Kolejna propozycja Wielkanocna to biała kiełbasa pieczoba z jabłkami. Kiedy pierwszy raz robiłam to danie, zastanawiałam się czy może dobrze smakować kiełbasa z karmelizowanym jabłkiem. Jednak
kuchnia doskiPo kilku dniach przerwy w blogowaniu i pogromie naszej rodziny przez rotawirus wracam z przepisem na spaghetti w sosie pomidorowym z dodatkiem śliwek. Smak ciekawy, z
Czerwień i błękitwracamy za chwilę do rozmówek w ojczystym języku. Kelnerka podpowiada nam po polsku co wybrać... Tak, w Wiedniu pracuje wielu Polaków. Wybrane - genialny klasyk kuchni austriackiej - Tafelspitz - duszona wołowina podana z chrupiącymi placuszkami ziemniaczanymi, szpinakiem i tartą marchewką. Do tego dania podaje się rewelacyjny mus jabłkowo-chrzanowy i sos czosnkowy. Po tym oczywiście tort Sachera i ciastko duńskie(...)zarazem syte danie. Ale przecież przyszliśmy tutaj na na kotleta. Jednak najprawdziwszy sznycel wiedeński jest robiony z cielęciny - ten nazywany będzie Wiener Schnitzel. Ze względu na niższą cenę wieprzowiny bardziej popularny jest Wiener Schnitzel Art - przygotowywany ze schabu (sznycel po wiedeńsku) , a czasami nawet i z łoaptki. I taki też serwują w restauracji Schnitzelwirt. Uwaga! Zamówiony sznycel po wiedeńsku
Right Behind The Kitchen4 plastry łopatki 200 g pieczarek 200 g papryki 1 cebula 3 ząbki czosnku sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 2 łyżki oleju 1/4 szkl wina czerwonego
Gotowanie jest łatwekolejnego pysznym dodatkiem do pieczonych ziemniaków, marchewek oraz sałatki z mięsistych pomidorów . Do czego podacie ten mięsny pachnący sos zależy od Was. Ragu z długo pieczona wieprzowina 2 cebule pokrojone na ćwiartki 4 ząbki czosnku, obrane 750 ml czerwonego, wytrawnego wina 1,5 kg łopatki wieprzowej oliwa, sól, pieprz 8 dużych gałązkowych pomidorów, przekrojonych na pół duża garść(...)blendujemy gdy lekko przestygnie razem z bazylią. Przelewamy sos z powrotem do brytfanny, dodajemy pomidory z puszki, ocet, skórkę, oregano i resztę wina. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy ok 45 minut. Mięso dzielimy na kawałki i przekładamy do gotowego sosu. Dusimy razem kolejne 10 minut. Sos mięsny mieszamy z ugotowanym makaronem i parmezanem ale idealnie pasuje również
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepyszne polędwiczki wieprzowe z własnoręcznie nazbieranymi borowikami szlachetnymi :) Pysznie smakują z makaronem tagliatelleSKŁADNIKI500g polędwiczek wieprzowych300g świeżych lub mrożonych borowików3 ząbki czosnku1 duża cebula1/2 szklanki bulionu mięsnego150ml
Moje Kuchenne RewelacjePo cięzkich chwilach... Jakoś dochodzę do siebie.Nie jest mi łatwo. Nikt tego przecież nie obiecywał.Nie poddaję się, chociaż już kilka razy chciałam. Nie ugięłam się
W kuchni Karmel-itkiZima u nas w domu ma swoje prawa: najlepsze obiady to te, które można zjeść tylko widelcem, siedząc na kanapie pod kocem. Rozgrzewający i sycący comfort
Karo in the KitchenKonkretny obiad w kilka chwil? Ależ proszę. Syto, kolorowo,a do tego w kilka chwil. Taki schabik, delikatny w smaku zasmakuje każdemu Z warzywami ,które
Z Majeczką w kuchniWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 3 nieduże cukinie, 15 dag mięsa mielonego, 5 większych
JejKuchniaBardzo syte i rozgrzewające danie w sam raz na zimne dni. Danie jest ostre jednakże łagodzi je cukier. Polecam dla wielbicieli kuchni meksykańskiej. 250 g mięsa
VioletoweKucharzeniePyszne pulpeciki z warzywnym sosem. Sos, a może raczej krem na bazie cukinii, pomidorów i papryki. Gorąco polecam. Składniki na pulpety: 500 g mielonego mięsa z
IMPRESJA SMAKUUwielbiam gulasze. Ten zdecydowanie zalicza się do moich ulubionych. Jest aromatyczny do ,,szpiku” przeniknięty papryką. 600 g mięsa gulaszowego (z łopatki) 1 czerwona papryka 1 cebula
VioletoweKucharzenieNie znam nikogo, komu nie smakowałyby dobrze doprawione klopsiki wieprzowe z pieczarkami i pietrzuszką. A z brązowymi pieczarkami są naprawdę rewelacyjne! Można podać je zarówno z
W SMAKskładniki* 70 dag schabu lub szynki wieprzowej* 2 średnie cebule* 30 dag pieczarek* 2-3 ogórki konserwowe* 1-2 łyżki mąki* 200 ml śmietany* 2 kostki
Mix smaku