warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:171/434)

Sałatka z rukoli i pieczonej dyni 123

  Hasłem tego miesiąca mogłoby z powodzeni zostać „Dynia na 1001 sposobów”. Jeżeli ma ich być ponad 1000 to musi być też sałatka. Dynia

Szybko Tanio Smacznie
Dorsz pachnący czosnkiem 191

Rysku pozostały 22 dni Dzisiaj bardziej kolacyjno - obiadowo. Bardzo lubię ryby. Często jest tak, że ryba zrobiona inaczej niż klasycznie (panierka na patelni lub piekarnik) traci

sierotka maRysia w kuchni
Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem 194

Składniki:  kromka razowego chleba  1/4 czerwonego pomidora, obranego ze skóry  garść ugotowanego i obranego bobu  1/2 ząbka czosnku  zioła: koperek, natka

Moja smaczna kuchnia
Poniedziałek: Domowy kebab z kurczaka 130

Kebab może być zdrowy, pod warunkiem, że zrobimy go sami z dobrych składników. Mamy dla Was najprostszy na świecie przepis na domowy kebab z kurczaka – pachnący przyprawami, pełen warzyw, z chudym mięsem, podany w smakowitych chlebkach też własnego wyrobu. To super danie na lunch do pracy. Czas: 2,5 godz. (w tym 2 godziny pasywnego kucharzenia – na wyrastanie(...)piekarnika nagrzanego do 200 st pod sam grill. Piecz przez 20 minut obracając co jakiś czas, żeby mięso równo się opiekło. Krok 6 Zrób sos: połącz wszystkie składniki i energicznie wymieszaj. Krok 7 Chlebki przekrój (jeśli są zimne, możesz je podpiec na mocno rozgrzanej patelni). Posmaruj od środka keczupem, albo innym ulubionym sosem. Ułóż sałatę i inne warzywa. Odkrój cienkie

Niedzielny kucharz
Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów z chlebowymi grzankami 216

koszu, tylko staje się elementem pysznego dania. Dlatego Włosi wymyślili pangrattato, czyli rodzaj kruszonki z lekko czerstwego chleba, który smaży się na oliwie lub piecze z oliwą w piekarniku. Z Włoskiego pane grattato oznacza "tarty chleb", jednak ponieważ pieczywo kruszy się zazwyczaj ręcznie, a jego kawałki są znacznie większe niż w naszej tartej bułce, według mnie bardziej trafnym określeniem(...)chleba". Po rozdrobnieniu pieczywo miesza się zazwyczaj z rozdrobnionym czosnkiem i ziołami. Możliwy jest też dodatek parmezanu, anchois czy chilli. Pangrattato to znakomita posypka do pieczonych i gotowanych warzyw, sałatek, ale również makaronu. Spaghetti pangrattato, czyli makaron z anchois, cytryną, tymiankiem i okruchami chlebowymi to jedno z ulubionych dań mojego Męża. W Toskanii spotkałam się z bardzo podobną potrawą

Chilli Czosnek i Oliwa
Ryba po grecku w wersji ostrej 156

stron. Jeśli nasze gotujące się warzywa będą już miękkie, możemy odlać wodę oraz dodać do nich pastę paprykową, przecier i przyprawy. Wszystko dobrze mieszamy i zagotowujemy. Kolejnym etapem jest nasmarowanie naczynia żaroodpornego tłuszczem, po czym wyłożenie go usmażonymi filetami rybnymi. Na warstwę rybną kładziemy warstwę warzywną. Na koniec wstawimy naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do temperatury

Trochę smaku
Czekoladowy sernik z rumowymi śliwkami (oraz życzenia) 209

przekładamy do rozdrabniacza do warzyw. Część odkładamy do dekoracji, resztę miksujemy wraz z rumem – niezbyt dokładnie. Na ciasteczkowy spód wylewamy około 1/3 masy serowej. Rozprowadzamy na niej połowę zmiksowanych śliwek. Wlewamy 1/3 masy serowej i znów rozprowadzamy na niej śliwki. Całość zalewamy resztą serowej masy. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę

Smaki Na Talerzu
Krem dyniowy z nutą piernikową 159

części. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Piec pod przykryciem tak długo, aż dynia będzie miękka (ja piekłam około 55 minut). W międzyczasie marchewki obrać, umyć i pokroić na mniejsze części. Cebulę obrać i przekroić na 4 kawałki. Do garnka wlać 1 l wody i dodać listki laurowe oraz pokrojone warzywa. Przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować na średnim ogniu

Ugotować
Soczysta pieczeń z "rękawa" w sosie pomarańczowym 173

całą pracę wykona za Ciebie piekarnik, a przygotujesz obiad na kilka dni. Ponieważ mięso od szynki jest bardzo chude, dobrze jest przygotować je w rękawie, masz wówczas pewność, że się nie przesuszy podczas pieczenia. Dobrze jest zamarynować mięso wcześniej, by skruszało. Najlepiej pozostawić w marynacie przez noc w lodówce. Do pieczenia dodałam warzywa, które na końcu zmiksowałam, a z dodatkiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab pod sosem beszamel i pieczarkami 164

sera Grana Padano. Wkładamy schab do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C (termoobieg lub funkcja grilla) i pieczemy do momentu, aż całe danie się zarumieni (około 2-5 minut - ja piekłam 30 minut). Surówka Sałatę masłową, kapuste pekińską lub inną myjemy, suszymy i rwiemy na kawałki, które wkładamy do miski.Można doda ulubione warzywa. Do słoika dodajemy 1 łyżkę musztardy

Kubki smaku
lekka zupa z pieczonych buraków 158

pieczemy przez czterdzieści minut w piekarniku, nagranym do temperatury 180 stopni. Do sporego garnka wkładamy  umyty korzeń pietruszki, razem z kawałkiem selera,  jedną cebulą, czosnkiem, oraz jedną marchewką. Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie składniki były przykryte), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, oraz sól, zagotowujemy i na niewielkim ogniu gotujemy warzywa, przez trzydzieści minut. Następnie

Miód i pieprz
Makaron z sosem paprykowym 184

wszystkich fanów tego warzywa. Wraz ze mną danie z makaronu z dodatkiem papryki przygotowała Malwina .  Składniki :  4 czerwone papryki 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki słodkiej i pikantnej papryki szczypta płatków chilli sól, pieprz 250-300g ulubionego makaronu (u mnie spaghetti) Przygotowanie :  Papryki upiec w piekarniku, aż będą miękkie (około 30 minut

Codzienne Gotowanie
Ziemniaki pieczone po szwedzku 337

rozpuszczonym masłem. Ponownie wstawiamy do piekarnika. Na 5 minut przed końcem pieczenia ziemniaki posypujemy startym na drobnej tarce parmezanem i zapiekamy. Gotowe oprószamy grubą solą morską. Podajemy gorące… z czym kto lubi. Ziemniaki pieczone po szwedzku są wspaniałą alternatywą dla tych, którzy szukają ciekawych, a jednocześnie bardzo prostych sposobów na podanie tego warzywa. Możemy je podać do mięsa, ryby

mojewypiekiinietylko
Paszteciki z mięsem 347

wystudzeniu zmielić pierś i warzywa, doprawić solą i pieprzem oraz czubrycą do smaku. Dodać masło, jajko, by farsz nie był suchy. Przygotowane ciasto podzielić na 5 części, rozwałkować,  równomiernie nałożyć nadzienie, posmarować jajkiem. Przygotowany rulonik wyłożyć na  blaszkę z papierem do pieczenia/ lub od razu pociąć na paszteciki. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 C.  Piec

Humanistka w kuchni
Aromatyczne grzanki do zup 210

który został na patelni po smażeniu warzyw) Przygotowanie: 1. Kromki chleba smarujemy lekko olejem (najlepiej go na coś wylać np. talerzyk i dodać przypraw) i dodajemy przypraw. Jeśli mamy resztkę oleju na patelni w nim otaczamy kromki. 2. Kromki kroimy na małe kwadraty. 3. Całość wysypujemy na tace do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Zapiekanka z ryżu i cukinii 306

Wymieszać ryż, cukinię i uduszone warzywa. Dodać rozdrobniony ser pleśniowy i posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne -u mnie o rozmiarze 30x20cm -wysmarować olejem. Wyłożyć masę, wyrównać i posypać wierzch pokrojonym na mniejsze kawałki żółtym serem. Całość zalać roztrzepanymi jajkami zmieszanymi ze śmietaną. Przykryć naczynie folią aluminiową. 5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

UgotujmyTo.pl
Burgery domowe 190

mięsa i domowego pieczywa z dodatkiem warzyw z całą pewnością będą nie tylko smaczne, ale i zdrowe!Gwiazdą tego dania jest mięso, dlatego musi to być dobrej jakości wołowina (np antrykot). Najlepiej zmielić je samemu na grubych oczkach. Najlepiej smakują pieczone na grillu, ale można je także smażyć na patelni lub piec w piekarniku. Należy pamiętać, że burgery solimy dopiero

Smakowity Blog Kulinarny
Wiejska zapiekanka w stylu greckim 288

będzie to konieczne. Obsmażone warzywa odkładaj na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru oliwy. Przygotuj zapiekankę - w żaroodpornym naczyniu ułóż warstwami: połowę plastrów ziemniaków, połowę plastrów cukinii, połowę kawałków papryki, całe mięso, resztę papryki, resztę cukinii i resztę ziemniaków.  Wierzch zapiekanki posyp pokruszonym w dłoniach serem Feta. Wstaw na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz

Chilli Czosnek i Oliwa
Calzone d'amore 244

blasze do pieczenia (na papierze). Piekarnik rozgrzałam do 200st. i gotowe calzone piekłam przez 15 min.  Dodatkiem była kolorowa surówka z białej kapusty 1/4 główki białej kapusty 2 łyżki kukurydzy 2 łyżki zielonego groszku 1/2 czerwonej papryki pieprz 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego Kapustę i paprykę starłam na tarce. Wszystkie warzywa ze sobą połączyłam. Majonez wymieszałam

bastalena