wieprzowina duszona - 1719 przepisów (strona:20/115)

Iberyjski gulasz z łopatki z dynią 157

Iberyjski gulasz z łopatki z dynią Gulasz iberyjski to fajny jednogarnkowiec z dodatkiem dyni . Dynia to niedoceniane warzywo o wspaniałym smaku , doskonale współgra z mięsem . Jest

Ogrodnik w podróży
Ziemniaczane babeczki po węgiersku 208

Łopatkę kroimy w większą kostkę, przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny. Marchew obieramy i kroimy w drobne słupki. Pieczarki, cebulę i papryki kroimy w kosteczkę.  W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy mięso i podsmażamy przez 10 minut. Następnie dodajemy wszystkie warzywa.  Koncentrat rozrabiamy z wodą i kostką rosołową i zalewamy gulasz. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut

VioletoweKucharzenie
Wieprzowina w sosie z pieczarkami 187

dalej dusimy 5-10 min. W tym czasie przygotowujemy śmietanę, dodając musztardę i łyżeczkę przyprawy. Potem do słoika nalewamy 200 ml wody, wsypujemy łyżkę mąki i wymieszaną śmietanę, zakręcamy słoik i porządnie mieszamy, po wymieszaniu dodajemy wszystko na patelnię. Dalej przesmażamy, żeby mąka się przegotowała 2-3 min.  i mieszając łączymy wszystko razem. Gotowy gorący sos z wieprzowiną serwujemy

chleba naszego
Karkówka duszona w sosie łwasnym 150

Proponowałam już Wam karkówkę na ostro ( przepis na nią znajdziesz tutaj ) , a także gyros z karkówki ( przepis na niego znajdziesz tutaj ). Dziś proponuję Wam duszona

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku 279

Quiche Lorraine – czyli Placek lotaryński lub Tarta Lotaryńska to wytrawny placek ze słonego ciasta kruchego z farszem z duszonych porów, cebuli, chudego boczku, przyprawiony

Moja Delicja
Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku 221

Quiche Lorraine – czyli Placek lotaryński lub Tarta Lotaryńska to wytrawny placek ze słonego ciasta kruchego z farszem z duszonych porów, cebuli, chudego boczku, przyprawiony

Moja Delicja
Żeberka duszone w cebuli. 154

     Jest to danie, które przygotowuję na obiad, gdy nie mam czasu "stać przy garach", a jednocześnie chcę zaskoczyć bliskich pyszną potrawą. Żeberka należy

Rozpustne gotowanie
Żeberka na sposób azjatycki + test sosu Woh Hup do żeberek 240

Żeberka, to po wołowinie mój ulubiony rodzaj mięsa. Jednak obowiązkowo muszą być pieczone w piekarniku lub na grillu. Te duszone są jak dla mnie za

Mania Gotowania
Przy książęcym stole w Raciborzu 188

menu były pasztety, zasmażki (gęste sosy) czy mięsa duszone. Na stole nie mogło zabraknąć mleka migdałowego, zagęszczonego i udekorowanego owocami czy fiołkami lub podawanego z mięsem. Na główne danie składały się zazwyczaj pieczenie z różnych rodzajów mięsa: wołowiny, jeleniny i sarniny, mięsa z tłustych kapłonów, gęsiny, w mniejszym stopniu wieprzowiny. Podawano je z różnymi odmianami kasz i sals (sosów

Passions hobbies life
Polędwiczka wieprzowa na risotto z brokuła 204

też nie powinien być krwisty bo tak się wieprzowiny nie podaje. Całe danie jest raczej szybkie do przygotowania i nie wymaga wiele pracy. Polędwiczka już się marynuje więc pora pomyśleć o dodatku, którym dzisiaj będzie brokuł a'la risotto. Tak, wiem, nazwa risotto z brokuła jest pewnym nadużyciem, ale duszony brokuł to w tym wypadku nie jest dobre

Smaczna Pyza
Ziemniaczki zapiekane pod mozzarellą 241

Ziemniaczki gotowane, smażone, duszone, frytki... Cała gama możliwości ich podania. Takie niepozorne warzywko, a tylu z nas za nimi przepada. U nas w domu przynajmniej dwa razy w tygodniu są podawane, a tym razem zapiekliśmy je z mozzarellą. Świetnie pasują do drobiu jak i wieprzowiny. Ziemniaczki zapiekane pod mozzarellą SKŁADNIKI: 6-8 ziemniaków 125 - 150 g mozzarelli 1 łyżka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Żeberka w sosie własnym , duszone z ziemniakami i cebulą 173

Żeberka w sosie własnym , duszone z ziemniakami i cebulą Pyszne żeberka , ekstra mięsne , to właściwie samo mięcho Doskonale nadają się do powolnego duszenia w sosie

Ogrodnik w podróży
Do chleba. Rillettes wieprzowe 189

części tuszy a po stopieniu w powstałym smalcu dusi się kawałeczki mięsa. Ważne jest dobre doprawienie rillettes ziołami i winem, które odparowuje zostawiając cały swój smak. A robiliście i jedliście już smalec z gęsi ? Jeśli nie to koniecznie musicie spróbować! Rillettes robi się z różnych rodzajów mięsa - przede wszystkim z wieprzowiny, ale może być także z kaczki, kury, gęsi

Smaczna Pyza
Roladki z polędwiczek wieprzowych 265

wieprzowych. To jeden z moich ulubionych rodzajów wieprzowiny. Często je używam, robiąc np. niesłabnący hit wszystkich rodzinnych uroczystości, czyli polędwiczki wieprzowe z pieczarkami i serem . Najlepiej jest kupić średniej wielkości polędwiczki i podawać po połowie jednej sztuki na osobę. Nadzienie jest zrobione z grzybów suszonych, dużej ilości zielonej pietruszki i duszonej cebuli. Aby było spójne i wilgotne użyłam bułki

Posadzone i zjedzone
Bitki w sosie tymiankowym. 199

rondlu rozgrzewamy olej i układamy na nim plastry wieprzowiny. Mięso rumienimy z dwóch stron, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy aż cebulka się zeszkli i wtedy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy 500 ml wody, dodajemy tymianek, ziele angielskie, liść laurowy, wsypujemy majeranek, paprykę słodką, cząber, trochę soli, przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu około 90 minut. Pod koniec

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania