orzechami , karmelem , jabłkami , brzoskwiniami i bezą . Dziś stworzyłam kolejny – taki, jakiego do tej pory nie było! Na czekoladowym spodzie, z idealną, kremową, serową masą i chrupiącymi wafelkami Lusette – połączenie idealne! http://lusette.pl/ A wszystko to oblane mleczną i białą czekoladą! Połączenie, które sprawiło, że wszyscy z przyjemnością sięgali po dokładkę! Koniecznie spróbujcie, a ja pędzę robić kolejne wafelkowe(...)łyżka MASA SEROWA: * twaróg 3x mielony – 500 g * cukier drobny – 100 g * duże jajko – 1 szt * kakao – 40 g * wanilia – 11 laska * wafelki Lusette mleczne – 6 szt * rozbełtane jajko – 1 szt GÓRNA WARSTWA: * czekolada mleczna – 100 g * śmietana 36% – 100 ml * biała czekolada – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Herbatniki miksujemy
Ostra na SłodkoTrufelki. Któż z nas ich nie lubi? Robi się je błyskawicznie i stanowią świetną słodką przekąskę. 250 g serka mascarpone 65 g białej czekolady 1/2 szkl. mielonych migdałów 2 wafelki Lusette 1 łyżka mleka w proszku – opcjonalnie 1 pełna łyżeczka skórki pomarańczowej krojonej (suszonej) Dodatkowo: 150 g czekolady mlecznej Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Wafelki siekamy drobniutko (można zmielić(...)kawałeczki są lepsze). Serek mascarpone przekładamy do miseczki. Miksujemy krótko, około 4-5 sekund. Dodajemy roztopioną, lekko przestudzoną czekoladę, miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy mielone migdały, posiekane wafelki oraz skórkę pomarańczową i mleko w proszku. Wszystko razem mieszamy łyżką do połączenia. Z ciasta formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Odkładamy w chłodne miejsce na około godzinę. Dekorujemy roztopioną
Smaki Na Talerzuwafelki to smak mojego dzieciństwa. Moja mama przygotowywała je na każde święta. Postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem i przy okazji spytać, jak Wy robicie wafelki? W nadzieniu nie ma ani grama Nutelli. Po pierwsze dlatego, że jestem przeciwniczką tego rodzaju kremów a po drugie jest to przepis tradycyjny, a dawniej nie można było […] Artykuł Wafelki z kremem
Wiszniówkałyżka cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej Dodatkowo: 1 batonik śmietankowy "Pawełek" 2 łyżeczki śmietanki 30% 1 opakowanie wafelka "WWW" śmietankowego Sposób przygotowania: 1. Serek, cukier, szczyptę soli, ekstrakt waniliowy i masło zmiksować na gładką masę. Powoli, stopniowo dosypać szklankę mąki, a następnie już ręcznie wyrobić ciasto dosypując pozostałą część(...)woreczka foliowego lub owinąć folią spożywczą i schłodzić ok pół godziny w lodówce. W tym czasie rozpuścić batonik "Pawełek" z 2 łyżeczkami śmietanki. Ostudzić lecz nie pozwolić zbytnio zastygnąć. Wafelek WWW drobno siekamy. 2. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części, każdą wałkujemy na grubość ok 3mm, a następnie kroimy na 8 trójkątów. Każdy trójkąt smarujemy cieniutko roztopionym batonem
Kuchnia w czekoladzieBardzo smaczna odmiana kupnych wafelków kinder bueno. Zadowolą każdego łasucha. Składniki: Na ok 12 sztuk: 1 opakowanie wafli okrągłych o śr. ok 8cm 100g orzechów laskowych 0,5 szklanki mleka w proszku 150g masła 1/4 szklanki śmietanki 30% 1/4 szklanki mleczka kokosowego 1 cukier waniliowy kilka kropel olejku waniliowego Dr Oetker 3 łyżeczki miodu wielokwiatowego Polewa: 2 białe czekolady(...)minucie dolewamy śmietankę oraz mleczko kokosowe, a następnie mleko w proszku. Dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Krem przekładamy do lodówki na 15 minut, po czym smarujemy wafelek z jednej strony i przykładamy drugim. Odstawiamy ponownie do stwardnienia. Białe czekolady topimy z dodatkiem mleka. W ciepłej polewie, za pomocą patyczka od szaszłyka zanurzamy każdy wafelek i pozostawiamy w pionowej pozycji
Kuchnia w czekoladzieDziś mam dla Was Kochani delikatny biszkopt, pokryty śmietanową masą z wafelkami i soczystym brzoskwiniowym akcentem, całą tą słodycz wieńczy i dodaje smaczku galaretka brzoskwiniowa. Musicie koniecznie spróbować bo jest lekko i pysznie. Biszkopt: 4 jajka 2/3 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszenne 2 łyżki mąki ziemniaczanej Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli(...)papierem do pieczenia i pieczemy ok 35 minut w 180 st. C. Masa: 660 ml śmietany kremówki (2 opakowania po 330ml) 1 łyżka cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 4 wafelki Prince Polo xl 100g czekolady 4 duże brzoskwinie 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wody i odstawiamy do stężenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem
Cynamonowe szczęścieprzepis na wafelki mam już od bardzo, bardzo dawna. Początkowo dodawałam do nich olejek migdałowy, aż pewno razu zabrakło migdałowego i zrobiłam rumowe, które tak mi zasmakowały, że potem nie było opcji na inny smak. Pamiętam, że robiłam je nawet z 4 porcji, bo znikały w zastraszającym tempie :) Najlepiej jednak takie wafelki zrobić z podwójnej porcji, gdyż zazwyczaj mleko(...)papierem, przyciskamy czymś ciężkim i większym od powierzchni wafli np. deską lub taboretem. Wafle pozostawiamy tak na kilka godzin (najlepiej od wieczora do rana), po czym kroimy ostrym nożem. Wafelki najlepiej zapakować w folię spożywczą lub do foliowego woreczka, by na dłużej zachowały świeżość. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin
Smakowy RajOstatnio wypróbowuje różne kremy i nadzienia do wafli, były już wafelki kokosowe , rumowe , kajmakowe , czekoladowe w postaci tortu i bardziej gorzkie z orzechami . Teraz postanowiłam zrobić takie w bardziej orzeźwiającej wersji, by smak kojarzył nam się bardziej z latem. Inspiracja powstała na szybko, a dodatek świeżej skórki z cytryny był strzałem w dziesiątkę! Pokochałam ten smak :) Składniki: 250g masła(...)skórkę z cytryny i olejek cytrynowy lub sok wyciśnięty z cytryny. Całość jeszcze raz dobrze mieszamy, a następnie przekładamy wafle. Ilość warstw zależy indywidualnie od upodobań, ja przełożyłam 3 wafelkami i według mnie wyszły idealnie :) Przełożone wafle przykrywamy folią lub papierem, przyciskamy ciężką deską lub taboretem i pozostawiamy tak na kilka godzin, by wafle dobrze się z sobą złączyły
Smakowy Rajgłowy by mi nie przyszło, żeby zrobić domowe Knoppersy. Zwłaszcza, że to ulubione wafelki teściów, stale zaopatrują w nie Hanię ;) W domu Knoppersy są więc dość często. Na FB napisała Ola, że widziała na innych blogach ciasto Knoppers i chętnie zobaczyłaby je u mnie. Poszukałam, trafiłam na wafelki... i właśnie... tak sobie teraz myślę, że Ola miała na myśli ciasto(...)wafelki... :) Ciasto też będzie, bo smaki bardzo mi odpowiadają, a tymczasem dzisiaj domowe Knoppersy na okrągło! Zajadaliśmy z mężem w ukryciu, chowając się jak dzieci przed własną córką :) Czytaj więcej
bistro mamamieszamy. Przestudzoną frużelinę wykładamy na delicje i układamy drugi krążek biszkopta. Całość wstawiamy do lodówki na czas przygotowania kolejnej masy. składniki na masę śmietankową: 200 ml śmietanki kremówki 1 wafelek w czekoladzie 1 łyżka cukru pudru 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki gorącej wody wykonanie Pół wafelka ścieramy na tarce, pozostałą część siekamy. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Kremówkę miksujemy(...)cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej kremówki dodajemy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy. Dodajemy wafelka i mieszamy. Gotową masę wykładamy na biszkopt i przykrywamy trzecim biszkoptem. Całość wstawiamy na kilka godzin do lodówki aby tort się ustabilizował. składniki na masę do obłożenia – krem maślany na bazie szwajcarskiej: 2 białka 110 g cukru 160 g masła w temperaturze pokojowej wykonanie: Postępujemy
Domowy Smak JedzeniaPrzepis na domowe lody bananowe z dodatkiem pokruszonych czekoladowych wafelków, posiekanej czekolady, udekorowane polewą czekoladową i krokantem orzechowym. Jak zrobić takie domowe lody bananowe pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative , a nie ominą Cię nowe przepisy. LODY BANANOWE SKŁADNIKI: Masa bananowa: banany bardzo dojrzałe(...)cytryny śmietanka kremówka 30% dobrze schłodzona (500 ml.) mleko skondensowane (1 puszka = 400 g) wafelki czekoladowe typu serenata (4 szt.) łezki czekoladowe (200 g) Polewa: czekolada deserowa (200 g) krokant orzechowy (1 garść) Potrzebne gadżety: szpatułka keksówka mikser (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1.) Banany obieramy, kroimy w grube plastry, skrapiamy sokiem z cytryny, przekładamy do pojemnika
RITA food channelKrem z batonikami Kinder Bueno to pyszny, czekoladowy krem o smaku batoników Kinder Bueno. Ja masę z rozpuszczonymi batonikami przecedzam przez sitko, aby pozbyć się rozmokłych wafelków. Wtedy krem nie jest ‘ciągnący’, tylko ma konsystencję lekką, kremową. Ale możecie wafelki w kremie zostawić, jeśli lubicie ‘treściwsze’ kremy :). Krem Kinder Bueno jest słodki, dlatego warto go przełamać(...)uzyskamy jednolitą masę. Możemy zmiksować masę blenderem, jeśli batoniki nie będą się chciały ładnie rozpuścić lub podgrzać masę. Przecedzamy jeszcze ciepłą masę z batonikami przez sitko, aby pozbyć się wafelków (nie trzeba tego robić, ale krem wtedy nie […] Artykuł KREM Z BATONIKAMI KINDER BUENO pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ
Słodki Pomysłudaje się wszystkiego zrealizować w terminie. Za, to jeśli przygotujecie, to ciasto jego smak wynagrodzi Wam czas oczekiwania. Bardzo smaczne, aromatyczne z warstwą bezy, do której przygotowania użyłam kakaowych wafelków CHRUPS! od Cukry Nyskie . Ciasto świetnie sprawdzi się także na świątecznym stole. Biszkopt - składniki : 5 jajek ¾ szklanki mąki pszennej tortowej 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka ciemnego(...)gotować. Warstwa kremowa: Użyłam gotowego kremu o smaku toffi, który przygotowuje się na mleku z dodatkiem masła Beza - składniki: 6 białek 1 szklanka cukru szczypta soli 1 ½ szklanki pokruszonych wafelków kakaowych CHRUPS! 1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli dodając kolejno cukier. Następnie orzechy, pokruszone wafelki oraz mąkę. Delikatnie
W garach u Gosibliskiej osoby. Sprytny sposób na zrobienie domowego Raffaello. Pralinki przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku, można je trzymać do 7 dni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Składniki 130 g wafelków o smaku kokosowym w jasnej polewie lub bez 100 g wiórków kokosowych + około 100 g do obtoczenia 250 ml śmietanki 30 % lub 36 % 50 g masła 1 tabliczka białek czekolady(...)proszku Instrukcje Jeśli nie macie obranych migdałów należy zalać je gorącą wodą i odstawić na 15 minut. Po tym czasie skórka z migdałów powinna łatwo schodzić. Obrane migdały osuszamy. Wafelki blendujemy. W garnku podgrzewamy śmietankę (nie gotujemy), zdejmujemy z palnika i dodajemy masło oraz połamaną czekoladę. Mieszamy rózgą, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Lekko studzimy i dodajemy zblendowane wafelki
To co lubię - gotuję i polecamjednocześnie niesamowita motywacja do dalszego tworzenia i dalszego działania! Największą Waszą radość zdecydowanie wzbudza seria inspirowana batonikami! Dziś kolejny z nich – znany i lubiany MAXI KING! Chrupiący wafelek przykryty serowym kremem i obficie wypełniony „karmelem” orzechowym tworzy fantastyczną całość, której nikt, absolutnie nikt się nie oprze. Do tego oczywiście czekolada! Dużo czekolady. No i orzechy(...)sztuki MASA SEROWA: Wszystkie składniki mieszamy / dokładnie blendujemy. KREM KARMELOWY: Masło orzechowe, mleko i cukier podgrzewamy na kąpieli aż powstanie gładka masa ( w razie potrzeby blendujemy ). CAŁOŚĆ: Na wafelku układamy porcję kremu serowego tworząc w środku rower na krem karmelowy. Przykrywamy porcją kremu karmelowego. Układamy ponowną warstwę masy serowej. Przykrywamy wafelkiem, dociskamy, równamy boki. Pakujemy w folię aluminiową, mocno
Ostra na Słodkotwarogu z wiaderka 1 puszka masy krówkowej 3 lub 4 jajka (w zależności od wielkości) 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200g masła 250g wafelków czekoladowych, bez polewy 10-12 cukierków Trufle Wafelki kruszymy na pył. Wafelki wrzucamy do garnka, delikatnie podgrzewamy i wyklejamy tortownicę. Tortownicę wkładamy do lodówki. Twaróg, jajka, cukier, masę krówkową i mąkę dokładnie miksujemy (trochę
Kocham CzekoladęJest bardzo smaczne, polecam. SKŁADNIKI : 700 ml śmietany 30 % 250 g mascarpone śmietan fix ( 4 opakowania ) 3 łyżki cukru 2 cukry waniliowe 1 puszka kajmaku wafelki gofrowe z nadzieniem 230 g 100 g czekolady mlecznej orzechy do posypania(...)ubijamy. Masę kajmakową lekko podgrzewamy aby miała konsystencję płynną. Przekładamy masę do worka do wyciskania kremu. Czekamy aż masa ostygnie. Na dno blaszki o wymiarach 25/30 wykładamy wafelki gofrowe. Na wafelki wykładamy część bitej śmietany, równo rozsmarowujemy. Na to wyciskamy kajmak i wykładamy resztę śmietany. Ciasto chłodzimy około 10 minut. Następnie na zimne ciasto wylewamy rozpuszczoną czekoladę
Kulinarne Fantazje MarioliUpieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia. Przekrawamy na dwa blaty. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed przekrawaniem. składniki na ciasto z prince pollo: 150 g wafelków prince pollo, pokruszonych 100 g orzechów włoskich, drobno posiekanych 100 g wiórek kokosowych 6 białek 200 g cukru wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Do ubitych białek dodajemy pokruszone wafelki wymieszane z wiórkami kokosowymi oraz(...)naparu kawy wymieszanego z 2 łyżkami spirytusu polewa czekoladowa ( przepis tutaj ) użyłam połowy porcji wykonanie ciasta: Pierwszy blat biszkoptu ponczujemy, wykładamy 1/2 część kremu. Układamy ciasto z wafelkami, na którym rozsmarowujemy pozostały krem. Przykrywamy drugim blatem ciasta, który również nasączamy. Wierzch polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy. Ciasto wyszło dość wysokie a la tortowe. Ciasto najlepiej przygotować 2 dni przed
Domowy Smak Jedzeniaśmietany 36 % · 1 śnieżka na mleko · 4 łyżki żelatyny · 4 wafelki princeska orzechowe · 2 łyżki masła · 30 dag borówek Sposób przygotowania: 1. Galaretki rozpuszczamy każdą w szklance gorącej(...)wody i chłodzimy w lodówce aż stężeją. 2. Wafelki kruszymy do miski. 3. Masło rozpuszczamy, studzimy i łączymy z wafelkami. 4. Wykładamy dno tortownicy. 5. Serki miksujemy mikserem. 6. Dodajemy śmietanę oraz śnieżkę i cukier. 7. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody i wlewamy do masy
Kulinarna Chwilaorzechów laskowych 500 g serka mascarpone 1 szklanka śmietanki 36% 460 g masy kajmakowej o smaku kakaowym (1 puszka) 2 łyżki cukru pudru 1 wafelek o smaku orzechowym (np. góralek lub princessa) Herbatniki maślane lub kakaowe (około 45 sztuk) 50 g białej czekolady Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni. Gdy już są ciepłe zawijamy je w suchą ściereczkę i uderzamy(...)cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, miksujemy do połączenia się składników. 1/3 kremu mascarpone odłożyć do osobnej miski. Do reszty dodajemy 2 łyżki masy kajmakowej, połowę orzechów i pokrojony wafelek orzechowy. Całość dokładnie mieszamy. Do pozostałej masy kajmakowej dodajemy resztę orzechów, dokładnie mieszamy. Na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy równo herbatniki. Na nich rozsmarowujemy masę z mascarpone z orzechami
VioletoweKucharzeniesłodkiej śmietanki minimum 30 % 1 płaska łyżka cukru pudru 100 gram białej czekolady 4 łyżki mleka 1 łyżeczka masła 50 gram wiórków kokosowych 50 gram płatków migdałów 50 gram wafelków śmietankowych Dodatkowo 3 łyżki dżemu truskawkowego 2 łyżki wiórków kokosowych do obtoczenia kulek masło do wysmarowania naczynia do tarty Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni. Krakersy rozdrabniamy(...)miały konsystencję piasku. Wafelki rozdrobnić, można posiekać nożem lub krótko zmiksować. Mleko lekko podgrzać,dodać masło i połamaną na kawałki białą czekoladę podgrzewamy ciągle mieszając aż czekolada się całkowicie rozpuści. Uważamy aby się nie zagotowało.Odstawiamy i studzimy. Masło roztopić i dodajemy do pokruszonych krakersów. Dokładnie mieszamy i przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia do tarty. Bardzo starannie dociskamy.Włożyć
Andzia Pichciszklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: Pół szklanki czarnej herbaty + pół łyżeczki cukru Masa czekoladowa do przełożenia: 100g czekolady mlecznej 100g czekolady gorzkiej 250g śmietanki kremówki 80g wafelków orzechowych w czekoladzie typu Princessa 120g masła Masa śmietankowa do obłożenia tortu: 250ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 1 łyżeczka żelatyny szczypta soli Polewa(...)ciasto całkowicie wystygnie przecinamy je w dwóch miejscach – na 3 blaty. Przygotowujemy poncz: herbatę mieszamy z cukrem i odkładamy do wystudzenia *** *** Blaty ciasta nasączamy ponczem *** *** Następnie kończymy przygotowywać masę: wafelki kroimy na małe kawałki *** *** Miękkie masło miksujemy i stopniowo dodajemy schłodzoną masę czekoladową. Cały czas miksujemy, do momentu, aż uzyskamy jednolity krem *** *** Do masy dodajemy pokrojone wafelki i delikatnie mieszamy
Blog z ApetytemWitajcie :) nie ma u mnie weekendu bez dobrego ciasta, dzisiaj takie wymyślone o nazwie kryształek z galaretkami, masą śmietanowo-serkową, wafelkami i ciasteczkami z marmoladą. Pyszne i proste w przygotowaniu. Zapraszam :) Składniki: 5 wafelków chrups kakaowych Cukry Nyskie kilka kruchych ciasteczek z marmoladą Brześć do dekoracji 5 jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki gorzkiego(...)odstawiamy do całkowitego stężenia. Najlepiej na noc. Gdy galaretki zastygną kroimy je w kosteczkę. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym , następnie dodajemy serki. pokrojone w kosteczkę wafelki i delikatnie stężałą galaretkę malinową. Do masy dodajemy połowę galaretki pomarańczowej i truskawkowej, bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy folią aluminiową, wkładamy spodnią część ciasta i nasączamy np : herbatą, wykładamy około
Sama słodycz i szczypta chilicukier 1 szklanka, budyń śmietankowy 2 opakowania, śnieżka bita śmietana 1 opakowanie, twaróg z wiaderka 1,5 kg-wiaderko 1 i 1/2, kasza manna 4 łyżki, herbatniki 250 gram, wafelki w czekoladzie 6 sztuk, płatki kukurydziane 2 szklanki Jajka z cukrem ubić mikserem do białości na najwyższych obrotach z 4 minuty. Dodać 1,5 wiaderka twarogu, budyniem śnieżkę, kaszę manną(...)papierem do pieczenia lub 1 duża forma 34x25 cm, na dnie rozłożyć herbatniki, większa forma dla męża do pracy, masę serową dodać do foremek. Do miski wsypać płatki pokruszyć wafelki, wymieszać, kruszonką posypać serniki i delikatnie dłonią przycisnąć do sernika. Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, do suchego patyczka, w formach serniki dobrze
W Mojej Kuchni LubięZapraszam na pyszne i chrupiące wafelki z kremem chałwowym. Smakują o wiele lepiej niż wafelki kupione w sklepie. Moje wafelki zrobiłam z waflami tortowymi od Cukry Nyskie . Polecam Składniki: 4 duże suche wafle tortowe (od Cukry Nyskie) 125 g mascarpone 250 g chałwy waniliowej Przygotowanie: Wafle tortowe układamy jeden na drugim i ostrym nożem przecinamy na pół. W misce
słodkie i nie tylko historie kulinarneudaje się wszystkiego zrealizować w terminie. Za, to jeśli przygotujecie, to ciasto jego smak wynagrodzi Wam czas oczekiwania. Bardzo smaczne, aromatyczne z warstwą bezy, do której przygotowania użyłam kakaowych wafelków CHRUPS! od Cukry Nyskie . Ciasto świetnie sprawdzi się także na świątecznym stole. Biszkopt - składniki : 5 jajek ¾ szklanki mąki pszennej tortowej 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka ciemnego(...)gotować. Warstwa kremowa: Użyłam gotowego kremu o smaku toffi, który przygotowuje się na mleku z dodatkiem masła Beza - składniki: 6 białek 1 szklanka cukru szczypta soli 1 ½ szklanki pokruszonych wafelków kakaowych CHRUPS! 1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli dodając kolejno cukier. Następnie orzechy, pokruszone wafelki oraz mąkę. Delikatnie
W garach u Gosijuż na straconej pozycji... Zapał mój trochę opadł, bo jakby nie było, największy lodożerca w domu jest na nie... Ale kiedy gotową masę przymroziłam, a później uformowałam w wafelku, chęć zjedzenia loda zwyciężyła. Spróbował... i zjadł! Owszem, nie całego, bo i gałek sporo, ale jedną wtrąbił na bank. Pytam, Oluś i jak te lody, zjadliwe? "No całkiem dobre, takie(...)misie TC z założonym ostrzem do wyrabiania. Uruchamiamy najpierw PULSE na 1 minutę, a następnie prędkość 12 i miksujemy jeszcze ok minuty- do uzyskania gładkiego kremu. Lody umieszczamy w wafelkach i podajemy od razu, ewentualnie przechowujemy w plastikowym pojemniku w zamrażarce. Sposób przygotowania tradycyjny: Banany, jarmuż i szpinak skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie miksujemy na gładką masę. Dodajemy
Kuchnia w czekoladzieżółtek 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru na ½ litra mleka 1 łyżka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 200 g masła 82% nie margaryny! 1 łyżka ciemnego kakao 1 wafelek kakaowy typu princessa Wierzch: 2 galaretki truskawkowe lub z owoców leśnych 40 dag mieszanych owoców lata (maliny, porzeczki, borówka, wiśnie) Sposób przygotowania: Galaretki rozpuścić(...)budyń. Odstawić do wystudzenia. Wystudzony budyń utrzeć z miękkim masłem na puch. Masę podzielić na 2 równe części. Do jednej z nich dodać kakao i pokruszony drobno wafelek, zmiksować lub wymieszać szpatułką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Odlać trochę galaretki do miseczki i maczać w niej biszkopty. Wyłożyć nimi dno formy. Białą masę rozsmarować
Wanilia i Kardamonpischingerach, czy prościej-waflach przełożonych kremem czekoladowym. Myślę, że wielu z Was ten deser kojarzy się z dzieciństwem :) Polecam gorąco, ponieważ krem, którym przekładamy wafle jest rewelacyjny, a gotowe wafelki znikają z rekordową szybkością :) Polecam gorąco i zapraszam SKŁADNIKI KREM -75g mąki pszennej -25 g kakao -50g cukru -550 ml mleka -100g czekolady mlecznej -125g masła(...)margaryny DODATKOWO -2 paczki wafli kwadratowych (po 5 sztuk w paczce) -kawałek mlecznej czekolady do polania wafelków Do garnka dajemy cukier, kakao oraz mąkę i wszystko zalewamy mlekiem, mieszamy i stawiamy na gazie. Mieszamy, by się nie przypaliło, i gotujemy do zgęstnienia. Gorącą masę ściągamy z ognia i dodajemy do niej masło, czekoladę i wszystko mieszamy do uzyskania
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuDzisiaj mam dla Was fenomenalny dodatek do dań głównych. Rolowane ziemniaczki purée w wafelku znakomicie pasują do dań z sosem. Są proste w przygotowaniu, więc na pewno zaskoczycie nimi swoją rodzinkę Możemy je podawać opanierowane w bułce tartej lub bez. W każdej wersji są przepyszne Rolowane ziemniaczki purée w wafelku Składniki: około 300 g ugotowanych ziemniaków 1 łyżka masła(...)jajku i bułce tartej lub pozostawić bez panierki. Smażymy je na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Podajemy odrazu po upieczeniu. Smacznego Artykuł Rolowane ziemniaczki purée w wafelku pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeprzelewamy przez sitko do szklanki. Wypijamy ciepłe. 4. Freakshake truskawkowy Jakiś czas temu modne były kawiarnie serwujące tzw. freakshaki, czyli zwariowane koktajle z dodatkami typu bita śmietana, kawałki wafelków, popcorn i słodkie syropy (obowiązkowo ściekające po ściankach naczynia). Moda na nie zaczęła się w Australii wraz z Instagramem, bo taki koktajl ma przede wszystkim wyglądać. No dobra. To nie jest(...)masła orzechowego 200 g mrożonych truskawek banan kefir (tyle ile mieści się do Waszego słoika) kupny sos czekoladowy bita śmietana w sprayu pączek z dziurką (większy niż wlot słoika) wafelek czekoladowy słomka, słoik Kefir zmiksuj z masłem orzechowym, truskawkami i bananem. Słoik udekoruj zaciekami z sosu czekoladowego. Wlej do środka koktajl. Udekoruj bitą śmietaną w sprayu. Na górę połóż pączek
Ugotowane pozamiataneoknem. Niestety na pogodę nie mam wpływu, ale mogę sobie poprawić nastrój pyszną czekoladową kawą deserową , którą polecam i Wam. Prostota i smak Do kawy dodatkowo podaję chrupiące wafelki z kremem z orzechów laskowych. Idealne połączenie, które umili każdy „szary” dzień. Spróbujcie Składniki: (na 1 porcję) 50 g gorzkiej czekolady 1 szklanka mleka 2 pełne łyżeczki kawy zbożowej(...)Naszą czekoladową kawę deserową przelewamy do pucharka. Podajemy (lekko przestudzoną) z porcją bitej śmietany, którą dodatkowo polewam pysznym czekoladowym syropem. Do takiej kawy podaję pyszne i bardzo chrupiące Noccioli wafelki z kremem z orzechów laskowych . W smaku imitują znane wafelki Knoppers. Polecam! S macznego Polecam zakupy w sklepie Kuchnie Świata
Słodkie okruszkisię oprzeć ;) Polecam! Kochani! Korzystając z okazji życzę Wam wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Zdrowia szczególnie, realizacji wsystkich planów, powodzenia w każdej dziedzinie życia! Bądźcie szczęśliwi! :) Składniki: 100 g wafelków z nadzieniem orzechowym 150 g orzechów laskowych 200 g nutelli 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej, do obtoczenia Orzechy laskowe podpiec na suchej patelni. Wystudzić i obrać ze skórki. Posiekać(...)Wafelki drobno pokruszyć do miski, wsypać posiekane orzechy, dodać nutellę i wymieszać. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego (masa będzie klejąca - można nieco zwilżyć dłonie lub dosypać więcej pokruszonych wafelków), układać na paterze, schłodzić. Udekorować płynną czekoladą i zostawić do jej zastygnięcia. Smacznego
Domowa cukiernia Ewykolejny przepis z kokosem. Tym razem kuleczki raffaello z wafelkami i w środku z migdałem. Jak do tej pory najbardziej przypominają mi w smaku te, które można kupić w sklepie. Talerzyk Porcelana Bogucice Diament Gold Składniki: 100 ml śmietanki łowickiej 30% 100g białej czekolady 250 g mascarpone Łowicz 100 g wiórków kokosowych 2 wafelki kokosowe princessa (33g) 5 łyżek(...)Dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. Do naczynia przełożyć mascarpone, wlać zimną kremówkę, likier kokosowy i wymieszać. Wsypać wiórki kokosowe i rozdrobnione w blenderze wafelki. Ponownie wymieszać i odłożyć na noc do lodówki by masa stężała. Migdały wrzucić do gotującej się wody i gotować około 3-4 minuty. Odcedzić, ostudzić i obrać skórki. Z masy
Ala piecze i gotujeOstatnio dostałam miłą niespodziankę od Helio. Jak mnie znacie nie była bym sobą gdybym jej nie wypróbowała :) Dzisiaj propozycja pysznych i błyskawicznych muffinek z Orzechami Helio i wafelkiem Grzesiek. Wszystkich zainteresowanych produktami Helio zapraszam na stronę internetową, znajdziecie tam szeroki asortyment pysznych produktów i zdrowych bakali - http://www.helio.pl/produkty/helio-natura/prazone-orzechy-laskowe . Składniki : 3 jajka 110 g cukru 1 cukier(...)waniliowy 150 g masła 100 g kwaśnej śmietany 100 g mąki typ 550 120g zmielonych orzechów laskowych Helio 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 1 duży wafelek Grzesiek w czekoladzie Wykonanie : Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym,śmietaną i masłem.Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy orzechy i przesiewamy mąkę z proszkiem wszystko mieszamy mikserem, na końcu dodajemy
Sama słodycz i szczypta chiliBardzo szybko się je przygotowuje, dosłownie w godzinkę. Ciasto jest mięciutkie i lekko sypkie za sprawą mąki ziemniaczanej, a krem bardzo mleczny i bardzo gęsty. Do tego posypka z wafelka. Zapraszam:) Składniki: Ciasto: 4 jajka pół szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki mleka w proszku 2 kopiaste łyżeczki proszku(...)pieczenia Dodatkowo: 1 śmietana typu ,,Śnieżka'' 150 ml zimnego mleka 1 łyżka ciemnego kakao 2 łyżki mleka w proszku 1 czekoladowy wafelek ( 50 g ) Wykonanie: 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Dodajemy kakao, mleko w proszku, obie mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy na najmniejszych
Izabelawkuchnibyć za gęsta, gdyż wtedy nie uzyskamy ładnego efektu spływającej czekolady. Dodatkowo: 1 50-200 g konfitury żurawinowej lub z czarnej porzeczki 50 g pokruszonego wafelka czekoladowego, typu ‘Prince Polo’ posypka dekoracyjna – złoty cukier ok 40 g zmielonych orzechów laskowych – zamiast złotego cukru Wykonanie: Pierwszy blat biszkoptowy umieszczamy na tortownicy. Delikatnie nasączmy(...)wodą z kakao i nakładamy cienką warstwę konfitury. Wykładamy pierwszą porcję kremu Rocher. Rozprowadzamy krem równomiernie za pomocą szpatułki i posypujemy całość połową pokruszonego wafelka. Nakładamy drugi blat biszkoptowy i nasączamy go. Nakładamy konfiturę, a następnie drugą porcję kremu Rocher. Wyrównujemy go szpatułką i posypujemy pokruszonym wafelkiem. Całość przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym, który
Słodki PomysłKarmel, kokosowe wafelki, delikatny krem budyniowy, wiórki kokosowe, dżem wiśniowy - to wszystko znajdziesz w pysznym cieście o nazwie Princessa z karmelem. Składniki: Biszkopt: 6 białek 200 g wiórek kokosowych 100 g cukru 50 g płatków migdałowych szczypta soli 3 wafle Princessa kokosowa (po 37 g każda) Krem budyniowy: 6 żółtek 2 szklanki mleka(...)każda) Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, stale ubijając. Dodajemy wiórki kokosowe, płatki migdałowe. Na koniec dodajemy drobno pokrojone wafelki. Delikatnie mieszamy. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przelewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut. W 3/4 szklanki mleka rozrabiamy żółtka oraz mąki. Dokładnie mieszamy
Pyszności SłodkościBIAŁEJ CZEKOLADY: * biała czekolada – 200 g * śmietana 36% – 200 g * mascarpone – 350 g * żelatyna – 2 łyżeczki * cukier puder Królewski – 2 łyżki LODY I DEKORACJA: * wafelki do lodów * białko – 2 szt * cukier puder Królewski – 2 łyżki * mascarpone – 250 g *śmietana 36% – 150 ml * świeże porzeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT KLASYCZNY: Białka ubijamy(...)biszkoptem, nasączamy i smarujemy. Czynność wykonujemy do momentu wykorzystania mas i biszkoptów. Część kremu zostawiamy do posmarowania całego tortu z zewnątrz. Mocno chłodzimy ( najlepiej przez noc ). Po tym czasie wafelki do lodów przecinamy na 2 części , „przyklejamy” do boków tortu ( tak by góra wafelka i góra tortu były równo ). Wypełniamy kremem i dekorujemy porzeczkami! Zajadamy! Smacznego
Ostra na Słodkodesign . Muszę to napisać... ten e-book jest genialny :D i jestem dumna, że mogę być jego częścią! W e-booku znajdziesz m.in. mój przepis na... Muffinki w lodowych wafelkach Dzieci lubią i lody i muffinki. Dlatego łącząc jedno z drugim mamy pyszny deser 2w1, zabarwiony na różowo naturalną metodą - burakiem. W wykonaniu przepis jest tak prosty(...)cytryny, blendujemy. Płyn przelewamy do suchych składników i dokładnie łączymy (to też zrobiłam blenderem). Na blaszce (ja ją wyłożyłam papierem do pieczenia-na wypadek zachlapania przy napełnianiu) ustawiamy wafelki do lodów, napełniamy je masą do 7/8 wysokości (napełniałam tak, by trochę ciasta wpłynęło do zagłębień u góry wafelka). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut
Kolorowy Przepisownikkokosowego -> 100g czekolady (50/50 gorzka/mleczna) Frużelina -> Garść mrożonych malin -> 1 łyżeczka żelatyny -> 2 łyżki cukru Dekoracja: -> Największa paczka m&ms’ów -> Wafelki w czekoladzie (500g) Wykonanie: Krok 1 – ciasto czekoladowe Całość rozpoczynamy od nagrzania piekarnika na 180stopni. Wstawiamy rondelek, w którym umieszczamy masło, mleko cukier oraz kakao, ciągle mieszając(...)kawałek ciasta, nasączamy ponczem brzoskwiniowym, kolejno smarujemy przestudzoną frużeliną malinową i wykładamy ½ masy. Na nią kolejny kawałek ciasta – poncz – frużelina – masa – ciasto. Powstałą bazę należy lekko docisnąć. Każdy wafelek z osobna należy posmarować z jednej strony „klejem do cukierków” i przyklejać do brzegów ciasta. Przy końcu pozostawić szparę na szerokość 5-6 wafelków. 3 długie wykałaczki skleić czekoladą
Jedz zdrowo żyj zdrowo!najbliższym czasie pojawią się także wpisy wielkanocne:) Dzisiaj mam dla Was prawdziwą bombę! Przepyszny tort z dwoma kremami czekoladowym oraz truskawkowym. Całość przykryta kolorowymi drażetkami oraz czekoladowymi wafelkami. Gwarantuję Wam, że dzieci będą zachwycone! tortownica o średnicy 24cm Biszkopt: 6 jajek, 3/4 szklanki cukru, czubata szklanka mąki pszennej, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku(...)słodka herbata do nasączenia. Serek mascarpone utrzeć z Nutellą. Blaty ciasta nasączyć herbatą, po czym przełożyć kremem truskawkowym. Wierzch oraz boki ciasta posmarować kremem czekoladowym. Dekoracja: wafelki w czekoladzie, np. WW, Pryncypałki około 45 sztuk, 150g kolorowych drażetek lentilek. Boki tortu obłożyć wafelkami, układając je ciasno, jeden przy drugim. Do środka wsypać cukierki. Całość przewiązać wstążką
Z miłości do słodkościktóre spodobają się nie tylko dzieciom. Są dość czasochłonne i wymagają cierpliwości, jednak efekt końcowy wszystko wynagradza. Zamiast masy budyniowej użyłam do wypełnienia grzybków serka kremowego połączonego z mlecznym wafelkiem. Wyszło pysznie! Składniki na 10 grzybków: Ciasto: 190g mąki pszennej 1 jajko 100g masła 1 łyżeczka cukru szczypta soli Krem: 200g serka kremowego 1 wafelek Lusette mleczny 50g śmietanki(...)umieszczamy na wysmarowanej tłuszczem zewnętrznej stronie foremek do babeczek. Wszystkie "części" widoczne są na zdjęciu poniżej. Wszystko pieczemy 10-12 minut w 180-200 stopniach. Serek łączymy z pokruszonym wafelkiem i śmietanką. Wystudzone kapelusze wypełniamy kremem, zakrywamy mniejszymi kółkami a w otworze umieszczamy nóżkę. Gotowe grzybki dekorujemy wg uznania, ja użyłam polewy z czekolady mlecznej
Wrzosowa Polanakisiel wiśniowy 2 opakowania + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, śmietana kremówka 36% 500 ml, cukier puder 3 łyżki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, śmietan fix 1 opakowanie, posypka kolorowa - ile potrzeba, wafelki czekoladowe Lusette 50 gram "zobacz TUTAJ Wafelki Lusette" z podanych składników zrobić ciasto kruche, użyłam siekacza do kruchego ciasta, przydatne urządzenie do takich ciast, ciasto wysypać do formy silikonowej(...)naczynia, wsypać cukier, cukier wanilinowy, śmietan fix i mikserem ubić na sztywno tartę z formy wyjąć na talerz, śmietanę rozsmarować na masie kisielowej, posypać kolorową posypką i drobno pokrojonym wafelkiem Lusette, schować do lodówki na kilka godzin - deser jest orzeźwiający, aromatyczny, nie za słodki...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięJeśli mamy ochotę na jakiś ciekawy deser do kawki, to czasem wystarczy nam zwykły czekoladowy wafelek, z którego można wyczarować Trufle wafelkowo-serowe . Składniki: 1 wafelek Lusette smak Cappuccino około 100-150g twarogu półtłustego około 2 łyżki otrębów owsianych 1 łyżeczka dżemu truskawkowe cukier puder do dosłodzenia dodatki do dekoracji różne posypki Przygotowanie: Wafelek skruszam. Wszystkie składniki
Kuchnia co dniazasadzie nie było co świętować. Dlatego zrobiłam deser w wersji miniaturowej. Klasyczny biszkopt, przełożyłam kremem z bitej śmietany i mascarpone z dodatkiem kawy. Całość ozdobiłam gorzką czekoladą oraz wafelkami o smaku cappuccino. Kto mnie zna, ten wie, że kupowane słodycze jem niezwykle rzadko. Ani jakoś specjalnie nie przepadam, ani nie odczuwam takiej potrzeby. Ale smak tych wafelków bardzo pozytywnie mnie(...)zaskoczył i bez nich ten deser nie byłby nawet w połowie tak smaczny. Co ciekawe, to gdy ich spróbowalam, to ich smak przypomniał mi wafelki które kupowałam w sklepiku szkolnym w podstawówce ;D Nie mam pojęcia jaka to była marka i jak wyglądały, ale w smaku były tak podobne, że oczami wyobraźni znów stanęłam na szkolnym korytarzu. Ciekawe doświadczenie
Mienta blogcoś pysznego do kawy :) przygotowanie nikomu nie powinno sprawić kłopotu, za to efekt końcowy sprawi mnóstwo radości z jedzenia! Składniki: 1 duży blat ciasta francuskiego 750 g mascarpone 2 wafelki Lusette nugatowe 2 wafelki Lusette cappuccino 2 łyżki kakao 1 łyżka kawy zbożowej 1 łyżka cukru + kakao lub kawa zbożowa i czekoladowe płatki do obsypania Sposób przygotowania: Blaty: Ciasto(...)szerokości prostokąty. Układamy je na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni na około 10-13 minut (do zrumienienia). Studzimy. Masa wafelkowa: Wafelki Lusette łamiemy w drobne kawałki i przekładamy do rondelka wraz z cukrem. Podgrzewamy nad kąpielą wodną, by je rozpuścić, jednocześnie cały czas mieszamy i rozgniatamy na miazgę. Mascarpone krótko miksujemy
Kolorowy Przepisownikinternetu. Roladki z wafelkiem czekoladowym Składniki: Ciasto wafelek czekoladowy Lusette - 1szt żółtka jaj - 3 szt masło - 20 dag śmietana 24 % - 4 łyżki cukier - 3/4 szkl mąka pszenna - 3 szkl i 2 łyżki proszek(...)sól - szczypta Nadzienie: marmolada różana Dodatkowo: białko jaj - 1 szt krokant z orzechów do posypania Przygotowanie : Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie na tarce zetrzeć wafelka czekoladowego i dodać pozostałe składniki ciasta, dobrze wyrobić, włożyć ciasto do foliowej torebki i odstawić na 1 godz. do lodówki. Wyjąć ciasto z lodówki podzielić na 3 części, jedną rozwałkować
Kuchnia Danusistężeją, ale dla takiego smaku warto poczekać ;) Składniki na 4 babeczki 400 gr jogurtu greckiego 4 czubate łyżki cukru pudru 2 czubate łyżeczki żelatyny 4 kostki mlecznej czekolady jeden/dwa wafelki Lusette o smaku czekoladowym http://lusette.pl maliny lub inne owoce z syropu do dekoracji i jeszcze lepszego smaku babeczek ;) 4 foremki na serniczki na zimno/babeczki/panna cotte 1. Jogurt wyjmujemy(...)wcześniej aby nieco się ogrzał. Wafelki i czekoladę kroimy na drobno. 2. Żelatynę zalewamy bardzo gorącą wodą i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do przestygnięcia. 3. Jogurt przekładamy do miski i dodajemy cukier puder, następnie do przestudzonej żelatyny wkładamy z dwie łyżki jogurtu i mieszamy ( w ten sposób zahartujemy ją aby sie nam nie zważyła masa ) przekładamy do jogurtu i mieszamy
Gotowanie...to proste !proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, marcepan w czekoladzie 200 gram, śmietana w proszku 1 opakowanie, mleko zimne 3,2% 220 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, wafelek Lusette czekoladowy 1 sztuka, wafelek Lusette cappuccino 1 opakowanie jajka z cukrem mikserem utrzeć do białości z 4 minuty na dużych obrotach wsypać mąkę z proszkiem i sodą, wlać olej(...)galaretkę wsypac do mleka i mikserem ubijać z 5 minut na dużych obrotach połowę śmietany dać na część ciasta i nakryć drugą częścią, resztę śmietany rozsmarowac na wierzchu ciasta wafelki Lusette w woreczku rozgnieść na kruszonkę i posypać śmietanę, schować do lodówki na kilka godzin - ciasto jest rewelacyjne smakowo, aromatyczne i szybko się zjada...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięCoraz modniejsze stają się lokale serwujące tzw. freakshaki, czyli zwariowane koktajle mleczne. Liczy się nie tylko smak koktajlu, ale też dekoracja – bita śmietana, kawałki wafelków, albo popcorn, słodkie syropy ściekające po ściankach naczynia. Moda na nie zaczęła się w Australii wraz z Instagramem, bo taki koktajl ma przede wszystkim wyglądać. Zwykle jest to bardzo duża porcja, więc nie przejmuj(...)pół truskawki i jagody) banan duże opakowanie kefiru lub maślanki (tyle ile mieści się do Waszego słoika) kupny sos czekoladowy bita śmietana w sprayu pączek z dziurką wafelek Lusette słomka, słoik Jak przygotować australijski koktajl truskawkowy? Kefir zmiksuj z masłem orzechowym, truskawkami i bananem. Słoik udekoruj zaciekami z sosu czekoladowego. Wlej do środka koktajl. Udekoruj bitą śmietaną
Ugotowane pozamiatanemoich domowników! Wyjątkowy, kremowy i delikatny sernik; nie z sera, a z jogurtów greckich, z przepysznym dodatkiem zanurzonych w karmelu bananów, z czapą bitej śmietany i pyszną posypką kruszonych wafelków. Wspaniały! Wygląda przepysznie, smakuje obłędnie! składniki: spód: 200 g herbatników 120 g stopionego masła masa jogurtowa: 1200 ml jogurtu greckiego 8 jajek 1 szkl cukru szczypta soli 3 budynie waniliowe(...)ciasta posmarować karmelem, poukładać pokrojone w plasterki banany, skropić sokiem z cytryny. Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier puder i pozostały sok cytryny. Wyłożyć na wierzch ciasta. Wafelek zetrzeć na tarce, posypać wierzch ciasta. więcej o wafelkach Lusette tutaj
6nieboPyszny deser w formie lizaków. Dodam że biorę udział w konkursie i do tych lizaczków dodałam wafelka o smaku mlecznym Lusette. Przepis zaczerpnięty ze strony zagranicznej. Lizaki serca Składniki : 1 wafelek mleczny(...)Lusette 350 g suchego ciasta biszkoptowego masło - 60 g powidła śliwkowe - 2 łyżki 60 g biała czekolada barwnik spożywczy cukrowa posypka śmietana 36 % - 1,5 łyżki Przygotowanie : Biszkopt i wafelka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie dodać powidła śliwkowe i masło, dobrze wyrobić, zagnieść masę. Ciasto rozwałkować, foremką wykrawać serca. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę
Kuchnia Danusimożna wyobrazić sobie coś lepszego w mroźne popołudnie, niż kawa z bitą śmietaną i chrupiącymi wafelkami? Otóż, nie 😊 To jest rozkosz podniebienia! Spróbujcie, a przekonacie się sami 😊 Do filiżanki wsypcie dwie łyżeczki świeżo zmielonej kawy, zalejcie wrzątkiem. Śmietanę 30% ubijcie na sztywno, ułóżcie na zaparzonej kawie w sposób jaki tylko chcecie. Do tego dołączcie pokrojony w paski(...)wafelek Lusette o smaku śmietankowym. Najpierw chrupnijcie wafelka, a potem popijcie kawą. Doznacie niepowtarzalnego smaku! Smacznego
Kulinarne przemysleniamąki jaglanej 50 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajo 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 100 g posiekanej czekolady (gorzkiej, mlecznej lub białej) 1-2 wafelki czekoladowe Lusette Przygotowanie Nagrzejcie piekarnik do 190 st bez termoobiegu. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Posiekajcie wafelki. Do rondelka włóżcie masło i gorzką czekoladę, roztopcie i delikatnie przestudźcie. Mąki wymieszajcie(...)proszkiem do pieczenia. Jajo zmiksujcie z cukrem, dodajcie ekstrakt z wanilii, do tego przestudzoną masę czekoladową i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszajcie. Dosypcie posiekaną czekoladę i wafelki, wymieszajcie jeszcze raz. Na przygotowana blachę nakładajcie łyżką porcje ciasta, pamiętajcie o zachowaniu sporych odstępów. Pieczcie około 8-10 minut. Studźcie na kratce
OliveandThymebardzo smaczne. W serniku spód stanowią herbatniki. Masa ma smak brzoskwini. W samym środku są brzoskwinie, jeszcze bardziej podkreślające smak. Wierzch to ubita śmietana obsypana wafelkami czekoladowymi, które stały się idealną posypką. ~~SKŁADNIKI~~ twaróg półtłusty zmielony dwukrotnie 750 gram cukier puder 3/4 szklanki brzoskwinie w puszce 1 puszka budyń brzoskwiniowy lub śmietankowy 1 opakowanie jaja 4 sztuki ( osobno(...)białka i żółtka ) masło 200 g. herbatniki około 60-80 gram śmietana kremówka 36 % około 400 ml. sok z cytryny 2 łyżki cukier 1 łyżeczka wafelki Lusette smak czekoladowy 2 opakowania ( http://lusette.pl/ ) ~~METODA~~ Brzoskwinie odsączamy z soku ( syrop nie wylewamy ). Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku, cały czas ucierając. Białka ubijamy
Kuchnia Pauletteskrążki, nasączamy wódką wymieszaną z wodą. Krem: Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną, studzimy. Masło ucieramy, dodajemy czekoladę, nutellę oraz likier. Masę dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy pokruszone wafelki. Biszkopt przekładamy kremem z pokruszonym wafelkiem, wierzch i boki smarujemy masą bez wafelka. Wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą, robiąc esy floresy, posypujemy orzechami, dekorujemy pralinkami
słodki bratekinspiracja: Kulinarne Wyskoki ") Buszkopt: 5 jajek rozm. L szczypta soli 2/3 szklanki cukru 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki mąki pszennej Krem: 200 g orzechów laskowych 100 g wafelków orzechowych w mlecznej czekoladzie 100 g białej czekolady 500 ml śmietany kremówki 36% 2 śmietan-fixy 500 g serka mascarpone 2/3 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mleka w proszku (niegranulowanego(...)skórek. 50 g orzechów zmielić lub zblendować tak mocno, aż zaczną wydzielać płyn. 100 g orzechów zblendować na dość drobne kawałki, a pozostałe 50 g posiekać na większe kawałki. Wafelki również posiekać nożem. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 1/4 śmietany kremówki, odstawić do ostudzenia. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i mlekiem w proszku
Simply FoodMój syn na czwarte urodziny zażyczył sobie kolorowy tort. Zrobiłam więc tęczowy tort biszkoptowy z masą maślaną, cukierkami m&m`s i wafelkami KitKat. Tort wyszedł bardzo kolorowy i bardzo słodki. Ale najważniejsze, że młody był zadowolony, a tort smakował. Początkowo blaty chciałam upiec na jednorazowych tackach o średnicy 20 cm, jednak akurat takich nie udało mi się dostać(...)łyżki mąki ½ szklanki gorącego mleka 1 paczka masła 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny dodatkowo: mocna herbata z cytryną powidła 300 g cukierków m&m`s wafelki kit kat (najlepiej cienkie) wstążka Wykonanie: Upiec biszkopt: Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 o C, tacki do pieczenia posmarować masłem. Białka oddzielić od żółtek, obie
Mama Gotujełuższego już czasu chodziły za mną przekładane wafelki, tradycyjnie nazywane u nas w domu pischinger. Choć receptura wafelków, które ja robię, jest inna niż na prawdziwy pischinger, to właśnie pod taką nazwą funkcjonują u mnie. Zaczęło się od tego, że śniło mi się, że poszłam do sklepu po andruty, a tam były aż trzy rodzaje, w tym jedne andruty zapakowane(...)trzy rodzaje wafli :) Nie widziałam takich zawiniętych w papier, ale te, które kupiłam też były bardzo dobre. Dobre, czyli, moim zdaniem delikatne, kruche i z małą kratką. Pischinger - wafelki przekładane 6 andrutów 30x24 cm 200 g masła 225 g cukru 2 żółtka 2 jajka 2 kopiaste łyżki kakao w proszku 125 g mielonych orzechów włoskich* Całe jajka i żółtka ubić
Posadzone i zjedzonecoś nietypowego... czekoladowy tort z naleśników. Rzecz jest banalnie prosta- smażycie naleśniki, po czym przekładacie je pysznym, czekoladowym kremem tworząc torcik. Wierzch polewacie polewą i dekorujecie czekoladą, wafelkami itp. Po przekrojeniu tort przypomina trochę Ciasto Marlenkę , gdyż tak jak ona ma mnóstwo warstw, które prezentują się znakomicie! To, jak wysoki będzie Wasz torcik, zależy od wielkości patelni, na które będziecie(...)serka mascarpone Polewa czekoladowa: 2 łyżki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao Dodatkowo: kostki czekolady, pokrojone wafelki czekoladowe itp. do dekoracji Przygotowanie: Naleśniki: Jajka wbić do miski i ubijać ok. 5 min, aż będą jasne i puszyste. Następnie wsypać cukier, sól oraz wlać mleko, wodę
Nastoletnie Wypiekaniecukru, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Ciasto wafelkowe: 4 białka, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100g wafelków Prince Polo, 100g wiórków kokosowych, Masa: 3 jajka, 2/3 szklanki cukru, 200g masła, 1 płaska łyżka kakao, 1 kieliszek spirytusu, Dodatkowo: 50ml mocnej kawy parzonej, krokant z orzechów laskowych(...)proszek do pieczenia. Ciasto przekładam na tortownicę (śr.24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzony biszkopt nasączam kawą parzoną. 2. Ciasto wafelkowe : Wafelki Prince Polo kroję w małą kostkę. Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal miksując stopniowo dodaję cukier. Następnie dodaję mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Na końcu do masy dodaję wafelki
Tradycyjna kuchnia Kasisię wydaje, jest cieniutka, wiec kawałki trzeba kroić duże i jest kolejnym deserem, który zrobi każdy i to bardzo szybko. Składniki: 150 g herbatników 150 – 250 g wafelków czekoladowych 2-3 łyżki kremu czekoladowego, np. Nutella 2 łyżki masła 200 g twaróg delikatny President 200 g chałwy o dowolnym smaku pół puszki masy kajmakowej Herbatniki i wafelki miksujemy(...)pył. W garnuszku rozgrzewamy łyżkę masła i krem czekoladowy. Nie gotujemy i uważamy aby się nie przypaliło. Wsypujemy zmiksowane herbatniki i wafelki czekoladowe. Mieszamy na bardzo wolnym ogniu, po bardzo krótkiej chwili, jak tylko się wszystko połączy ciasteczkową masę wykładamy na blaszkę do tarty, lub na silikonową formę tortową. Jak trochę ostygnie wkładamy do lodówki, jak pod drzwiami stoją goście
Kocham Czekoladętwarogu z wiaderka 1 puszka masy krówkowej 3 lub 4 jajka (w zależności od wielkości) 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200g masła 250g wafelków czekoladowych, bez polewy 10-12 cukierków Trufle Wafelki kruszymy na pył. Wafelki wrzucamy do garnka, delikatnie podgrzewamy i wyklejamy tortownicę. Tortownicę wkładamy do lodówki. Twaróg, jajka, cukier, masę krówkową i mąkę dokładnie miksujemy (trochę
Kocham Czekoladęłyżki oleju Mus owocowy: 1 1/2 szkl. soku o smaku mango-pomarańcza, 2 łyżki cukru, 1 budyń waniliowy Masa śmietanowo-kokosowa: 250 ml śmietanki 30%, 4 wafelki kokosowe, 1 czubata łyżeczka żelatyny, 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: galaretka o smaku kiwi, 2 banany, sok do nasączenia WYKONANIE 1.Ciasto: żółtka oddzielamy od białek(...)soku zagotowujemy, w pozostałym rozrabiamy budyń wraz z cukrem, dodajemy do gotującego soku. Ciepłą masę wylewamy na ciasto, pozostawiamy do ostudzenia. 3.W niewielkiej ilości ciepłej wody rozrabiamy żelatynę. Wafelki rozdrabniamy na pył blenderem. Śmietankę ubijamy z cukrem, dodajemy wafelki oraz żelatynę, mieszamy, wykładamy na masę owocową. 4.Galaretkę rozrabiamy w 1 1/2 szkl. wrzątku, banany obieramy i kroimy
słodki bratekLekkie ciasto kokosowe, delikatny krem budyniowy, biszkopty, słodki karmel i chrupiące wafelki. Takie jest właśnie to ciasto:) PRZEPYSZNE! Idealne praktycznie na każdą okazję, Święta, urodziny, niedzielne ciasto, ale bez okazji też zniknie w mgnieniu oka... W Kauflandzie znajdziecie właśnie atrakcyjną promocję na jajka, śmietanę 30% oraz masę krówkową ! foremka 23x33 cm Biszkopt: 6 białek , 200g(...)każda). Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Następnie, stale ubijając, stopniowo dodawać cukier. Dodać wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe, delikatnie wymieszać szpatułką. Na sam koniec dodać posiekane wafelki. Wymieszać. Ciasto przelać do formy o wym. 23x33cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temp. 170st. Ostudzić. Krem: 2 szklanki mleka, 6 żółtek , 300g
Z miłości do słodkościKobiet, więc z tej okazji mam dla Was przepis na pyszne ciasto- Princessa kokosowa. Ciasto z kokosowym biszkoptem i pysznym kokosowym kremem, a do tego w kremie znajdziecie kokosowe wafelki. Każdy fanatyk smaków kokosowych je pokocha :) Składniki: biszkopt: 3 jajka, 3 łyżki mąki pszennej (tak, tylko 3 łyżki ;)), 3 łyżki cukru, 3 łyżki wiórków kokosowych, 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)krem: 300 ml śmietanki 30%, 100 g serka mascarpone, 1 śmietan fix (lub żelatyna- ilość wg info na opakowaniu), 2 wafelki princessa kokosowa, 4 łyżki wiórków kokosowych, 2 łyżki cukru pudru. Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy pojedynczo żółtka. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dosypujemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką
Aga w kuchniPlacuszki są delikatne, mocno śmietankowe i lekko słodkie. Na podwieczorek dla najbliższych jak znalazł :) Składniki: Na 5 placuszków: 4 duże łyżki śmietany 18% 3 łyżki mąki pszennej 1/2 opakowania wafelków torcikowych śmietankowych (80g) 1 jajko 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia Dodatkowo: 1 czekolada mleczna truskawkowa 100ml śmietanki 30% Sposób przygotowania(...)Śmietanę, mąkę, jajko, cukier oraz proszek do pieczenia miksujemy. Część wafelków mielimy, resztę siekamy nożem na większe kawałki. Dodajemy do masy śmietanowej. 2. Tak przygotowane ciasto nakładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor na małym ogniu. Przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 3. Śmietankę podgrzewamy, do gorącej dodajemy połamaną tabliczkę czekolady. Pozostawiamy na 2 minuty
Kuchnia w czekoladzieupiekę sernik. Spód sernika stanowią zmielone migdały i suszone morele. Do masy serowej dodałam słodkie mleko skondensowane oraz owoce: mango, gruszki i ananasa. Całość wykończyłam ubitą śmietaną i pokruszonym wafelkiem kokosowym. Spód: 120 g migdałów 150 g suszonych moreli 2-3 łyżki wody Masa: 1 kg mielonego sera śmietankowego 5 dużych jajek 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego 2 łyżeczki(...)cukru migdałowego lub ekstraktu (można pominąć) 2 gruszki 1 mango 1/2 świeżego ananasa Wykończenie: 500 ml śmietanki dobrze schłodzonej 2-3 łyżki cukru pudru 1 mały wafelek o smaku kokosowym w białej czekoladzie Migdały i morele zmielić, dodać wodę, wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 25 cm. Można ręce zwilżyć wodą, wtedy jest łatwiej. Twaróg wymieszać
Czerwień i błękitSkładniki: kostka masła 1 ½ szklanki cukru 6 jajek 40 dag wafelków (najlepiej śmietankowych) 2 szklanki wiórków kokosowych 10 dag suszonej żurawiny Sposób przygotowania: Wafelki za pomocą noża kroimy w kostkę. Masło ucieramy z cukrem do czasu aż składniki się połączą. Powoli dodajemy jajka, cały czas ubijamy. Dokładamy wiórki kokosowe, żurawinę i wafelki. Mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Wykładamy
Pobite gary Barbarypóźniej robi się za słodko. Także ciasteczko na plus, natomiast polewa niestety dla nas była zdecydowanie za słodka i za mało jogurtowa. 4. Pryncy Torcik Cieniutkie i bardzo kruche wafelki przełożone mleczną czekoladą okazały się doskonałą przekąską. Smak jest dobrze wyważony, wafelki nie są przesłodzone. Czekolada bardzo smaczna, delikatna i kremowa. Znajomym bardzo smakowały. Tą przekąską raczyłam się podczas popołudniowej(...)próbował z miejsca chciał więcej :) A to chyba najlepsza opinia. Kilka osób stwierdziło, że to najlepsze ciasteczka na świecie i muszę im przyznać sporo racji. Delikatna czekolada i kruchy wafelek to duet doskonały :) 2. wit'AM musli, mleko, czekolada Druga odsłona ciasteczek wielozbożowych. Tym razem duuużo mleka i czekolady. Dla mnie strzał w dziesiątkę. Nawet koleżanka na diecie dała
W poszukiwaniu inspiracjiBabeczki to zawsze świetny sposób na szybką słodką przekąskę, zwłaszcza dla dzieci. Te zrobiłam w trochę jesiennym już smaku a dodatek wafelków świetnie się sprawdził. Składniki na 6 sztuk: na ciasto: 140 g mąki 55 g drobnego cukru 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko 150 ml jogurtu 5 łyżek oleju(...)wierzch: 200 ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 opakowanie śmietan fixu łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 duży wafelek z nadzieniem orzechowym 30 g czekolady łyżka mleka Przygotować ciasto na muffinki: mąkę przesiać, wszystkie suche składniki wmieszać razem. W osobnej misce wymieszać składniki mokre. Połączyć wszystko razem za pomocą rózgi. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaJesteśmy wielkimi miłośnikami kokosowych słodkości - to chyba widać. Tym razem spróbowałam zrobić trufelki bardzo przypominające przepyszne Raffaello. Można wzbogacić je migdałem i pokruszonymi wafelkami typu princessa. Na pewno powtórzę wyrób, wtedy już z dodatkami :) Składniki: 200g białej czekolady 60ml kremówki 2 łyżki likieru kokosowego 1 łyżka masła wiórki kokosowe do obtoczenia EWENTUALNIE: 1 wafelek kokosowy typu princessa zmielony(...)maleńkim gazie, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką. Kiedy masa będzie gładka, dolać likier i dodać masło, rozmieszać, aby masło się rozpuściło (teraz można dosypać wafelek). Masę przelać np. do prostokątnej formy wyłożonej folią spożywczą, schować do lodówki na 1-2 godziny*. Kiedy masa będzie ściślejsza, nabierać łyżką po trochu, formować kulki (jeśli mamy migdały, teraz zanurzamy
Cakes By Kejtwody, soku cytrynowego i cukru do nasączenia biszkoptu Dekoracja: 400g czekolady (pół na pół gorzka i mleczna) 150g śmietanki kremówki Odrobina masła 2 opakowania M&Msów Wafelki czekoladowe Piekarnik rozgrzać do 160 st C, żółtka ubić z cukrem na gładką masę, przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszać dodając olej. Masa będzie gęsta. Białka ubić osobno(...)Konsystencja powinna być lekko płynna. Gdy nasze czekoladowe ganache przestygnie i zacznie gęstnieć, wylewamy je na tort i wyrównujemy nożem. Znowu czekamy chwile żeby masa trochę zgestniała i przyklejamy wafelki naokoło tortu. Do środka wrzucamy M&Msy. Najlepiej żeby całość postała w lodówce kilka godzin, wówczas wafelki dobrze przykleją się do tortu. Smacznego
Smaki Przyprawy i Kolorybardzo delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Jeśli zrobi się to zbyt energicznie biszkopt będzie oklapnięty. Składniki na krem: 300g miękkiego masła (1,5 kostki) 300g czekolady - gorzkiej 6 szt. wafelków Góralki o smaku orzechowym 7-8 kopiastych łyżek Nutelli Wykonanie kremu: Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do wystudzenia. W tym czasie pokroić sobie wafelki Góralki na małe(...)kawałki. Następnie ubić masło na jasną i puszystą masę, dodać Nutellę i rozpuszczoną czekoladę i zmiksować wszystko na jednolitą masę. Odstawić mikser i do gotowej masy wrzucić pokrojone wafelki. Wymieszać. Wykańczanie tortu: Blaty biszkoptowe przełożyć połową masy. Drugą połowę zostawić na ozdobienie boków i wierzchu tortu. Po nałożeniu kremu można ozdobić brzeg tortu posiekanymi orzechami laskowymi (można je wcześniej delikatnie
Mania Wypiekaniaprzetestowane wypieki, ale chyba taką mam naturę, że idę na całość :D A teraz do rzeczy.... ciasto wyszło jak zwykle nie za słodkie, delikatna śmietankowa pianka połączona z wafelkami o smaku śmietankowym i biszkoptami, które wcześniej nasączyłam. Pycha !!! Biszkopt: 7 jajek 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 pełne łyżki kakao Masa śmietankowa: 500 ml śmietany kremówki(...)opakowania galaretki cytrynowej 20 dag wafelków śmietankowych 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 1 opakowanie galaretki truskawkowej 3 łyżki cukru pudru 3/4 szklanki domowego malibu Polewa: 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 3-4 łyżki mleka Do dekoracji: kandyzowane owoce pokrojone w kostkę Wykonanie: Biszkopt: białka ubijam na sztywną pianę, dodaję po jednym żółtku i po dwie łyżki cukru
Ciasteczkowy Potwórspód: 250 g ciastek zbożowych ( u mnie czekoladowe) 60 g stopionego masła masa serowa: 250 g ricotty 500 g twarogu śmietankowego 300 g białej czekolady 5 jajek dodatkowo: opakowanie wafelków w czekoladzie ( u mnie Pryncypałki 250g) gorzka czekolada 100 g biała czekolada 100 g mleko 2x50 ml wykonanie: Ciasteczka miksujemy na piasek i dodajemy do nich stopione masło.Dokładnie(...)upieczeniu sernik pozostawiamy w otwartym piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Sernik przekładamy na patere, na której będziemy go podawać. 10 g czekolady gorzkiej topimy w kąpieli wodne. Wafelki kroimy na pół. Każdy wafelek smarujemy lekko stopioną czekoladą i posmarowaną stroną przykładamy do boku sernika. W ten sposób ozdabiamy całe ciasto. Ponownie w kąpieli wodne topimy białą czekoladę z dodatkiem mleka
Przysmaki Karolkiodwiedzającym Spokojnych i Radosnych Świąt, Bogatego zająca i Mokrego dyngusa J Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: 7 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: ½ opakowania jajek z wafelka 3 jajka (fajna cenę na jajka znajdziecie TUTAJ ) 2-3 plasterki szybki ½ pęczku drobnego szczypiorku Łyżka majonezu Świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Jajka gotujemy na twardo. Siekamy(...)kostkę. Podobnie robimy z szynką oraz szczypiorkiem. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez oraz przyprawy. Jajka z wafelka napełniamy sałatką tuż przed podaniem (inaczej wafelek rozmięknie). Smacznego
Kolizje Smakówsłodzonego o smaku waniliowym SM Gostyń 1/3 kostki masła 3/4 szklanki ryżu preparowanego 3/4 szklanki bakalii (orzechy, rodzynki, suszone morele) 1 łyżka kakao 2 ciastka typu markizy 2 wafelki od lodów 3 kostki czekolady Wafelki obcinamy i za pomocą roztopionej czekolady "przyklejamy" do ciastek. Ryż suszymy na małym ogniu na suchej patelni przez ok 20 minut, mieszając od czas(...)czasu, aby stał się bardziej chrupiący. Masło roztapiamy z mlekiem i kakao, dodajemy bakalie i ryż (kilkanaście ziarenek ryżu pozostawiamy). Masę pozostawiamy w lodówce do schłodzenia, następnie wkładamy do wafelków i posypujemy pozostałym ryżem. Uwagi: można sobie podarować dodanie masła, ale wtedy masa będzie bardzo słodka, mnie chodziło o to, aby ująć troszkę tej słodyczy
Jadło i czytadłoSkładniki: pół kostki masła szklanka mleka 1 jajko 1szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 50 g orzechów włoskich 4 wafelki orzechowe 5 cukierków Michałków 3 łyżki syropu klonowego Przygotowanie: Masło rozpuszczamy na patelence i łączymy w jednej misce z mlekiem i rozkłóconym jajkiem. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukry(...)proszek do pieczenia. Orzechy włoskie drobno siekamy, cukierki kroimy w większą kostkę, wafelki kruszymy. Do mącznej mieszanki wlewamy płynne składniki i wsypujemy orzechy, wafelki i cukierki, wlewamy syrop klonowy i całość mieszamy łyżką - tylko do połączenia składników. Nakładamy ciasto do papierowych foremek na 3/4 wysokości i pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Z takiej porcji wychodzi 12 babeczek
Lawendowe Niebogorzkim kakao i wiórkami kokosu. Składniki:/ 10-12 szt. w zależności od wielkości/ 100 g białej czekolady 150 g serka mascarpone ok.100 g wiórków kokosowych 2 wafelki o smaku kokosowym w białej czekoladzie 1 łyżka cukru pudru ok.2 łyżki likieru kokosowego wiórki kokosowe i kakao do obtoczenia Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Wafelki rozdrobnić(...)wymieszać z kokosem. Serek wymieszać cukrem, dodać wafelki z kokosem, schłodzoną czekoladę i likier. Masę dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki aby lekko stężała. Ze schłodzonej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać je w kokosie lub kakao. Gotowe trufelki przełożyć do papilotek i wstawić do lodówki
Zakamarki mojej kuchniznaleźć chwilkę na małe co nieco. :) SKŁADNIKI: 1 mała śmietana 30% 1 łyżeczka cukru pudru 1 pomarańcza 1 banan śmietan-fix kilka kulek winogrona pistacje mięta galaretkowe serduszka wafelki czekoladowe A jak to zrobić: Wafelki czekoladowe można zrobić samemu, korzystając z mojego przepisu na lody z białej czekolady (6 luty). Pomarańczę obrać ze skóry i wszystkich błonek. Sam miąższ(...)pokroić na drobne kawałki. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem, dodać do niej pokrojoną pomarańczę i wymieszać. Masę z bitej śmietany wykładamy na wafelki, dodajemy plastry banana i pokrojone wiogrona. Całość posypujemy pistacjami i dekorujemy serduszkami z galaretki. (Aby zrobić takie serduszka wystarczy zrobić galaretkę w mniejszej iloci wody niż w przepisie i wlać do foremek
Kuchnia w opałach