Doceniona już w starożytnym Rzymie, gdzie nazywana była kapustą pompejańską – kalarepa . Należy (razem z kapustą, brukselką, kalafiorem, brokułem i jarmużem) do rodziny warzyw kapustnych. Młode
mojewypiekiinietylkoMnóstwo przygotowań ale efekt powalający. Pyszne rozgrzewające danie!!! Zainspirował mnie przepis znaleziony w "Ekonomii gastronomii" ale zmieniłam składniki i proporcje. Tagine z dyni i ziemniaków
Dzieje kuchennej WiewióryCześć ! Dziś podzielę się z Wami przepisem na najlepszą zupę z czerwonej soczewicy. Smak jest naprawdę zaskakujący. Kto nie lubi soczewicy, na pewno ją pokocha ! Dziś
Moja pasja smakuZapomniane granaty straszą nie tylko jako wspomnienie wojny. Potrafią nagle pojawić się między warzywami i owocami na kuchennym blacie i co z nimi zrobić? Miałam jakieś
Dzieje kuchennej WiewióryW rozjazdach znów byliśmy. I nie wiem jak u Was jest, ale ja mam tak, że nawet jak jestem w domach bliskich memu sercu to i
gotować!Jak już pewnie zauważyliście ostatnio zabawiam się z dynią. W tych zabawach nie mogło obejść się bez granoli , którą uwielbiam w każdym smaku! Dyniowa również podbiła
Blondynka GotujePięknie optymistyczna w kolorze – bo ugotowana marchewka wcale nie traci swojej werwy. Ta prosta zupa to naprawdę tylko kilka składników. Świetnie posłuży jako baza do rozbudowy
Karo in the KitchenWracam po prawie tygodniowej przerwie. Wyjazdy na cmentarze i jesienna pogoda zakatarzyły mnie okrutnie. Do tego nastał czas zmian, dla mnie, dla dzieci i
Dzieje kuchennej WiewióryAwokado jest uważane za jeden z najzdrowszych owoców. Co ciekawe, walory zdrowotne ma nie tylko sam miąższ, ale i pestka, która najczęściej kończy swój żywot w
mojewypiekiinietylkoSkładniki (2 porcje): 1/2 szklanki czarnej soczewicy 1 średnia cebula 2 -3 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól i świeżo zmielony pieprz 300 g dyni (u
Moja pasja smakuMój apetyt na dynię nadal rośnie. Wczoraj przyniosłam do domu kolejne hokkaido, więc na pewno to jeszcze nie koniec dyni w mojej kuchni. Dziś chciałabym Wam
Blondynka GotujeZapasy dyniowe już dawno zrobiłam, teraz dokupuje po jednej dyni i sobie próbuję, smakuję nowe przepisy. Tu przyda się domowa przyprawa do potraw z dyni, którą
Blondynka GotujeBardzo lubię kalafiory, i te zielone i te białe, najmniej chyba fioletowe do mnie przemawiają. Gdy na blogu Anny zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że zupa mi
Dzieje kuchennej WiewióryCześć ! Dziś recenzja książki autorki kultowego bloga My New Roots . W książce znajdziecie 100 inspirujących przepisów kuchni roślinnej. To książka nie tylko dla wegan i wegetarian
Moja pasja smaku