upiekłam go, korzystając z przepisu z niezawodnej kwestii smaku. Ciasto przepięknie się prezentuje i idealnie wpisuje się w klimat i tradycję Wielkanocy. Gorąco polecam. Składniki: Spód: • 200 g wafelków kokosowych (z nadzieniem kokosowym) • 5 łyżek zmielonych migdałów bez skórek • 30 g masła • 6 łyżek wiórków kokosowych Masa serowa: • 500 g twarogu tłustego trzykrotnie mielonego • 500 g mascarpone • 3 łyżki mąki(...)Kokosowa beza: • 2 białka • 120 g cukru • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • 100 g wiórków kokosowych Dodatkowo: • 100 g gęstej śmietany 18% • 2 łyżki cukru Sposób przygotowania: 1. Przygotować spód: Wafelki pokruszyć, wymieszać z migdałami i roztopionym masłem, wyłożyć na dno tortownicy o wymiarach 24 cm średnicy i wysokości 7 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, mocno uklepać. Na wierzch wysypać wiórki
W mojej kuchniszklanki przegotowanej wody 500 g waniliowego sera w wiaderku 1 galaretka cytrynowa 1 łyżeczka płaska żelatyny 1/2 szklanki przegotowanej wody szczypta barwnika żółtego szczypta barwnika zielonego 2 wafelki w czekoladzie Wykonanie : W 1/2 szklanki przegotowanej wody rozpuścić galaretkę czerwoną, może być wiśniowa i odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wlać do 500 g serka i wymieszać. Foremkę namoczyć wodą(...)Odstawić na noc do lodówki. Formę z serkiem namoczyć w ciepłej wodzie ale chwilkę wtedy dobrze sernik odejdzie od formy, przełożyć na talerz i na wierzch sernika zetrzeć wafelki w czekoladzie. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilidlatego większość spożywanych przez nas węgli pochodzi właśnie z jej przetworów. Typowy schemat w większości domów wygląda następująco: rano biała bułka/chleb, na obiad często oczyszczony makaron, w międzyczasie wafelek lub hot dog na stacji, a na koniec jeszcze pizza na kolację (lub znów kanapki). Nie dość, że dostarczamy nadmiaru kalorii, to dodatkowo powodujemy gwałtowne skoki poziomu glukozy we krwi(...)napędzając jeszcze bardziej apetyt . Nic dziwnego, że po odstawieniu pszenicy chudniemy, skoro odcinamy się od gęstych energetycznie ciastek, wafelków, pączków, babeczek, białego chleba, bagietek, pizzy, hamburgerów. AMYLOPEKTYNA Amylopektyna to jedna z frakcji skrobi. W przeciwieństwie do amylozy (drugiej frakcji skrobi) jest ona łatwo trawiona i podnosi poziom cukru we krwi . Amylopektyna w dużych ilościach jest zawarta nie tylko w pszenicy
Powiedz dietom nieUkochane Grześki , w ulubionych ciastkach kruchych , z dodatkiem uwielbianej wanilii... Trzy, słodkie sympatie w jednym! Do Grześków mam ogromny sentyment z dzieciństwa. Do teraz są to moje ulubione wafelki i żadne inne nie potrafią im, w moim mniemaniu, dorównać smakiem ;) Gdy podpatrzyłam na blogu Izioni pyszne smaki przepis na ciasteczka z wafelków, nie mogłam się powstrzymać
Grunt to przepis!zaledwie w 15 minut + czas na chłodzenie :) Jako nadzienie wykorzystałam mleko kokosowe ubite jak śmietanka kremówka - na sztywną pianę. Masa jest stabilna dzięki białej czekoladzie. Spód to kruche wafelki śmietankowe i odrobiną roztopionej czekolady... zakochacie się :) Spód : 100 g wafelków śmietankowych 50 g herbatników w czekoladzie mlecznej 30 g miękkiego masła Ciasteczka umieszczamy w misie miksera i blendujemy
Chocolate Muffin Blogspód, mocno truskawkowo krem i biszkopty zatopione w truskawkowym soku, a na wierzchu truskawkowa galaretka. Zapraszam serdecznie! Kokosowa beza: 5 białek 1 szklanka cukru 200 g kokosu 1 długi wafelek kokosowy w jasnej polewie Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej piany. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej(...)błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać kokos i pokruszony wafelek. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec do lekkiego zrumienienia w temp. 160oC. Krem: 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 3/4 szklanki cukru kryształu 3 budynie truskawkowe lub waniliowe z cukrem 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej
Czerwień i błękitSzybkie do zrobienia czekoladki kokosowe z wafelkami ryżowymi, a dodam, że są pyszne :) Potrzebujecie tylko 3 minuty na ich zrobienia i kilka minut na schłodzenie. Składniki: 200 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki mleka, 5 łyżek wiórek kokosowych, 50 g piramidek zbożowych Popcrop . Przygotowanie: Do rondelka wlewamy mleko i wsypujemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu, aż do rozpuszczenia się(...)czekolady. Dodajemy wiórki kokosowe i pokruszone wafelki zbożowe. Całość mieszamy. Łyżką nakładamy na papier do pieczenia małe czekoladki. Odstawiamy do zastygnięcia- możemy proces ten przyspieszyć schładzając w lodówce czekoladki
Aga w kuchniPamiętacie może walentynkowy sernik z musem malinowym ? W tym roku na Walentynki proponuję tropikalną wersję tego wypieku. Deser przygotowujemy na chrupiącym spodzie z wafelków śmietankowych, bez konieczności pieczenia. Masa serowa to moja ulubiona, sprawdzona receptura, z dodatkiem śmietanki, która sprawia, że sernik jest niesamowicie kremowy. Podczas chłodzenia w lodówce wiórki kokosowe oddają swój aromat i nadają wyczuwalnego aromatu. A wierzch(...)znany z wyżej wymienionego sernika. Ananas przełamuje słodycz ciasta i idealnie komponuje się ze smakiem kokosa. Całość znakomicie ze sobą współgra. Deser najlepiej smakuje schłodzony :) Spód: 160 g wafelków z nadzieniem śmietankowym 70 g herbatników maślanych 5 kostek mlecznej czekolady 60 g masła, roztopionego Składniki zmielić do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o śr. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Wy
Chocolate Muffin Blogmetabolizm. Legalized - w tej serii mamy do wyboru baton proteinowy z kiełkującymi nasionami konopii (organiczny batonik, który ma w sobie 100% naturalnych składników i jest bogaty w białko) oraz wafelek konopny (bez glutenu, bogaty proteiny i dobre tłuszcze z obniżoną zawartością cukru). Protein KEX - to wyśmienita i zdrowy wafelek dla wszystkich osób prowadzących aktywny styl życia. Łączy w sobie zalety
Słodkie okruszkitemperaturze do masła. Jeżeli zdarzy się, że krem się zważy warto go podgrzać delikatnie nad kąpielą wodną i ubijać go powoli. Krem powinien się ustabilizować. - ok. 108 sztuk herbatników - wafelek orzechowy w czekoladzie ( np. Grzesiek, Princessa lub inny tego typu ) Na tacy ułożyć arkusz papieru do pieczenia. Na nim ułożyć trzy rzędy herbatników po sześć sztuk w każdym rzędzie(...)herbatniki wyłożyć 1/3 ciemnej masy. Na kremie kawowym ułożyć herbatniki, na nich jasną masę. I tak do wyczerpania składników. Wierzch posmarować masą michałkową. Wafelek posiekać, obłożyć górę stefanki. Ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Radzę odstawić je na dobę. Przepis dodaję do akcji Durszlaka i Miksera kulinarnego: Ciasta bez pieczenia Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga
kawawszklanceczekoladą, mieszać aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Dodać wymieszane budynie w 3 szklankach mleka. Dolewać i mieszać. Masa ma być gęsta ale gładka. Odstawić do wystygnięcia. DODATKI: białe michałki wafelki kokosowe wiórki kokosowe kuleczki zbożowe Delecta DEKORADA Biszkopt przeciąć na pół. Gumową łopatką-kopystką wyłożyć część masy i rozsmarować. Ja dodałam na masę pokrojone białe michałki. Przykryłam wierzchnią warstwą(...)biszkopta i delikatnie dociskałam. Resztę masy rozprowadziłam po całości. Dokleiłam dookoła wafelki i do środka nasypałam wiórków kokosowych. Aby nie było tak za blado dodałam także sporą garść kuleczek zbożowych
ClauditteMissCookingtabliczki mlecznej czekolady 2 łyżki cukru 1 jajko 1 łyżka oleju Farsz: 250g sera białego mielonego 4 łyżeczki śmietany 18% 100ml śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/3 opakowania wafelków torcikowych śmietankowych (55g) 1 łyżeczka aromatu śmietankowego lub migdałowego Dodatkowo: 50ml śmietanki 30% 1/2 tabliczki mlecznej czekolady 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej kokosowej 1 łyżka pestek granatu liście mięty do dekoracji(...)cienkie naleśniki nie używając już oleju. 2. Ser mielimy lub przepuszczamy przez praskę, mieszamy z cukrem waniliowym, śmietaną 18% i 30% oraz aromatem. Dodajemy drobniutko posiekane lub zmielone wafelki. Dokładnie mieszamy i smarujemy każdy naleśnik bardzo cieniutko. Układamy warstwowo. Cały torcik pokrywamy z wierzchu twarożkiem i wygładzamy. 3. Śmietankę podgrzewamy, do gorącej dodajemy posiekaną czekoladę. Zostawiamy
Kuchnia w czekoladziefixy (opcjonalnie lub można więcej) 1 puszka brzoskwiń Nasączenie: 1/2 szklanki soku brzoskwiniowego (z puszki; można więcej w zależności od chłonności biszkoptu) 1 łyżka soku z cytryny Boki: 60g wafelków w czekoladzie Dodatkowo: 1 mały słoik dżemu agrestowego z kiwi (280g) 1 kiwi dekoracja wg gustu Upiec biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier(...)biszkoptowy (nasączyć) i kolejno posmarować dżemem, warstwą kremu, położyć kolejny spód (nasączyć), dżem, krem, spód j (nasączyć). Wierzch i boki dokładnie wysmarować odłożoną częścią masy. Boki tortu obsypać pokruszonymi wafelkami (rozdrobniłam malakserem). Wierzch udekorować plasterkami kiwi, brzoskwiniami i innymi ozdobami wedle uznania
Di gotujeformujemy kuleczki :) Oczywiście kulki możemy dekorować dowolnie jak chcemy. Uniwersalna zawsze jest czekoladowa polewa. Można się spotkać ,że kulki albo jak kto woli bombki z mleka są podawane na wafelkach ;) Ja tego jednak nie robię ponieważ bez wafelków szybciej lądują w buzi :D No i oczywiście moje bombowe wyniki
W Moim Magicznym DomuSkładniki: 1 opakowanie okrągłych andrutów 1 puszka masy kajmakowej o dowolnym smaku Wykonanie jak można się już domyślić jest bardzo proste ;) wystarczy podgrzać masę kajmakową i smarować nasze wafelki ;) można również mieszać kilka smaków do woli jak kto woli ;) a teraz czas na herbatę i domowego "Tofinka" Smacznego Tak więc w ramach relaksu herbata z wafelkiem :) dla przekory
W Moim Magicznym Domu