głowy by mi nie przyszło, żeby zrobić domowe Knoppersy. Zwłaszcza, że to ulubione wafelki teściów, stale zaopatrują w nie Hanię ;) W domu Knoppersy są więc dość często. Na FB napisała Ola, że widziała na innych blogach ciasto Knoppers i chętnie zobaczyłaby je u mnie. Poszukałam, trafiłam na wafelki... i właśnie... tak sobie teraz myślę, że Ola miała na myśli ciasto(...)wafelki... :) Ciasto też będzie, bo smaki bardzo mi odpowiadają, a tymczasem dzisiaj domowe Knoppersy na okrągło! Zajadaliśmy z mężem w ukryciu, chowając się jak dzieci przed własną córką :) Czytaj więcej
bistro mamamieszamy. Przestudzoną frużelinę wykładamy na delicje i układamy drugi krążek biszkopta. Całość wstawiamy do lodówki na czas przygotowania kolejnej masy. składniki na masę śmietankową: 200 ml śmietanki kremówki 1 wafelek w czekoladzie 1 łyżka cukru pudru 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki gorącej wody wykonanie Pół wafelka ścieramy na tarce, pozostałą część siekamy. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Kremówkę miksujemy(...)cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej kremówki dodajemy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy. Dodajemy wafelka i mieszamy. Gotową masę wykładamy na biszkopt i przykrywamy trzecim biszkoptem. Całość wstawiamy na kilka godzin do lodówki aby tort się ustabilizował. składniki na masę do obłożenia – krem maślany na bazie szwajcarskiej: 2 białka 110 g cukru 160 g masła w temperaturze pokojowej wykonanie: Postępujemy
Domowy Smak JedzeniaPrzepis na domowe lody bananowe z dodatkiem pokruszonych czekoladowych wafelków, posiekanej czekolady, udekorowane polewą czekoladową i krokantem orzechowym. Jak zrobić takie domowe lody bananowe pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative , a nie ominą Cię nowe przepisy. LODY BANANOWE SKŁADNIKI: Masa bananowa: banany bardzo dojrzałe(...)cytryny śmietanka kremówka 30% dobrze schłodzona (500 ml.) mleko skondensowane (1 puszka = 400 g) wafelki czekoladowe typu serenata (4 szt.) łezki czekoladowe (200 g) Polewa: czekolada deserowa (200 g) krokant orzechowy (1 garść) Potrzebne gadżety: szpatułka keksówka mikser (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1.) Banany obieramy, kroimy w grube plastry, skrapiamy sokiem z cytryny, przekładamy do pojemnika
RITA food channelKrem z batonikami Kinder Bueno to pyszny, czekoladowy krem o smaku batoników Kinder Bueno. Ja masę z rozpuszczonymi batonikami przecedzam przez sitko, aby pozbyć się rozmokłych wafelków. Wtedy krem nie jest ‘ciągnący’, tylko ma konsystencję lekką, kremową. Ale możecie wafelki w kremie zostawić, jeśli lubicie ‘treściwsze’ kremy :). Krem Kinder Bueno jest słodki, dlatego warto go przełamać(...)uzyskamy jednolitą masę. Możemy zmiksować masę blenderem, jeśli batoniki nie będą się chciały ładnie rozpuścić lub podgrzać masę. Przecedzamy jeszcze ciepłą masę z batonikami przez sitko, aby pozbyć się wafelków (nie trzeba tego robić, ale krem wtedy nie […] Artykuł KREM Z BATONIKAMI KINDER BUENO pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ
Słodki Pomysłudaje się wszystkiego zrealizować w terminie. Za, to jeśli przygotujecie, to ciasto jego smak wynagrodzi Wam czas oczekiwania. Bardzo smaczne, aromatyczne z warstwą bezy, do której przygotowania użyłam kakaowych wafelków CHRUPS! od Cukry Nyskie . Ciasto świetnie sprawdzi się także na świątecznym stole. Biszkopt - składniki : 5 jajek ¾ szklanki mąki pszennej tortowej 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka ciemnego(...)gotować. Warstwa kremowa: Użyłam gotowego kremu o smaku toffi, który przygotowuje się na mleku z dodatkiem masła Beza - składniki: 6 białek 1 szklanka cukru szczypta soli 1 ½ szklanki pokruszonych wafelków kakaowych CHRUPS! 1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli dodając kolejno cukier. Następnie orzechy, pokruszone wafelki oraz mąkę. Delikatnie
W garach u Gosibliskiej osoby. Sprytny sposób na zrobienie domowego Raffaello. Pralinki przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku, można je trzymać do 7 dni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Składniki 130 g wafelków o smaku kokosowym w jasnej polewie lub bez 100 g wiórków kokosowych + około 100 g do obtoczenia 250 ml śmietanki 30 % lub 36 % 50 g masła 1 tabliczka białek czekolady(...)proszku Instrukcje Jeśli nie macie obranych migdałów należy zalać je gorącą wodą i odstawić na 15 minut. Po tym czasie skórka z migdałów powinna łatwo schodzić. Obrane migdały osuszamy. Wafelki blendujemy. W garnku podgrzewamy śmietankę (nie gotujemy), zdejmujemy z palnika i dodajemy masło oraz połamaną czekoladę. Mieszamy rózgą, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Lekko studzimy i dodajemy zblendowane wafelki
To co lubię - gotuję i polecamjednocześnie niesamowita motywacja do dalszego tworzenia i dalszego działania! Największą Waszą radość zdecydowanie wzbudza seria inspirowana batonikami! Dziś kolejny z nich – znany i lubiany MAXI KING! Chrupiący wafelek przykryty serowym kremem i obficie wypełniony „karmelem” orzechowym tworzy fantastyczną całość, której nikt, absolutnie nikt się nie oprze. Do tego oczywiście czekolada! Dużo czekolady. No i orzechy(...)sztuki MASA SEROWA: Wszystkie składniki mieszamy / dokładnie blendujemy. KREM KARMELOWY: Masło orzechowe, mleko i cukier podgrzewamy na kąpieli aż powstanie gładka masa ( w razie potrzeby blendujemy ). CAŁOŚĆ: Na wafelku układamy porcję kremu serowego tworząc w środku rower na krem karmelowy. Przykrywamy porcją kremu karmelowego. Układamy ponowną warstwę masy serowej. Przykrywamy wafelkiem, dociskamy, równamy boki. Pakujemy w folię aluminiową, mocno
Ostra na Słodkotwarogu z wiaderka 1 puszka masy krówkowej 3 lub 4 jajka (w zależności od wielkości) 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200g masła 250g wafelków czekoladowych, bez polewy 10-12 cukierków Trufle Wafelki kruszymy na pył. Wafelki wrzucamy do garnka, delikatnie podgrzewamy i wyklejamy tortownicę. Tortownicę wkładamy do lodówki. Twaróg, jajka, cukier, masę krówkową i mąkę dokładnie miksujemy (trochę
Kocham CzekoladęJest bardzo smaczne, polecam. SKŁADNIKI : 700 ml śmietany 30 % 250 g mascarpone śmietan fix ( 4 opakowania ) 3 łyżki cukru 2 cukry waniliowe 1 puszka kajmaku wafelki gofrowe z nadzieniem 230 g 100 g czekolady mlecznej orzechy do posypania(...)ubijamy. Masę kajmakową lekko podgrzewamy aby miała konsystencję płynną. Przekładamy masę do worka do wyciskania kremu. Czekamy aż masa ostygnie. Na dno blaszki o wymiarach 25/30 wykładamy wafelki gofrowe. Na wafelki wykładamy część bitej śmietany, równo rozsmarowujemy. Na to wyciskamy kajmak i wykładamy resztę śmietany. Ciasto chłodzimy około 10 minut. Następnie na zimne ciasto wylewamy rozpuszczoną czekoladę
Kulinarne Fantazje MarioliUpieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia. Przekrawamy na dwa blaty. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed przekrawaniem. składniki na ciasto z prince pollo: 150 g wafelków prince pollo, pokruszonych 100 g orzechów włoskich, drobno posiekanych 100 g wiórek kokosowych 6 białek 200 g cukru wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Do ubitych białek dodajemy pokruszone wafelki wymieszane z wiórkami kokosowymi oraz(...)naparu kawy wymieszanego z 2 łyżkami spirytusu polewa czekoladowa ( przepis tutaj ) użyłam połowy porcji wykonanie ciasta: Pierwszy blat biszkoptu ponczujemy, wykładamy 1/2 część kremu. Układamy ciasto z wafelkami, na którym rozsmarowujemy pozostały krem. Przykrywamy drugim blatem ciasta, który również nasączamy. Wierzch polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy. Ciasto wyszło dość wysokie a la tortowe. Ciasto najlepiej przygotować 2 dni przed
Domowy Smak Jedzeniaśmietany 36 % · 1 śnieżka na mleko · 4 łyżki żelatyny · 4 wafelki princeska orzechowe · 2 łyżki masła · 30 dag borówek Sposób przygotowania: 1. Galaretki rozpuszczamy każdą w szklance gorącej(...)wody i chłodzimy w lodówce aż stężeją. 2. Wafelki kruszymy do miski. 3. Masło rozpuszczamy, studzimy i łączymy z wafelkami. 4. Wykładamy dno tortownicy. 5. Serki miksujemy mikserem. 6. Dodajemy śmietanę oraz śnieżkę i cukier. 7. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody i wlewamy do masy
Kulinarna Chwilaorzechów laskowych 500 g serka mascarpone 1 szklanka śmietanki 36% 460 g masy kajmakowej o smaku kakaowym (1 puszka) 2 łyżki cukru pudru 1 wafelek o smaku orzechowym (np. góralek lub princessa) Herbatniki maślane lub kakaowe (około 45 sztuk) 50 g białej czekolady Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni. Gdy już są ciepłe zawijamy je w suchą ściereczkę i uderzamy(...)cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, miksujemy do połączenia się składników. 1/3 kremu mascarpone odłożyć do osobnej miski. Do reszty dodajemy 2 łyżki masy kajmakowej, połowę orzechów i pokrojony wafelek orzechowy. Całość dokładnie mieszamy. Do pozostałej masy kajmakowej dodajemy resztę orzechów, dokładnie mieszamy. Na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy równo herbatniki. Na nich rozsmarowujemy masę z mascarpone z orzechami
VioletoweKucharzeniesłodkiej śmietanki minimum 30 % 1 płaska łyżka cukru pudru 100 gram białej czekolady 4 łyżki mleka 1 łyżeczka masła 50 gram wiórków kokosowych 50 gram płatków migdałów 50 gram wafelków śmietankowych Dodatkowo 3 łyżki dżemu truskawkowego 2 łyżki wiórków kokosowych do obtoczenia kulek masło do wysmarowania naczynia do tarty Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni. Krakersy rozdrabniamy(...)miały konsystencję piasku. Wafelki rozdrobnić, można posiekać nożem lub krótko zmiksować. Mleko lekko podgrzać,dodać masło i połamaną na kawałki białą czekoladę podgrzewamy ciągle mieszając aż czekolada się całkowicie rozpuści. Uważamy aby się nie zagotowało.Odstawiamy i studzimy. Masło roztopić i dodajemy do pokruszonych krakersów. Dokładnie mieszamy i przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia do tarty. Bardzo starannie dociskamy.Włożyć
Andzia Pichciszklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: Pół szklanki czarnej herbaty + pół łyżeczki cukru Masa czekoladowa do przełożenia: 100g czekolady mlecznej 100g czekolady gorzkiej 250g śmietanki kremówki 80g wafelków orzechowych w czekoladzie typu Princessa 120g masła Masa śmietankowa do obłożenia tortu: 250ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 1 łyżeczka żelatyny szczypta soli Polewa(...)ciasto całkowicie wystygnie przecinamy je w dwóch miejscach – na 3 blaty. Przygotowujemy poncz: herbatę mieszamy z cukrem i odkładamy do wystudzenia *** *** Blaty ciasta nasączamy ponczem *** *** Następnie kończymy przygotowywać masę: wafelki kroimy na małe kawałki *** *** Miękkie masło miksujemy i stopniowo dodajemy schłodzoną masę czekoladową. Cały czas miksujemy, do momentu, aż uzyskamy jednolity krem *** *** Do masy dodajemy pokrojone wafelki i delikatnie mieszamy
Blog z Apetytem