warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:168/434)

Buraki faszerowane kaszą gryczaną 163

Kremowa feta to dla mnie HIT do warzyw.  Poznałam ją na warsztatach i chciałam się z nią z Wami podzielić:)  3 buraki woreczek kaszy gryczanej cebula mała czerwona groszek w puszcze małe opakowanie ser feta pół opakowania 1/3 szklanki śmietanki kremówki oliwa z oliwek pieprz rukiew wodna Buraki upiecz w piekarniku ok 1,5 g w 190 stopniach

AZgotuj!
Zrazy mielone z niespodzianką. 322

mielonego mięsa,  na środek kładziemy warzywa i ser(u mnie żółty dziś),   formujemy podłużny kotlet,obtaczamy w bułce tartej, smażymy na maśle klarowanym na bardzo małym ogniu około 10 min. z każdej strony,(na koniec można podlać wodą, albo bulionem i gotować do wyparowania wody lub włożyć do piekarnika na 30min.- mięso na pewno jest gotowe!) podawać

Kuchnia Beaty
Zupa krem z dyni 174

czystego bulionu wkładamy z powrotem włoszczyznę i warzywa z patelni. Całość miksujemy blenderem na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, curry, ostrą papryką i solą. Zupę proponuję podawać z grzankami o smaku ziół prowansalskich. Jak je zrobić? Wystarczy chleb tostowy posypać ziołami, skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika aż do zrumienienia. Smacznego! Qchnia po prostu Qchnia

Qchnia po prostu
Schab zapiekany z marchewką i cebulą 131

mięso). Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na to wyłożyć warzywa ze śmietaną. 3. Piec pod przykryciem ok 1 godziny w 200*C (w zależności od grubości mięsa czas może się troszkę skrócić lub wydłużyć). Ostatnie 10 minut można piec bez przykrycia. Po wyłączeniu grzania warto zostawić mięso jeszcze na kilka minut w piekarniku, żeby się "uspokoiło". Inspiracja: Violetowe Kucharzenie

Kto ugości moich gości?
Kurczak z suszonymi pomidorami 146

smażonego kurczaka. Całość wkładamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180C. Zabieramy się za surówkę. Miętę i papryczkę szatkujemy bardzo drobno i przekładamy do głębszego naczynia. Dodajemy 2-3łyżki oliwy z oliwek, sól oraz pieprz, skórkę z połówki cytryny oraz wyciśnięty z niej sok. Mieszamy i smakujemy. Obieraczką do warzyw kroimy cukinię we wstążki prosto do przygotowanego sosu

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Roladki z kurczaka, pieczona figa, dynia i chipsy z buraka! Dietetyczny obiad! 193

roladę. Ułóż w naczyniu do zapiekania. Warzywa: plaster lub plastry dyni polane miodem ( w zależności ile chcesz podać ;-) ), figę (natnij nożem na krzyż) i pokrojonego w cieniutkie plasterki buraczka, piecz na blaszce w gorącym piecu.  Roladę z kurczaka skrop obficie oliwą z oliwek i piecz około 45 minut w piekarniku co jakiś czas podlewając sokiem z naczynia. Podawaj gorące

SMYKWKUCHNI
Faszerowane muszle 43582

pieprzem i solą. Dodajemy pokrojone w kostkę pozostałe warzywa- cukinię i paprykę. Dodajemy ketchup lub koncentrat pomidorowy i przyprawiamy. Całość podgrzewamy jeszcze ok 5 minut. Do ostudzonych muszli wkładamy farsz i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy startym serem mozzarella i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Naczynie z muszlami wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 15 minut

Aga w kuchni
zapiekanka kalafiorowa z serem korycińskim 163

Zapiekanki to świetny pomysł na obiad lub kolację, zwłaszcza, że możemy je przygotować wcześniej a tuż przed podaniem tylko wstawić do piekarnika. Do przygotowania tej zapiekanki użyłam sera korycińskiego Czesławy Zarzeckiej o którym pisałam już tutaj (kilk) . Ponownie doskonale się sprawdził- idealnie się stopił i świetnie nadał się do przygotowania sosu serowego.  Składniki: 4 duże ziemniaki duża marchewka(...)mundurkach w osolonej wodzie.  Wystudzić. Szpinak  podsmażyć na maśle, dodać czosnek i przyprawić. Kalafiora ugotować w osolonej wodzie al dente. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Warzywa obrać i pokroić w plastry. Na dnie foremki do zapiekania ułożyć połowę plasterków ziemniaków. Na ziemniakach rozłożyć szpinak

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sałatka z dynią i figami 179

działanie wysokiej temperatury, dlatego poddana obróbce cieplnej dynia jest również dobrym źródłem prowitaminy A. Dodatkowo jest niskokaloryczna i beztłuszczowa oraz zawiera dużo celulozy, dzięki czemu jest to dobre warzywo na odchudzanie, ponieważ przyspiesza przemianę materii. Zawarte w niej substancje balastowe przeciwdziałają także zaparciom i obniżają poziom cholesterolu. Należy zwrócić uwagę, że indeks glikemiczny dyni jest wysoki i wynosi(...)Sód – 1/1 mg Cynk - 0.32/0.23 mg Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference Dynia w kuchni Pieczona dynia wspaniale smakuje na ciepło, taka wyciągnięta prosto z piekarnika, ale jest też doskonałą bazą do innych dań, tak wytrawnych jak i słodkich. Z upieczonej dyni możemy również zrobić pure, a następnie je zamrozić.Wtedy, gdy już

Kulinarne przygody Gatity
Kawior z bakłażana 112

folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez godzinę. Po tym czasie bakłażany powinny być miękkie, skórka ciemnobrązowa, a po naciśnięciu palcem łatwo się deformować. Marchewkę i cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy również w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone warzywa i podsmażamy około 2 minut

Wędrówki po kuchni
PIECZONE KARCZOCHY 231

PIECZONE KARCZOCHY to jeden z najmniej wymagających i najlepszych przepisów na to warzywo. Chwila zaangażowania w przygotowanie karczochów do wstawienia do pieca, odpłaci się nam niepowtarzalnym

COOKMAGAZINE
Chipsy z babatow 112

Szybka przekąska, czyli chipsy z batatów to moje nowe uzależnienie. Poza chipsami z jarmużu które pokochałam te wchodzą idealnie. Następnym razem upiekę je w piekarniku by

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Łopatka duszona z miodem i piwem 142

Uwielbiam dania jednogarnkowe, ale kto by ich nie lubił? Aromaty składników się suptelnie przenikają, tworząc zgraną całość. Danie można przygotować wcześniej, potem wstawić do piekarnika i

Gosia gotuje
Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano 120

Składniki:  2 prostokątne kawałki rozmrożonego ciasta francuskiego FRoSTA  cukinia  1/4 czerwonej cebuli  3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine aromatyzowanej czosnkiem 

Moja smaczna kuchnia
Jak polubić gotowanie 176

się marnuje. 3. Miej wszystko pod ręką Zakupy zrobione, więc do dzieła! Zanim jednak to nastąpi przygotuj wszystkie produkty, które będą Ci potrzebne w trakcie gotowania. Obierz i pokrój warzywa. Umieść je w oddzielnych miseczkach lub pojemnikach . Możesz grupować w jednej misce składniki, które w jednym czasie trafią na patelnię czy do garnka. Pokrój mięso, odmierz odpowiednią ilość ryżu/makaronu/kaszy(...)będziesz wiedzieć, z której strony piekarnik grzeje bardziej, w którym garnku nie ma co smażyć, bo zawsze się przypala i która śmietana nigdy się nie waży. Pamiętaj, gotowanie może być formą dbania o siebie i robienia sobie przyjemności. Ta przyjemność pojawia się na wielu etapach . Czujesz ją oglądając piękne książki kucharskie, wąchając świeże warzywa na targu i patrząc na niesamowite

W kuchni wieczorem