warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:159/434)

Tosty z wędzoną rybą na pierzynce z dyni 195

zostawiliśmy otwarte okno, warstwa drobnego lodu pokrywała prawie pół podłogi. Zima idzie... :) Skłdniki: 5-6 kromek pełnoziarnistego chleba tostowego masło do posmarowania chleba i 1 łyżka do podsmażenia warzyw wędzonej sielawy lub innej ryby (ale sielawa ma mięso wyjątkowo smaczne i zwarte) 1 mozzarella 125 g 120g dyni (ja miałam dynię piżmową - butternut) 2 duże łyżki serka wiejskiego, dokładnie odsączonego(...)czarnego sól do smaku pieprz czarny i oregano do posypania tostów 1. Rybę dokładnie oczyścić z ości, podzielić na małe kawałki, ale nie rozdrabniać. Dynię zetrzeć na tarce jarzynowej. Piekarnik nagrzać do 200°C. 2. Tosty rozłożyć na dużej blasze, posmarować cieniutko masłem. 3 . Drobno posiekać chili, a szczypior w krążki 3-4 mm. 4. Szalotkę posiekać, zeszklić na maśle

Kuchnia Prezydentowej
Domowy hamburger fit 134

Dzisiaj specjalnie coś dla lubiących potrawy typu fast food! Domowy hamburger z grillowanym mięsem, świeżymi warzywami i niskokalorycznymi sosami. :) Potrzebne będą (porcja na 4 hamburgery): - pól kilo mięsa wołowego lub wieprzowego z szynki; - 4 ciemne, pełnoziarniste bułki; - liście sałaty; - 4 pomidory; - 1 czerwona cebula; - 2 ząbki czosnku; - 1 mały ogórek; - 1 mały jogurt; - garść natki z pietruszki; - łyżeczka oleju kokosowego(...)pomidory kroimy w plastry, natomiast dwa pozostałe wykorzystujemy do zrobienia sosu pomidorowego; - liście sałaty i pietruszki myjemy, ogórka kroimy w plastry oraz siekamy czerwoną cebulę; - przekrojone bułki podgrzewamy w piekarniku na termoobieg ok.100 stopni, aby były chrupiące. Przygotowanie sosu pomidorowego: - 2 pomidory siekamy, dodajemy 1 ząbek czosnku, szczyptę soli i oregano - następnie miksujemy blenderem i dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego. Przygotowanie

MintTaste
Pide z wołowiną i wiosenną salsą 220

papryki, pół pęczka natki świeżej kolendry i sok z połowy cytryny. Całość zmiksowałem dość dokładnie, jednak tak, aby nie powstała papka, lecz kawałki warzyw były dobrze widoczne. Tak przygotowane warzywa dodałem do zmielonego mięsa wołowego. Na patelni lekko uprażyłem dwie łyżeczki kminu nasion kminu rzymskiego i jedną łyżeczkę nasion kminku. Następnie roztarłem je w moździerzu wraz z łyżeczką suszonego cząbru(...)pergaminie na owalny dość cienki placek. Na każdy placek wyłożyłem wcześniej przygotowane mięso, pozostawiając wolne miejsce po bokach. Następnie zawinąłem placek tak, aby powstał kształt łódki widoczny na zdjęciu. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 200 stopni z włączonym ogrzewaniem góra - dół i na środkowym poziomie umieściłem placki. Piekłem przez 30 minut. Czerwoną cebulę pokroiłem w drobną kostkę. Ogórka przekroiłem wzdłuż

Wyprawy kulinarne
Bezmleczne dania i przekąski na Sylwestra 275

Przygotowując smażony ryż na imprezę wystarczy wcześniej ugotować i przestudzić ryż. Usmażenie go z dodatkami przed podaniem zajmie tylko kilka minut. Nuggetsy z piekarnika Nuggetsy z kurczaka pieczone w piekarniku to doskonały posiłek dla małych i dużych. Można je podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Nuggesy są pieczone całkowicie bez tłuszczu, dlatego mogą po nie sięgać maluchy już(...)świeżymi warzywami. Hummus Hummus także doskonale sprawdzi się podczas imprezy. Świetnie pasuje od do świeżych i pieczonych warzy, a także jako dodatek do chleba. Przygotowanie hummusu może wydawać się pracochłonne, ale wbrew pozorom jest to bardzo prosta potrawa. Jeśli robicie hummus na ostatnią chwilę to sięgnijcie po ciecierzycę z puszki, albo słoika. Szaszłyki z piekarnika Szaszłyki to doskonałe danie

Dieta bez mleka
Penne zapiekane z cukinią 168

fanką cukinii. Odkryłam jej cudowny smak dzięki spaghetti z cukinią od Anny Marii jest tutaj:-) i stała się ona moim ulubionym warzywem obok szpinaku i czosnku (on chyba jest warzywem?). Wakacje na razie spędzam w domu więc czasami coś ugotuję, zwykle Mama to robi. Częściej piekę. Mam zaległych kilka przepisów ale z tego gorąca nawet komputera nie chce mi się(...)Mamy R.:-). i została ona przerobiona na zapiekankę idealną na letnie wieczory. Skonsumowana została na ławce przed domem, wszyscy twierdzili, że smakowała :-). Minusem była jedynie potrzeba użycia piekarnika - jak gorąco było w kuchni ufff. Penne ziemniaczane z cukinią ok 40 minut (z zapiekaniem) łatwa dla 3-4 osób (musiałam zrobić podwójną porcję ale przepis podaje dla pojedynczej) Składniki: * 2 małe

sierotka maRysia w kuchni
Cannelloni z mięsem i sosem pomidorowym 240

drobno kroimy w kostkę. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę, czosnek i marchewkę lub dynię. Smażymy przez kilka minut często mieszając. Do warzyw dodajemy niewielkimi porcjami wołowinę dokładnie mieszając składniki i pilnując, aby mięso było dobrze rozdrobnione. W międzyczasie solimy (ok. 1 płaskiej łyżeczki) i dodajemy przecier pomidorowy oraz szczyptę pieprzu do smaku(...)Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy pod przykryciem przez ok. 45 minut. Podajemy na ciepło. Przez Krystian Kulinarna Pokusa #gallery-155 {margin: auto;} #gallery-155 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-155 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-155 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa i posiekana

Kulinarna Pokusa
Pieczony dorsz 350

Filet z dorsza (lub innej białej ryby) około 150g 2 plastry cytryny garść posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka masła sól, pieprz Dodatkowo ziemniaki z koperkiem i warzywa (fasolka szparagowa i brokuł) ugotowane na parze. Wykonanie: Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Przeciskamy przez praskę czosnek i nacieramy nim rybę(...)Wyciskamy na nią sok z cytryny. Posypujemy natką pietruszki i na sam koniec kładziemy na górę masło. Z folii aluminiowej robimy korytko z otwartą górą. Rybę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 st.C na około 15-20 minut. Smacznego

Anielska Kuchnia Ani
Klopsiki ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym 111

klopsiki do naczynia do zapiekania, zalać sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 189 stopni, piec 20 minut, posypać pozostałym parmezanem i startą mozzarella, zapiekać kolejne 15 minut. Klopsiki w różnych postaciach już nie raz gościły na blogu ( np. takie szwedzkie w żurawinowym sosie czy z dodatkiem kaszy jaglanej i warzyw ) więc jeżeli macie ochotę na inną wersję zapraszam do wyszukiwarki

Cooking for Emily
Dorsz pod piniowo-ziołową kruszonką z kolorową salsą 156

przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 - 30 minut. 5. Kuskus wymieszać z 2 łyżkami oliwy, zalać wrzątkiem 1 cm nad kaszą i odstawić aż wchłonie całą zawartość wody. 6. Rybę podawać z kolorową salsą i kuskusem. Połączenie przypraw, ziół, warzyw jest idealne do każdego rodzaju ryby, mrożonych czy świeżych, rzecznych

Szalona Kuchnia Eweliny
Lasagne cukiniowa z sosem bolońskim i szpinakiem 198

pokroić na cieniutkie plasterki, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Na formie do pieczenia układać kolejno: 1. Plastry cukini 2. Sos boloński 3. Mozzarella 4. Plastry cukini 5. Farsz szpinakowy 6. Cukinia ... itd. tak żeby na górze była cukinia posypana mozzarellą. Całość piec przez 45 min w 180 stopniach, piekarnik ustawiony na pieczenie góra-dół. Smacznego!     Przybliżone wartości

Zgrabne Gotowanie
Kasza bulgur z grillowanymi warzywami i zapiekanym dorszem 174

będzie dobra dla Was. Ja nie dodaję soli. Warzywa : pieczarki i cukinię kroje, grilluje na patelni, dodaje startą marchewkę i natkę pietruszki. Doprawiam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ryba : filety myję, osuszam i kładę w naczyniu żaroodpornym. Doprawiam solą, pieprzem i całą rybę obtaczam w ajwarze. Zapiekam w piekarniku około 20 min w 180 stopniach. Gotowe

Bike By Life
Sos hamburgerowy domowy 225

hamburgerów to idealny sos również do surowych warzyw, mięs i ryb. Sos hamburgerowy Składniki: 450 – 500 ml sosu 300 ml domowego majonezu, tutaj przepis 1 duża czerwona papryka 2 czerwone chili sólo do smaku 1 łyżeczka soku z limonki lub wedle smaku Paprykę i chili upiecz w piekarniku nastawionym na 220ºC na funkcję pieczenie lub grill. Słodką paprykę obierz

codojedzenia
Krokiety z warzywami i kaszą gryczaną 186

zmiksować z paprykami i cebulą w malakserze lub blenderze. Zmiksowane warzywa wymieszać z kaszą gryczaną. Doprawić do smaku przyprawami i sosem worcestershire. Dorzucić rozdrobnione liście bazylii. Na naleśnikach kłaść słupek gorgonzoli, dokładać 2-3 łyżki nadzienia gruczano-warzywnego. Składać boki do środka i zwijać naleśnik. Naleśniki można odgrzać w piekarniku lub na natłuszczonej patelni. Podawać z wybraną sałatką. ------------- Podobne: Zapiekanka

Weekendy w domu i ogrodzie
Baba ghanoush - pasta z pieczonego bakłażana 124

dużej mierze opiera się właśnie na przeróżnych warzywach: pieczonych czy też surowych. Baba ghanoush to pasta z pieczonego bakłażana z dodatkiem tahiny, cytryny i aromatycznych przypraw. Arabskie gospodynie opiekają to pękate warzywko nad ogniem, aby wydobyć później dymny aromat pasty. W domowych warunkach można skorzystać jednak z piekarnika :) Składniki : 400-500 g bakłażana 1 łyżka pasty tahini (gotowej lub domowej

Chocolate Muffin Blog
Paprykarz wegetariański w naleśniku 155

dodajemy passatę oraz przyprawy. Całość dusimy do miękkości. Kiedy warzywa będą już kruche dodajemy całą puszkę czerwonej fasoli, wcześniej opłukaną z zalewy. Dusimy jeszcze chwilę, aż wszystko zgęstnieje. Paprykarz nakładamy na naleśniki i składamy w pół. Jeśli naleśniki nie są wystarczająco ciepłe możemy przygotowane danie włożyć na chwilę do piekarnika i dogrzać do odpowiedniej temperatury, ale nie jest to konieczne

vegetanie

Proponowane wyszukiwania