wieprzowina duszona - 1719 przepisów (strona:25/115)

Chili con carne z krojoną wołowiną 162

Do tej pory spotkałam się tylko z mieloną wołowiną w chili con carne. Do mojego dania mięso pokroiłam w kostkę, bo kawałki wołowiny obsmażone miałam akurat

Czerwień i błękit
Gulasz wieprzowy wg Jamiego Olivera 147

dnie. Dodaj wieprzowinę i obsmażaj ją przez ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. W tym samym czasie na osobnej patelni z oliwą podsmaż marchewkę, paprykę, pora oraz oregano(i inne zioła) przez ok. 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy kawałki mięsa będą złote z obu stron, dodaj wino i ocet winny. Duś wszystko przez

Corner With Recipes
Włoska kapusta i bigosik 143

wieprzowiny (szynka, łopatka)* 1 duża marchewka* 1 cebula* 10 dag pieczarek* przyprawy (sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, kumin rzymski, liście laurowe, ziele angielskie, papryka słodka mielona, czosnek granulowany)* koncentrat pomidorowy lub przecier sposób wykonania Kapustę poszatkować, zalać wodą, zagotować, odcedzić, wlać niewielką ilość wody, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i dusić pod przykryciem.Kiełbasę pokroić

Mix smaku
Barszcz z uszkami 215

krokiety przepis tutaj a czasami duszone dobrze doprawione ziemniaki z usmażoną cebulką . Polecam barszcz, jest pyszny I myśle że przepis z pewnością sie przyda ;)Zaczynamy: Składniki:około 1 kg buraków2 pietruszki3 marchewkikawałek selera4 ząbki czosnkusok z jednej cytryny-4 łyżki sokusól, pieprz ziarnaka I mielony, 4 liście laurowesuszone warzywamięso- kawałek wołowiny, wieprzowiny lub kurczaka do ugotowania wywaru Wykonanie:Gotujemy

Smaki Edyty
Polędwiczka z czerwoną kapustą i kopytkami 224

idealnie sprawdzi się przy wyjątkowych okazjach, świętach, czy innych uroczystościach. 2 polędwiczki wieprzowe 100 g żurawiny suszonej całej sól pieprz czarny oliwa z oliwek rozmaryn olej rzepakowy do smażenia DUSZONA CZERWONA KAPUSTA: 1/2 małej główki kapusty czerwonej 25 g masła 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka wody 2 łyżki soku z cytryny 100 ml wina czerwonego półsłodkiego(...)garnku rozpuścić masło, wrzucić roztarty czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż cebula stanie się szklista. Dodać drobno posiekaną, czerwoną kapustę i podsmażyć. Zalać całość wodą i dusić, aż kapusta znacznie zmięknie. Wlać wino, sok z cytryny i doprawić solą, cukrem, i pieprzem. Trzymać na ogniu, aż wszystko zmięknie i płyn odparuje. Kopytka kukurydziane . Osoloną wodę zagotować i stale

https:KKuchniaMniam
Łopatka wieprzowa z jabłkami i cydrem. 399

wieprzowiny powinno być to 63 stopnie. Tak, dobry termometr - o to poproszę dla odmiany Św. Mikołaja ;) Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 3 jabłka  2 cebule 3 łyżki majeranku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 3 listki laurowe 2 ząbki czosnku 300 ml cydru 2 łyżeczki brązowego cukru 1 esencja do duszonych mięs Wykonanie

zadanie-gotowanie
GULASZ Z SZYNKI. Z PIEKARNIKA 254

Gulasz z piekarnika to idealne danie jednogarnkowe, które praktycznie robi się samo. Wystarczy jedynie zamarynować mięso wieczorem, a następnego dnia podsmażyć je , aby zamknąć w środku

Walijskie Pichcenie
Wieprzowina curry z marynowanym czosnkiem 152

Wieprzowinę tniemy na cienkie kawałeczki, ewentualnie odcinamy nadmiar tłuszczu. Imbir ucieramy na tarce, czosnek kroimy na cienkie plasterki, a czosnek marynowany drobno szatkujemy. 2. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek (zwykły!), imbir i dodajemy pastę curry. Smażymy przez chwilę cały czas mieszając. Następnie wlewamy mleko kokosowe, dodajemy kurkumę i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy mięso, cukier i dusimy ok. 15 minut

Tajskie smaki
Golonki w piwie karmelowym 142

Pyszna golonka  duszona w piwie karmelowym .Ugotowałam, a potem udusiłam razem z golonkami kawałek łopatki wieprzowej bo nie wszyscy za golonką u mnie przepadają . Czas :4 godziny Składniki : 3 średniej wielkości golonki 3 duże cebule 3 ząbki czosnku roztarte z odrobiną soli sól pieprz mielony papryka 2 liście laurowe 3 ziela angielskie włoszczyzna bez kapusty 2 łyżki majeranku(...)dusić aż płyn odparuje tworząc gęsty , aromatyczny sos .Dodać śmietankę i doprawić do smaku . *Wywar i warzywa z gotowania golonek użyć na zupę np. barszcz ukraiński .Warzywa gotuję tyle co golonki bo wygotowuje się z nich cały smak wzbogacając smak golonek .Takie warzywa na sałatkę niestety już się nie nadają bo są rozgotowane i przechodzą smakiem wieprzowiny ( osiada też

Buniabaje w kuchni
PIKANTNY KUSKUS Z WARZYWAMI I KIEŁBASĄ W SOSIE POMIDOROWYM 227

Jesień to taki okres, kiedy zdecydowanie częściej sięgamy po dania rozgrzewające i jednogarnkowe. Sycące gulasze, aromatyczne leczo, ukochana fasolka po bretońsku czy też różnego rodzaju zapiekanki

Ostra na Słodko
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami. 169

Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami, to bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu danie. Można je zrobić w niecałe 20 minut, w trakcie gotowania ziemniaków, które będą dodatkiem

Codziennik Kuchenny
SCHABOWE ROLADY Z SEREM, SZYNKĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 196

Te soczyste roladki z bardzo fajnym nadzieniem są alternatywą dla naszego rodzimego i wciąż bardzo popularnego schaboszczaka w bułce.  Przygotowuję je dość często zmieniając tylko

Walijskie Pichcenie
Aksamitny pasztet z drobiową wątróbką 146

smaku . Dusimy pod przykryciem , w razie potrzeby dolewając szklankę wody ,żeby się nie przypalało , tak długo ,aż mięso będzie miękkie i rozpadające . Odstawiamy do wystygnięcia . Wątróbkę podsmażamy na patelni , dosłownie 2 minuty , tylko tyle żeby się lekko ścięła z wierzchu . Mięso drobiowe obieramy z kości , przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o drobnych oczkach razem ze skórą , warzywami i wieprzowiną . Następnie

Ogrodnik w podróży
Szynka duszona z batatami 177

Bataty szybko się rozgotowują tworząc smakowity sos :) Składniki 0,5 kg szynki wieprzowej 3 średnie bataty 2 cebule sól, pieprz jałowiec mielony sos piri-piri 1

czarrna od kuchni
Wieprzowina z warzywami i sosem hoisin 176

wieprzowiny, łopatki, karkówki lub mięsa z golonki  2 pory - tylko biała część 1 czerwona papryka 1 mała cukinia 3 ząbki czosnku orzeszki piniowe od sprawdzonego dostawcy Skworcu.pl 3 łyżki chińskiego sosu hoisin sól i pieprz do smaku oliwa lub olej Rozgrzewamy oliwę na patelni, mięso kroimy w cienkie paseczki, solimy i dokładnie obsmażamy. Następnie podlewamy woda i dusimy

Apetyczna babeczka
poledwica wieprzowa z grzybami 157

Zapraszam na poledwice wieprzowa z grzybami Grzyby- moczymy I obgotowujemy z "brudu" Poledwice pluczemy , kroimi I wrzucamy do garnka z pokrojona cebula, przyprawiamy wdlg smaku( sol

Smaki Edyty
Wieprzowina z borowikami i puree z rzepy 100

wieprzowiny(ja miałam steki z baleronu) Garść suszonych borowików Łyżka masła 2 łyżki śmietany 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku Tymianek, sól I pieprz Rzepę kroimi w kostkę I gotujemy tak jak ziemniaki w osolonej wodzie. Suszone grzyby zalewamy ok 1/2 litra wrzątku I zostawiamy pod przykryciem na ok 10minut. Mięso smażymy przez chwilę. Dorzucamy cebulę I czosnek. Chwilkę dusimy. Podlewamy

Smaki Przyprawy i Kolory
Kotlety mielone z boczniakami. 128

wieprzowinę i boczniaki, następnie dodajemy odciśniętą kajzerkę, jajko, cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem (nie dodajemy innych przypraw, bo mogą zdominować smak) i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy dość grube (2-3 cm) kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Gdy już się ładnie zarumienią podlewamy wodą (około 100-200 ml) i dusimy(...)około 10-15 minut i gotowe :-) Z pozostałego płynu można zrobić sos, zagęszczając go mąką i przyprawiając do smaku. Pycha!!!      Polecam jeszcze przepis na  pulpeciki duszone w sosie pieczarkowym , które są bardzo smakowite i soczyste

Rozpustne gotowanie
Wieprzowina z borowikami I puree z rzepy 128

śmietany 12% 200g wieprzowiny(ja miałam steki z baleronu)Garść suszonych borowikówŁyżka masła2 łyżki śmietany1/2 cebuli2 ząbki czosnkuTymianek, sól I pieprzRzepę kroimi w kostkę I gotujemy tak jak ziemniaki w osolonej wodzie.Suszone grzyby zalewamy ok 1/2 litra wrzątku I zostawiamy pod przykryciem na ok 10minut.Mięso smażymy przez chwilę. Dorzucamy cebulę I czosnek. Chwilkę dusimy. Podlewamy wodą razem

Kulinarna rozmowa