Chciałam Wam dziś opowiedzieć o sile przyzwyczajenia. Moja mama nie znosiła sprzątania. Tę niechęć przekazała i mnie. Ale i w tym naszym nieuporządkowanym domu było
Gotuj z Blue RavenTempura (jap. 天ぷら , てんぷら , 天麩羅 , 天婦羅 , tenpura, wym. tempura; od port. tempero, temporas) – potrawa kuchni japońskiej, pochodząca z Portugalii. Tempura została wprowadzona do Japonii przez portugalskich
mojewypiekiinietylkoW ostatnim, wrześniowym, numerze KUCHNI znalazłam przepis na drobiowe curry... a co Wiewióra robi gdy nie ma ochoty na mięso? całkiem zmienia przepis :) Curry, które
Dzieje kuchennej WiewióryMusze przyznać, że z kaszą jaglaną lubimy się od niedawna. Kiedyś, ze względów praktycznych, jadłam wyłącznie kus-kus. Kasza jest wymagająca. Trzeba ją najpierw podprażyć
Humanistka w kuchniWłaśnie rozpoczął się wrzesień, a wraz z nim czas dylematów: co spakować dziecku na drugie śniadanie? U mnie zwykle pomysły na zawartość śniadaniówki namnażają się we
WiszniówkaWłoska kuchnia gości u nas bardzo, bardzo często. Z kilku powodów. Dwa głównie z nich to smak potraw i czas ich przygotowania. Kilka podstawowych składników, szybka
Karo in the KitchenTo był kulinarnie bardzo inspirujący dzień. Kolega przyniósł do pracy drugie śniadanie, którym mnie poczęstował. Tak mi zasmakowało, że postanowiłam wykorzystać podobne składniki i przyrządzić
Dzieje kuchennej WiewióryCzasem bywa tak, że rozsądek przegrywa z radością. Bo są rzeczy, które robić lubię i rzeczy, które robić muszę lub powinnam. Lubię czytać. Zasadniczo wszystko
Gotuj z Blue RavenLetnie placki – cukinia rośnie jak szalona! Najsmaczniejsze okazy to te najmłodsze, wielkości wężowego ogórka. Jędrne, zwarte, chrupiące. A placki z cukinii to świetny letni zamiennik dla
Karo in the KitchenPo lecie pełnym lodów, czas na sałatki. Dzisiaj sałatka, która łączy w sobie polską śliwkę i egzotyczną figę i mango. Doskonały
Humanistka w kuchniOMLET Z KURKAMI / CHANTERELLE OMELET Sezon grzybowy w pełni, wśród grzybów kurki! Danie obiadowe z kurkami już było, teraz czas na śniadanie. A jak śniadanie to
Martyna CooksChciałam tego posta zacząć od sensacyjnego „upolowałam mamuta!”, ale zdjęcia mnie zdradziły zanim jeszcze przeczytaliście tytuł. Ale i tak się pochwalę, że udało mi się
Gotuj z Blue RavenCiasto na tortownicę o średnicy: 23 cm Zaskakująco wilgotne i idealne na letnie wieczory! Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu, jest niezwykle prosty a daje
Emcia PichciStała sobie miska na blacie. – Kiedy zdążyłaś zmielić mięso? – (w tym momencie rozlega się mlaskanie przy oblizywaniu łyżki) – Mmm ten pasztet taki dooobry… No i
Karo in the KitchenTak prosta, jak smaczna. W zależności od użytych przypraw może być słodka i delikatna lub intensywna i ostra. Ja wybrałam coś pomiędzy ;) 2 porcje: 2 małe
Kucharzyca