wieprzowina duszona - 1719 przepisów (strona:55/115)

Gołąbki. 173

Składniki: 1 główka młodej kapusty 500 g mięsa mielonego 200 g ryżu 1 jajko sól, pieprz, majeranek, słodka papryka koncentrat pomidorowy śmietana 18 % Ryż gotujemy według

Moje-pitraszenie
Kot duszony w tymianku. 163

tania sprawa, bo robi się to z mąki o czym już zresztą pisałem TUTAJ. Cała sztuka w podrobieniu mięsa kota polegała na tym, aby uzyskać coś co smakuje jak wieprzowina, ale ma bardziej czerwony kolor i sprawia wrażenie żylastego. Przepis według szwajcarskiej receptury. Składniki:  - mąka pszenna  - musztarda  - pieprz  - czosnek granulowany  - papryka słodka  - tymianek(...)procesie marynowania gotujemy wszystko w wodzie z przyprawą do zup i papryką. Gotujemy krótko, bo "mięso" musi być lekko żylaste, a nie puszyste. Następnie kroimy w kostkę i dusimy z półplasterkami cebuli na małym ogniu do momentu aż cebula zmięknie. Dodajemy tymianek i dusimy jeszcze 2 minuty

Kryzysowa Książka Kucharska
Wieprzowina po portugalsku z małżami 179

Kuchnia portugalska w znakomity sposób łączy smaki ziemi i morza… To danie odwzorowuje je idealnie… Z jednej strony mięso do szpiku przeniknięte winem, czerwoną papryka i

VioletoweKucharzenie
Schab pieczony nadziewany grzybami 161

Kiedyś piekło się schab wstawiając mięso do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Później preferowano pieczenie mięsa w temperaturze 160 czy 140 stopni. Proponuję upiec chociaz raz

królestwo garów
Schab po węgiersku 177

Składniki (4 porcje): 600 g schabu 3 łyżki oliwy 1 duża cebula sól i pieprz 500 ml gorącego bulionu lub rosołu 2 łyżki sosu sojowego 3

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Roladki wieprzowe z pesto i mozzarellą 187

Czasem lubię zaszaleć i poświęcić więcej czasu na przygotowanie obiadu. Trochę więcej czasu niż na zwykłe schabowe poświęcam więc na roladki. Ale

To co kocham
Leczo z kiełbasą długodojrzewającą i warzywami 214

    Leczo to jedno z tych dań, które lubię najbardziej. Pachnie latem, świeżymi warzywami i jest wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu. Sycące a zarazem

Mango Papaja
Schab po kowalsku 259

Przyznam się, że jest to jeden z przepisów, od którego rozpoczęła się moja przygoda z blogowaniem. Właściwie wtedy jeszcze tylko przeglądałam blogi i przepisywałam fajne receptury

Kuchnia domowa Ani
STAROPOLSKI BIGOS SWIATECZNY - przepis krok po kroku 191

ważne!) wina np.: porto 3 liście laurowe po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzuczarnego utłuczonego w moździerzu 6 jagód jałowca 1/3 łyżeczki kminku całego 1 kg różnych gatunków mięsa (wieprzowina, wołowina, drób i dziczyzna) 200g wędzonej kiełbasy 200g wędzonej szynki 200g wędzonego boczku cukier sól * do bigosu możemy dodać 2 łyżki powideł śliwkowych i doprawić go miodem zamiast cukru PRZYGOTOWANIE(...)nadmiaru soku, kroimy. Wkładamy do garnka wraz z e świeżą kapustą , zalewamy wywarem z gotowania mięsa i warzyw, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, jagody jałowca oraz kminek i dusimy na małym ogniu przez 1 godzinę. Krok 8. Słoninę oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę i smażymy z pozostałą cebulą. Krok 9. Wędliny oraz boczek kroimy w plasterki. Krok 10. Do garnka

Moja Książka Kucharska
Bitki wieprzowe z majerankiem i czosnkiem. 261

Dziś coś z tradycyjnej kuchni polskiej, a mianowicie bitki (zrazy bite) w aromatycznym sosie. Ja do tego dania używam wieprzowiny, najczęściej schabu lub karczku. Mięso przygotowane w ten sposób jest idealne! Mięciutkie, wręcz rozpływające się w ustach. Istotą tego dania jest użycie minimalnej ilości przypraw, które idealnie współgrają ze smakiem mięsa, nie tłumiąc go, a jedynie podkreślając. Jeśli dodatkowo użyjemy szybkowaru(...)obsmażamy bitki z każdej strony na rumiano. Gdy wszystkie kotlety są już gotowe dolewamy tyle wody, aby zrazy były niemalże całkowicie przykryte. Teraz patelnię lub szybkowar przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości (w szybkowarze 10-15 minut). Gotowe mięso odkrywamy, wlewamy mąkę rozrobioną w śmietanie, zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Gulyasleves – węgierska zupa gulaszowa 205

smaku. Oryginalną gulyasleves robi się naprawdę prosto – zobaczcie jak. W oryginale węgierskie gulyasleves, czyli gulasz (nasz ‘gulasz’ to węgierski pörkölt ) powstaje zawsze z wołowiny lub wołowiny z niewielkim dodatkiem wieprzowiny. Konsystencją plasuje się między gulaszem a zupą. Nie za gęsto, nie za rzadko. To syte i treściwe danie – na Węgrzech podawane razem z chlebem, drożdżowym strudlem czy kładzionymi kluskami twarogowymi(...)może gwałtownie wrzeć.   W głębokiej patelni rozpuszczamy pełną łyżkę smalcu. Na bardzo gorący tłuszcz wrzucamy pokrojone mięso i mieszając – żeby nie puściło wody i nie zaczęło się dusić we własnych sokach – smażymy, aż się zamknie i lekko przyrumieni. Dodajemy czosnek, smażymy razem, mieszając, jeszcze minutę. Wysmażone mięso razem z czosnkiem i z tłuszczem przekładamy do bulionu.   W patelni

Karo in the Kitchen
Cannelloni ze szpinakiem i mięsem pod dwoma sosami 266

Delikatne danie, z włoskim akcentem, rurki cannelloni  nadziewane farszem mięsno- szpinakowym z serem, zapieczone pod dwukolorowym sosem, sycące w sam raz na jednodaniowy obiad lub

Wanilia i Kardamon
Aromatyczny karczek w sosie własnym 274

Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego majeranek tymianek czosnek granulowany słodka papryka mąka do oprószenia

magiczna kuchnia Kasi
Schab po meksykańsku 210

Kolejna odsłona schabu - choć niektórzy go unikają ze względu na jego "suchość" to jednak wystarczy odpowiednie przygotowanie by mięsko było mięciutkie, kruche i dosłownie rozpływało się

Kto ugości moich gości?
Schab w sosie śliwkowym 196

Sezon na śliwki w pełni, więc postanowiłam wykorzystać je inaczej niż zwykle, a mianowicie przygotować sos do mięsa na bazie tych owoców. Z owocowymi połączeniami mam

Fabryka pomysłów
Zrazy z czerwoną fasolą 279

Bardzo smaczne danie, do przygotowania w szybki sposób. Pyszne zrazy faszerowane czerwoną fasolą, podane z sosem koperkowym i ulubionymi dodatkami to pomysł, nie tylko, na codzienny

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Bogracz z kiszonym ogórkiem i ziemniakami 419

Zapraszam na przepis na pyszny bogracz z polskim akcentem, czyli ogórkiem kiszonym. A po przepisie zajrzyjcie na fotki z moich ukochanych Bieszczadów :) Składniki: 70 dag mięsa

Kuchnia domowa Ani