oszczędzić czas na zmywaniu? Zrobić jadalne miski. Tym razem w ulubionym stylu Rumcajsa: po meksykańsku. Świetny sposób, by zaskoczyć gości na imprezie. Składniki: 500g mielonej wieprzowiny 1 puszka czerwonej fasoli, 1 puszka kukurydzy, 1 średnia cebula, 1 spora czerwona papryka, 3 ząbki czosnku 4-5 tortilli pszennych, tarty ser, kilka kropli tabasco Przyprawy: 1 łyżeczka: bazylii oregano, słodkiej papryki(...)praskę czosnek. Dokładnie mieszając, obsypujemy mieszanką przypraw. Smażymy kilka minut od czasu do czasu mieszając. Dolewamy 100ml wody rozmieszanej z koncentratem pomidorowym. Doprawiamy tabasco, dodajemy paprykę, fasolę i kukurydzę. Dusimy pod przykryciem 10 minut, odkrywamy i odparowujemy nadmiar płynów. Odstawiamy z ognia do przestygnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 150-180 stopni. Tortille układamy w nasmarowanych tłuszczem foremkach i nakładamy farsz
Gotuj z RumcajsemSkładniki: -kilo polędwiczek wieprzowych -1 duża cebula -sól -pieprz -majeranek -papryka słodka mielona -olej -mąka Sposób przygotowania: Polędwiczki myjemy, oczyszczamy z błon. Kroimy w porcje o
Magia jedzenia.Składniki: -schab (ilość zależy od tego ile chcemy zjeść) -2 garści suszonych grzybów -1 cebula -1 kostka rosołowa -1,5 łyżki majeranku -olej -1 łyżeczka mąki
Magia jedzenia.mięsno-kapuściany farsz, to zapraszam na krokiety, kilka zostało :-) Składniki na krokiety z mięsem, kapustą i grzybami FARSZ: 500g ugotowanego wcześniej mięsa (np. z rosołu, choć ja ugotowałam kawałek wieprzowiny, a na wywarze przygotowałam barszcz czerwony) 500g kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 3 spore pieczarki 2 średnie cebule sól pieprz 1 łyżeczka majeranku olej POZOSTAŁE SKŁADNIKI:około 18 naleśników, polecam(...)cebule, kroimy je na drobną kosteczkę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Pieczarki czyścimy kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach i dokładamy do przesmażonej cebulki, chwilkę dusimy, doprawiamy solą i pieprzem, wyłączamy grzanie. W maszynce do mielenia mięsa umieszczamy sitko z dużymi oczkami i mielimy dobrze odciśniętą kapustę kiszoną, następnie zmieniamy sitko na średnie i mielimy ugotowane
Rozpustne gotowanieBardzo lubię robić takie roladki schabowe z różnym nadzieniem. Robi się szybko, nie są bardzo kaloryczne (jeśli jeszcze pozbędziemy się sera żółtego), a możliwości nadzienia są
Kuchnia domowa AniSkładniki kilka ziemniaków mąka pszenna szczypta kminku jajko 2-3 cebule szczypta majeranku 600 g wieprzowiny 3-4 cebule ostra i słodka papryka mały słoiczek przecieru pomidorowego sól, pieprz sos sojowy ciemny 3 listki laurowe 600 ml bulionu 3-4 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki Przygotowanie Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie z szczyptą kminku. Ostudzone przecisnąć przez praskę(...)zarumienienia) i gotowe. Mięso umyć, wysuszyć. Pokroić w mniejszą kostkę. Podsmażyć na smalcu dodać posiekane cebule. Doprawić do smaku,dodać przecier pomidorowy. Przełożyć mięso do garnka, zalać bulionem i dusić do miękkości. Gotowy gulasz posypać posiekaną natką pietruszki i gotowe.. Smacznego
Gaździnka warzyziarenkach 2 spore gałązki tymianku lub 1 łyżeczka suszonego 1 łyżeczka ulubionych ziół (majeranek, cząber lub mieszane) przyprawa do gulaszu mąka do zagęszczenia sosu olej Plastry wieprzowiny cieniutko rozbijamy, uważając by nie zrobiła się dziurka, posypujemy solą, pieprzem i majerankiem. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, odciśniętą bułkę, cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką, sól(...)posiekany czosnek. Następnie dolewamy tyle wody, by roladki były prawie przykryte, dodajemy liście laurowe, ziarna ziela i pieprzu, tymianek, zioła, sól, pieprz i przyprawę do gulaszu. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do dwóch godzin. Po tym czasie wyjmujemy roladki, a sos zagęszczamy mąką rozrobioną w zimnej wodzie, doprawiamy przyprawą do gulaszu, zagotowujemy i sos gotowy. Roladki muszą chwilkę ostygnąć
Rozpustne gotowanieSkładniki 1 kg łopatki 2 lampki białego półwytrawnego wina ok 100 ml wody kilka listków laurowych szczypta bazylii, tymianku, lubczyku kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
Gaździnka warzy700 g żeberek 1 marchewka 1 cebula 2 jabłka 3 ząbki czosnku kilka suszonych grzybków pół szkl białego wina wytrawnego 1 szkl wody rozmaryn suszony
Gotowanie jest łatweSkładniki: 7 dag mięsa mielonego, wieprzowego (łopatka) 2 cebule 3 ząbki czosnku 250 ml przecieru pomidorowego kilka kropel sosu Tabasco zioła dalmatyńskie lub prowansalskie pół pęczka
Qchnia po prostuzimną, jesienną aurę. Ten gulasz całkowicie obala ten mit! Pełen kolorowych warzyw i różnorodnych smaków jest fantastyczną propozycją na letni obiad. Składniki: jagnięcina 1kg (można zastąpić wieprzowiną) biała cebula 2 szt ząbki czosnku 2 szt olej do smażenia mąka czubata łyżka bulion warzywny 3/4l wino czerwone wytrawne 1 kieliszek Sól, czarny pieprz, oregano, tymianek fasolka szparagowa 400g czerwona(...)tymiankiem. Gdy białko się zetnie a mięso nieco zarumieni dosypujemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy aby obtoczyła równomiernie mięso. Dolewamy bulion warzywny oraz czerwone wino i zmniejszamy moc kuchenki. Dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając przez około godzinę. Jeśli bulion za szybko wyparuje dolejmy go jeszcze trochę. Przygotowujemy warzywa. Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki
Pyry na GazOczywiście podany przepis to propozycja wyjściowa, bo ile domów, tyle przepisów J Staropolski bigos mojej MamySkładniki na ok. 8 osob:1kg kapusty kiszonej1 kg kapusty słodkiejpo ½ kg wołwiny lub wieprzowiny( u mnie karkówka)½ kg kiełbasy¼ kg boczku wędzonego4 ziarna ziela angielskiego3 liście laurowe2 ziarenka jagód jalowcagarść grzybów suszonych10 śliwek suszonych bez pestek1 mała cebulapieprz, sól, tłuszcz do smażeniaGrzyby zalewamy wodą(...)grzyby wraz z wodą, gotujemy 30 minut. Mieso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i obsmażamy w kawałku wszystkich stron na tłuszczu. Mięso i pokroiony boczek dokładamy do kwaszonej kapusty i dusimy do miekkości. Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę, podsmażamy na tłuszczu, aż będzie szklista. Dodajemy do kiszonej kapusty. Miekkie mięso wyjmujemy z kapusty i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy
Mia Cucina Sofieta500 g żeberek z dużą ilością mięsa (trójkąt) 2 jabłka pół papryki 1 cebula 100g pieczarek 400 g ziemniaków 2 liście pora sól pieprz pieprz
Gotowanie jest łatweZapiekanki uwielbia chyba większość z nas. Można je przygotowywać na najróżniejsze sposoby, z najprzeróżniejszych składników. Wszystkie smakują rewelacyjnie, to chyba za sprawą zapiekanego sera
Smaczne Zdrowefeeri barw i wzorów, by w nosie kręciło od dymu, by policzki zaczerwieniły się od gorąca bijącego od tysiąca rzeźb... Cóż, może kiedyś. Chili con carne 500g zmielonej wieprzowiny 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszka kukurydzy 2 puszki czerwonej fasoli 2 puszki pomidorów bez skóry lub 1 kg świeżych 2 papryczki chili przyprawy: sól, pieprz, pieprz cayenne, papryka słodka(...)Papryczki chili należy przed dodaniem posiekać na drobno i dodać z pestkami jeśli lubimy na ostro, bądź bez, jeśli ostrość potrawy nam nie służy. Ustawić delikatny ogień i dusić w ten sposób przez ~1 godzinę. W zasadzie im dłużej, tym lepiej przyprawy wgryzą się w sos. Podawać z ryżem, tortillą, nachos, a nawet samo z chlebem, tak też jest bardzo
Przepysznik - BLW i nie tylko