warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:155/434)

Wołowina z pieczonym naleśnikiem i zielonym groszkiem 185

pieczoną w piekarniku, z dodatkiem duszonej wołowiny i słodkiego zielonego groszku.     Składniki: -ok. 35 dkg wołowiny -2 marchewki -45 dkg mrożonego zielonego groszku -ząbek czosnku -ok. 5 dkg masła -12 dkg mąki oraz 2 łyżki do sosu -3 jajka -275 ml mleka -150 ml oleju -sos sojowy -sól. pieprz    Wołowinę gotujemy z dodatkiem warzyw(...)pozostałą połowę czosnku,   marchewkę i groszek. Mieszamy i podsmażamy ok. 3 minuty.    Do naczynia żaroodpornego lub blaszki wlewamy olej.    Wstawiamy na 7 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 st. C.    W tym czasie do przesianej mąki wbijamy jajka, mieszamy, solimy, dolewamy mleko i dokładnie miksujemy na wolnych obrotach.    Wysuwamy

Maminek kulinarny
Szaszłyki z polędwicy i boczku 201

Wybór konkretnego sposobu obróbki termicznej ma przy tym mniejszy lub większy wpływ na końcowy smak potrawy. Na potrzeby tego przepisu użyłem patelni w celu wstępnego obsmażenia („zamknięcia” mięsa) oraz piekarnika w jego „zwykłej” funkcji. Jeśli grillujemy szaszłyki w sposób bardziej tradycyjny warto tylko pamiętać, aby przez kilka pierwszych minut podgrzać je nieco intensywniej (z tych samych powodów, z których(...)boczek. Cebulę obieramy, dzielimy najpierw wzdłużnie na „ósemki”, które następnie rozkrajamy jeszcze w poprzek. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy na 16-18 w miarę równych części. Mięso, warzywa i oliwki nabijamy dość ciasno na patyczki do szaszłyków, np. w takiej kolejności: papryka, polędwica, cebula, oliwka, boczek, itd., „zamykając” na końcu dodatkowym kawałkiem papryki. Szaszłyki smarujemy w miarę dokładnie

Kulinarna Pokusa
Sałatka drobiowo pistacjowa z grillowanymi warzywami 204

caprese , gyros , Waldorf … i nie tylko. Drób i warzywa, w każdej postaci – pieczone, gotowane czy grillowane, to idealne połączenie – właśnie w sałatce. Sałatka drobiowo pistacjowa z grillowanymi warzywami.     Składniki: - 2 ugotowane lub upieczone piersi z kurczaka - 2 bakłażany - 2 papryki (czerwona i żółta) - 1 cebula różowa - 1 puszka czerwonej fasoli - 2 ząbki czosnku (dałam wędzony) - kilka(...)cytryny - olej pistacjowy - oliwa cytrynowa (przepis na blogu) - orzechy pistacjowe (dałam niesolone)   Umyte bakłażany kroimy w grubsze plastry, smarujemy oliwą cytrynową, oprószamy solą himalajską i pieprzem – grillujemy (grill, piekarnik z grillem, patelnia – do wyboru) – przekładamy do miski. Papryki oczyszczone z gniazd nasiennych kroimy w paski, skrapiamy oliwą cytrynową – grillujemy. Cebulę pokrojoną w piórka i ząbki czosnku w całości również

mojewypiekiinietylko
Dip z pieczonego buraka 154

prawdziwe pyszności. Jeśli szukacie pomysłu na ciekawą przekąskę na spotkanie z przyjaciółmi czy też wieczór przed telewizorem (wybierzcie sami;), polecam Wam ten dip. Można go podać ze świeżymi, chrupiącymi warzywami, pieczywem, nachosami czy krakersami ale także jako dodatek do grillowanych mięs. Składniki: 1 duży upieczony burak* 100 g serka twarogowego (może być kozi) 1 ząbek czosnku 2 łyżki soku(...)łyżeczce kuminu i nasion kolendry 3 łyżki oliwy czarny i biały sezam Przygotowanie: *Buraka dokładnie myjemy, osuszamy, skrapiamy oliwą, solimy i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 2 godziny do miękkości (będzie dobry gdy nóż wejdzie w niego bez oporu). Można też upiec kilka mniejszych buraków, wtedy skracamy czas pieczenia. Upieczonego buraka

Smakowity Blog Kulinarny
Pieczone kotlety mielone z indyka i cukinii 166

odstawiamy na 10 minut aby puściły sok. Odciskamy go. Wszystkie warzywa, jajka oraz kaszę manną dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę mięsną wyrabiamy dłonią na jednolitą masę. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formujemy kotlety, które następnie układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kotlety pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 40 minut

Qchnia po prostu
Sałatka z pieczonej dyni, fety i granatu 186

łyżki prażonych pestek z słonecznika łyzka posiekanej natki pietruszki Piekarnik nagrzewamy do 220 st.C. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy kawałki dyni, cebuli i nieobrane ząbki czosnku. Wszystko skrapiamy oliwą i posypać przyprawami oraz solą. Mieszamy dłońmi i rozprowadzamy na blasze. Pieczemy ok. 30 minut, aż warzywa zmiękną i zrumienią się na końcach. Na talerzach rozkładamy upieczone warzywa. Posypujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasztet z bobu i cukinii 253

wody. Do dużej miski dodać kaszę jaglaną, ugotowany, nieobrany bób, warzywa z patelni, mąkę, sok z cytryny i przyprawy. Wymieszać. Gdy będziemy mieć pewność, że wszystko jest chłodne dodajemy jajka i blendujemy. Próbujemy. Keksówkę smarujemy oliwą i posypujemy mąką jaglaną. Wykładamy pasztet i lekko przyklepujemy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni 1 godzinę. Pod koniec włączamy termoobieg. Zanim podamy

Jaglusia
Quiche Dyniowy z Twarożkiem 118

łyżka tymianek, bazylia, sól i pieprz do smaku Wykonanie: Nastawiamy piekarnik na 220 stopni. Dynię kroimy w kawałeczki i mieszamy z oliwą oraz przyprawami. Wykładamy ją na dno talaterek. Posypujemy skruszonym twarogiem. Białka ubijamy na pianę i przykrywamy nią twarożek. Pieczemy ok. 10 minut. Podajemy z pieczywem lub warzywami. Zapisz

rabarbarowo
Barbabietolaccio :) - buraczki alla carpaccio 173

drzew, które zresztą kocham, jesień to jeszcze pora zbiorów wielu warzyw. Kryją w sobie tyle samo smaków, co wartości. Przykładem są czerwone buraki, które od jakiegoś czasu przygotowuję nie tylko po ugotowaniu, mają bardziej słodki, głęboki smak, kiedy się je upiecze. Wystarczy je wyszorować, owinąć folią i do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Zależnie od wielkości pieką się do miękkości

I tu będę miała takie te
Pasztet z kaczki 154

drobnych oczkach dwa razy; (Kaczka ,boczek, warzywa z wywaru ,surowa cebula, bułki,czosnek ,połowę naszych grzybów *Dodajemy jajka,gałke  muszkatołowa,pieprz,sól,łyżkę czabru  ,majeranek Mieszamy  dodajemy  drobno posiekana natkę  pietruszki oraz drobno posiekane  grzyby które  nam zostały. Mieszamy aż wyrobimy jednolitą  masę Nagrzewamy piekarnik do 220°C Smarujemy blache  gęsim

Viola cooks with passion
SZASZŁYKI Z KURCZAKIEM 164

posypujemy solą, pieprzem, papryką i bazylią.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 25 min w 180 stopniach. Szaszłyki można również przygotować na grillu. Podajemy z ryżem lub bagietką oraz ulubionym sosem, ja podałam z pysznym czatni - ostry zielony pomidor od LUKS POMADA, który doskonale komponuje się z pieczonymi warzywami i kurczakiem

słodki bratek
Włoska pizza 155

ilość zależy od Waszych upodobań), następnie kładziemy wędlinę i wszystkie warzywa. Całość ponownie posypujemy odrobiną sera - mozzarelli i cheddara w naszym przypadku. Wszystko posypujemy oregano. Gotowe! :) Pieczenie: Temperatura - najwyższa możliwa, czyli ok. 250 ºC z termoobiegiem i dolną grzałką Czas - ok. 7-10 minut To niezwykle ważne, by piekarnik był rozgrzany do najwyższej możliwej temperatury. Nie mam kamienia do pizzy

Cooking Monster
Wiosenna fritatta z kozim bundzem i papryczkami Padrón 154

pracochłonne przyrządzanie obiadu, to bardzo chętnie robię fritattę z warzywami. Podaję ją w towarzystwie surówek lub pieczonych ziemniaczków :) 6 jajek 3 łyżki pasaaty pomidorowej dymka ze szczypiorkiem 2 ząbki czosnku mały pęczek botwinki (użyłam same łodygi) kilka papryczek Padrón ok. 30 g koziego bundzu łyżka masła klarowanego Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Dymkę ze szczypiorkiem oraz posiekane łodygi botwiny

Mienta blog
Kasza gryczana z burakami. Wegańskie danie 136

cynk, lit, bor, molibden, kobalt, a także rzadko spotykane w warzywach cez i rubid. Na zdrowie :) Kasza gryczana z burakami Składniki: buraki kasza gryczana cebula czerwona oliwa z oliwek ocet jabłkowy sól Buraki obrałam, pokroiłam, polałam delikatnie oliwą z oliwek i octem jabłkowym. Odpowiednio przygotowane buraki wstawiłam do piekarnika na 50 min, temp 180°C.  W międzyczasie ugotowałam kaszę

nietadieta
Zapiekanka makaronowa PYCHOTKA 271

czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć osobno na oleju. Dodać do warzyw z kurczakiem. Podlać niepełną szklanką wody. Dodać esencję do duszonego kurczaka oraz przecier pomidorowy. Zamieszać i jeszcze chwilę potrzymać na ogniu. Przygotować naczynie żaroodporne. Na dnie wyłożyć makaron, i zalać go sosem. Posypać startym serem. Włóżyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut. Można podawać od razu

Świat Domowej Kuchni
Pasztet roślinny - przepyszny, dietetyczny, wegański :) 162

ostudź. Przełóż do malaksera, dodaj przygotowane wcześniej na patelni warzywa i miksuj do uzyskania pożądanej konsystencji - mniej lub bardziej gładkiej/bezgrudkowej.  Do masy dodaj siemię lniane, wodę i przyprawy. Wymieszaj.  Do blaszki wyłożonej papierem do pieczeniem nałóż całą masę, delikatnie wygładź. Piecz w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 1h. Następnie schłodź i przełóż do lodówki. Spożywaj dopiero

Zdrowie na języku :P
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w suszonych pomidorach 181

gryzieniem cebuli może pokroić ją w kostkę. Łączymy makaron i warzywa z majonezem. Dokładnie mieszamy i wykładamy na spód naczynia żaroodpornego. Na wierzch układamy usmażonego kurczaka. Każdy kawałek smarujemy z wierzchu 1 lub 2 łyżeczkami pasty z suszonych pomidorów, obsypujemy tartym serem i odrobiną otartego tymianku. Wkladamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni na mniej więcej 15-20 minut

Gotuj z Rumcajsem
Jajka po hiszpańsku 197

posiekaną cebulkę oraz czosnek, pomidor pokrojony w kostkę i mieszankę warzyw z grzybami leśnymi. Smażymy do odparowania wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz przekładamy do wysmarowanych kokilek robiąc na środku małe wgłębienie. Wbijamy po jednym jajku, delikatnie solimy i posypujemy suszonym tymiankiem. Wkładamy do nagrzanego do 100st C piekarnika na grzanie górne (ewentualnie grill z termoobiegiem) i zapiekamy. Długość zależy

Kuchnia w czekoladzie
Zapiekane pomidory 169

zakupach na swoim ulubionym bazarku, aby zaopatrzyć się w warzywa i owoce. Pomidorów na nim było całe mnóstwo. Zielone, czerwone, żółte, czarne,tygrysie jakie tylko można sobie wymarzyć. Ceny też fajne. Można szaleć w kuchni i szykować potrawy, wekować itp. Dzisiaj zrobiłam pomidory faszerowane i zapiekane w piekarniku. Smaczne to było. Składniki 4 dojrzałe pomidory 1 szklanka ugotowanego ryżu

O kuchni z uczuciem
Meksykańska zupa z opiekanych pomidorów i papryki 165

opiekanych pomidorów i papryki. Bardzo smaczna i aromatyczna dzięki pieczonym warzywom, która na pewno przypasuje każdemu Składniki: - 500 g czerwonej papryki - 950 g czerwonych pomidorów - 1 duża papryczka chili - 1 duża cebula - 1 ząbek czosnku - 1 szklanka bulionu warzywnego - oliwa - jogurt naturalny Porcja dla 2 osób Najpierw rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni . Kiedy piekarnik się grzeje to przygotowujemy blachę

Kuchenne Wariacje
PESTO Z JARMUŻU 156

zasadzie samo zielsko :) Pod spodem kryją się ziemniaczki z piekarnika (zrobione tak, jak  tutaj ) upieczone razem z podzielonym na różyczki kalafiorem. Dookoła surowa marchewka starta na drobnych oczkach tarki, na to wszystko kiełki strączków (soczewica, cieciorka, fasolka mung). Całość zajęła jakieś pół godziny, bo w czasie pieczenia warzyw robiła się całą reszta. Następnym razem rezygnuję z ziemniaków

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Pasztet domowy po ... saudyjsku 173

wywaru i wystudzić, a w powstałym sosie namoczyć bułki. Mięso, warzywa, wątróbkę i bułki zmielić trzykrotnie. Do otrzymanej masy dodać jajka, gałkę muszkatołową, ewentualnie doprawić i bardzo dokładnie wymieszać. Masa powinna być gładka i lśniąca Pasztet przełożyć do małych słoiczków i pasteryzować około 30 minut lub piec w piekarniku 90 minut w temperaturze 160 C. Do pieczenia najlepiej użyć niewielkich

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Cholera z telefonami 159

garnka. Dodajemy przecier pomidorowy i drobno pokrojony czosnek. Dusimy aż warzywa będą miękkie a sos trochę zgęstnieje. Dziś leczo podałam w żytnim chlebku. W internecie są przepisy na chleb do żurku, ja jednak poszłam na łatwiznę i swój kupiłam mrożony w sklepie. Tuż przed podaniem opiekamy chleb w piekarniku aż będzie chrupiący, wypełniamy gorącym leczo, posypujemy tartym serem i przykrywamy

les mirabelles
Zielony torcik naleśnikowy :) Co Wy na to ? 117

selera do smażenia. Ostatnia warstwa to papryki. Wcześniej jak wszystkie warzywa należy je blanszować na oliwie do miękkości. Wykładamy na torcik i posypujemy pieprzem cayenne, żółtym serem, a na ser oregano i pieprz. Przykrywamy ostatnim naleśnikiem i delikatnie posypujemy wierzch żółtym serem dla ozdoby. Zanim wstawimy torcik do piekarnika, przygotujemy jeszcze super grzanki z bułeczek, tzw. pampuchów. Mini grzanki

vegetanie

Proponowane wyszukiwania