warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:169/434)

Ryba po grecku w wersji ostrej 171

stron. Jeśli nasze gotujące się warzywa będą już miękkie, możemy odlać wodę oraz dodać do nich pastę paprykową, przecier i przyprawy. Wszystko dobrze mieszamy i zagotowujemy. Kolejnym etapem jest nasmarowanie naczynia żaroodpornego tłuszczem, po czym wyłożenie go usmażonymi filetami rybnymi. Na warstwę rybną kładziemy warstwę warzywną. Na koniec wstawimy naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do temperatury

Trochę smaku
Czekoladowy sernik z rumowymi śliwkami (oraz życzenia) 215

przekładamy do rozdrabniacza do warzyw. Część odkładamy do dekoracji, resztę miksujemy wraz z rumem – niezbyt dokładnie. Na ciasteczkowy spód wylewamy około 1/3 masy serowej. Rozprowadzamy na niej połowę zmiksowanych śliwek. Wlewamy 1/3 masy serowej i znów rozprowadzamy na niej śliwki. Całość zalewamy resztą serowej masy. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę

Smaki Na Talerzu
Krem dyniowy z nutą piernikową 167

części. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Piec pod przykryciem tak długo, aż dynia będzie miękka (ja piekłam około 55 minut). W międzyczasie marchewki obrać, umyć i pokroić na mniejsze części. Cebulę obrać i przekroić na 4 kawałki. Do garnka wlać 1 l wody i dodać listki laurowe oraz pokrojone warzywa. Przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować na średnim ogniu

Ugotować
Soczysta pieczeń z "rękawa" w sosie pomarańczowym 181

całą pracę wykona za Ciebie piekarnik, a przygotujesz obiad na kilka dni. Ponieważ mięso od szynki jest bardzo chude, dobrze jest przygotować je w rękawie, masz wówczas pewność, że się nie przesuszy podczas pieczenia. Dobrze jest zamarynować mięso wcześniej, by skruszało. Najlepiej pozostawić w marynacie przez noc w lodówce. Do pieczenia dodałam warzywa, które na końcu zmiksowałam, a z dodatkiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab pod sosem beszamel i pieczarkami 168

sera Grana Padano. Wkładamy schab do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C (termoobieg lub funkcja grilla) i pieczemy do momentu, aż całe danie się zarumieni (około 2-5 minut - ja piekłam 30 minut). Surówka Sałatę masłową, kapuste pekińską lub inną myjemy, suszymy i rwiemy na kawałki, które wkładamy do miski.Można doda ulubione warzywa. Do słoika dodajemy 1 łyżkę musztardy

Kubki smaku
lekka zupa z pieczonych buraków 164

pieczemy przez czterdzieści minut w piekarniku, nagranym do temperatury 180 stopni. Do sporego garnka wkładamy  umyty korzeń pietruszki, razem z kawałkiem selera,  jedną cebulą, czosnkiem, oraz jedną marchewką. Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie składniki były przykryte), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, oraz sól, zagotowujemy i na niewielkim ogniu gotujemy warzywa, przez trzydzieści minut. Następnie

Miód i pieprz
Makaron z sosem paprykowym 190

wszystkich fanów tego warzywa. Wraz ze mną danie z makaronu z dodatkiem papryki przygotowała Malwina .  Składniki :  4 czerwone papryki 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki słodkiej i pikantnej papryki szczypta płatków chilli sól, pieprz 250-300g ulubionego makaronu (u mnie spaghetti) Przygotowanie :  Papryki upiec w piekarniku, aż będą miękkie (około 30 minut

Codzienne Gotowanie
Ziemniaki pieczone po szwedzku 347

rozpuszczonym masłem. Ponownie wstawiamy do piekarnika. Na 5 minut przed końcem pieczenia ziemniaki posypujemy startym na drobnej tarce parmezanem i zapiekamy. Gotowe oprószamy grubą solą morską. Podajemy gorące… z czym kto lubi. Ziemniaki pieczone po szwedzku są wspaniałą alternatywą dla tych, którzy szukają ciekawych, a jednocześnie bardzo prostych sposobów na podanie tego warzywa. Możemy je podać do mięsa, ryby

mojewypiekiinietylko
Paszteciki z mięsem 354

wystudzeniu zmielić pierś i warzywa, doprawić solą i pieprzem oraz czubrycą do smaku. Dodać masło, jajko, by farsz nie był suchy. Przygotowane ciasto podzielić na 5 części, rozwałkować,  równomiernie nałożyć nadzienie, posmarować jajkiem. Przygotowany rulonik wyłożyć na  blaszkę z papierem do pieczenia/ lub od razu pociąć na paszteciki. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 C.  Piec

Humanistka w kuchni
Aromatyczne grzanki do zup 214

który został na patelni po smażeniu warzyw) Przygotowanie: 1. Kromki chleba smarujemy lekko olejem (najlepiej go na coś wylać np. talerzyk i dodać przypraw) i dodajemy przypraw. Jeśli mamy resztkę oleju na patelni w nim otaczamy kromki. 2. Kromki kroimy na małe kwadraty. 3. Całość wysypujemy na tace do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Zapiekanka z ryżu i cukinii 317

Wymieszać ryż, cukinię i uduszone warzywa. Dodać rozdrobniony ser pleśniowy i posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne -u mnie o rozmiarze 30x20cm -wysmarować olejem. Wyłożyć masę, wyrównać i posypać wierzch pokrojonym na mniejsze kawałki żółtym serem. Całość zalać roztrzepanymi jajkami zmieszanymi ze śmietaną. Przykryć naczynie folią aluminiową. 5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

UgotujmyTo.pl
Burgery domowe 196

mięsa i domowego pieczywa z dodatkiem warzyw z całą pewnością będą nie tylko smaczne, ale i zdrowe!Gwiazdą tego dania jest mięso, dlatego musi to być dobrej jakości wołowina (np antrykot). Najlepiej zmielić je samemu na grubych oczkach. Najlepiej smakują pieczone na grillu, ale można je także smażyć na patelni lub piec w piekarniku. Należy pamiętać, że burgery solimy dopiero

Smakowity Blog Kulinarny
Wiejska zapiekanka w stylu greckim 295

będzie to konieczne. Obsmażone warzywa odkładaj na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru oliwy. Przygotuj zapiekankę - w żaroodpornym naczyniu ułóż warstwami: połowę plastrów ziemniaków, połowę plastrów cukinii, połowę kawałków papryki, całe mięso, resztę papryki, resztę cukinii i resztę ziemniaków.  Wierzch zapiekanki posyp pokruszonym w dłoniach serem Feta. Wstaw na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz

Chilli Czosnek i Oliwa
Calzone d'amore 250

blasze do pieczenia (na papierze). Piekarnik rozgrzałam do 200st. i gotowe calzone piekłam przez 15 min.  Dodatkiem była kolorowa surówka z białej kapusty 1/4 główki białej kapusty 2 łyżki kukurydzy 2 łyżki zielonego groszku 1/2 czerwonej papryki pieprz 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego Kapustę i paprykę starłam na tarce. Wszystkie warzywa ze sobą połączyłam. Majonez wymieszałam

bastalena
Marchewkowo- paprykowa zupa krem 191

wstawiamy na 20 minut do piekarnika na 200 stopni. Po 20 minutach wyciągamy paprykę i ściągamy z niej twardą skórkę. Na oliwie smażymy cebulkę, pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i paprykę. Doprawiamy solą , pieprzem, imbirem, kolendrą. Dodajemy papryczkę chili i zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy całość na wolnym ogniu około 30 minut aż warzywa będą miękkie. Blenderujemy całość, dodajemy śmietanki

Mango Papaja
Poniedziałkowy "fit" - Papryki zapiekane z farszem makaronowym 190

Dziś zapraszamy na faszerowane papryki. Do ich przygotowania można wykorzystać zarówno makaron jak i mięso, które pozostanie Nam z zupy. Połączenie warzyw z makaronem i ugotowanym wcześniej mięsem drobiowym możemy podawać zarówno na obiad jak i na kolację. Polecamy taką wariację smakową, Nam bardzo przypadła do gustu. Papryki zapiekane z farszem(...)pieprzem. Papryki kroimy na połówki usuwamy pestki i nadziewamy przygotowanym farszem. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy bulion i układamy na nim papryki.  Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 20 minut. Po tym czasie na każdą paprykę nakładamy pół plasterka sera i posypujemy czarnuszką  i wkładamy do piekarnika na kilka minut aż ser się roztopi

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
AROMATYCZNE UDKA Z KURCZAKA ZAPIEKANE Z WARZYWAMI 257

kiełbaski genialnie się ze sobą łączą, musicie koniecznie tego spróbować :) Przyprawy zaś, które wybrałam, idealnie wydobywają cały smak zarówno mięsa, jak i warzyw, a danie pachnie cudnie!  Mmmmm.... mówię Wam, palce lizać! SKŁADNIKI (na dużą blachę, dla 4-6 osób): 1 kg mięsa z udek kurczaka / bez kości (około(...)papryki  2 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonego tymianku  sól i świeżo zmielony pieprz  5 łyżek oliwy z oliwek  1-2 łyżeczki ziół prowansalskich WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C. Dużą blachę wyłóż folią aluminiową (lub użyj naczynia żaroodpornego). Umyte i osuszone udka wrzuć do miski, wsyp obie suszone papryki, majeranek, tymianek, sól

Słodko-Słony Świat Ilony
Kaczka po tajsku 343

chili sok z połowy limonki 4 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 5-6 łyżek sosu ostrygowego świeża kolendra lub natka pietruszki ocet ryżowy sól   Warzywa rozmrażamy na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody. Piersi kaczki myjemy, osuszamy, pozbywamy się wewntualnych chrząstek, błonek itp. Obcinamy skórę wystającą poza mięso (ale jej nie wyrzucamy(...)patelni (najlepiej teflonowej lub ceramicznej) skórą do dołu, ustawiamy średni ogień. Dzięki temu tłuszcz zacznie nam się ładnie wytapiać, a skórka się zarumieni i będzie chrupiąca. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik z blaszką w środku do 180 stopni. Kaczkę smażymy (nie ruszamy jej, nie podnosimy, nie przekładamy) przez ok 12-15 minut, aż jej skóra zrobi się złoto-brązowa. Wtedy przekładamy

Zawsze głodna!
Ajvar- bałkański przysmak 212

Ajvar  to lekko pikantna pasta warzywna, pochodząca z kuchni serbskiej. To moja pierwsza przygoda z przetworami, a do zrobienia ajvaru zachęciło mnie to, że jest zrobiony z pieczonych warzyw. Muszę przyznać, że jest wyśmienity!;) Można użyć go jako bazę sosów paprykowych, jako dodatek do mięs z grilla lub po prostu do kanapek. Przepis pochodzi z bloga OlgaSmile(...)Wykonanie:Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy na pół, układamy na blasze i pieczemy w temperaturze 180 stopni, aż na skórce pojawią się czarne plamy. Wtedy wyjmujemy paprykę z piekarnika i wkładamy na 20 minut do woreczków foliowych. Po tym czasie zdejmujemy z nich skórkę.Bakłażana kroimy w plasterki i delikatnie solimy, odstawiamy na 15 minut. Gdy puści wodę, myjemy

Czerwona Porzeczka
Hummus z harissą 182

Harissa jest podstawową przyprawą w kuchni tunezyjskiej i jest niezwykle wszechstronna. Można jej używać do przyprawiania grillowanego mięsa lub ryby, dodawać do pieczonych warzyw, sosów lub zup i gulaszów. Ja dodałam harissę do hummusu, aby nadać mu odrobinę pikanterii. Można regulować ostrość pasty, dodając mniej lub więcej chili. Pamiętajmy tylko, że harissa ma być ostra! Składniki: Harissa * 1 czerwona papryka(...)pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli *Przepis pochodzi z książki  Jerozolima, Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi, wyd. Fillo Przygotowanie: Paprykę umieszczamy pod mocno rozgrzaną górną grzałką piekarnika mniej więcej na 25 minut, aż będzie bardzo przypalona z wierzchu i miękka w środku. Od czasu do czasu obracamy paprykę na drugą stronę. Po upieczeniu przekładamy ją do miski

Smakowity Blog Kulinarny
Pulpeciki z łososia w azjatyckim stylu! 236

kwota nie trafia do operatora lecz wspiera Fundację Dzieci Niczyje, która pomaga dzieciom doświadczającym pomocy.  A dzisiaj zapraszamy Was na zdrowy obiad - pieczone pulpeciki z łososia, z chrupiącymi warzywami i makaronem soba! Pyszne, świeże, szybkie i aromatyczne danie! Inspiracja z książki - The Bowler's Meatball Cookbook. Polecamy :) Składniki : (dla 2-3 osób) 350 g łososia, 1 duże jajko(...)uformować kotleciki z mniej więcej łyżki farszu. Gotowe pulpeciki obtoczyć w mieszance jasnych i ciemnych ziaren sezamu. Tak przygotowane pulpeciki ułożyć na blaszce i piec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni. W połowie pieczenia pulpeciki należy odwrócić na drugą stronę. Na patelni podgrzać trochę oleju sezamowego i chwilę przesmażyć przepołowione groszki cukrowe, pod koniec smażenia na dosłownie

Plate of Joy
Zapiekanki czosnkowe ze szpinakiem i pomidorami 210

wiórka robię obieraczką do warzyw i również dodaję,oliwę od suszonych pomidorków mieszamy z sosikiem greckim i również dodajemy do miski wszystko razem mieszamy.Najlepiej jest przygotować tą mieszankę nawet kilka godzin wcześniej ,żeby szpinak troszkę zmiękł ,jak nie mamy czasu,to po prostu pogniećmy go trochę ręką z oliwą. Bagietki upiec w piekarniku aż będą rumiane i masło czosnkowe

Swojskie jedzonko
Pieczona okra z zatarem 100

znowu zostałam "szczęśliwą" posiadaczką tego warzywa i postanowiłam nie kombinować tylko przyrządzić je najprościej jak się da. Wyszła przepyszna. Serio.  Składniki: dwie duże garści okry 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1 łyżka przyprawy zatar sól 1 łyżeczka oleju rzepakowego Okrę myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na pół, skrapiamy olejem i posypujemy papryką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy do zrumienienia

Kardamonovy
Zupa z pieczonej dyni z jabłkiem 193

pieprzem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 30 minut lub do czasu aż dynia będzie miękka. W garnku roztopić masło i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać upieczoną dynię, zalać wodą (ewentualnie domowym wywarem warzywnym lub rosołem) około 600ml (lub tyle aby zakryć warzywa. Zupę zagotować i gotować na niewielkim ogniu

Codzienne Gotowanie
9 pomysłów na cukinię – proste przepisy 959

Zachęcam Was do polubienia tego warzywa – już nie zabraknie Wam pomysłów na dania z użyciem cukinii, jeżeli skorzystacie z poniższej ściągi. Wybrałam najsmaczniejsze przepisy z cukinią z bloga Korzystajcie, dzielcie się i zostawcie opinię! Smacznego! Pikantne leczo z cukinią Risotto z krewetkami i cukinią Makaron z łososiem i cukinią Placki z cukinii z piekarnika Cukinie faszerowane mięsem mielonym Zielona

Kuchnia Bazylii
Szynka pieczona 201

warzywami... no i ze 2 razy zrobiłem naleśniki... 😁      Zawsze wolałem grillować, piec itp., tak by jak największa ilość tłuszczu się wytopiła...      Przypomnę, że tłuszcz utrudnia trawienie białek.      Aga też lubi piec i grillować. W 4 lata zajechaliśmy: 3 prodiże i reperowaliśmy kombiwar, a jak już był w planie piekarnik, to pieczenie

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Królik w białym winie i czosnku 186

można go też upiec w piekarniku. Tak naprawdę to robi się sam. Zapraszam 😊. Polacy coraz częściej zaczynają dbać o swoją dietę i kontrolować to co jedzą. Od jakiegoś czasu stajemy się świadomymi konsumentami, czytamy etykiety i staramy się kupować żywność dobrej jakości. Zdecydowanie jemy coraz zdrowiej, w naszej codziennej diecie jest coraz więcej warzyw i owoców, a coraz mniej tłuszczu

Kulinarne przygody Gatity
Chlebek bananowy z malinami 193

najbardziej ciekawy sezon dla wielbicieli warzyw i owoców. Pojawiają się już pierwsze grzyby i dynie, są jeszcze maliny, borówki i jeżyny. Owoce te sprawdzają się najlepiej w prostych ciastach, do których zaliczam chlebek bananowy. Podstawową zaletą tego ciasta jest to, że nie wymaga użycia miksera czy innego sprzętu. Wystarczy miska, widelec, foremka i piekarnik. Sekretem dobrego ciasta bananowego, zwanego też

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z czarną soczewicą, cukinią, bobem i groszkiem 230

patelni grillowej lub w piekarniku na 190 stopniach przez ok 15 min  4. Groszek gotujemy w osolonym wrzątku ok 5 min 6. Dressing -  w słoiku łączymy olej, ocet, miód, sól, pieprz i płatki chilli, zakręcamy słoiczek i mocno potrząsamy, doprawiamy do smaku 7. Ugotowaną, jeszcze ciepłą soczewicę łączymy z dressingiem, podajemy z warzywami i pokruszoną fetą

Słodki Kompromis
Pieczona młoda marchewka 187

delikatnie obieramy skórkę obierakiem do warzyw. W miseczce wymieszać olej z miodem, dodać sok z cytryny i przyprawy. Wymieszać. Marchewki umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polać wszystko gotową marynatą, posypać liśćmi tymianku.  Dłońmi obtoczyć marchewki w marynacie, aby ze wszystkich stron pokryły się sosem. Wstawić do nagrzanego na 200 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół

gutfut
Burger z mielonym z kalafiora, burgery kalafiorowe, mielone kalafiorowe 234

papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (z termoobiegiem) przez 25-30 minut - do zarumienienia, następnie przewrócić na drugą stronę i piec kolejne 10 minut - do ładnego brązowego koloru. Bułkę do hamburgera podgrzać w piekarniku/na patelni/ugrillować. Obie strony bułki posmarować ulubionym sosem (u mnie sos czosnkowy wg tego przepisu ). Ułożyć warzywa i na koniec kotleta z kalafiora

CookYourself
Szparagowe co nieco 172

najbardziej włóknista część. Tak przygotowane warzywa wrzucam na osolony wrzątek i obgotowuję nie dłużej niż 5 minut. Odcedzam i lekko studzę. 3-4 szparagi owijam dość cienkim plastrem boczku oraz nie za grubym paskiem ciasta francuskiego. Układam na blaszce wyłożonej papierem. Wystające spod boczku i ciasta szparagi natłuszczam lekko oliwą i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (góra-dół

Pichceniomania
Krokiety warzywne 219

danie zyskuje na aromacie.  Warzywa wszystkie przeciskamy przez prasę lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Cebulkę drobniutko siekamy podsmażamy, dodajemy przeciśnięty czosnek chwilkę smażymy, dodajemy do masy warzywnej. Dodajemy przyprawy, wszystko dokładnie łączymy ze sobą. Z masy formujemy placuszki, wkładamy ser lub inne dodatki, formujemy z nich krokiety. Krokiety pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni

kgwjanczewo
Muszelki nadziewane papryką, cukinią i mascarpone w sosie pomidorowym 199

usuń gniazda nasienne. Warzywa pokrój w kostkę i wrzuć do miski. Bazylię posiekaj i dodaj do reszty wraz z serkiem mascarpone. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Muszelki Muszelki ugotuj w lekko osolonym wrzątku al dente . Następnie ostudź i napełnij nadzieniem. Rozłóż je na sosie i posyp tartym parmezanem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 ° C i piecz

Food Square
Krem z pieczonej papryki, I Pokazy Lotnicze Mielec 2015 223

majeranek sól, pieprz cayenne Rozgrzej piekarnik do ok. 180˚C. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż połówki papryk (bez nasion) i obranych ziemniaków i upiecz do miękkości (mniej niż pół godziny). W garnku rozgrzej olej i dodaj drobno posiekane ząbki czosnku. Następnie wrzuć upieczone papryki i ziemniaki. Dolej wody nieco ponad powierzchnię warzyw. Dodaj przyprawy i zioła. Doprowadź

Qlinarnie i Qlinarnie
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym 225

plastry i włożyć do piekarnika na jeszcze 1 - 2 minuty. Sos kurkowy: 1. Kurki oczyszczamy z zanieczyszczeń ( patrz we wstępie tej notki jak to zrobić ) i kroimy na mniejsze kawałki. 2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. 3. Na patelni na oleju szklimy cebulę, po czym dodajemy czosnek. Gdy warzywa się zarumienią dodajemy kurki, chwilę smażymy

W kuchni Katie
Pierogi z pieca z farszem z soczewicy z dipem czosnkowym 128

soczewicę. Pokrój cebulę w kostkę, zetrzyj marchew i pietruszkę na dużych oczkach i uduś na łyżce oliwy. Dopraw solą i pieprzem dodaj soczewicę do uduszonych warzyw. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. 3. Rozwałkuj ciasto cieniutko na ok 2-3 milimetry i wycinaj kółka, na środek ułóż kulkę farszu(...)wycięta warstwą ciasta. Brzegi mocno dociskaj widelcem, aby się skleiły. Wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp kminkiem, czarnuszką lub sezamem. 4. Rozgrzej piekarnik na 220 stopni i piecz ok 20 minut.  Przygotuj dip: jogurt, łyżeczka majonezu, ząbek czosnku, sól, pieprz dowolne zioła. Podawaj z sałatą i winegretem

AZgotuj!
Roladki z bakłażana z mozarellą i pomidorami zapiekana w passacie 171

formy, w której będziemy zapiekać warzywa. Po upływie pół godziny, na plastry bakłażana nakładamy dość sporą ilość zmiażdżonego czosnku, po czym posypujemy go równomiernie ziołami. Na to układamy, w ilości według uznania, mozarellę oraz pomidora. Plastry bakłażana z zawartością zawijamy szczelnie w rulonik i wkładamy do sosu. Tak postępujemy z każdym kolejnym plasterkiem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wkładamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Lasagne ze szpinakiem i pieczarkami w sosie serowym 204

warzywami, makaron sos z warzywami itd. aż do wykończenia składników Wierzch polewamy sosem. Najlepiej jak lasagne będzie przygotowana kilka godzin wcześniej, wtedy makaron będzie miękki od sosu i nie trzeba tyle piec lasagne. Pomidory kroimy w plasterki, a ser ścieramy na tarce. Na wierzchu układamy pomidory i posypujemy startym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

IMPRESJA SMAKU
Kurczak chrzanowy na puree pomarańczowym 181

godz. do lodówki. Piekarnik nastawiamy na 170° C z termoobiegiem. Podudzia polewamy 50 ml. oliwy  i pieczemy ok. 90 min. Podczas pieczenia mięso polewamy powstałym sosem lub je w nim obtaczamy (wystarczy 2 -3 razy w czasie pieczenia). Ziemniaki, marchewki obieramy, płuczemy i kroimy  - ziemniaki w kostkę, a marchewki w plasterki. Warzywa przekładamy do rondelka, dolewamy

Moniki Smakołyki
Dip paprykowy 166

używać, jako dodatek do krakersów czy warzyw albo jako pastę do chleba… Można go też doprawić na ostro… Zapraszam na dip paprykowyDip paprykowySkładniki:1 ser feta 200g2-3 papryki (czerwone i/lub pomarańczowe)1-2 łyżki soku z cytrynyokoło 6 łyżek oliwymielony pieprz1. Paprykę opłukać osuszyć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec (najlepiej odwrócić paprykę choć

UgotujmyTo.pl
Zupa krem z pieczonej dyni. 202

dynią. Było to dla mnie warzywo bez smaku znane jako dynia z octu, za która delikatnie mówiąc nie przepadam. No ale wiek zobowiązuje, trzeba nadrabiać straty.. :)Dziś przekonałam się, że dynia jest genialna, pyszna, słodka jakby polana miodem, cudna wręcz! :)1/2 średniej wielkości dyni kroimy, obieramy i czyścimy, wstawiamy na blaszce do piekarnika nagrzanego do 200 stopni

Z butelką mleczka w tle
G... Gratin. 428

cienkie plasterki (można użyć nożyka, tarki do warzyw lub specjalny nożyk)1 ząbek czosnkukosteczka masła100ml śmietany 30%*1 jajkoduża szklanka tartego sera (u mnie trochę mozarelli oraz parmezanu) sól, pieprz, gałka muszkatołowa,  zioła prowansalskieOpcjonalnie: 1 mała cebula, szynka (boczek również pasuje!)*wersja fit: zamiast śmietany można dodać mały jogurt naturalnyPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do 200'C.Formę wysmarować masłem oraz

Kitchens Alphabet