warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:156/434)

Piątek: Chiński rosół z krewetkowymi pulpetami 143

około 14. Włóż pulpety do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na 12 minut. Krok 2 Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 2 minuty przed końcem gotowania dodaj do niego umytego brokuła, podzielonego na różyczki. Odcedź i przelej zimną wodą, żeby makaron się nie posklejał. Krok 3 Warzywa umyj. Marchew obierz i pokrój w zapałkę lub obieraczką wytnij

Niedzielny kucharz
pieczony, zawijany schab z mięsem mielonym... 163

drobno: cebulę, pieczarki, paprykę, doprawić do smaku kucharkiem, chili wystudzone warzywa połączyć dokładnie z mięsem mielonym, jajkiem, odciśniętą bułką w mleku na kleistą masę nadzienie rozsmarować tak na 3/4 powierzchi mięsa obłożyć na wierzchu paskami słoniny wędzonej bez skóry, obwiązać nicią i dać na blachę z papierem do pieczenia piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec

W Mojej Kuchni Lubię
Faszerowana kula cukiniowa 208

wymieszać. Całość dusić na średnim ogniu ok. 10 minut. Warzywa z wytworzonym sosem i 3/4  startego bądź pokrojonego w kostkę sera mozzarella dodać do ryżu, wymieszać. Farszem wypełnić cukinie. Na wierzch ułożyć resztę sera mozzarella. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć górę. Piec w nagrzanym na 200 stop. C piekarniku przez ok. 30 minut. 5 minut przed końcem pieczenia piekarnik

gutfut
Rolada z ciasta francuskiego z kurczakiem i kapustą 471

pekińską i szczypior drobno kroimy i odrobinę solimy. Po czym warzywa wykładamy na mięso. Tak jak na zdjęciu poniżej. Ciasto ciasno zwijamy jak roladę. Następnie nacinamy ciasto, aby po upieczeniu się łatwiej kroiło i nie kruszyło się tak mocno. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C ok. 40-50 min. do ładnego

IMPRESJA SMAKU
Pieczony kalafior z serkiem wiejskim 194

pomocą łyżki w miarę równomiernie smarujemy serkiem wiejskim. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną zieleniną - rukolą, szczypiorem lub natką. Pieczony kalafior z serkiem wiejskim może być oddzielnym daniem lub dodatkiem do mięsa. Kalafior to niskokaloryczne, bogate w minerały i witaminy warzywo. Zawiera cenny sulforafan - substancję, która może zapobiec niektórym nowotworom. Kalafiora

My Chcemy Jeść
Fit obiad #4 - Zupa krem z białych warzyw 139

lubczyk i sól i gotować na niewielkim ogniu aż warzywa będą się rozpadać. Wyjąć lubczyk. Całość zblendować, delikatnie doprawić pieprzem.  CZIPSY: Selera obrać, pokroić na cieniutkie plasterki, posolić. Ułożyć na papierze do pieczenia, piec w 180'C, aż będą chrupkie i złote (u mnie pół godziny, ale mój piekarnik notorycznie przekłamuje temperaturę). Zupę podawać z czipsami

Cakes By Kejt
łosoś z makaronem i fasolką zapiekany w sosie śmietanowym z mozzarellą 207

następnie wkładamy do niego makaron z rybą i warzywami. Na desce kroimy w drobną kostkę mozzarellę, przekładamy ser do miski dodajemy do niego słodką śmietanę i rozbite jajka. Całość delikatnie doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy i wylewamy masę na wierzch makaronu z łososiem.    Następnie całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez piętnaście, dwadzieścia minut

Miód i pieprz
Pieczona ryba po grecku 148

Całość polewam sokiem z cytryny, obkładam koprem i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 8-9 minut. Studzę. Sos pomidorowy Marchew, pietruszkę oraz seler ścieram na tarce o dużych oczkach. Cebulę i pora siekam drobno. Na oleju smażę cebulę i pora przez kilka minut. Następnie dodaję resztę warzyw oraz ziele angielskie i liść laurowy. Calość smażę

Mango Papaja
Miszmasz w cieście francuskim 229

między czasie przyprawiamy majerankiem odrobiną soli i pieprzu, papryką. . Miękkie warzywa odcedzamy z nadmiaru wody i łączymy z kurczakiem. Dobrze mieszamy. Płaty ciasta francuskiego dzielimy na trzy części, na każdy nakładamy farsz. Składamy w kopertę zlepiamy boki. Układamy na blaszce wyłożonej papier lub folią. Pieczemy ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 st C. Podajemy z sosem jogurtowo czosnkowym

W kuchennym oknie Ewy
Peperonata 228

też jednak „po francusku” – z zapiekaną nad tosterem lub w piekarniku bagietką. To lekkie, zdrowe, bardzo dobrze wyglądające i łatwe w przygotowaniu danie z szeroko dostępnych składników, które można podać zwłaszcza na obiad lub kolację. Jeśli dodatkowo dysponujecie patelnią z dobrą nieprzywierającą powłoką i podczas ostatniego etapu powolnego duszenia warzyw postawicie ją na naprawdę małym ogniu, możecie wówczas nie robić

Kulinarna Pokusa
Naleśniki z kurczakiem i warzywami pod pierzynką z sera 285

przy zwijaniu) Piersi kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy. Dodajemy warzywa i smażymy do miękkości, doprawiamy do smaku. Sos przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu. Ścieramy ser na grubych oczkach. Na każdy usmażony naleśnik kładziemy farsz i zwijamy. Kładziemy w naczyniu do zapiekania. Zalewamy sosem i posypujemy serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C 20 min. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Gryczana zapiekanka z twarogiem, cebulą, pieczarkami i papryką 220

jogurtem , dwoma żółtkami jaj, doprawiając solą i pieprzem.Mieszam kaszę z warzywami, pozostałymi białkami i jednym jajkiem. Dno naczynia żaroodpornego smaruję tłuszczem (w moim przypadku masłem), nakładam kolejno : pierwszą warstwę kaszy, warstwę serową i drugą warstwę kaszy. Na wierzchu kładę plasterki pozostałych pieczarek, posypuję tartym żółtym serem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piekę do 30 minut. Smacznego

Kuchnia Ellie
Sałatka z pieczonej dyni i buraków z kozim serem 238

Bardzo chciałam spróbować jakiejś sałatki z pieczoną dynią. Szukając przepisu często natykałam się na połączenie dyni, buraków i koziego sera. Postanowiłam więc sprawdzić jak ta kombinacja

W kuchni wieczorem
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym 2046

wysmarować masłem. Na dnie ułożyć warstwę ziemniaków, na niej wszystkie warzywa, a następnie wyłożyć mięso mielone i przykryć pozostałymi ziemniakami.Śmietanę wymieszać z jajkiem i startym żółtym serem. Doprawić gałka muszkatołową i pieprzem. Sosem śmietanowym zalać zapiekankę, przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec przez ok. 30 minut

Pasja Smaku
Warzywa pieczone 298

korzystać z naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą lub wyłożonego pergaminem. Warzyw nie obieramy (to co najcenniejsze kryje się pod skórką), jedynie dokładnie myjemy. Możecie pokroić je w mniejsze cząstki, lub o ile naczynie na to pozwala, pozostawić w oryginalnym kształcie i wielkości. Przed wstawieniem do nagrzanego do 200 stopni piekarnika rośliny skrapiamy oliwą, oprószamy solą i ewentualnie pieprzem. Przykrywamy

Taste Of My Day
Quiche dyniowo-ziemniaczany 234

dorzucamy posiekana cebule oraz oczyszczone i posiekane chili. Smazymy chwile.Przygotowane warzywa mieszamy razem z jajkami, mlekiem i startm serem. Doprawiamy sola i pieprzem.Ciasto nalezy rozwalkowac miedzy dwoma kawalkami foli spozywczej i wylozyc nim naczynie do tart. Wykladamy dno i brzegi. Na ciasto wykladamy farsz.Pieczemy w nagrzanym wczesniej piekarniku do 200°C przez 45 minut.Smacznego

Przysmaki Karolki
Tarta z kurczakiem, porem i pieczarkami 373

rozwałkować je, wyłożyć do formy, po nakłuwać widelcem. Podpiec w piekarniku 15 minut w temperaturze 200 stopni. Aby tarta nie urosła można ją obciążyć specjalnymi kulkami, grochem bądź ryżem. Ja swojej nie obciążałam, bo nic nie miałam, ale na szczęście nie urosła. Następnie wykładamy na spód usmażone mięso z warzywami, rozprowadzić go po formie. Teraz należy przygotować sos – do miski

Fabryka pomysłów
Zupa cebulowa 261

bulion, gotujemy pokrojone warzywa w 1,5 litra wody. Ugotowane warzywa wyjmujemy, a wywar wlewamy do naszej skartelizowanej cebuli.Gotujemy przez 10 minut doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Przelewamy do żaroodpornych miseczek, układamy na wierzchu dwa kawałki bagietki, a całość posypujemy startym serem. Tak przygotowane danie zapiekamy w piekarniku używając funkcji grill przez czas od 5 do 10 minut.Smacznego

cookpl
Sałatka z pieczoną wieprzowiną, kaszą bulgur, natką pietruszki i warzywami 124

nacieram nimi mięso. Umieszczam w piekarniku nagrzanym do 170 stopi na 25 minut. Studzę i kroję w kostkę. Kaszę gotuję w podanej ilości wody, a ta wchłonie ją całkowicie. Oliwki kroję w plasterki, pomidorki na pół, natkę siekam a cebulę i paprykę kroję w drobną kostkę. Kaszę mieszam z pestkami, warzywami, ziołami i mięsem. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję

Mango Papaja
Tosty z wędzoną rybą na pierzynce z dyni 209

zostawiliśmy otwarte okno, warstwa drobnego lodu pokrywała prawie pół podłogi. Zima idzie... :) Skłdniki: 5-6 kromek pełnoziarnistego chleba tostowego masło do posmarowania chleba i 1 łyżka do podsmażenia warzyw wędzonej sielawy lub innej ryby (ale sielawa ma mięso wyjątkowo smaczne i zwarte) 1 mozzarella 125 g 120g dyni (ja miałam dynię piżmową - butternut) 2 duże łyżki serka wiejskiego, dokładnie odsączonego(...)czarnego sól do smaku pieprz czarny i oregano do posypania tostów 1. Rybę dokładnie oczyścić z ości, podzielić na małe kawałki, ale nie rozdrabniać. Dynię zetrzeć na tarce jarzynowej. Piekarnik nagrzać do 200°C. 2. Tosty rozłożyć na dużej blasze, posmarować cieniutko masłem. 3 . Drobno posiekać chili, a szczypior w krążki 3-4 mm. 4. Szalotkę posiekać, zeszklić na maśle

Kuchnia Prezydentowej
Domowy hamburger fit 151

Dzisiaj specjalnie coś dla lubiących potrawy typu fast food! Domowy hamburger z grillowanym mięsem, świeżymi warzywami i niskokalorycznymi sosami. :) Potrzebne będą (porcja na 4 hamburgery): - pól kilo mięsa wołowego lub wieprzowego z szynki; - 4 ciemne, pełnoziarniste bułki; - liście sałaty; - 4 pomidory; - 1 czerwona cebula; - 2 ząbki czosnku; - 1 mały ogórek; - 1 mały jogurt; - garść natki z pietruszki; - łyżeczka oleju kokosowego(...)pomidory kroimy w plastry, natomiast dwa pozostałe wykorzystujemy do zrobienia sosu pomidorowego; - liście sałaty i pietruszki myjemy, ogórka kroimy w plastry oraz siekamy czerwoną cebulę; - przekrojone bułki podgrzewamy w piekarniku na termoobieg ok.100 stopni, aby były chrupiące. Przygotowanie sosu pomidorowego: - 2 pomidory siekamy, dodajemy 1 ząbek czosnku, szczyptę soli i oregano - następnie miksujemy blenderem i dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego. Przygotowanie

MintTaste
Pide z wołowiną i wiosenną salsą 238

papryki, pół pęczka natki świeżej kolendry i sok z połowy cytryny. Całość zmiksowałem dość dokładnie, jednak tak, aby nie powstała papka, lecz kawałki warzyw były dobrze widoczne. Tak przygotowane warzywa dodałem do zmielonego mięsa wołowego. Na patelni lekko uprażyłem dwie łyżeczki kminu nasion kminu rzymskiego i jedną łyżeczkę nasion kminku. Następnie roztarłem je w moździerzu wraz z łyżeczką suszonego cząbru(...)pergaminie na owalny dość cienki placek. Na każdy placek wyłożyłem wcześniej przygotowane mięso, pozostawiając wolne miejsce po bokach. Następnie zawinąłem placek tak, aby powstał kształt łódki widoczny na zdjęciu. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 200 stopni z włączonym ogrzewaniem góra - dół i na środkowym poziomie umieściłem placki. Piekłem przez 30 minut. Czerwoną cebulę pokroiłem w drobną kostkę. Ogórka przekroiłem wzdłuż

Wyprawy kulinarne
Bezmleczne dania i przekąski na Sylwestra 294

Przygotowując smażony ryż na imprezę wystarczy wcześniej ugotować i przestudzić ryż. Usmażenie go z dodatkami przed podaniem zajmie tylko kilka minut. Nuggetsy z piekarnika Nuggetsy z kurczaka pieczone w piekarniku to doskonały posiłek dla małych i dużych. Można je podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Nuggesy są pieczone całkowicie bez tłuszczu, dlatego mogą po nie sięgać maluchy już(...)świeżymi warzywami. Hummus Hummus także doskonale sprawdzi się podczas imprezy. Świetnie pasuje od do świeżych i pieczonych warzy, a także jako dodatek do chleba. Przygotowanie hummusu może wydawać się pracochłonne, ale wbrew pozorom jest to bardzo prosta potrawa. Jeśli robicie hummus na ostatnią chwilę to sięgnijcie po ciecierzycę z puszki, albo słoika. Szaszłyki z piekarnika Szaszłyki to doskonałe danie

Dieta bez mleka
Penne zapiekane z cukinią 196

fanką cukinii. Odkryłam jej cudowny smak dzięki spaghetti z cukinią od Anny Marii jest tutaj:-) i stała się ona moim ulubionym warzywem obok szpinaku i czosnku (on chyba jest warzywem?). Wakacje na razie spędzam w domu więc czasami coś ugotuję, zwykle Mama to robi. Częściej piekę. Mam zaległych kilka przepisów ale z tego gorąca nawet komputera nie chce mi się(...)Mamy R.:-). i została ona przerobiona na zapiekankę idealną na letnie wieczory. Skonsumowana została na ławce przed domem, wszyscy twierdzili, że smakowała :-). Minusem była jedynie potrzeba użycia piekarnika - jak gorąco było w kuchni ufff. Penne ziemniaczane z cukinią ok 40 minut (z zapiekaniem) łatwa dla 3-4 osób (musiałam zrobić podwójną porcję ale przepis podaje dla pojedynczej) Składniki: * 2 małe

sierotka maRysia w kuchni
Cannelloni z mięsem i sosem pomidorowym 253

drobno kroimy w kostkę. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę, czosnek i marchewkę lub dynię. Smażymy przez kilka minut często mieszając. Do warzyw dodajemy niewielkimi porcjami wołowinę dokładnie mieszając składniki i pilnując, aby mięso było dobrze rozdrobnione. W międzyczasie solimy (ok. 1 płaskiej łyżeczki) i dodajemy przecier pomidorowy oraz szczyptę pieprzu do smaku(...)Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy pod przykryciem przez ok. 45 minut. Podajemy na ciepło. Przez Krystian Kulinarna Pokusa #gallery-155 {margin: auto;} #gallery-155 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-155 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-155 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa i posiekana

Kulinarna Pokusa
Pieczony dorsz 366

Filet z dorsza (lub innej białej ryby) około 150g 2 plastry cytryny garść posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka masła sól, pieprz Dodatkowo ziemniaki z koperkiem i warzywa (fasolka szparagowa i brokuł) ugotowane na parze. Wykonanie: Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Przeciskamy przez praskę czosnek i nacieramy nim rybę(...)Wyciskamy na nią sok z cytryny. Posypujemy natką pietruszki i na sam koniec kładziemy na górę masło. Z folii aluminiowej robimy korytko z otwartą górą. Rybę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 st.C na około 15-20 minut. Smacznego

Anielska Kuchnia Ani
Klopsiki ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym 123

klopsiki do naczynia do zapiekania, zalać sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 189 stopni, piec 20 minut, posypać pozostałym parmezanem i startą mozzarella, zapiekać kolejne 15 minut. Klopsiki w różnych postaciach już nie raz gościły na blogu ( np. takie szwedzkie w żurawinowym sosie czy z dodatkiem kaszy jaglanej i warzyw ) więc jeżeli macie ochotę na inną wersję zapraszam do wyszukiwarki

Cooking for Emily
Dorsz pod piniowo-ziołową kruszonką z kolorową salsą 166

przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 - 30 minut. 5. Kuskus wymieszać z 2 łyżkami oliwy, zalać wrzątkiem 1 cm nad kaszą i odstawić aż wchłonie całą zawartość wody. 6. Rybę podawać z kolorową salsą i kuskusem. Połączenie przypraw, ziół, warzyw jest idealne do każdego rodzaju ryby, mrożonych czy świeżych, rzecznych

Szalona Kuchnia Eweliny
Lasagne cukiniowa z sosem bolońskim i szpinakiem 211

pokroić na cieniutkie plasterki, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Na formie do pieczenia układać kolejno: 1. Plastry cukini 2. Sos boloński 3. Mozzarella 4. Plastry cukini 5. Farsz szpinakowy 6. Cukinia ... itd. tak żeby na górze była cukinia posypana mozzarellą. Całość piec przez 45 min w 180 stopniach, piekarnik ustawiony na pieczenie góra-dół. Smacznego!     Przybliżone wartości

Zgrabne Gotowanie
Kasza bulgur z grillowanymi warzywami i zapiekanym dorszem 184

będzie dobra dla Was. Ja nie dodaję soli. Warzywa : pieczarki i cukinię kroje, grilluje na patelni, dodaje startą marchewkę i natkę pietruszki. Doprawiam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ryba : filety myję, osuszam i kładę w naczyniu żaroodpornym. Doprawiam solą, pieprzem i całą rybę obtaczam w ajwarze. Zapiekam w piekarniku około 20 min w 180 stopniach. Gotowe

Bike By Life
Sos hamburgerowy domowy 242

hamburgerów to idealny sos również do surowych warzyw, mięs i ryb. Sos hamburgerowy Składniki: 450 – 500 ml sosu 300 ml domowego majonezu, tutaj przepis 1 duża czerwona papryka 2 czerwone chili sólo do smaku 1 łyżeczka soku z limonki lub wedle smaku Paprykę i chili upiecz w piekarniku nastawionym na 220ºC na funkcję pieczenie lub grill. Słodką paprykę obierz

codojedzenia
Krokiety z warzywami i kaszą gryczaną 200

zmiksować z paprykami i cebulą w malakserze lub blenderze. Zmiksowane warzywa wymieszać z kaszą gryczaną. Doprawić do smaku przyprawami i sosem worcestershire. Dorzucić rozdrobnione liście bazylii. Na naleśnikach kłaść słupek gorgonzoli, dokładać 2-3 łyżki nadzienia gruczano-warzywnego. Składać boki do środka i zwijać naleśnik. Naleśniki można odgrzać w piekarniku lub na natłuszczonej patelni. Podawać z wybraną sałatką. ------------- Podobne: Zapiekanka

Weekendy w domu i ogrodzie
Baba ghanoush - pasta z pieczonego bakłażana 146

dużej mierze opiera się właśnie na przeróżnych warzywach: pieczonych czy też surowych. Baba ghanoush to pasta z pieczonego bakłażana z dodatkiem tahiny, cytryny i aromatycznych przypraw. Arabskie gospodynie opiekają to pękate warzywko nad ogniem, aby wydobyć później dymny aromat pasty. W domowych warunkach można skorzystać jednak z piekarnika :) Składniki : 400-500 g bakłażana 1 łyżka pasty tahini (gotowej lub domowej

Chocolate Muffin Blog
Paprykarz wegetariański w naleśniku 165

dodajemy passatę oraz przyprawy. Całość dusimy do miękkości. Kiedy warzywa będą już kruche dodajemy całą puszkę czerwonej fasoli, wcześniej opłukaną z zalewy. Dusimy jeszcze chwilę, aż wszystko zgęstnieje. Paprykarz nakładamy na naleśniki i składamy w pół. Jeśli naleśniki nie są wystarczająco ciepłe możemy przygotowane danie włożyć na chwilę do piekarnika i dogrzać do odpowiedniej temperatury, ale nie jest to konieczne

vegetanie
O basta! Wege pasta 258

boki posmarowałam sosem pomidorowym. Następnie  ułożyłam warzywa. Całość polałam resztką sosu, skropiłam oliwą. Zapiekłam pod przykryciem z folii aluminiowej przez 30min. w 180st. Po tym czasie zdjęłam folię, oprószyłam wiórkami żółtego sera i zapiekłam jeszcze przez 10min. Gotowy tort serwowałam  po ok. 10min od wyjęcia z piekarnika

bastalena