Jeśli komuś zostały jakieś wolne pieniążki po sesji to polecam tą bardzo smaczną kanapkę. Składniki: -pół puszki tuńczyka w kawałkach (może być i wodzie i w oleju jak kto lubi) -jajko ugotowane na twardo -łyżeczka majonezu -łyżeczka masła -bułka pszenna ok 100 g -kawałek papryki ok 50 g -troszkę cebuli -sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kanapkę z tuńczykiem(...)podobnie jak inne kanapki przygotowuje się dosyć łatwo - w skrócie przekrój bułkę i włóż wszystkie składniki do środka. W wersji rozszerzonej: posmaruj bułkę masłem, rozłóż równomiernie tuńczyka, połóż na nim pokrojone w plastry jajko i posmaruj je lekko majonezem. Na górę połóż paski z papryki i pokrojoną w piórka cebulę. Posyp lekko od góry solą i pieprzem, zamknij bułkę. Bułka
Tanie przepisy studenckieRobiąc wczoraj zakupy w jednym z marketów natknąłem się na "waflowe jajka". Od razu zaświtało kilka pomysłów lecz po powrocie do domu zauważyłem że na samym opakowaniu jest kilka pomysłów i oto jeden z nich. Składniki : 250 g serka mascarpone 185 g tuńczyka w oleju 1 cebula szalotka kilka oliwek czarnych i zielonych sól, pieprz opakowanie "Waflowych(...)jajek" Przygotowanie : Cebulę kroję w drobną kosteczkę, kilka oliwek obu kolorów kroję w cienkie pół plastry i razem z serkiem i odsączonym tuńczykiem mieszam na jednolitą masę doprawiając solą i pieprzem. Gotowy farsz wkładam do połówek waflowych jajek i ozdobiłem oliwkami, pietruszką i rzodkiewką. Polecam bo jest bardzo pyszne
Mechanik w kuchnizrobimy domowe pieczywo, to mamy królewska ucztę śniadaniową. Pieczywo tutaj: Chlebek wiejskiSKŁADNIKI1 puszka tuńczyka w oleju1 łyżeczka majonezuodrobina musztardy3 jajkapół pęczka szczypiorku10 dag. lekkiego twarogu jeden większy ogóreksól, pieprzWYKONANIETuńczyka odlewamy z oleju i wrzucamy do miski, dodajemy, pokruszony ser, pokrojony szczypior, rozdrobnione jajka i pokrojony drobno ogórek. Solimy , pieprzymy i mieszamy składniki pasty.Układamy na półmisku, dekorujemy.Podajemy
W kuchennym oknie Ewyulubione potrawy z poprzedniego roku :D Zaczęło się rok temu w STYCZNIU od SUSHI LUTY Buziaczki- ciasteczka serowe z jabłkiem w MARCU jak w garncu:P Faszerowane tuńczykiem śniadaniowe bułeczki z jajkiem KWIECIEŃ: Pierogi z białą kiełbasą z sosem rzeżuchowym W MAJU jak w raju: Schab zapiekany ze szparagami w sosie serowym wakacyjny CZERWIEC Tarta z ciasta francuskiego z kurkami
MarciochaKucharzyobiad lub kolacja. Smak pozytywnie zaskakuje, u mnie na stole goszczą od dawna i zostaną pewnie na lata. Polecam :) Składniki: (na około 6 sztuk) 2 puszki tuńczyka kawałki w oleju roślinnym Grall 1 jajko 3 płaskie łyżki otrąb lub bułki tartej 1 mała cebula 4 łyżeczki serka kanapkowego z ziołami 1 łyżka soku z cytryny bazylia sól, pieprz(...)Przygotowanie: Tuńczyka odsączamy z oleju, wrzucamy do miski, dodajemy serek oraz drobno posiekaną cebulę. Następnie wbijamy jajko, wsypujemy otręby lub bułkę tartą i doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią. Całość rozdrabniamy widelcem i dokładnie mieszamy. Formujemy okrągłe płaskie placuszki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 30 minut i pieczemy w 180 stopniach
Symfonia smakowalubimy tarty więc mamy dla Was kolejną propozycję – tarta z tuńczykiem i pieczarkami Składniki na ciasto: - 200 g mąki - 100 g masła - 1 jajko - 1 łyżka śmietany - szczypta soli Składniki na nadzienie: - 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (185g) - 1 por - 1 łyżka masła - 300 g pieczarek - sól, pieprz - 3 jajka - 250 g śmietanki 18% - gałka muszkatołowa(...)mieszamy śmietanę z jajkami, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim formę. Nadmiar ciasta odkrawamy. Ciasto nakłuwamy widelcem, wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekamy 10 minut . Kiedy ciasto się lekko podpiecze wyciągamy z piekarnika. Następnie nakładamy na nie pieczarki, potem odsączonego tuńczyka i zalewamy masą jajeczną
Kuchenne Wariacjepierożki z warzywami i tuńczykiem Składniki na 16 sztuk:1 opakowanie gotowych blatów na empanadillas 100 g cebuli150 zielonej papryki250 g pomidorów100 g cukinii15 g czosnku1 puszka tuńczyka w oleju 170 g2 jajka ugotowane na twardo1 surowe jajko do pomalowania pierożkówolej do smażeniasól, pieprz Wykonanie:Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, po 5 minutach(...)czym dodajemy pokrojonego i obranego ze skórki pomidora. Kontynuujemy smażenie do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Tuż przed zdjęciem patelni z ognia dodajemy posiekany czosnek i odsączonego z tłuszczu tuńczyka (olej z tuńczyka możemy wykorzystać do smażenia warzyw), mieszamy i przyprawiamy do smaku.Gdy farsz lekko przestygnie dodajemy do niego pokrojone jajka.W międzyczasie wyjmujemy ciasto na empanadillas i zostawiamy
Kulinarne przygody Gatityszczypiorku8 łyżek majonezusól morska Kamispieprz mielony KamisWykonanie:Kuskus gotujemy, studzimy wykładamy do salaterki. Na wierzch wykładamy osączonego tuńczyka, dociskamy łyżką, wykładamy 4 łyżki majonezu,posypujemy posiekanym szczypiorkiem, wykładamy kukurydzę, na wierzch wykładamy resztę majonezu, posypujemy solą i pieprzem. Gotujemy na twardo jajka, ścieramy je na tarce o dużych oczkach na wierzch sąłatki, dekorujemy majonezem i kilkoma gałazkami szczypiorku
Z Majeczką w kuchniSkładniki krakersy, 36 szt jajka, 4 szt ser żółty tarty, 130g tuńczyk w oleju, 2 puszki ogórek konserwowy, 1 duża szt cebula 1 szt majonez, 1 słoik śmie tana 18%, 6 łyżek piep rz szczypiorek Przygotowanie Ser tarty mieszamy z 5 łyżkami majonezu i 2 łyżkami śmietany, doprawiamy p ieprzem. Tuńczyka o dsączamy z zalewy, dodajemy pokrojone w drobną(...)pieprzem. Jajka gotujemy na t wardo, oddzielamy żółtka od białek. Białka drobno siekamy, mieszamy z 2 łyżkami majonezu i 2 łyżkami ś mietany, doprawiamy pieprzem. Żó ł tko rozkruszamy, szczypiorek drobno siekamy. Ż adnej z warstw nie d oprawiamy solą! Układamy warstwy: krakers y - tworzymy kwadrat z 12 sztuk ser z majonezem krak ersy masa z tuńczyka krakersy białko
Gotowanie moimi oczamicebuli 1 łyżka kukurydzy 4 łyżki Twarożku o niskiej zawartości tł. 2 łyżki tuńczyka w sosie własnym kilka oliwek czarnych 4jajka Wszystkie składniki warzywne i jajka kroimy drobno dodajemy kukurydze, twarożek i tuńczyka...ponieważ twarożek ma swoja zalewe nie dodawałam juz jogurtu naturalnego...doprawiamy do smaku
NaKońcuJęzykawiąteczni biesiadnicy też zastanawiali się, co to za ciasto w towarzystwie rzeżuchy :) Składniki: 27 sztuk słonych krakersów 50g sera żółtego pół cebuli ogórek konserwowy / lub papryczka chilli/ tuńczyk sałatkowy w oleju 3 jajka 5 łyżek majonezu pieprz Ugotowane na twardo jajka studzimy i obieramy. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka kruszymy. Białka drobno siekamy, dodajemy 2 łyżki majonezu
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamożna wyczarować cuda! Paleta barw, Mieszanka smaków... Tak, to właśnie sałatka. I to szybka z niej "dama".SKŁADNIKI:- Tuńczyk w oleju, puszka,- Czerwony ryż, 100 g,- Por, 1 spory,- Papryka Czerwona, 1- Papryka Żółta, 1- Pomidor, 3-4,- Jajka, 3- Zielone Oliwki, /do smaku - mało ich trzeba i i tak będą wyczuwalne/- Włoski ser sałatkowy, - Kukurydza, puszka,- Ziarenka "Piekło(...)wodę. Nie może być za miękki. Gotujemy na małym ogniu, co chwilę mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy odrobinę masła lub oliwy z oliwek.2. Gotujemy jajka na twardo. 3. Kroimy wszystkie składniki.4. Dodajemy tuńczyka w oleju i kukurydzę. 5. Mieszamy z majonezem i wszystkimi przyprawami./Jeśli chodzi o ser - jest dość słony, więc lepiej spróbować przed dodaniem
Wypisz Wymalujbyłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła, dlatego od podstawowego przepisu mój się trochę różni :) Składniki: 27 sztuk słonych krakersów 50g sera żółtego pół cebuli papryczka chili tuńczyk sałatkowy w oleju 3 jajka 5 łyżek majonezu pieprz (u mnie pieprz kolorowy, ale jeśli nie macie spokojnie można dodać normalny) szczypiorek do dekoracji Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Obieramy i oddzielamy białka
Czerwona Porzeczkauzyskania gładkiego, elastycznego ciasta (przypomina ciastolinę). Gotowe ciasto uformować w kulę, nakryć ściereczką i odstawić na 2 godziny. NADZIENIE 1 cebula 1 puszka tuńczyka w zalewie własnej 125 g koncentratu pomidorowego 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżka oliwy 1/2 świeżej czerwonej papryki (nie dodałam) 1 łyżka siekanej natki pietruszki ząbek czosnku sól, pieprz do smaku olej(...)rozgrzać na patelni i wrzucić na nią posiekaną drobno cebulę, następnie paprykę, a po ok. 5 minutach koncentrat pomidorowy i osączonego z zalewy tuńczyka. Zamieszać i dusić pod przykryciem przez kolejne 5 minut. Dodać posiekane drobno jajko, pietruszkę, czosnek, sól i pieprz. Ponownie dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia i odstawić. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy (nie powinno być
KUCHARNIASkładniki:świeży młody szpinak lub sałatapuszka tuńczyka w sosie własnympół puszki cieciorkikilka plasterków grillowanej cukinii (można jeść surową)4 jajka ugotowane na twardo1 cebula - podsmażona na oliwie1 ogórek zielony4 szczypty czarnego sezamu (można pominąć). oliwa do smażeniaCukinię grillujemy na patelni grillowej, albo podsmażamy na zwykłej. Następnie cebulę kroimy w piórka i też podsmażamy. Na półmisek wykładamy(...)szpinak albo sałatę, następnie rozkładamy tuńczyka, cieciorkę, cebulę, plastry cukinii i ogórek pokrojony w kostkę. Sałatkę dekorujemy dodatkowo ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo. Całość posypujemy czarnym sezamem. Sałatkę podajemy z sosem winegret. sałatka ze szpinakiem, tuńczykiem i cieciorką
Bon Appetit Małgorzaty