wieprzowina duszona - 1719 przepisów (strona:53/115)

Cukinia faszerowana mięsem mielonym 189

farszu zrobiłam trochę więcej, gdyż będzie wykorzystany do przygotowania jutrzejszego obiadu jako dodatek do makaronu 🙂 Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pomidorami z dużą ilością ziół. składniki: 500 g mielonej wieprzowiny (np. łopatki) 2 średnie cukinie 2 cebule 1 ząbek czosnku Puszka krojonych pomidorów bez skórki lub 3 duże mięsiste pomidory 1 opakowanie sera mozzarella mini (150 g) zioła prowansalskie(...)kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy mielone mięso i podsmażamy, aż się zarumieni. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory. Mieszamy, doprawiamy solą pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dusimy, aż płyn od pomidorów się zredukuje, dodajemy natkę i mieszamy. Gotowym mięsem nadziewamy wydrążone cukinie, układamy na powierzchni połówki mini mozzarelli. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tradycyjny bigos myśliwski 383

Do gotowania bigosu zmotywowali mnie zagraniczni goście, którzy zażyczyli sobie właśnie tą najbardziej tradycyjne danie. Na szczęście jest to jedna z nielicznych potraw kuchni polskiej, która

głodny alergik
Gulasz wieprzowy z kurkami i suszonymi pomidorami 221

Przyszła pora na kurki. Użyłam ich jako dodatku do gulaszu z mięsem wieprzowym i suszonymi pomidorami. Do tego młode ziemniaki lub kasza gryczana i prosta w

Czerwień i błękit
Wieprzowina w sosie kurkowym 151

W tym roku w lasach jest mnóstwo kurek więc można je wykorzystać w swoich daniach. U mnie pierwsze kurki wylądowały tradycyjnie w jajecznicy a kolejne w

Kolorowa kuchnia Elki
Moje spagetti 147

składniki* 40 dag łopatki lub szynki wieprzowej* 3 średnie papryki* 1 malutka ostra papryczka* 1 marchewka* 1/2 niedużej młodej cukinii* 2 pomidory najlepiej malinowe lub przecier

Mix smaku
PoLęDwiCzKi w sosie KurKoWym 239

Składniki dla 3 osób: 1 polędwiczka wieprzowa słoiczek musztardy francuskiej 200 g kurek masło oliwa z oliwek sól pieprz miód gałka muszkatołowa kasza bulgur Przygotowanie: polędwiczkę

Luźna Kuchnia
Bigos z pomidorami, dobrze doprawiony 239

Bigos kochamy miłością wielką. Bigos jemy w święta i w zwykłe dni bo zawsze gotuję wielki gar i część pakuję do słoików żeby mieć go w

Smaczna Pyza
Żeberka duszone w kapuście po staropolsku 175

1 kg żeberek (pasy) 1 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 2 cebule kilka ziaren jałowca kilka ziaren ziela angielskiego listek laurowy sól pieprz 1 łyżeczka pieprzu

Gotowanie jest łatwe
Karkówka w sosie grzybowym 162

Danie które pachnie lasem i jesienią,serwujemy z ziemniakami,smakuje i pachnie obłędnie! Na obiad znakomita..:) Składniki 1 kg karczku bez kości 4 łyżki masła 1

Wanilia i Kardamon
Placki ziemniaczane zapiekane z mięsem i serem 111

Jak już wielokrotnie wspominałam, gdy robię placki ziemniaczane, robię ich dużo. To kolejne po  tych  danie do przygotowania następnego dnia po zjedzeniu ich uprzednio

Gosia gotuje
Roladki schabowe panierowane 180

Schab wieprzowy można wykorzystać na różne sposoby, po obróbce może mieć różne oblicza. Jedni uwielbiają schab w postaci panierowanego kotleta. W ostatni weekend grupa blogerów przygotowywała potrawy z wieprzowiny na zamkniętą imprezę, która odbywała się w Gnieźnie w hotelu Nest z okazji otwarcia nowego skrzydła hotelu.  Ja pokusiłam się by przygotować ze schabu panierowane roladki na dwa sposoby. Roladki schabowe(...)kroimy w drobną kostkę, mieszamy. 2 farsz: boczek, cebulkę i oczyszczone maślaki kroimy w drobną kosteczkę. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy boczek, szklimy dodajemy cebulkę i grzyby, doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą, dusimy ok 15 minut, pod koniec doprawiamy suszonym rozmarynem, studzimy. Przygotowujemy dwa rodzaje roladek schabowych, na jednych układamy farsz pomidorowo-serowy, na drugich farsz boczkowo-grzybowy. Każdą roladkę dokładnie zwijamy, obtaczamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schabowe z sosem pieczarkowym 175

Można powiedzieć polska klasyka. Kotlety schabowe marynowane w mleku i cebuli, dzięki temu Są niesamowicie soczyste, panierowane i smażone, z dodatkiem kremowego sosu pieczarkowego z nutką białego wina, jak wieprzowinę jem bardzo rzadko tak te kotlety kocham!  Podaję zazwyczaj z gotowanymi ziemniakami i surówką z pora. Pyszne. Składniki: 1 kg schabu bez kości 1 cebula Mleko Sól i pieprz(...)przez praskę czosnek, oraz posiekaną cebulę, podsmażam 2-3 minuty, po czym dodaję pokrojone na plasterki pieczarki, smażę chwilę, podlewam winem, dodaję śmietankę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, duszę do momentu aż sos zgęstnieje. Podaję kotlety polane sosem. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Rolada śląska-wyśmienita-Rinderrouladen i gadżet na przyprawy 183

wedle tradycyjnej receptury sklada sie z przedniej jakosci miesa wolowego ,od srodka posmarowanego musztarda,z farszem z boczku,ogorka konserwowego i krojonej cebuli.To cala tajemnica przepysznych rolad slaskich.Oczywiscie zadna wieprzowina nie wchodzi w gre,ktora serwuje niestety juz wiekszosc restauracji,ze wzgledu na nizsza cene miesa.Tu kibicuje goraco Magdzie Gessler,ktora zmienia oblicza polskich restauracji,dbajac o zachowanie regionalnych potraw(...)przykryciem do miekkosci.Zeby nadac roladom wyjatkowo swiatecznego smaku mozna dorzucic do duszenia kilka umytych suszonych grzybow.Dusic od 1-1,5 godziny.Przed podaniem uwolnic rolady z nitek.Podawac z kluskami slaskimi (przepis tutaj:kluski-slaskie) i sosem z pieczenia podprawionym smietana.Do tego oczywiscie modra kapusta (przepis tutaj: duszona-czerwona kapusta.Choc z buraczkami pod kazda postacia sa rownie smaczne.Sos mozna przetrzec przez

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Polędwiczki wieprzowe w sosie z suszonymi pomidorami 191

Składniki: 1 kg polędwiczki wieprzowej 12 kawałków suszonych pomidorów + 3 łyżki oliwy z pomidorów 3 łyżki sosu sojowego 3 ząbki czosnku 200 g śmietanki 30% 1

Qchnia po prostu
KARKÓWKA DUSZONA Z WARZYWAMI 185

Jeśli chcemy przygotować coś zrobi się samo, coś co będzie wręcz rozpływało się w ustach i będzie i mięso i warzywa, to polecam karkówkę uduszoną z

Z Majeczką w kuchni