warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:156/434)

ZIEMNIAKI FASZEROWANE WARZYWAMI 107

przestygniętych ziemniaków ściągnąć skórkę, przekroić na pół i wydrążyć środki. Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę i delikatnie poddusić na rozgrzanej oliwie, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiając solą i pieprzem. Wydrążone ziemniaki napełnić przygotowanym farszem, na wierzchu ułożyć żółty ser, posypać słodką papryką i zapiec w piekarniku 10 minut, 170 stopni

Kuchnia w opałach
Zapiekanka z makaronem i brokułem 354

opruszoną przyprawą gyros.Smażymy dopóki mięso nie będzie surowe. Do podsmażonych warzyw i mięsa dodajemy brokuł oraz mały jogurt naturalny oraz dwie łyżki śmietany. Doprawiamy ziołami oraz pieprzem. Aby sos był bardziej smaczny, możemy także roztopić kostkę rosołową w połowie szklanki wody oraz dodać do pozostałych składników. Włączamy piekarnik. Rozgrzewamy go do temperatury ok 200*. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem

Kuchnia Pełna Pasji
Pasztet drobiowy 365

zmielić 2-krotnie w maszynce do mięsa.Do zmielonego mięsa z warzywami dodać jaja i dobrze wymieszać. Przyprawić imbirem, gałką muszkatałową, pieprzem mielonym i solą. Wszystko dobrze wymieszać.Keksówkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przełożyć masę mięsną i dokładnie uklepać.Pasztet piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez

Gospodyni Miejska
Ryba w sosie smietanowo -serowo- koperkowym z warzywami 179

wrocic do gotowania :)Zapraszam na rybe w sosie smietanowo -serowo- koperkowym z warzywami. Na poczatek podgotowalam 2-3 min kalafior.Starlam na tarce 4 marchewkiNa marchwce wylozylam dorsza- doprawilam Zrobilam sos- smietana ok 300-400 ml, koper, pieprz, starty ser- wymieszalam I zalalam nim rybeWlozylam do nagrzanego piekarnika do 180C na 35 min.Podalam z ryzem Smacznego

Smaki Edyty
Pstrąg łososiowy z jarmużem i soczewicą z dodatkiem oleju rzepakowego 167

Następnie rybę ułożyć na foli aluminiowej, formując gniazdko. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 20-30 minut. W tym czasie rozgrzać patelnię z odrobiną oleju, wrzucić jarmuż. Smażyć aż zmięknie. Gdy jarmuż będzie miękki dodać soczewicę z puszki, doprawić do smaku solą czosnkową. Warzywa ułożyć na talerzu, na wierzchu ułożyć kawałki upieczonej ryby i mozna zajadać

Monia miesza i gotuje
Wołowina z pieczonym naleśnikiem i zielonym groszkiem 177

pieczoną w piekarniku, z dodatkiem duszonej wołowiny i słodkiego zielonego groszku.     Składniki: -ok. 35 dkg wołowiny -2 marchewki -45 dkg mrożonego zielonego groszku -ząbek czosnku -ok. 5 dkg masła -12 dkg mąki oraz 2 łyżki do sosu -3 jajka -275 ml mleka -150 ml oleju -sos sojowy -sól. pieprz    Wołowinę gotujemy z dodatkiem warzyw(...)pozostałą połowę czosnku,   marchewkę i groszek. Mieszamy i podsmażamy ok. 3 minuty.    Do naczynia żaroodpornego lub blaszki wlewamy olej.    Wstawiamy na 7 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 st. C.    W tym czasie do przesianej mąki wbijamy jajka, mieszamy, solimy, dolewamy mleko i dokładnie miksujemy na wolnych obrotach.    Wysuwamy

Maminek kulinarny
Szaszłyki z polędwicy i boczku 192

Wybór konkretnego sposobu obróbki termicznej ma przy tym mniejszy lub większy wpływ na końcowy smak potrawy. Na potrzeby tego przepisu użyłem patelni w celu wstępnego obsmażenia („zamknięcia” mięsa) oraz piekarnika w jego „zwykłej” funkcji. Jeśli grillujemy szaszłyki w sposób bardziej tradycyjny warto tylko pamiętać, aby przez kilka pierwszych minut podgrzać je nieco intensywniej (z tych samych powodów, z których(...)boczek. Cebulę obieramy, dzielimy najpierw wzdłużnie na „ósemki”, które następnie rozkrajamy jeszcze w poprzek. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy na 16-18 w miarę równych części. Mięso, warzywa i oliwki nabijamy dość ciasno na patyczki do szaszłyków, np. w takiej kolejności: papryka, polędwica, cebula, oliwka, boczek, itd., „zamykając” na końcu dodatkowym kawałkiem papryki. Szaszłyki smarujemy w miarę dokładnie

Kulinarna Pokusa
Sałatka drobiowo pistacjowa z grillowanymi warzywami 193

caprese , gyros , Waldorf … i nie tylko. Drób i warzywa, w każdej postaci – pieczone, gotowane czy grillowane, to idealne połączenie – właśnie w sałatce. Sałatka drobiowo pistacjowa z grillowanymi warzywami.     Składniki: - 2 ugotowane lub upieczone piersi z kurczaka - 2 bakłażany - 2 papryki (czerwona i żółta) - 1 cebula różowa - 1 puszka czerwonej fasoli - 2 ząbki czosnku (dałam wędzony) - kilka(...)cytryny - olej pistacjowy - oliwa cytrynowa (przepis na blogu) - orzechy pistacjowe (dałam niesolone)   Umyte bakłażany kroimy w grubsze plastry, smarujemy oliwą cytrynową, oprószamy solą himalajską i pieprzem – grillujemy (grill, piekarnik z grillem, patelnia – do wyboru) – przekładamy do miski. Papryki oczyszczone z gniazd nasiennych kroimy w paski, skrapiamy oliwą cytrynową – grillujemy. Cebulę pokrojoną w piórka i ząbki czosnku w całości również

mojewypiekiinietylko
Dip z pieczonego buraka 143

prawdziwe pyszności. Jeśli szukacie pomysłu na ciekawą przekąskę na spotkanie z przyjaciółmi czy też wieczór przed telewizorem (wybierzcie sami;), polecam Wam ten dip. Można go podać ze świeżymi, chrupiącymi warzywami, pieczywem, nachosami czy krakersami ale także jako dodatek do grillowanych mięs. Składniki: 1 duży upieczony burak* 100 g serka twarogowego (może być kozi) 1 ząbek czosnku 2 łyżki soku(...)łyżeczce kuminu i nasion kolendry 3 łyżki oliwy czarny i biały sezam Przygotowanie: *Buraka dokładnie myjemy, osuszamy, skrapiamy oliwą, solimy i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 2 godziny do miękkości (będzie dobry gdy nóż wejdzie w niego bez oporu). Można też upiec kilka mniejszych buraków, wtedy skracamy czas pieczenia. Upieczonego buraka

Smakowity Blog Kulinarny
Pieczone kotlety mielone z indyka i cukinii 154

odstawiamy na 10 minut aby puściły sok. Odciskamy go. Wszystkie warzywa, jajka oraz kaszę manną dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę mięsną wyrabiamy dłonią na jednolitą masę. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formujemy kotlety, które następnie układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kotlety pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 40 minut

Qchnia po prostu
Sałatka z pieczonej dyni, fety i granatu 174

łyżki prażonych pestek z słonecznika łyzka posiekanej natki pietruszki Piekarnik nagrzewamy do 220 st.C. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy kawałki dyni, cebuli i nieobrane ząbki czosnku. Wszystko skrapiamy oliwą i posypać przyprawami oraz solą. Mieszamy dłońmi i rozprowadzamy na blasze. Pieczemy ok. 30 minut, aż warzywa zmiękną i zrumienią się na końcach. Na talerzach rozkładamy upieczone warzywa. Posypujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasztet z bobu i cukinii 241

wody. Do dużej miski dodać kaszę jaglaną, ugotowany, nieobrany bób, warzywa z patelni, mąkę, sok z cytryny i przyprawy. Wymieszać. Gdy będziemy mieć pewność, że wszystko jest chłodne dodajemy jajka i blendujemy. Próbujemy. Keksówkę smarujemy oliwą i posypujemy mąką jaglaną. Wykładamy pasztet i lekko przyklepujemy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni 1 godzinę. Pod koniec włączamy termoobieg. Zanim podamy

Jaglusia
Quiche Dyniowy z Twarożkiem 108

łyżka tymianek, bazylia, sól i pieprz do smaku Wykonanie: Nastawiamy piekarnik na 220 stopni. Dynię kroimy w kawałeczki i mieszamy z oliwą oraz przyprawami. Wykładamy ją na dno talaterek. Posypujemy skruszonym twarogiem. Białka ubijamy na pianę i przykrywamy nią twarożek. Pieczemy ok. 10 minut. Podajemy z pieczywem lub warzywami. Zapisz

rabarbarowo
Barbabietolaccio :) - buraczki alla carpaccio 162

drzew, które zresztą kocham, jesień to jeszcze pora zbiorów wielu warzyw. Kryją w sobie tyle samo smaków, co wartości. Przykładem są czerwone buraki, które od jakiegoś czasu przygotowuję nie tylko po ugotowaniu, mają bardziej słodki, głęboki smak, kiedy się je upiecze. Wystarczy je wyszorować, owinąć folią i do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Zależnie od wielkości pieką się do miękkości

I tu będę miała takie te
Pasztet z kaczki 145

drobnych oczkach dwa razy; (Kaczka ,boczek, warzywa z wywaru ,surowa cebula, bułki,czosnek ,połowę naszych grzybów *Dodajemy jajka,gałke  muszkatołowa,pieprz,sól,łyżkę czabru  ,majeranek Mieszamy  dodajemy  drobno posiekana natkę  pietruszki oraz drobno posiekane  grzyby które  nam zostały. Mieszamy aż wyrobimy jednolitą  masę Nagrzewamy piekarnik do 220°C Smarujemy blache  gęsim

Viola cooks with passion