papryka słodka • 3 łyżki oleju Warzywa • 3 duże marchewki • 6 ziemniaków Sos serowy • 200 g sera feta • 1 łyżka majonezu • 1 łyżka śmietany • 1/2 szklanki wody • 1/2 łyżeczki kurkumy Wykonanie: • Podudzia włożyć do worka do pieczenia, wlać olej, wsypać sól, pieprz, paprykę i wymieszać mocno wstrząsając workiem. • Piec w piekarniku nagrzanym
To co kochamblaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temp. 200 st. przez 10-15 min., kolejne 10 min. pieczemy z funkcją grilla, następnie przewracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 5-10 min. ale już tylko z funkcją grilla. Gotowe burgery zapiekamy razem z serem w bułce, następnie podajemy z warzywami: pomidorem, sałatką, kiełkami i czym jeszcze chcemy
Kuchnia MagdaLenykapustę, paprykę oraz kminek. Chwilę smażę. Warzywa podlewam wodą i duszę na małym ogniu około 15 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 2. Kapustę z papryką przekładam do naczynek żaroodpornych. Na kapuście układam białe kiełbaski. Ser żółty kroję w paski. Kawałki sera układam na kiełbaskach. 3. Naczynka wkładam do piekarnika i zapiekam około 30 minut w temperaturze
Tradycyjna kuchnia Kasiwody. Dodaj groszek, kukurydzę i podsmażone warzywa z patelni. wymieszaj i dopraw. Na samym końcu dodaj bułkę tartą i dokładnie połącz składniki (dłonie najlepiej się do tego nadadzą. Z powstałej masy uformuj klopsiki. Na miarkę posłużyła mi łyżeczka do herbaty. Ułóż je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180-190 C i piecz przez około
greenscarfszparagi i posypujemy suszonymi pomidorami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Frittatę ze szparagami podajemy jako danie główne lub przekąskę. Smakuje na ciepło i na zimno. Do frittaty można podać domowy sos pomidorowy . Sezon na szparagi w pełni, dlatego polecam też inny przepis na te smaczne warzywa: Szparagi zapiekane z serem
My Chcemy Jeśćpapryką. Gotować przez kolejne 5 minut aż warzywa się połączą, dodać kukurydzę i natkę pietruszki i delikatnie wymieszać. Zdjąć z ognia i przełożyć do dwóch żaroodpornych naczyń do zapiekania (u mnie oryginalne hiszpańskie, gliniane naczynka). W masie warzywnej zrobić zagłębienie i delikatnie wbić tam jajko. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać przez 15 minut
Codzienne Gotowanierazem przez ok. 30 minut. 3. Rozgotowane warzywa dokładnie blędujemy na gładką masę, doprawiamy do smaku i jeszcze chwile razem gotujemy. 4. Kromki chleba smarujemy masłem lub oliwą i wcieramy wyciśnięty przez praskę czosnek, kroimy na małe kawałki. Grzanki można też robić bez dodatku tłuszczu. Suszymy je na patelni lub w piekarniku. Zupę podajemy z łyżką słodkiej śmietany, można
Apetyczna babeczkapiórka ząbki czosnku pozostawić w całości. Częścią warzyw nafaszerować kurczaka (wkładamy tyle ile wejdzie), resztę odłożyć. Kurczaka dokładnie spiąć wykałaczkami lub zszyć nicią. Nóżki zapleść. Przełożyć do woreczka do pieczenia, dodać resztę cebuli i czosnku oraz liść laurowy i ziele angielskie. Worek związać i włożyć do żaroodpornego naczynia. Kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około
Nie tylko w kuchnigruszki, klasyczna domowa sałatka, dżem z niewiarygodnego warzywa. I śliwki od Pani Profesor. Dużo śliwek- klasycznych węgierek z trzebnickiego zagłębia owocowego :-) Pyszne na surowo, ale od jakiegoś czasu marzyło mi się ciasto ze śliwkami. Wiecie, taki zwiastun jesieni, słodki, pachnący, z cudownie miękkimi owocami. I mimo ostatnich upałów odważyłam się uruchomić piekarnik i wykorzystać pierwszy w swoim życiu przepis
les mirabellespłuczemy, zalewamy zimną wodą i podgotowujemy. Wkładamy warzywa, całość solimy i gotujemy do miękkości. Gdy mięso przy kościach się ugotuje, zlewamy wywar i przyrządzamy na nim zupę. Składniki do grzanek: - 2 razowe bułki Przygotowanie grzanek: Bułkę przecinamy wzdłuż na pół, a potem w kostkę. Wrzucamy całość na blachę i do rozgrzanego piekarnika, żeby podsuszyć pokrojone pieczywo. Wyciągamy, gdy grzanki
Życie zamknięte w smakugruszki. Jednak nie omieszkam też w kwestii warzyw. Odkryłam prawdziwe cudo, które od jakiegoś czasu krąży w blogosferze.... Zapraszam na jarmużowe chipsy ! CHIPSY Z JARMUŻU /własny;/ 1 opakowanie jarmużu (300g) 2 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości sól, pieprz do smaku ulubione dodatki (u mnie słodka i ostra papryka mielona) Piekarnik rozgrzewam do 150 stopni. Jarmuż płuczę, suszę
W kuchni Karmel-itkiczosnkiem bardzo drobno siekam, dodaję do warzyw wraz z soczewicą, orzechami, jajkiem, oliwą i bułką tartą. Doprawiam i wyrabiam klejące, odchodzące od rąk "ciasto". Jeśli zbytnio się klei, dodać bułki tartej, jeśli znowu jest za suche - wlać nieco oliwy z oliwek. Foremkę do mufinnek wypełniam masą warzywną i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę przez 25 minut
W kuchni Karmel-itkipomocą papierowego ręcznika ściągnąć kropelki z wierzchu warzywa, w ten sposób pozbywamy się gorzkiego smaku. Wyciąć delikatnie środek, uważając aby ie uszkodzić skórki. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Cebulkę również pokroić w talarki. Kiełbaski naciąć i nadziać świeżymi listkami bazylii. Bakłażana przyprawić, nafaszerować i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180* na 30 minut, 5 minut przed
Zdrowie na języku :Ppodgotować.Zimne mięso razem z przyprawami i warzywami,wątróbkę i grzyby zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa.Dodać dodatkowe przyprawy do smaku,dosolić.Dodać jajka,kasze mannę i 1 szklankę rosołu z gotowanego mięsa.Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.Mięso wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st i piec 1 godzinę.Forma
Ala piecze i gotujejest uczta dla oka i jak się okazuje po powrocie do domu, również dla podniebienia. Dużo się dzieje w mojej jesiennej kuchni. Dziś pod nóż poszła dynia, zdecydowanie ulubione warzywo mojej starszej córki. Przyznaję, że jestem zdziwiona Jej uwielbieniem do dań z dynią w roli głównej, ale z drugiej strony bardzo mnie to cieszy. Jak łatwo się zatem domyślić, jesienne(...)pieprz olej do smażenia śmietana kremówka orzechy laskowe twaróg wędzony - u mnie z dodatkiem papryki wykonanie: Paprykę po umyciu kroimy na pól, usuwamy gniazda nasienne i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C do chwili aż skóra zacznie odchodzić. Paprykę wkładamy do miski, naciągamy na nią worek i czekamy około 5 minut. Po tym czasie ściągamy z niej skórkę
Przysmaki Karolki