wieprzowina duszona - 1719 przepisów (strona:28/115)

Pizza po bolońsku 313

kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Zeszklić i dodać mięso mielone. Smażyć krótko, mieszając i rozdzielając kawałki mięsa. Kiedy lekko się obsmaży, wlać przecier pomidorowy i koncentrat. Dobrze przyprawić i dusić, aż sos zgęstnieje. Sos musi być na tyle gęsty, że przejeżdżając łyżką po dnie patelni, dwie części nie będą się zlewały. Odstawić do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto na pizzę przegnieść jeszcze(...)serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 *C na najniższą półkę. Piec około 20 min. Smacznego :)   Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Mięsa , Obiad , Pizza Tagged: przecier pomidorowy , ser żółty , wieprzowina

https:KKuchniaMniam
Spaghetti z cukiniowym gulaszem 156

1 op spaghetti 300 g mięsa wieprzowego 1 cukinia ok 400 g 1 cebula sól pieprz pieprz ziołowy szczypta chili woda lub rosół do podlania tłuszcz

Gotowanie jest łatwe
Pieczona szynka z kapustą 211

Jest to jeden z przepisów, które znam „z zasłyszenia”. Poddawałem go z czasem pewnym modyfikacjom, ale jego istoty – połączenia wieprzowej szynki z przyprawami charakterystycznymi głównie dla

Kulinarna Pokusa
Gulasz Barbecue z plackami ziemniaczanymi 252

bardziej poręczne, przynajmniej nie nasiąkną sosem i pozostaną cały czas chrupiące. Przecież zawsze można poprosić o dokładkę;) Gulasz Barbecue z plackami ziemniaczanymi Składniki na gulasz wieprzowy: 1/2 kg wieprzowina bez kości, najlepiej łopatka 1 łyżka oleju rzepakowego, 1 łyżeczka czerwonej papryki, po 1/2 – papryka zielona i czerwona marynowane pieczarki kilka łyżek 4-5 sosu Barbecue Winiary sól i pieprz(...)obręczy z dodatkiem posiekanej natki pietruszki gulasz Mięso wieprzowe kroimy w kostkę, rozgrzewamy olej, przesmażamy na nim mięso, posypujemy czerwoną  papryką, dodajemy pokrojoną paprykę, mieszamy, podlewamy wrzącą wodą i dusimy do miękkości, dodajemy kilka łyżek sosu Barbecue, dodajemy połówki marynowanych pieczarek, uzupełniamy wodę i chwilkę dusimy aż płyn się zredukuje i powstanie pyszny sos. Na  talerzu układamy po dwa usmażone

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
świeżonka 156

Różne są przepisy i nazwy dla świeżej smażonej wieprzowiny... u nas jest to świeżonka :) i przepis jest bardzo prosty... Świeże ( nie mrożone) mięso wieprzowe, usmażone na patelni i potem podduszone razem z cebulą... Kupiłem szynkę... ale w opakowaniu i po otwarciu okazało się, że nie wygląda tak jak chciałem... powycinałem te kawałki, które nie nadawały się do pieczeni(...)uzyskałem mięso na świeżonkę :) Mięso smażymy krótko na mocno rozgrzanym smalcu... ...po usmażeniu mięsa, zmniejszamy moc grzania i dodajemy cebulę... ...dusimy pod przykryciem...do miękkości mięsa i cebuli :) ...wykładamy na talerz i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką... Smacznego

chleba naszego
Wieprzowina z meksykańską nutką 135

całym dniu człowiek wpada do domu nieco zmęczony i nie ma zbyt wielkiej ochoty na stanie przy garach. Dziś zapraszam na takie właśnie danie, oto wieprzowina z meksykańską nutką. Wieprzowina z meksykańską nutką Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 700 g łopatki wieprzowej 1 cebula 1 puszka pomidorów bez skórki 1 puszka czerwonej fasoli 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka czerwonej słodkiej(...)Wykonanie: Mięso płuczemy, wycieramy ręcznikiem kuchennym, kroimy w  dużą kostkę, delikatnie solimy i pieprzymy. Smażymy na rozgrzanym oleju na patelni, przekładamy do rondla, w którym potem będziemy ją dusić. Przykrywamy. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i przesmażamy na patelni. Gdy będzie szklista wkładamy ją do rondla z mięsem wraz z przyprawami, pomidorami i fasolą. Wszystko dusimy na małym ogniu

Kulinarne przygody Gatity
Łazanki z wieprzowiną "po węgiersku" 168

Łazanki z wieprzowiną "po węgiersku" Składniki: - mięso wieprzowe (u mnie łopatka) - czerwona papryka - cebula - pomidory bez skórki w puszce - przyprawa Kurczak po węgiersku Royal Brand (skład: suszona cebula, suszone pomidory, suszona papryka, czerwona papryczka chili) - mielona słodka papryka - sól, pieprz dodatki: - makaron "łazanka" - olej rzepakowy do smażenia   Przygotowanie: Mięso kroję w kostkę i podsmażam na oleju z dodatkiem słodkiej(...)papryki. Osobno podsmażam drobno posiekaną cebulkę. Gdy się zarumieni, dodaję pokrojoną paprykę i odrobinę wody. Duszę pod przykryciem. Dalej dodaję mięso i przyprawę Royal Brand. Przykrywam i duszę. W między czasie gotuję makaron. Następnie do sosu dodaję pomidory z puszki. Doprawiam całość do smaku. Gotowym sosem polewam makaron

Kuchnia co dnia
Wędzone żeberka w kapuście z żurkiem 166

700 g wędzonych żeberek, 1 kg kapusty kiszonej, 2 cebule, woda, 400 ml żurku, 3 łyżki tłuszczu (u mnie smalec gęsi) Do garnka z grubym dnem

królestwo garów
Naleśniki z mięsem mielonym pod pomidorowym beszamelem 719

rozgrzany olej, a po chwili dodać drobno posiekaną cebulę. Smażyć, aż cebula się zeszkli i zmięknie, po czym dołożyć mięso. Lekko podsmażyć, wlać przecier pomidorowy, koncentrat i dobrze przyprawić. Dusić do momentu uzyskania gęstego sosu. Wykładać porcje na naleśniki i zawijać w ruloniki. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i ułożyć naleśniki z farszem. Na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę(...)piekarnika nagrzanego do 180*C na około 30 min. Wierzch dodatkowo można posypać żółtym serem. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Mięsa , Naleśniki, gofry, placuszki , Zapiekanki Tagged: przecier pomidorowy , sos , wieprzowina

https:KKuchniaMniam
POMIDOROWY GULASZ Z MIĘSEM MIELONYM 166

Mielonego , coś innego ale również dobrego. Moja wersja oczywiście jak pozostałe przepisy jest odchudzona , nie jest typowo tradycyjna. Polecam każdemu by spróbował :)  SKŁADNIKI: 🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴 500 g mięsa mielonego z wieprzowiny 200 g warzyw mrożonych słupki 2 ząbki czosnku 500 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżka curry 1 łyżeczka(...)drobno posiekany czosnek, oraz przyprawy. Smażę na rumiano co jakiś czas mieszając. Zmniejszam ogień dodaję warzywa mrożone. Mieszam. Dodaję sos pomidorowy. Dodaję jeszcze do smaku sól i pieprz. Mieszam. Duszę aż sos zgęstnieje. Podaję na ciepło z ulubioną kaszą

Gotowanie Patki
Węgierski paprykarz z kurczaka z kluskami 256

się przede wszystkim z papryką , a trzeba wiedzieć ,że w tym rejonie świata uprawiana była ona , na długo przed pojawieniem się Turków . Kuchnia węgierska to także, albo przede wszystkim , wieprzowina i drób ,mają nawet swoją, lokalną rasę kur o żółtych nogach i skórze . Sami Węgrzy , podobno twierdzą ,że ich potrawy smakują najlepiej w towarzystwie wina .. Koniecznie trzeba to sprawdzić(...)zmięknie , posypujemy ją mieloną papryką i dokładamy kawałki kurczaka . Rumienimy z obu stron , na złoto . Pamiętajcie o mieszaniu , inaczej cebula Wam się przypali . Podlewamy 1/2 szklanki wody , solimy i dusimy pod przykryciem około 20 minut . Po tym czasie dokładamy pokrojoną paprykę i pomidory . Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu , aż kurczak będzie miękki , gdyby sos odparował , dolejcie ponownie 1/2 szklankę

Ogrodnik w podróży
SCHAB A'LA STROGONOW 847

Kolejna moja propozycja na wykorzystanie popularnego schabu.  Tym razem małe kulinarne oszustwo czyli schab a'la strogonow. (Dla przypomnienia w oryginale strogonowa przyrządzamy z polędwicy

Walijskie Pichcenie
A co zrobic z burakami z zakwasu? - Po prostu bigos 184

Składniki: 70 dag wieprzowiny surowej 70 dag kiszonych czerwonych buraków 2 cebule sól pieprz liść laurowy natka pietruszki parę gałązek olej Wykonanie Buraki kiszone pozostałe po kiszeniu barszczu przeważnie są wyrzucane. tymczasem bigos z nich można zrobić .Pokroić je w kostkę. Cebule pokroić w piórka i obsmażyć na złoty kolor na łyżce oleju. Do cebulki dodać pokrojone w kostkę mięso(...)które wraz z cebulka smażyć na zloty kolor. Dodać przyprawy,całość połączyć z buraczkami w kostkę,wymieszać . Dusić ok. 40 -60 minut, podlewając niewielką ilością wody do zmiękczenia wszystkich produktów .:))Ostatnio przeglądam stare książki i tam znalazłam przepis na ten bigos "Kuchnia regionalna - wczoraj i dziś" Biruta Markuza-Bieniecka, Jan Piotr Dekowski

w mojej kuchni
Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej marynowanej w jogurcie naturalnym i świeżej kolendrze 213

Osoby na diecie redukcyjnej często wykluczają ze swojej diety wieprzowinę, która kojarzy im się z mięsem tłustym, kalorycznym. A niekoniecznie musi tak być. Polędwiczki wieprzowe to część tuszy wieprzowej biegnąca wzdłuż schabu, o niskiej kaloryczności (100 g mięsa dostarcza około 110 kcal), wysokiej zawartości białka (21 g w 100 g produktu) i niewielkiej ilości tłuszczu (ok. 3 %). Mięso jest kruche(...)delikatne, soczyste o wysokiej marmurkowatości. Nie wymaga zaawansowanej obróbki wstępnej - wystarczy oczyścić polędwiczkę z błon. Idealnie nadaje się do marynowania, peklowania, smażenia, pieczenia, duszenia. Taki obiad dostarcza około 280 kalorii, 39 g białka, 6,6 g tłuszczu, 14,8 g węglowodanów oraz 1 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Na obiad dla jednej osoby. 150 g polędwiczki wieprzowej 1 ząbek czosnku szczypta

W kuchni Katie
Musaka w mojej wersji. 196

wieprzowego 1 duża cukinia 1 duży bakłażan około 10 dużych ziemniaków   500 ml sosu słodko kwaśnego  lub pomidorowego 1 łyżka oregano Skworcu 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny Skworcu sól, pieprz, szczypta chili 1,5 szklanki startego żółtego sera Na sos beszamelowy :    2,5  łyżki masła 2,5  łyżki mąki  2 1/2   szklanki(...)posolić, bakłażan dzięki temu straci swoją gorycz. Do garnka dodać 2 łyżki masła, przełożyć mięso dodać przyprawy i smażyć około 15   minut , następnie wlać sos i dusić aż sos troszkę odparuje.Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Sos beszamelowy: Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie mieszać aż zgęstnieje, następnie ciągle mieszając  dodawać

Sama słodycz i szczypta chili

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję