wafelki - przepisów 787

  1. Kakaowo-kokosowe ciasto z wafelków (bez mąki)
    Kakaowo-kokosowe ciasto z wafelków (bez mąki)

    Podobne ciasto możecie znaleźć w kuchni Jordanii, z tymże tamto zawiera więcej cukru, wafelki waniliowe i zamiast połowy wiórek - orzechy pekan. Nie wiem jak tamta, ale moja wersja jest przepyszna, lekko wilgotna i cudooownie pachnąca. Podczas pieczenia roznosił się kuszący zapach, więc naprawdę ciężko oprzeć się kawałkowi takiego ciasta. Możecie użyć wafelków o dowolnym smaku nadzienia, do środka dodać czekoladę(...)bakalie... Koniecznie spróbujcie! (Forma o wymiarach około 9 x 21 cm) 250g wafelków kakaowych (bez polewy) 100g masła 1 szklanka wiórek kokosowych (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki cukru 3 jajka Wafelki należy dokładnie pokruszyć (*). Masło utrzeć z cukrem, a następnie stopniowo połączyć z jajkami. Do masy dodać wiórki kokosowe i pokruszone wafle. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do foremki

    Przepis pochodzi z bloga Di gotuje, prowadzonego przez Di gotuje.

  2. Dwukolorowe pączki pieczone
    Dwukolorowe pączki pieczone

    przygotować możecie także wersję podstawową (jasną) np z marmoladą. Wykończenie pozostaje w Waszych rękach- ja porcję pierwszą polukrowałam i obsypałam płatkami migdałów, drugą polałam czekoladą i posypałam pokruszonymi wafelkami- tymi samymi- może nie dosłownie, które użyłam wcześniej do przygotowania ciemnej warstwy. To jak je zrobicie zależy tylko od Was. Do dzieła! Składniki na ok 20 sztuk: 400g mąki tortowej(...)podsypywania ½ szklanki mleka 50g drożdży 80g cukru 3 jajka szczypta soli 180g masła 82% 1 wafelek czekoladowy Lusette 1 łyżka kakao 1 żółtko 2 łyżki mleka Budyń: 1 niepełna szklanka mleka 1 żółtko 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki tortowej 3 łyżeczki cukru 2 łyżeczki likieru np. adwokat, toffi, kokosowy Można także przygotować budyń z torebki. Dodatkowo: 1 białko

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia w czekoladzie, prowadzonego przez kuchniawczekoladzie.

  3. Lodowy deser cappuccino (dla zakochanych). Lusette łączy.
    Lodowy deser cappuccino (dla zakochanych). Lusette łączy.

    Uwielbiam smak cappuccino i kremowość lodów. Dlatego dziś zapraszam Was na pyszny lodowy deser cappuccino (dla zakochanych) . Pyszne lody w formie uroczych babeczek nadziane doskonałym wafelkiem Lusette o smaku C appuccino podane na liofilizowanych owocach.  Deser idealny na zbliżające się Święto Zakochanych, jak i na codzienne wspólne smakowanie. Dodatek wafelka nadaje mu wspaniałego, delikatnego smaku cappuccino. Zróbcie sobie przyjemność(...)delektujcie się łyżeczka po łyżeczce Lusette łączy Składniki: (na 2 porcje) 250 ml zimnej śmietanki 30% 1 tubka schłodzonego mleczka skondensowanego (150 ml) 1 wafelek Lusette o smaku C appuccino malutka szczypta soli (można pominąć) garść owoców liofilizowanych (truskawki, maliny, jeżyny) Foremki do galaretek (z zamknięciem) Przygotowanie: Zarówno śmietanka, jak i mleczko muszą być dobrze schłodzone (najlepiej

    Przepis pochodzi z bloga Słodkie okruszki, prowadzonego przez Matleen.

  4. CIASTO Z WAFELKOWĄ PRZEKŁADKĄ
    CIASTO Z WAFELKOWĄ PRZEKŁADKĄ

    Długo szukałam idealnego ciasta z użyciem wafelków i orzechów. Bo kto z nas nie lubi wykorzystywać gotowych słodyczy do wypieków? Dokładniej opisując ciasto składa się z biszkoptu kakaowego nasączonego kawą i amaretto, puszystego budyniowego kremu, wafelków, orzechów i aksamitnego kremu śmietanowego. Nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała jednocześnie kilku przepisów, gdyż uwielbiam eksperymentować i modyfikować już popularne przepisy . Ciemny biszkopt(...)dużych jaj, 6 łyżek cukru pudru, 3 łyżki kakao, 4 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Wafelkowa wkładka 180g wafelków Garść orzechów włoskich 3 jaaj 4 łyżki maki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa 1 budyń śmietankowy 1 szkl mleka 3 łyżki cukru 1 masło lub margaryna Masa z bitej śmietany 500ml śmietanki kremówki

    Przepis pochodzi z bloga Słodki Zakątek, prowadzonego przez Kasia882.

  5. Lekki jagodowy deser na zimno z wiśniami i wafelkami
    Lekki jagodowy deser na zimno z wiśniami i wafelkami

    Dziś zapraszam Was na na lekki jagodowy deser na zimno z wiśniami i wafelkami. Pyszna letnia propozycja. U nas fala upałów wciąż nie odpuszcza, dlatego tak często serwuję słodkości prosto z lodówki lub zamrażalnika. Polecam Wam ten pyszny i naprawdę prosty w przygotowaniu deser. Idealny na letnie wieczory, spotkania ze znajomymi lub po prostu chwilę słodkiego relaksu Spróbujcie(...)naprawdę bogatą gamę produktów z wyposażenia kuchni i jadalni. Lub… spróbować swoich sił w konkursie (klik) Na Wasze zgłoszenia czekam do 14.07   Do deseru podałam nasze ulubione wafelki Pałeczki od Cukry Nyskie Składniki: (na 2 porcje) 330 ml gęstego jogurtu naturalnego 1 i 1/3 łyżeczki żelatyny + 1 łyżka zimnej wody 3 łyżki cukru 3 łyżki 100% soku jagodowego

    Przepis pochodzi z bloga Słodkie okruszki, prowadzonego przez Matleen.

  6. Galaretka z herbaty Earl Grey z truskawkami, śmietaną i domowym wafelkiem tuille
    Galaretka z herbaty Earl Grey z truskawkami, śmietaną i domowym wafelkiem tuille

    smak i delikatny aromat bergamotki (owoc cytrusowy, którego ekstrakt ma korzystny wpływ na nasz układ krążenia, np. obniża cholesterol) przyjemnie skomponuje się ze świeżymi truskawkami, bitą śmietaną i domowym wafelkiem tuille. Tuille to upieczony cieniutki i chrupiący wafel, pochodzący z Francji. Jego smak wszyscy znają, bo któż nie próbował lodów w waflu lub nie chrupał wafelkowych rurek zdobiących lodowe desery(...)Wafelek tuille jest banalny w przygotowaniu, a składniki łatwe do zapamiętania. Należy bowiem zważyć jedno białko jaja, a następnie z taką wagą dodawać do niego pozostałe składniki (roztopione masło, mąkę i cukier puder). Gotową masę należy rozsmarować na cieniutką warstwę i upiec na lekko złoty kolor. Odpowiednio cienka warstwa po upieczeniu i ostudzeniu będzie chrupiąca. Jeśli taka Wam za pierwszym

    Przepis pochodzi z bloga Moja Delicja, prowadzonego przez mojadelicja.

  7. Lodowy torcik czekoladowy
    Lodowy torcik czekoladowy

    Torcik czekoladowy na bezowym spodzie z dodatkiem wafelków o smaku cappuccino- w domu deser dostał trzy razy "tak". Wafelki i słodki spód idealnie współgrają z niezbyt słodką warstwą lodową. Eksperyment zdecydowanie powtórzę! Składniki na małą tortownicę 22cm: Beza szwajcarska: 2 białka 120g drobnego cukru Warstwa lodowa: 2 jajka 2 żółtka 200ml śmietanki łyżka kakao 2 łyżki cukru Dekoracja: 2 wafelki(...)stopni. Z połowy masy pieczemy spód do naszego tortu, natomiast z drugiej części robimy dowolnego kształtu beziki do dekoracji. Czas pieczenia- 60 minut, temperatura 110 stopni. Jeden pokruszony wafelek Lusette łączymy z miękkim masłem. Za pomocą foremki do ciasteczek z masy robimy serduszka, najlepiej na papierze do pieczenia. Wkładamy je do zamrażarki. Ubijamy na sztywno białka przeznaczone do warstwy lodowej

    Przepis pochodzi z bloga Wrzosowa Polana, prowadzonego przez Wrzosowa Polana.

  8. Pieczony mus z Lusette
    Pieczony mus z Lusette

    Jeśli nachodzi was czasem nieposkromiona chęć na mocno czekoladowy deser, który będzie jednocześnie lekki jak i sycący ... Mam na to sposób. Potrzebujecie jedynie 20 minut, dwóch czekoladowych wafelków Lusette i pięciu składników które na pewno macie w swojej kuchni. Ja deser określiłabym jako coś pomiędzy dobrze wypieczonym sufletem,a mocno wilgotnym, lecz o wiele bardziej delikatnym i lżejszym Brownie(...)związku z tym że przy okazji robienia tłustoczwartkowych łakoci ostało mi się sporo białek, to postanowiłam je wykorzystać w nieco odmienny sposób. Deser dopełnia krem i dekoracja z wymienionych wafelków czekoladowych Lusette. Zatem do dzieła.  Składniki na 4 porcje :  100 g  Wafelków Lusette o smaku czekoladowym  4 białka  125 ml oleju z pestek winogron

    Przepis pochodzi z bloga vaniliowoczekoladowa, prowadzonego przez sylviia90.

  9. Babeczki czekoladowe z wafelkami , z pana cottą chałwową i musem pomarańczowym
    Babeczki czekoladowe z wafelkami , z pana cottą chałwową i musem pomarańczowym

    Babeczki czekoladowe 🍫 z  Lusette  wafelkami, zostały wypełnione słodkościami 🍬🍭,  pana cottą  🍮  o smaku chałwowym i musem pomarańczowym 🍊.  Czereśnie 🍒 w syropie zielonym fajnie kontrastowały,  a płatki czekoladowe 🍫 i mięta delikatności  dodały.  Wafelki  z gorzką czekoladą 🍫 idealnie się połączyły, z pana cottą ciekawy smak stworzyły, a mus mocno pomarańczowy sprawił, że deser(...)stał się wyjątkowy. Może to być (bez pieczenia) babeczka czekoladowa lub czekoladka - bombonierka XXL nietypowa 😍. Składniki na 10 babeczek: ok. 200 g gorzkiej czekolady 70% masy kakaowej, ok. 2 wafelki czekoladowe Lusette  http://lusette.pl/ , pana cotta: 100 g chałwy waniliowej, 100 ml słodkiej śmietanki 30%, 300 ml mleka 2%, 2- 3 płaskie łyżeczki żelatyny (na 400 ml płynu

    Przepis pochodzi z bloga Moniki Smakołyki, prowadzonego przez Monika L.

  10. Migdałowa Księżniczka Bezowa..
    Migdałowa Księżniczka Bezowa..

    Migdałowa Księżniczka Bezowa.. Korona bezowa z płatkami migdałowymi i obłędnym kremem mlecznym Lusette! Tak chcę zaczynać każdy weekend! #POZWÓL SOBIE NA CHWILĘ PRZYJEMNOŚCI ;-))) Zainspirowana wafelkami Lusette, postanowiłam przygotować obłędnie smaczny deser dla mojego Lubego. Myślałam o tym deserze przez trzy dni, dobierałam pieszczotliwie wszystkie składniki w myślach, dopracowywałam szczegóły, smak i wygląd deseru. Po tych trzech dniach wyklarował się(...)lepszego smaku, dodałam do niej całe płątki migdałowe, które nadały pożądanego aromatu, niczym z francuskiej cukierni. Krem do bezy chciałam aby był delikatny i puszysty. Uwydatniający smak pokruszonych mlecznych wafelków Lusette. Deser wyglądał i co najważniejsze smakował obłędnie! Jestem nim zauroczona! Przez chwilę można przenieść się do kulinarnego raju ;-))) SKŁADNIKI BEZA: - 6 białek z jaj kurzych rozmiar L - 2 szczypty

    Przepis pochodzi z bloga SMYKWKUCHNI, prowadzonego przez SMYKWKUCHNI.

  11. Tarta wafelkowa z nutellą
    Tarta wafelkowa z nutellą

    Ostatnio u mnie sporo słodkości bez pieczenia. Dzisiaj również mam propozycję na pyszną i rozpływającą się w ustach tartę na spodzie z wafelków Lusette oraz delikatnym kremem z serka i nutelli. Po każdym kęsie chce się więcej i więcej. Składniki: Spód wafelkowy: 200 g wafelków mlecznych Lusette 50 g masła Krem z nutellą: 125 g serka twarogowego z wiaderka(...)zimnej kremówki 36% 200 g nutelli Bita śmietana: 150 ml zimnej kremówki 36%  Do dekoracji: orzechy laskowe wafelek mleczny Lusette czekolada mleczna Przygotowanie: Spód wafelkowy:  Wafelki zmiksować w blenderze. Przełożyć do naczynia wlać letnie rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Trzy foremki do tart o średnicy 11 cm wyłożyć folią spożywczą. Masę równo podzielić na trzy części i wyłożyć

    Przepis pochodzi z bloga Ala piecze i gotuje, prowadzonego przez alaaa72.

  12. Brownie na wafelkach Lusette z truskawkami i żurawiną
    Brownie na wafelkach Lusette z truskawkami i żurawiną

    nawet kilka kostek czekolady tak nie cieszy jak do niedawna... Po ciąży będzie lepiej i będę mogła na nowo delektować się smakiem czekolady, której w tym cieście nie żałowałam. Wafelki Lusette nadały większej słodyczy i jeśli będę je ponownie dodawać, zmniejszyłabym ilość cukru w cieście o 20-30 g, przynajmniej. Ale to już kwestia gustu. Przepisy na brownie, które poznałam(...)mąki tortowej 120 g cukru (lub mniej) 1 małe op. cukru wanilinowego (lub połowę całego cukru zamień na domowy cukier waniliowy) 3 łyżki suszonej żurawiny 2 mleczne wafelki Lussette 1 czekoladowy wafelek Lussette ok 200 g mrożonych truskawek (rozmrożonych, pokrojonych w grube plastry lub w połówkach) 50-60 ml soku z rozmrażania truskawek lub wody Przygotowanie: Blaszkę wysmaruj lekko margaryną

    Przepis pochodzi z bloga Anioszek w kuchni, prowadzonego przez Anna Wojtyna.

  13. Semifreddo czekoladowo-kawowe
    Semifreddo czekoladowo-kawowe

    Semifreddo czekoladowo-kawowe „Zebra” na spodzie z pokruszonych wafelków. Ten deser lodowy pochodzący z Włoch jest niezwykle puszysty, delikatny i łatwo się go kroi. Dosłownie rozpływa się w ustach… Muszę nieskromnie przyznać, że jest obłędnie pyszny! Polecam! Składniki: 500 g śmietany kremówki 30% 4 jajka 3 żółtka 1 szklanka cukru 3 wafelki czekoladowe „Lusette(...)łyżki cukru pudru 1/3 szklanki mleka 150 g gorzkiej czekolady 50 g czekolady mlecznej 7 łyżeczek kawy rozpuszczalnej Dodatkowo: kawa mielona do posypania 1 wafelek czekoladowy „Lusette” Przygotowanie: Dwie małe (20 cm x 9 cm), proste keksówki (nie zwężające się przy dnie!) wyłożyć folią spożywczą. Użyłam aluminiowych, jednorazowych. Jajka i żółtka ubić na parze z cukrem (w małym

    Przepis pochodzi z bloga Oryginalny smak, prowadzonego przez Oryginalny smak.

  14. Wafelkowa symfonia lodowa
    Wafelkowa symfonia lodowa

    Lody w środku zimy ? Czemu nie ! Obłędnie kremowe, niebiańskie połączenie  orzechów włoskich zatopionych  w karmelu, mleczne wafelki Lusette i sos czekoladowo-jeżynowy  czy może być cos lepszego niż dobra książka, kocyk i taki deser ? Zakochałam się w nim od pierwszego kęsa.  Deser który choć ma milion kalorii ciężko mu się oprzeć. Gwarantuję że smakuje jak wygląda(...)łyżki serka mascarpone 2 jajka 1/2 laski wanilii szczypta soli zielonej himalajskiej, może być morska 15 dag orzechów włoskich 10 dag trzcinowego cukru brązowego 2 łyżki wody 3 wafelki  mleczne Lusette Sos czekoladowo-jeżynowy 10 dag gorzkiej czekolady ½ szklanki mrożonych jeżyn ¼ szklanki wody 150 ml śmietanki kremowej 2 łyżki cukru pudru 1 wafelek  mleczny Lusette Sposób przygotowania: Orzechy

    Przepis pochodzi z bloga Wanilia i Kardamon, prowadzonego przez Wanilia i Kardamon.

  15. Czekoladowo- wiśniowy deser lodowy
    Czekoladowo- wiśniowy deser lodowy

    życzenia. Najgorsze, że nie przewiduję poprawy w najbliższym czasie.  Dlatego żeby chociaż troszkę to lato poczuć, przygotowałam deser lodowy. Mam nadzieję, że w połączeniu z wiśniami i pysznymi wafelkami Lusette przegoni t ę zimę ostatecznie! Składniki: 200ml słodkiej śmietanki 30% 200ml tłustego mleka 2 żółtka 2 łyżki kakao 80g cukru pudru 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 wafelki czekoladowe Lusette(...)wafelki nugatowe Lusette 1 większa paczka herbatników 1 mały słoik drylowanych wiśni Do przygotowania deseru będziemy potrzebować także pudełka po lodach i np. malutkiej keksówki. Sposób przygotowania : Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i kakao. Czekoladę rozpuszczamy w mleku w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy żółtkowej i stawiamy na małym ogniu ciągle mieszając, ale nie zagotowując. Śmietanę kremówkę ubijamy, a następnie

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia w czekoladzie, prowadzonego przez kuchniawczekoladzie.

  16. ROLADA Z MUSEM CZEKOLADOWO NUGATOWYM I KREMEM BRZOSKWINIOWYM
    ROLADA Z MUSEM CZEKOLADOWO NUGATOWYM I KREMEM BRZOSKWINIOWYM

    łyżeczki cukier puder 8 łyżek  Krem brzoskwiniowy: brzoskwinie w puszce 1 puszka budyń śmietankowy 1 opakowanie sok z cytryny 2-3 łyżki cukier 1 łyżeczka Mus czekoladowo nugatowy: wafelki o smaku nugatowym Lusette  2 opakowania czekolada mleczna 200 gram śmietana kremówka 36 % 200 gram mleko 200 mililitrów żelatyna 2 łyżeczki + woda do pokrycia żelatyny Dekoracja: czekolada mleczna(...)gram wafelek o smaku nugatowym Lusette  1 opakowanie mleko 3 łyżki pomarańcza lub brzoskwinia ~~METODA~~ Biszkopt: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jaja umieścić w misie miksera. Dodać cukier puder i miksować na najwyższych obrotach, aż masa podwoi się i będzie puszysta. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo partiami dodawać do masy, mieszając delikatnie szpatułką, aby masa

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Paulettes, prowadzonego przez Paulina Ż..

Wybierz stronę :