Wafelki domowe jak knoppersy są rewelacyjne, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Smakują jak kupne a nawet lepiej. Wafelki przełożone masą czekoladowo - orzechową i masą mleczną, dla dzieci rewelacja, myślę że jeszcze nie raz je przygotuję. MASA MLECZNA : 125 g masła lub margaryny 1/2 szklanka mleka 2 łyżki cukru 1,5 - 2 szklanki mleka
Kulinarne Fantazje Mariolimąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia i octu WARSTWA BRZOSKWINIOWA : puszka brzoskwiń 2 brzoskwiniowe galaretki WARSTWA CZEKOLADOWA : krem do smarowania pieczywa czekoladowo- orzechowy 400 g ( z Biedronki) 2 wafelki w czekoladzie np. Grześki MASA BUDYNIOWA : 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe 10 łyżek cukru 2 kostki masła (lub z połowy składników, gdy nie podajemy w formie tortu) MASA ŚMIETANOWA(...)kostkę. Do pozostałej zalewy dodajemy wody, tak żeby były 3,5 szklanki. Stawiamy na ogniu. Gdy się zagotuje wsypujemy galaretki. Odstawiamy do przestudzenia, dodajemy brzoskwinie. PRZYGOTOWUJEMY MASĘ CZEKOLADOWĄ : Wafelki mielimy w blenderze lub młynku. Mieszamy z kremem czekoladowym. ROBIMY BUDYNIOWĄ MASĘ : Dwie szklanki mleka gotujemy razem z cukrem. W pozostałej szklance mieszamy budynie. Wlewamy na wrzące mleko i cały
Pani na deserkokosowego 400 g 1,5 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy 1 kopiata łyżka mąki pszennej 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej 6 łyżek drobnych wiórków kokosowych 6 łyżek cukru 2 wafelki w białej czekoladzie o smaku kokosowym tabliczka białej czekolady cukier puder słoiczek dżemu truskawkowego herbata do nasączenia KREM DO DEKORACJI: 3 białka 3/4 szklanki cukru aromat waniliowy kostka masła(...)mieszając. Odkładamy do wystudzenia. ROBIMY KREM: Białą czekoladę rozpuszczamy na parze. Masło dobrze ucieramy, dodajemy po łyżce zimnego budyniu aż do wyczerpania. Powoli wlewamy czekoladę i dobrze ucieramy. Wafelki ścieramy na tarce i mieszamy z masą. Na tym etapie masę należy spróbować i jeśli jest potrzeba dosłodzić cukrem pudrem, dobrze zmiksować. Masę należy podzielić na 3 części. SKŁADAMY
Pani na deserkopiaste łyżki cukru pudru 25 dag margaryny ,, Kasia'' 1 puszka ananasa w syropie Pianka: 1 śmietana typu ,,Śnieżka'' 150 ml zimnego mleka 5 dag białej czekolady Dodatkowo: 1 wafelek czekoladowy ( 5 dag ) Wykonanie: 1. Biszkopt jasny: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie(...)będzie puszysta. Następnie dodajemy płynną wystudzoną czekoladę i dokładnie ubijamy. 6. Dekorowanie: Śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego i za pomocą ozdobnej końcówki wciskamy według uznania rozetki na wierzchu tortu. Wafelek bardzo drobno kruszymy i obtaczamy nim boki tortu, lekko dociskamy go do kremu. 7. Podanie: Tak przygotowany tort wstawiamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin, najlepiej schładzać go całą
Izabelawkuchniświecie. Składniki na około 16 sztuk trufli: 2 tabliczki mlecznej czekolady 100 ml śmietanki 30% 2 łyżki rozdrobnionych migdałów ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego Dr.Oetker Rozdrobnione na pył wafelki, herbatniki migdałowe lub kakao do obtoczenia Jak wykonać ? W małym rondelku podgrzewamy na gorąco śmietanę, zestawiamy z palnika, dodajemy połamaną na kawałki mleczną czekoladę, czekamy 2 minuty aż zacznie(...)ponownie mieszamy , masę wkładamy na 2-4 godziny do lodówki. Gdy stężeje łyżeczką nabieramy niewielkie porcje czekoladowej masy, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego obtaczamy w pokruszonych na pył wafelkach czekoladowych , herbatnikach lub jak kto woli w gorzkim kakao. Smacznego
Wanilia i Kardamonserka Bieluch 200 ml mleka 3,2% 1 -2 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżka żelatyny Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu malinowego 40 dag malin 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 wafelki Prince Polo Classic XXL Posiekać mąkę z margaryną, dodać pozostałe składniki. Szybko zagnieść palcami kruszonkę. Połowę wysypać na dno blachy (23x32) wyłożonej papierem(...)mleka). Połączyć z serkiem. Dodać cukier puder. Miksować jeszcze krótką chwilę wlewając wystudzoną żelatynę. Gotowy krem od razu wyłożyć na wystudzone ciasto. Posypać obficie posiekanymi wafelkami Prince Polo. Pozostawić na kilka godzin w lodówce
Praktyczna plTakie wafelki to smak mojego dzieciństwa. W zasadzie to nic się nie zmieniło- nadal jestem ich ogromną fanką. Na dodatek moje dzieci też za nimi przepadają, więc opakowanie wafli znika baardzo szybko:) Żeby wafle nie odchodziły od masy to bezpośrednio po przełożeniu obciążam je deską do krojenia i tak obciążone wkładam do lodówki. WAFLE Z MASĄ KAKAOWĄ 1 szkl mleka(...)mleka w proszku opakowanie suchych wafli (andrutów) Zagotować mleko z cukrem, masłem i kakao. Po zagotowaniu odstawić i przestudzić. Dodać mleko w proszku i dobrze wymieszać. Przygotowaną masą przekładać wafelki. Wstawić do lodówki co najmniej na 1 godz. i pokroić na kawałki dowolnej wielkości. Artykuł WAFLE Z MASĄ KAKAOWĄ pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniawitamin (B1, B2, B6, C, E, ), pektyny i kwasy organiczne. Samo zdrowie! Składniki 250 g jogurtu greckiego ~30 ml syropu klonowego 100 g malin Garść płatków kukurydzianych 2 małe wafelki w czekoladzie do dekoracji Przygotowanie Na dół pucharka/szklanki dajemy płatki kukurydziane, kilka malin i polewamy je odrobiną syropu klonowego. Kolejną warstwą jest jogurt grecki, który polewamy drugą częścią syropu klonowego(...)górze naszego deseru układamy maliny i całość dekorujemy wafelkiem w czekoladzie. Jeżeli nie planujesz zjedzenia deseru od razu po przygotowaniu to przechowuj go w lodówce
Programista w kuchnimieszając. Następnie zestawiamy z ognia i ostawiamy do lekkiego przestudzenia. Do jeszcze ciepłej masy dodajemy stopniowo mleko w proszku, cały czas mieszając. dodatkowo: 1 opakowanie wafli (5 tafli) wykonanie wafelków: Na pierwszy wafel rozsmarowujemy 1/2 cz. ciepłej masy czekoladowej, przykrywamy drugim waflem. Rozsmarowujemy 1/2 cz. ciepłej masy kokosowej i przykrywamy 3 waflem. Rozsmarowujemy pozostałą część masy kokosowej i przykrywamy
Domowy Smak Jedzeniaokazja- kinderbal, na który je zrobiłam. Nie jest to trudne, zajmuje maksymalnie pół godziny i w sumie to wychodzi dużo taniej niż w sklepie. *na 15 sztuk Składniki: 15 wafelków do lodów (najlepiej tych z płaską nóżką) 3 duże białka (lub 4 mniejsze) 1 i 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki wody łyżka soku z cytryny 2 tabliczki czekolady deserowej(...)parą przez 12 minut (nie krócej i nie dłużej), masa będzie stopniowo gęstnieć. Pod koniec ubijania dolać sok z cytryny. Gotową pianę przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać do wafelków. Uwaga: jeśli pianka będzie przywierała do boków miski i będzie się robiła twarda, to znaczy, że temperatura ubijania jest za wysoka. Trzeba zmniejszyć płomień pod garnkiem z woda
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPrzygotuj blender, miarkę kuchenną, szklankę, łyżkę, miskę, sitko, ewentualnie łyżkę do lodów. Przygotuj składniki: 250 ml lodów waniliowych, 200 ml sorbetu z mango, 200 ml kremu jajecznego typu advocat, wafelki do dekoracji, Sos: 1 szklankę truskawek, 3 łyżki cukru pudru. Zacznij od przygotowania sosu truskawkowego. Owoce umyj, osusz na sitku i odszypułkuj. 2-3 większe truskawki pokrój w plasterki, pozostałe(...)zblenduj z dodatkiem cukru pudru. Do pucharków rozłóż sorbet i lody waniliowe. Lody w pucharkach polej kremem jajecznym i przygotowanym sosem truskawkowym. Deser udekoruj pokrojonymi na plasterki truskawkami i wafelkami
blog.moje-pasje.infobędą one stanowiły "kostki domina". Przepis na przykładową masę do andrutów znajdziecie tutaj . Czekoladę topimy w kąpieli wodnej ( tutaj przeczytacie jak to zrobić ). Dodajemy masło, mieszamy i smarujemy gotowe wafelki. Od razu naklejamy wybrane cukiereczki na czekoladę, żeby nie zdążyła zastygnąć. Gdy zastygnie czekolada przygotowujemy lukier do zrobienia paska dzielącego kostki domina. Można użyć gotowych pisaków lukrowych lub przygotować odrobinę(...)lukru z wody i cukru pudru. Myślę, że dziaciaki będą zachwycone z takich wafelków. Inspirację stanowiło dla mnie zdjęcie znalezione na profilu www.droetker.pl
Mania WypiekaniaSkładniki: 250g twarogu półtłustego 250g serka mascarpone 600ml mleczka kokosowego 100ml likieru kokosowego 1 szklanka cukru pudru 150g białej czekolady 2,5 łyżki żelatyny + 4 łyżki wody 4 wafelki kokosowe Princessa Wykonanie : zmielony twaróg zmiksować z cukrem i serkiem mascarpone. Dodać cukier oraz stopioną, przestudzoną czekoladę. Delikatnie i krótko zmiksować. Teraz bardzo delikatnie dodawać mleczko kokosowe oraz likier. Masę najlepiej(...)podgrzać (nie gotować!) do całkowitego rozpuszczenia się. Do tak przygotowanej żelatyny dodać kilka łyżek masy kokosowej w celu zahartowania jej. Następnie połączyć z całością. Na samym końcu dodać pokruszone wafelki kokosowe. Przełożyć do tortownicy wyłożonej folią. Schłodzić w lodówce przez ok. 4h. /inspiracja Kwestia Smaku/ Artykuł Kokosowy sernik na zimno pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaNieskomplikowany deser, który mogą przygotować nawet dzieci. Pyszny sernik na zimno z orzechowymi wafelkami to moja propozycja na weekend. Składniki 1 kg sera do serników ok. 2 opakowania Pałeczek orzechowych firmy Cukry Nyskie 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 1. Żelatynę zalewamy 5 łyżkami gorącej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. 2. Ser dokładnie mieszamy z cukrem pudrem(...)Wszystkie składniki łączymy. 5. Masę serową przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm. Wkładamy do lodówki na noc. 6. Kiedy ciasto dobrze stężeje, delikatnie zdejmujemy rant i dekorujemy pozostałymi wafelkami, cukrowymi posypkami lub czekoladą. Smacznego życzy Kategoria: Ciasta , Przepisy , Słodkości i desery Tagged: Cukry Nyskie , dla dzieci , gotowanie z dzieckiem , na szybko , na zimno , ser , sernik , wafle , żelatyna
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyszklanki mąki -2 łyżki kakao -1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt orzechowy: -7 białek -3/4 szklanki cukru -100g orzechów mielonych -100 g wiórków kokosowych -4 duże wafelki Prince Polo xxl (pokrojone w kostkę) -1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: -0,5 litra mleka -3 łyżki mąki ziemniaczanej -3 łyżki mąki pszennej -1 łyżka cukru waniliowego -7 żółtek(...)Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut (do tzw. suchego patyczka). Studzimy, a następnie przekrawamy ciasto wzdłuż na pół. --> Biszkopt orzechowy: --> Cukier, orzechy, kokos, wafelki i proszek do pieczenia wymieszać razem. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy wymieszane wcześniej suche składniki, mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut. Studzimy. --> Masa budyniowa: --> Do miski przelewamy
Marta Gotuje