Tortilla z warzywami zapiekana w sosie beszamelowym 253Tortilla 1. Na tortillę wykładamy warzywa zwijamy naleśnika i kładziemy do naczynia żaroodpornego lub do wyższej brytfanki. Robimy to z każdym naleśnikiem. 2. Na ułożone naleśniki wlewamy sos beszamelowy, tak aby pokrył wszystkie naleśniki. 3. Posypujemy startym żółtym serem lub mozzarellą. 4. Na koniec posypujemy słodką czerwoną papryką. Wkładamy do piekarnika na 20 min w temperaturze
Mój pomysł na
Samosy 300Smażone lub pieczone pierogi z warzywnym farszem. Danie to pochodzi z kuchni indyjskiej. Ze względu na dzieci przygotowałam je w piekarniku a nie na patelni, z
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Papryka faszerowana amarantusem i warzywami. 202kostkę 1,5 szklanki bulionu z warzyw 1 puszka białej fasoli, wypłukanej 2 duże garści szpinaku 6 papryk - przekrajamy na pół 2 pomidory, drobno pokrojone 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki suszonego oregano sól, pieprz ulubione zioła do posypania opcjonalnie ser do zapieczenia (np. mozzarella, parmezan) 1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. 2. Na patelni rozgrzej
Powiedz dietom nie
Dorada pieczona z cytryną i koprem podana z salsą pomidorową z awokado 156rybą i obie umieszczam w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik nagrzewam do 175 stopni, piekę rybę przez 35-40 minut, po tym czasie zwiększam temperaturę do 200 stopni i piekę rybę jeszcze przez 7-8 minut, by lekko się zarumieniła. W tym czasie awokado i pomidora kroję w kostkę, natkę pietruszki drobno siekam. Mieszam warzywa z natką i oliwą z oliwek, doprawiam
Mango Papaja
Chicken Pie wg Jamiego Olivera 257solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso z warzywami przekładamy do naczynia ceramicznego lub żaroodpornego, którego brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem. Ciasto francuskie kroimy na wąskie paski i układamy na naczyniu kratkę.Pozostawiamy pomiędzy poszczególnymi paskami trochę przestrzeni, aby podczas zapiekania mogła uchodzić para. Wierzch ciasta również smarujemy jajkiem. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok.30-40 minut
bistro mama
FASZEROWANE ZIEMNIAKI WĘDZONYM DORSZEM I PASTĄ SEROWĄ 235nafaszerowane ziemniaki do nagrzanego piekarnika. Ziemniaki były już miękkie, wystarczyło więc, żeby się tylko podpiekły. Podsmażyłam pokrojony wędzony boczek. Ułożyłam go na papierze kuchennym, aby odciekł z nich tłuszcz. Polałam je sosem. Posypałam plasterkami wędzonego boczku. Smacznego! Polecam inne propozycje na faszerowane ziemniaki: FASZEROWANE SZPINAKIEM Z WĘDZONYM KURCZAKIEM I WARZYWAMI
potrawyregionalne
Boczek rolowany z papryką i porem 210wewnętrznej strony majerankiem. Umyte i oczyszczone warzywa kroimy w cienkie podłużne paski i układamy na płacie w poprzek. Całość ciasno zwijamy, nacieramy dwoma rodzajami papryki i obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim. Roladę wkładamy do rękawa do pieczenia, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 2 godzin. Wytopiony tłuszcz
Nie tylko w kuchni
pierś z kurczaka w picie 232sobą składniki emulsji. Do misy z warzywami przekładamy zawartość patelni, następnie wlewamy, dodajemy oliwki i mieszamy delikatnie drewnianymi łyżkami. Na koniec w chlebkach pita wykonujemy nacięcie( odcinając górną część nożem tak by dostać się do wewnętrznej kieszeni) i napełniamy je przygotowanym sałatkowym farszem. Pitę możemy jeszcze zapiec przez pięć minut w piekarniku ( nagrzanym do temperatury 170 stopni), albo
Miód i pieprz
Tortilla z nuggetsami z kurczaka 265pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: 15 minut Przygotowuję sałatkę. Obieram ogórka. Pomidory i ogórki kroję na plasterki. Cebulę siekam drobno. Liście kapusty rwę na mniejsze kawałki. Placki tortilli podgrzewam na suchej patelni z każdej strony przez 20 sek. Na ciepłym placku rozsmarowuję sos czosnkowy, układam warzywa, a na to nakładam gotowe nuggetsy. Wszystko
Kuchnia co dnia
Pieczone młode ziemniaki w mundurkach z salsą pomidorową 287posyp gruboziarnistą solą. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz ok.1 godzinę, do momentu, aż będę miękkie. W międzyczasie zabierz się za salsę. Pomidory przekrój, wydrąż gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę i przełóż do miski. Cebulę pokrój w bardzo drobną kosteczkę i wraz z posiekanym szczypiorkiem dodaj do pomidorów. Do warzyw dodaj sok z cytryny, oliwę, dopraw solą
Roślinna - blog wegański
Pomidorowa ze świeżych pomidorów 1271,5 kg pomidorów różnych odmian, 200 ml bulionu – najlepiej domowego, cukier, sól Pomidory umyć, osuszyć, przekroić na pół. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, przecięciem do
królestwo garów
Rigati tricolore z sosem bolognase. 221nagrzanego do 180 o C piekarnika i zapiekać 20 - 25 minut, do zrumienienia sera. Sos boloński: Na oleju przesmażyć mięso na małym ogniu do czasu uzyskania małych grudek. Przełożyć do rondla w którym będziemy gotowali sos. Przesmażyć czosnek i cebulę, dodać do mięsa, podlać bulionem i gotować na małym ogniu. Warzywa, marchew, pietruszkę i seler, przesmażyć na oleju
Kulinarny karnet Christophera
Tarta z ciasta francuskiego z cukinią z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano 240Składniki: 2 prostokątne kawałki rozmrożonego ciasta francuskiego FRoSTA cukinia 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine aromatyzowanej czosnkiem 2 szczypty suszonego oregano
Moja smaczna kuchnia
Zupa krem serowo-kalafiorowa 244smaczne warzywo złagodzi swoje działanie, gdy podamy je z czosnkiem, imbirem, koprem lub kminkiem. Wszystko co cenne w kalafiorach i brokułach zginie, gdy będziemy je godzinami gotować. Stracimy witaminy i sulforafan, a minerały zostaną w wodzie, którą odlejemy, dlatego warto przygotowywać go w inny sposób; na przykład gotować na parze, smażyć lub piec w piekarniku. Kalafior także doskonale smakuje(...)rozgrzewamy masło, przesmażamy na nim czosnek, a następnie dodajemy kalafiora. Smażymy 5 minut, dodajemy marchewkę i ziemniaki. Wlewamy bulion, dodajemy serki topione, kumin, gałkę, sól i pieprz. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Zupe dokładnie blendujemy. Jeśli jest taka potrzeba jeszcze raz doprawiamy. Podajemy posypaną listkami tymianku
Kulinarne przygody Gatity
WIGILIA - Pasztet warzywny 359odsączyć, nawet lekko odcisnąć ręką. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie, przestudzić.Jajka wymieszać z mąką, dodać śmietanę, stopione zimne masło, ser, cebulę i czosnek .Ugotowane warzywa zmiksować i przełożyć do oddzielnych misek. Do każdej części dodać po 1/3 masy śmietanowej, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatałową. Każda z części powinna mieć konsystencję gęstej śmietany (jeśli(...)Przygotować podłużną foremkę (typu duża keksówka), wysmarować masłem. Przełożyć najpierw marchewkę, potem kalafior i brokuł. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do większej formy wypełnionej 1/3 wodą.Piec w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temp. 180 stopni. Następnie zdjąć folię i piec jeszcze 15 minut. Pasztet fajnie smakuje na ciepło i na zimno. Może być serwowany solo lub stanowiąc dodatek
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała