warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:171/434)

Hummus paprykowy 159

tylko do podjadania z warzywami, ale też na kanapki zamiast wędliny.  Spróbujcie.     Wykonanie: 1 papryka 1 puszka ciecierzycy (lub 250 g ugotowanej) 2 - 4 ząbki czosnku 3 łyżki tahini 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz oliwa   Wykonanie: Paprykę umyć, pozbawić nasion i pokroić na kilka części.  Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni

Sto kolorów kuchni
pierś z kurczaka w picie 159

sobą składniki emulsji. Do misy z warzywami przekładamy zawartość patelni, następnie wlewamy, dodajemy oliwki i mieszamy delikatnie drewnianymi łyżkami.  Na koniec w chlebkach pita wykonujemy nacięcie( odcinając górną część nożem tak by dostać się do wewnętrznej kieszeni) i napełniamy je przygotowanym sałatkowym farszem. Pitę możemy jeszcze zapiec przez pięć minut w piekarniku ( nagrzanym do temperatury 170 stopni), albo

Miód i pieprz
Tortilla z nuggetsami z kurczaka 211

pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika.   Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: 15 minut Przygotowuję sałatkę. Obieram ogórka. Pomidory i ogórki kroję na plasterki. Cebulę siekam drobno. Liście kapusty rwę na mniejsze kawałki. Placki tortilli podgrzewam na suchej patelni z każdej strony przez 20 sek. Na ciepłym placku rozsmarowuję sos czosnkowy, układam warzywa, a na to nakładam gotowe nuggetsy. Wszystko

Kuchnia co dnia
Pieczone młode ziemniaki w mundurkach z salsą pomidorową 202

posyp gruboziarnistą solą. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz ok.1 godzinę, do momentu, aż będę miękkie.  W międzyczasie zabierz się za salsę. Pomidory przekrój, wydrąż gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę i przełóż do miski. Cebulę pokrój w bardzo drobną kosteczkę i wraz z posiekanym szczypiorkiem dodaj do pomidorów. Do warzyw dodaj sok z cytryny, oliwę, dopraw solą

Roślinna - blog wegański
Pomidorowa ze świeżych pomidorów 71

1,5 kg pomidorów różnych odmian, 200 ml bulionu – najlepiej domowego, cukier, sól Pomidory umyć, osuszyć, przekroić na pół. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, przecięciem do

królestwo garów
Rigati tricolore z sosem bolognase. 160

nagrzanego do 180 o C piekarnika i zapiekać  20 -  25 minut, do zrumienienia sera. Sos boloński: Na oleju przesmażyć mięso na małym ogniu do czasu uzyskania małych grudek. Przełożyć do rondla w którym będziemy gotowali sos. Przesmażyć czosnek i cebulę, dodać do mięsa, podlać bulionem i gotować na małym ogniu. Warzywa, marchew, pietruszkę i seler, przesmażyć na oleju

Kulinarny karnet Christophera
Tarta z ciasta francuskiego z cukinią z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano 164

Składniki:  2 prostokątne kawałki rozmrożonego ciasta francuskiego FRoSTA  cukinia  3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine aromatyzowanej czosnkiem  2 szczypty suszonego oregano

Moja smaczna kuchnia
Zupa krem serowo-kalafiorowa 166

smaczne warzywo złagodzi swoje działanie, gdy podamy je z czosnkiem, imbirem, koprem lub kminkiem.  Wszystko co cenne w kalafiorach i brokułach zginie, gdy będziemy je godzinami gotować. Stracimy witaminy i sulforafan, a minerały zostaną w wodzie, którą odlejemy, dlatego warto przygotowywać go w inny sposób; na przykład gotować na parze, smażyć lub piec w piekarniku. Kalafior także doskonale smakuje(...)rozgrzewamy masło, przesmażamy na nim czosnek, a następnie dodajemy kalafiora. Smażymy 5 minut, dodajemy marchewkę i ziemniaki. Wlewamy bulion, dodajemy serki topione, kumin, gałkę, sól i pieprz. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Zupe dokładnie blendujemy. Jeśli jest taka potrzeba jeszcze raz doprawiamy. Podajemy posypaną listkami tymianku

Kulinarne przygody Gatity
WIGILIA - Pasztet warzywny 299

odsączyć, nawet lekko odcisnąć ręką. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie, przestudzić.Jajka wymieszać z mąką, dodać śmietanę, stopione zimne masło, ser, cebulę i czosnek .Ugotowane warzywa zmiksować i przełożyć do oddzielnych misek. Do każdej części dodać po 1/3 masy śmietanowej, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatałową.  Każda z części powinna mieć konsystencję gęstej  śmietany (jeśli(...)Przygotować podłużną foremkę (typu duża keksówka), wysmarować masłem. Przełożyć najpierw marchewkę, potem kalafior i brokuł. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do większej formy wypełnionej  1/3 wodą.Piec w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temp. 180 stopni. Następnie zdjąć folię i piec jeszcze 15 minut. Pasztet fajnie smakuje na ciepło i na zimno. Może być serwowany solo lub stanowiąc dodatek

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Udka z kurczaka , pieczone z kalafiorem 120

Udka z kurczaka pieczone z kalafiorem Udka to kolejny pomysł na jednogarnkowy , niekłopotliwy obiad z kurczakiem i warzywami . Kalafior to jedna z bardziej lubianych przystawek w naszym domu . Chłopcy uwielbiają gotowany z bułka tartą i masłem lub z sosem beszamelowym , ale pieczony też ma swój niepowtarzalny urok i smak . Dobrze doprawione udka z kurczaka w takim towarzystwie są naprawdę prostym(...)pomidorów, pokrojoną w krążki cukinią . Doprawiamy curry , solą , pieprzem i gałką muszkatołową ( oczywiście tylko kalafiora ) . Kalafiora polewamy śmietaną kremówką . Nakrywamy folia aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 170 C piekarniku przez około godzinę . Po tym czasie zdejmujemy folię , podnosimy temperaturę do 180 C i pozwalamy potrawie nabrać pięknych złocistych rumieńców Serwujemy na gorąco z dowolnym dodatkiem w postaci pieczywa

Ogrodnik w podróży
Pieczony karp z koprem włoskim i pomarańczami 157

nadal mieszając podsmażamy kolejne 2-3 minuty. Zalewamy winem i sokiem pomarańczowym. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kolendrę oraz kolorowy pieprz. Przykrywamy patelnię i przestawiamy na mały ogień. Warzywa dusimy powoli do miękkości (20-25 minut), w międzyczasie dodając sól i cukier do smaku. Pod koniec zdejmujemy przykrycie, aby płyn odparował, a na sam koniec zagęszczamy sos łyżką masła. Kawałki(...)które bezpośrednio przed tym posypujemy mąką. Smażymy krótko, 2-3 minuty, ale intensywnie i ze wszystkich stron, aby „zamknąć” mięso i zarumienić skórę. Obsmażonego karpia wkładamy od razu do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg). Zapiekamy pod przykryciem, zwykle 8-12 minut zależnie od grubości i rozmiaru kawałków ryby. Karpia podajemy od razu z sosem z kopru i cebuli oraz

Kulinarna Pokusa
Rosół drobiowy 81

opalone cebulki (można podpiec je w piekarniku) sól, pieprz do smaku opcjonalnie: łyżeczka Podlaskiej przyprawy do rosołu ( Dary Natury ) 1,5 l wody do podania: świeży koper i makaron nitki PRZYGOTOWANIE: Mięso porządnie myję, wrzucam do garnka. Włoszczyznę obieram, pęczek natki myję, zawiązuję nitką jak bukiet kwiatów. W garnku z mięsem układam warzywa, opalone cebulki oraz pęczek natki, zalewam zimną

Zasmakuj Kuchni
Marynowana cukinia – pikle z cukinii 86

piekarniku (10 minut w temperaturze 180 stopni). Pokrywki wyparzyć wrzątkiem. Cukinię obrać, wydrążyć gniazda nasienne za pomocą łyżki i pokroić w słupki. Słupki powinny być o 2 cm niższe od wysokości słoika Na dno słoika ułożyć ząbek czosnku, a na górę ściśle upakować cukinię. Na wierzch warzyw

KuchniaWeDwoje.pl
Kurczak pieczony po chińsku – kurczak kantoński 202

Gotowego, upieczonego kurczaka wyjmujemy z piekarnika, dajemy mu 5-6 minut odpocząć żeby soki i tłuszcz rozeszły się po mięsie. Odcinamy uda i skrzydełka. Skrzydełka zostawiamy w całości, uda dzielimy na pałkę i podudzie. Odcinamy piersi i kroimy je na połowy. Podajemy kurczaka z ugotowanym na sypko ryżem, grillowanymi lub smażonymi warzywami albo surówką, sosem z pastą chili albo szybkim

Karo in the Kitchen
wolnopieczona kaczka z jabłkami 137

Istotne jest to szczególnie przy gotowaniu warzyw, ale i mięsa nie tracą na tym. Z pewnością stali czytelnicy bloga trafili na mięsa w stylu pulled pork. Tutaj też mogłabym tę kaczkę poszarpać, ale jej kształt był tak piękny, że żal byłoby go zmieniać. Jeśli ktoś obawiałby się, że tak długie pieczenie w piekarniku elektrycznym narazi go na duże zużycie prądu

Eksperyment sobotni