Danie gotowe w kilka minut, które na pewno zasmakuje pieczarkożercom. Wystarczy poddusić pieczarki i warzywa, dodać podsmażoną kiełbaskę i gotowe. składniki: 500 g pieczarek 2 cebule
Monia miesza i gotujePolędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym Przepis na doskonałe polędwiczki w sosie chrzanowym z najlepszej i najdelikatniejszej części wieprzowiny – polędwicy, po prostu palce lizać. Polędwiczki w sosie chrzanowym Składniki (dla 4osób): ½ kg polędwiczka wieprzowa 250ml słodkiej śmietanki 30% ½ szklanki bulionu drobiowego 1-2 łyżki tartego chrzanu 1 łyżka mąki pszennej Sól Pieprz 2-3 łyżki oliwy z oliwek Polędwiczki w sosie(...)razie potrzeby sos doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu chrzanowego przekładamy obsmażone mięso i razem dusimy przez 10minut co jakiś czas mieszając sos aby się nie przypalił. Gotowe polędwiczki podajemy z ryżem. Smacznego. Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Skrzydełka duszone w winie – przepis Gulasz z szynki z pieczarkami | ksiega-smaku.pl Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto
Księga-Smakuktórą każdy robi inaczej. Poza sztandarowymi składnikami jakimi są mięso i kapusta inne składniki, oraz ich proporcje nie są już tak oczywiste. Tym razem przygotowałam bigos myśliwski, z mieszanką wieprzowiny dziczyzny, suszonymi śliwkami, grzybami i czerwonym winem. Był pyszny. Spróbujecie? Bigos myśliwski (porcja dla 10-12 osób) 2kg kiszonej kapusty 1 kg białej kapusty 1,5kg różnych gatunków mięs(...)podsmażyłam posiekaną cebulę oraz pokrojoną w plastry kiełbasę. Mięso, grzyby, suszone śliwki i cebulę dodałam do kapusty. Zalałam wywarem z grzybów. Dodałam 4 łyżki przecieru pomidorowego i często mieszając dusiłam przez 1,5 godziny. Następnie wlałam połowę wina i dusiłam jeszcze przez około 30 minut. Po zdjęciu bigosu z ognia wlałam pozostałą cześć wina i dokładnie wymieszałam. Pozostawiłam bigos
Zapiski Młodej ŻonyWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 200 g makaronu spaghetti nitki Makarony Polskie, 15-20
JejKuchniaNowy tydzień, nowe propozycje na blogu. Dzisiaj bigos w nieco odmienionej formie, z dodatkiem pęczaku. Składniki: 1/2 kg kiszonej kapusty 1/2 średniej główki świeżej kapusty 3
Czerwień i błękitRoladki wieprzowe to dobre rozwiązanie, jeśli chcemy mieć obiad inny niż zazwyczaj, albo dysponujemy pozostałymi po jakimś innym daniu kawałkiem papryki lub kilkoma ogórkami kwaszonymi. Roladki
Mieszam w GarnkuPyszny, prosty makaron w sosie śmietanowym z dodatkiem szalotki, czosnku i dużej ilości ziół z boczkiem i parmezanem to danie gotowe w 15 minut na każdą
Mango Papaja1,5 kg żeberek wieprzowych, 1 kg kapusty kiszonej, 4 cebule, 500 ml żurku (koniecznie prawdziwy w butelce), 20 g suszonych grzybów (prawdziwki), 2 listki laurowe
królestwo garówWitam! Dziś króciutko bo czas zaczyna gonić nieubłaganie więc oto przepis na jeden z nowszych wynalazków - zapiekankę z papryką . Zdjęcie może nie jest zbyt atrakcyjne, robione
sierotka maRysia w kuchniSzybkie, proste i smaczne. Klasyczny schab z dodatkiem kurek w śmietanowym sosie. Jego przyrządzenie zajmie nam 30-40 minut. Jeśli nie mamy kurek
Walijskie PichcenieRozgrzewający i syty kociołek dla całej rodziny. Po takim obiedzie na pewno nikt nie odejdzie głodny od stołu. 500 g łopatki wieprzowej 3 białe cebule
VioletoweKucharzenieBardzo lubię sos chrzanowy, niestety w moje miłości do niego jestem ... osamotniona :-( tak więc nie podaje go zbyt często. Jednak w zestawieniu z mięciutkimi polędwiczkami
Walijskie PichcenieGulasz z mięsa indyka to świetna alternatywa dla osób, które nie przepadają za wieprzowiną. Poniższy gulasz idealnie będzie smakować z ugotowanym ryżem jak i kaszą. Polecam nie pomijać przyprawy czubrycy czerwonej, ponieważ nadaje ona charakterystycznego smaku. Jeżeli nigdy wcześniej nie spotkaliście się z tą przyprawą to tylko dodam, że jest to pikantna mieszanka składająca się z cząbru, chili, soli oraz(...)samego garnka wlać odrobinę oleju i przesmażyć kawałki mięsa z indyka. Na sam koniec dodać podsmażone warzywa i całość zalać około 2 szklankami wody (mięso musi być pod wodą). Dusić pod przykryciem około 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając. Przed podaniem gulasz posmakować, ewentualnie doprawić i zagęścić mąką rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody
Ugotowaćmój ulubiony przepis na żeberka. Niestety w większości krajów arabskich wieprzowina jest bardzo trudno dostępna (czasami można ją kupić w specjalnych sklepach dla ekspatów), a w Arabii Saudyjskiej całkowicie zabroniona. Pozostaje mi więc jedynie podać Wam przepis, z którego sam mogę skorzystać tylko podczas przyjazdów do Polski. Składniki 1,5 kilograma żeberek wieprzowych oliwa lub olej do smażenia(...)krótko na ostrym ogniu , ale nie rumienić zbyt mocno. Na tym samym tłuszczu obsmażyć drobno posiekaną ceblę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dodać pozostałe składniki sosu i dusić około 15 minut. Jeśli sos zbyt mocno zgęstnieje, można dodać 1-2 łyżki wody. Żeberka bardzo dokładnie nasmarować sosem.i p rzełożyć do żaroodpornego naczynia z pokrywą lub wolnowaru Pozostał
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCzasem najdzie ochota na solidną porcję mięcha...taka nadziana karkówka sprawdzi się wtedy idealnieSkładniki:70 dag karkówki(5 plastrów)1 papryka1 cebula5 ogórków kiszonychsól pieprzzalewa:8
Z Majeczką w kuchni