy tłuszcz do smażenia natka pietruszki(...)zrumieni. Na osobnej patelni rozgrzewamy np. masło, dodajemy pokrojone grzyby, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy. Następnie przekładamy je do mięsa. Dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i wszystko razem dusimy przez ok. 15-20 min. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzamy. Przekładamy na talerze i podajemy z gulaszem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. LubelLOVE Inspiracje – LUBELLA I KOSZ GRZYBÓW
Domowy Smak JedzeniaBardzo smaczne, ciekawe połączenie smaków na sposób meksykański. Gulasz z wieprzowiny i kurczaka w towarzystwie warzyw i ... banana :) Zaskakujący, aromatyczny gulasz, który na pewno Wam zasmakuje :) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 225 kcal/porcja) 200 g zielonej fasolki szparagowej mrożonej 200 g polędwiczki wieprzowej 2 pojedyncze piersi kurczaka 1 czerwona cebula 100 g kukurydzy z puszki 1 mała czerwona papryczka chili(...)patelni łyżką cedzakową. Cebulę kroimy w talarki,chili drobno siekamy. Przesmażamy na pozostałym tłuszczu razem z odsączoną kukurydzą przez 5 minut. Dorzucamy z powrotem mięso, zalewamy bulionem i dusimy kolejne 5 minut.Przyprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy odsączoną fasolkę i na sam koniec banana pokrojonego w plasterki. Mieszamy i od razu podajemy. Możemy podawać w takiej wersji lub np. z ryżem
Moje Kuchenne Rewelacjeowsiane, płatki kukurydziane. Nabiał - chude mleko, kefir, maślanka, zsiadłe mleko, jogurt odtłuszczony, jogurt grecki, chudy twaróg, chudy biały ser, białko z jajek. Mięso - chude mięso: kurczak, indyk, królik, chuda wieprzowina np. schab, cielęcina. Wędliny - polędwica, chuda szynka, wędliny pieczone z chudego mięsa. Ryby - dorsz, sandacz, lin, szczupak, sola, mintaj, leszcz itp. Warzywa - marchewka, dynia, ziemniaki (gotowane, pure, gotowane(...)cukier, miód, galaretki, kisiel, budyń, biszkopty, herbatniki, wafle. Napoje - słaba herbata, rumianek, mięta, kawa zbożowa, kompot (z dozwolonych owoców). Potrawy mogą być gotowane, parowane, pieczone (w tym w folii), duszone (bez obsmażania i dodatku tłuszczu). Warzywa i owoce należy jeść przetworzone np. gotowane lub parowane, rozdrobnione, w postaci soków lub przecierów. Produkty przeciwwskazane: Pieczywo - świeże, razowe, żytnie
Codzienne Gotowanie1,2 kg schabu bez kości500 g cebuli350 g pieczarekokoło 400 ml białego winaokoło 400 ml wody2 małe przeciery pomidorowemąka (do obtoczenia mięsa)1 kostka bulionu
Świat Domowej KuchniStęskniliśmy się za gulaszem :) Choć wykonanie tego obiadu zajmuje troche czasu, było warto, karkówka rozpływała się w ustach. Zaczynamy Składniki:ok 1 kg karkówki4
Smaki EdytySkładniki: -mięso wieprzowe (użyłam schabu) -mozzarella -cienkie plastry boczku -250 ml. bulionu -sól -pieprz -słodka papryka -ostra papryka -majeranek -rozmaryn -odrobina oleju Sposób przygotowania: Mięso
Magia jedzenia.500 g karkówki 1 łyżka octu balsamicznego 3 łyżki oliwy 1 listek laurowy (połamać) sól pieprz pieprz ziołowy tymianek majeranek pół cebuli 50 g suszonych pomidorów
Gotowanie jest łatweLubicie połączenie mięsa z owocami? Ja uwielbiam owocową nutę ....Więc dziś zapraszam Was na mój mały eksperyment: Roladki schabowe nadziewane serkiem mascarpone i morelą- całość zawinięta
Wanilia i KardamonPrzygotowanie karkówki przypomina tradycyjne schabowe. Jednakże dodatek pieczarek, cebuli, sera, kabanosa i pomidorków sprawia, że mięso jest bardzo apetyczne. 500 g karkówki Przyprawa do karkówki
VioletoweKucharzenieSkładniki kilka plastrów schabu b/k pół główki młodej kapusty pęczek koperku 300 ml bulionu 3 mniejsze marchewki kawałek selera czosnek, sól, pieprz kilka kropel soku z
Gaździnka warzySkładniki 4 plastry schabu b/k 2 cebule kawałek wędzonego boczku 3-4 ząbki czosnku 2 listki laurowe fasolka szparagowa sól, pieprz, wegeta kilka kropel maggi śmietanka
Gaździnka warzyMakaron z kapustą i mięsem mielonym to moja dzisiejsza propozycja na pyszny obiad. Przepis jest banalnie łatwy i szybki do zrobienia, a
magiczna kuchnia KasiSkładniki: 6-8 plastrów karkówki 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 2 łyżki masła 1 szklanka wody 1 łyżeczka suszonej papryki 1 łyżeczka tymianku
Kuchnia domowa Anismalcu z dodatkiem piórek cebuli. Efekt? Na obiad jedliśmy aromatyczne schabowe z miękką cebulką (coś w podobnym stylu jak wątróbka z dużą ilością cebuli). Składniki: 1 kg dobrej jakości wieprzowiny 0,5 litra mleka 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 średnie cebule sól i pieprz do przyprawienia wedle uznania smalec do smażenia Wykonanie: Schab pokroić na 6 kotletów(...)mleka i jogurtu z dodatkiem cebuli. Doprawić raz jeszcze solą i pieprzem dodając nieco więcej pieprzu, by danie było bardziej wyraziste. Najpierw przesmażyć na średnim ogniu, następnie dusić pod przykrywką do miękkości mieszając tłuszcz z cebulka, by się nie przypaliła. Podawać z piórkami cebulki i ziemniakami. Smacznego
Zasmakuj Kuchnikulinarne. Na kuchnię północnej części kraju duży wpływ wywarł natomiast islam . Muzułmańscy władcy z dynastii Wielkich Mogołów przez wiele wieków kształtowali przyzwyczajenia kulinarne tamtejszej ludności, takie jak unikanie spożywania wieprzowiny i skłonność do łagodniejszych potraw z powszechnym zastosowaniem kurczaka . Większość indyjskich restauracji w Polsce oferuje kulinaria z północy kraju. Na północy, gdzie przeważa uprawa pszenicy , podstawowym pożywieniem są podpłomyki -chlebki(...)północy pieczono mięso i chlebki w słynnych piekarnikach w kształcie beczki, zwanych tanduri. Piekarniki te są do dzisiaj w użyciu. Najbardziej znaną potrawą północnych Indii jest curry (kari), mięso duszone z wieloma przyprawami, podawane ze specjalnie przyrządzonymi warzywami oraz różnymi pilawami . Do każdego nieomal posiłku podaje się gotowaną soczewicę. Cały posiłek doskonale łączy jogurt z warzywami lub owocami ( raita
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPomysł na podanie schabowych w innej formie. Uwielbiam smak keczupu i pomidorów. 500 g schabu 150 g pieczarek Sól Pieprz 1 szklanka bulionu 0,5 łyżeczki
VioletoweKucharzeniepikatna do wyboru, w zależności od preferencji smakowych. Dla jedych danie to jest gulaszem, dla innych będzie paprykarzem lub wieprzowym ragout. Wszystko jedno jak je nazwiecie, zasmakuje każdemu. Obok wieprzowiny na paprykarz można wykorzystać mięso wołowe, królicze, a także drobiowe. Składniki: 70 dkg wieprzowej karkówki 1 cebula 2 łyżki smalcu 200 g pieczarek 1-2 czerwone papryki 2 łyżki koncentratu(...)oczyścić pieczarki, pokroić na ćwiartki. Obrać paprykę, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Obrać cebulę i pokroić w piórka dodać cebulę do posmażonego mięsa, dolać wodę i dusić do miękkości około 45 minut. 15 pod koniec dołożyć przygotowaną paprykę i pieczarki do miękkiego mięsa dodać koncentrat pomidorowy, podprawić śmietaną podawać posypany zieleminą z kluskami, kaszą lub pyzami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!gołąbki na dziko? Ich zaletą jest prostota, szybkość, łatwość przygotowania. No i… zawsze to coś innego, i na pewno smacznego. Ale wracając do rzeczy. Potrzebujemy… Składniki: - ok. 800g mielonej wieprzowiny- mała główka kapusty (ok. 700g)- 1,5 szklanki ugotowanego ryżu- 2 jajka- 5 łyżek kaszy manny- 250 g wędzonego boczku- 2 średnie cebule- 3 ząbki czosnku- sól i pieprz(...)dosmażam, pod przykrywką ok. 10 minut. Do gołąbków przygotowałam sos pomidorowy. Na oleju zeszkliłam cebulę, dodałam obrane, pokrojone pomidory, łyżkę koncentratu pomidorowego, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Dusiłam do chwili, aż pomidory się rozparują. Staram się nie zagęszczać potraw mąką, a w tym wypadku rolę zagęstnika spełniła cebula. Podałam z ziemniakami i sosem pomidorowym. Aczkolwiek, można też z innym
mojewypiekiinietylko