jest jesienno-zimowy, ale niekoniecznie świąteczny. Idealny dodatek do gorącej herbaty na mroźny wieczór. Smakołyk popularny na sklepowych pułkach, choć jego cena waha się w okolicach 1 zł za wafelek. Już kojarzycie? Stroopwafel jest to cienki wafelek przekładany syropem - wywodzi się z Holandii. Według mnie dużo fajniej zrobić go samemu w domu, bo te kupne mu nie dorównują, a syropu(...)podwójnych wafli :) Jeżeli macie możliwość, polecam również przygotować domowe wafle, wtedy deser będzie wyjątkowo pyszny! StroopWafel - u mnie w wersji cynamonowej, zapraszam :) " Składniki: 2 opakowania małych okrągłych wafli (80 wafelków) 1 1/2 szklanki brązowego cukru 1 kostka masła pół łyżeczki cynamonu/ ziarenka z 1 laski wanilii 2 łyżki miodu wielokwiatowego/gryczanego Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier, miód i cynamon, albo
Słodkie Przyjemnościowocowo. No ale mimo wszystko jesienią i zimą mam smaka na czekoladę, a Wy? Jeżeli jesteście czokoholikami to na pewno zainteresuje Was dzisiejsza tarta z kremową czekoladą, orzechami i wafelkiem. Smakuje trochę jak pralinki z Linda :) Jest naprawdę wyjątkowo kremowa i smaczna. Do tego te chrupiące orzechy. No niebo! Warte przetestowania ;) Składniki : 300 g mąki 150 g masła(...)cukru 3 żółtka jajko łyżka ekstraktu pomarańczowego 200 g czekolady mlecznej 200 g śmietanki 30% 150 g orzechów laskowych 1 duży suchy wafelek Sposób przygotowania: Masło, mąkę i cukier wrzucamy do miski, dodajemy ekstrakt pomarańczowy, żółtka i jajko i całość szybko zagniatamy ręcznie, bądź za pomocą robota. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut
Słodkie Przyjemnościwody, soku cytrynowego i cukru do nasączenia biszkoptu Dekoracja: 400g czekolady (pół na pół gorzka i mleczna) 150g śmietanki kremówki Odrobina masła 2 opakowania M&Msów Wafelki czekoladowe Piekarnik rozgrzać do 160 st C, żółtka ubić z cukrem na gładką masę, przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszać dodając olej. Masa będzie gęsta. Białka ubić osobno(...)Konsystencja powinna być lekko płynna. Gdy nasze czekoladowe ganache przestygnie i zacznie gęstnieć, wylewamy je na tort i wyrównujemy nożem. Znowu czekamy chwile żeby masa trochę zgestniała i przyklejamy wafelki naokoło tortu. Do środka wrzucamy M&Msy. Najlepiej żeby całość postała w lodówce kilka godzin, wówczas wafelki dobrze przykleją się do tortu. Smacznego
Kulinarna rozmowaświąteczny stół - pachnące, piernikowe babeczki z ozdobą w kształcie choinki. Babeczki są mięsiste i wilgotne, dodatkowo nadziałam je orzechami laskowymi, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia:) Choinki zrobiłam z odwróconych wafelków i gęstego lukru. Babeczki cudnie wyglądają i wspaniale smakują:) Miałam wraz z Dziećmi mnóstwo frajdy przy ich dekorowaniu, kilka babeczek zaś skończyło swój żywot zanim choinki stanęły na ich szczycie(...)łyżek mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii SKŁADNIKI NA "ŚNIEG" NA BABECZKI: 250 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 1 usztywniacz do śmietany DODATKOWO: 12 wafelków do lodów (w kształcie stożka) zielony barwnik spożywczy kolorowe posypki WYKONANIE: BABECZKI: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Formę na muffinki wyłóż papilotkami. W jednej misce wymieszaj suche składniki, czyli
Słodko-Słony Świat Ilonyczęść z Was już od dawna tego przepisu u mnie wypatruje! Pokazałam kiedyś zdjęcie, a po przepisie ślad zaginął <tak , tak lenia miałam>. Ale w końcu jest! Wafelki zrobione są na wzór znanych chyba wszystkim wafelków śniadaniowych Knoppers , znanych z telewizyjnej reklamy. Kruche wafelki wypełnione mleczno – nugatową masą są świetnym pomysłem zarówno na drugie śniadanie do szkoły
Ostra na Słodkociasteczek piaskowych. Już sama nazwa wskazuje, ze ciacho piaskowe ma mieć piaskowatą strukturkę. Ja osobiście zrobiłam je już kilka razy , za każdym razem modyfikując przepis,albo dodajac pokruszonych wafelków w czekoladzie princessa albo dosypując wiórków kokosowych. Efekt..ten sam-PYCHA ! Składników jest niewiele i właściwie..samo się robi! Składniki na ok.20 sztuk, mnie wyszło więcej, bo nie robilam gigantów(...)żółtko -250 g mąki -cukier puder do posypania Wersja z kokosem to około 2 łyżki wiórków kokosowych dodatkowo oraz sparzone i obrane ze skorki migdaly... Wersja z pokruszonymi wafelkami to 2 wafelki kokosowe w czekoladzie dodatkowo. Do miski włóż masło, sól, i cukier i utrzyj na puszystą masę mikserem. Jeśli masz Kenwood Cooking Chef, to zamocuj mieszadło elastyczne, ustaw prędkość
Z Kuchni Do KuchniSernik bardzo puszysty i delikatny. Spód zrobiony z wafelek w czekoladzie był rewelacyjny. Będę robić go częściej tym bardziej, że rodzince również zasmakował. Składniki: Spód 250 g wafelek w czekoladzie (u mnie prince polo) 30 g masła Masa serowa 600 g twarogu z wiaderka 3 jajka 0,5 szkl cukru pudru Emix 1 galaretka brzoskwiniowa Emix 1,5 łyżeczki żelatyny(...)Emix Góra 1 galaretka brzoskwiniowa Emix 1 puszka brzoskwiń Przygotowanie: Wafelki zmielić w blenderze. Dodać roztopione letnie masło, wymieszać i wyłożyć na dno tortownicy lekko dociskając. Odłożyć do stężenia. Jedną galaretkę przygotować w 300 ml gorącej wody, dodać żelatynę i odłożyć do lekkiego stężenia. Twaróg przełożyć do naczynia i zmiksować z cukrem pudrem. Dodawać po jednym żółtku i zmiksować
Ala piecze i gotujeznalazłam przepis na pyszny sernik z dodatkiem mleka skondensowanego. Smak jest zachwycający i nie za słodki gdyż dodatkiem jest gorzka czekolada .Wygląd ciasta też jest nie powtarzalny, obkrążony wafelkami .Spód ciasta jest niezwykle czekoladowy a nadzienie serowe mięciutkie , rozpływające się w ustach . Przepis znalazłam w gazecie dla pań :) F oremka : średnica(...)mąki jajko 100 g cukru Nadzienie: 600 g półtłustego dwukrotnie mielonego twarogu 3 jajka 300 g mascarpone łyzka mąki ziemniaczanej 400 ml słodzonego mleka skondensowanego 200 g czekoladowych wafelków ( użyłam Pryncypałków) 150 g czekolady deserowej Przygotowanie Czekoladę z masłem rozpuszczamy.Jajko ucieramy z cukrem.Łączymy z masą czekoladową. Mieszamy. Wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy ( 21 cm ). Pieczemy 15 minut
Słodkości i nie tylkoWafle przełożone maślaną masą z serkiem homogenizowanym i kajmakiem, z dodatkiem zmielonych orzechów ziemnych oraz pokruszonych krakersów, herbatników i biszkoptów. Bez mleka w proszku. Dodatkowo pokrojone wafelki z obu stron zanużamy w polewie z gorzkiej czekolady i obsypujemy posiekanymi orzeszkami. Pyszne, słodkie wafelki toffi, przełamane lekkim, słonym akcetem pochodzącym od krakersów oraz solonych orzeszków. Uzależniające połączenie! Samo przygotowanie
Kuchnia MagdaLenyWafle przełożone maślaną masą z serkiem homogenizowanym i kajmakiem, z dodatkiem zmielonych orzechów ziemnych oraz pokruszonych krakersów, herbatników i biszkoptów. Bez mleka w proszku. Dodatkowo pokrojone wafelki z obu stron zanużamy w polewie z gorzkiej czekolady i obsypujemy posiekanymi orzeszkami. Pyszne, słodkie wafelki toffi, przełamane lekkim, słonym akcetem pochodzącym od krakersów oraz solonych orzeszków. Uzależniające połączenie! Samo przygotowanie
Kuchnia MagdaLenymąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Galaretka: 1 puszka brzoskwiń w syropie 2 galaretki brzoskwiniowe Masa czekoladowa: 350 g kremu czekoladowego typu nutella 3 wafelki prince polo (standardowej wielkości) Masa budyniowa: 750 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 150 g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 200 g masła(...)wrzątku. Lekko studzimy. Dodajemy do nich syrop z brzoskwiń oraz pokrojone w kostkę brzoskwinie. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylewamy na pierwszy blat biszkoptu, przykrywamy drugim blatem. Wafelki kroimy w kostkę, mieszamy z kremem czekoladowym. Wykładamy na biszkopt. 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko rozrabiamy z żółtkami oraz obiema mąkami. Wlewamy do gotującego mleka. Mieszając chwilę
Fascynacje Anipołamaną czekoladę i pozostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Następnie mieszamy energicznie do połączenia składników, studzimy i wstawiamy do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia krem ubijamy, dodajemy pokruszony wafelek i – jeśli konsumentami będą także dzieci- dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy alkohol. Kruszonka: Składniki na kruszonkę zagniatamy, a następnie wałkujemy na grubszy placek, posypujemy pokruszonym wafelkiem Grześkiem
Kuchnia w czekoladziemój blok czekoladowy to wersja „czyszczę spiżarkę”. Użyjcie masła i dobrej jakości kakao, a wyjdzie naprawdę fajny deser, który je się z przyjemnością. Uprzedzam lojalnie, jest masło, mleko, kakao, wafelki, ciasteczka i mleko w proszku. To z żadnej strony nie jest dietetyczne, wegańskie ani bezglutenowe. Nie robiłam na zamiennikach, więc nie pytajcie mnie, czy wyjdzie, bo nie wiem(...)mleka ¾ szklanki cukru (użyłam brązowego) 4 kopiaste łyżki ciemnego kakao dobrej jakości 2 szklanki mleka w proszku. Dodatki: W sumie 1,5 szklanki – ja użyłam płatków kukurydzianych, posiekanych wafelków, orzechów laskowych, resztkę muesli, granoli. Możecie użyć dowolnych orzechów, suszonych owoców, herbatników itp. Przygotowanie: Mleko, cukier, masło, kakao podgrzewamy na małym ogniu, aż masło całkowicie się rozpuści, a kakao połączy
ladykitchenczekoladowo na maksa! Wafle orzechowe z masą orzechową z kawałkami orzechów Helio . Jest pysznie! Składniki: 1 opakowanie wafli, użyłam kwadratowych, zamysł był taki by pokroić je na mniejsze wafelki, a la batoniki 2 puszki masy orzechowej Helio roztopione 2 czekolady deserowe kilka orzechów do dekoracji Przygotowanie: Wafle smaruję kolejno masą orzechową, od brzegu do brzegu, dokładnie. Gdy posmaruję jeden wafel(...)czymś cięższym, np. drewnianą dużą deską do krojenia, garnkiem z wodą. Obciążając wafle dociskam je do siebie. Po kilku godzinach wyjmuję, kroję na kawałki, dowolne, u mnie a la wafelki. Polewam roztopioną czekoladą, posypuję orzechami, czekam aż zastygnie. Gotowe! Masa orzechowa z kawałkami orzechów Helio „…prócz orzeszków ziemnych znajdziemy także mleko i śmietankę, które nadają smakołykowi gładkości oraz
Zasmakuj Kuchniprzepis na domowe wafelki, przełożone maślaną warstwą waniliową i powidłami śliwkowymi. Chrupiące i słodkie. :) Składniki: 150 g miękkiego masła 130 g cukru pudru 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii 60 g mleka w proszku powidła śliwkowe -około 250 g opakowanie wafelków Wykonanie: Masło musi być miękkie, więc wyjmujemy je z lodówki co najmniej 2 godziny przed robieniem
Smak mojego domu