śmietany , jajek , soli i sody zagnieść ciasto. Rozwałkować i wykrawać dość duże koła. Na jednym placuszku układamy szynkę , ser żółty i cebulkę , jeśli lubicie, przykładamy drugi placuszek i w koło zlepiamy. Smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor . Do takich placuszków można użyć różnych farszów np; ziemniaki z cebulką i z kurczakiem lub farszu z tuńczykiem
Sama słodycz i szczypta chilituńczyka. Innym razem norweskie (pseudo)kiełbaski. Tudzież oczyszczające marchewki. Ha. Ha! Czasem jak mam chwilę czasu. A Gizmo nie zdąży jeszcze wyssać szaleju z lewego bimbała. I grzecznie śpi w pozycji na Freda. Kojarzycie pomnik w Montreux? No, właśnie ;)Smażę pankejki. O, przepraszam! Svelery. Bo to w końcu norweskie drugie śniadanie. 2 szklanki mąki 400ml jogurtu waniliowego 2 jajka
bastalenapatrzeć na świat przez słoneczne okulary. I czekam na pierwsze nowalijki. Rzodkiewki, pomidorki, ogóreczki. Wypatruję dnia, w którym pokażę Wam sałatkę grecką w moim wykonaniu, sałatkę hawajską i z tuńczykiem. Teraz co prawda też zdarza mi się je przygotować, ale powiem szczerze, że znacznie lepiej prezentują się w słoneczku, przy temperaturze 25 stopni. Póki co przepis na coś mięsnego(...)trzydniowy, szybki i każdego dnia tak samo smakowity. Paszteciki Ciasto: 3 szkl. mąki krupczatki 150g zimnego masła 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2 jajka 3 łyżki śmietany 18% Farsz: 1 udziec z indyka 2 nóżki z kurczaka kawałek wołowiny rosołowej warzywa do rosołu bułka tarta przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, curry, papryka ostra
Przepysznik - BLW i nie tylkoprzeze mnie przepisu (klik) można także piec w piekarniku - pieczemy je ok. 15-20 minut, w temperaturze 190-200 stopni, do momentu aż staną się złociste. Przed pieczeniem smarujemy jajkiem rozbełtanym z 1-2 łyżkami mleka. Smalec potrzebny do przygotowania ciasta można zastąpić masłem, ale w trakcie smażenia pierożki szybciej się przypiekają, trzeba zatem smażyć tylko kilka naraz(...)empanadillas naprawdę zostawiają nam spore pole do popisu i eksperymentowania, a ja taką zabawę w kuchni ogromnie lubię. Przepisom towarzyszą niestety wyłącznie zdjęcia z empanadillas z tuńczykiem , bowiem kiedy robiłam poprzednie wersje nie prowadziłam jeszcze bloga, a idea fotografowania dań w coraz gęstszej atmosferze zniecierpliwienia zgłodniałych domowników była mi zupełnie obca:) Zapraszam! EMPANADILLAS Z KURCZAKIEM I BRZOSKWINIAMI
KUCHARNIAduże doświadczenie w różnego rodzaju produktach strączkowych i to mnie przekonało. Pasztet okazał się mało problemowy, a do tego bardzo smaczny. Jest bardziej kruchy od poprzedniego mojego pasztetu z tuńczyka, ale to nie ujmuje mu ani w smaku, ani w wyglądzie. Już nawet wpadł mi pomysł co mogę w przyszłości do niego dorzucić, będę informować na bieżąco(...)znaczeniu stronę, przepis lub gdzie można nabyć produkt. Składniki: 250 g fasoli mung Skworcu 3 małe marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz majeranek chili natka pietruszki olej z awokado do smażenia Wykonanie: Fasolę pasuje namoczyć przez całą noc, a następnego dnia ugotować
Blondynka Gotujepuszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej garść pestek słonecznika pieprz sól PRZYGOTOWANIE: Ogórka oraz pomidora obrać i pokroić w kostkę Kukurydzę oraz fasolę odsączyć z zalewy, przepłukać wodą Tuńczyka częściowo odsączyć z oleju, ale nie całkowicie- zostawić trochę do połączenia składników Pestki dyni przyprażyć na patelni Wszystkie składniki połączyć i doprawić solą i pieprzem według uznania Naprawdę warto się(...)pewno wybierze coś dla siebie, wystarczy trochę się rozejrzeć. Przygotowując ryby warto też pamiętać, aby możliwie jak najmniej ingerować w naturalny smak i zrezygnować z grubej panierki z jajek i bułki tartej będącej wyłącznie gąbką dla tłuszczu. Odpowiednie przyrządzenie może się okazać kluczem do sukcesu, dlatego warto eksperymentować- możliwości jest mnóstwo, dodajcie do tego chęci, a z pewnością pokochacie
peanutbuttermonsterodsączeniu - 240 g); 1 średnia cebula; Pęczek szczypiorku; 4 łyżki majonezu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić. Pokroić w kostkę. Tuńczyka odsączyć z oleju. Dodać do ziemniaków. Groszek odsączyć z zalewy. Dodać do sałatki. Cebulę obrać, drobno posiekać. Dodać do sałatki. Szczypiorek umyć, osuszyć, posiekać. Dodać do sałatki (odrobinę można pozostawić(...)mdła - można wówczas dodać drobno pokrojone ogórki kiszone. Groszek w sałatce można zastąpić kukurydzą konserwową, a szczypiorek - koperkiem. Dla nadania sałatce koloru można dodać drobno pokrojoną, czerwoną paprykę i/lub jajka ugotowane na twardo. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskawspaniały rok. W ciągu tego roku mój blog został oglądany aż 145 tys. razy! Spośród 83 wpisów, najchętniej oglądaliście: 1. Zupa krem z pomidorów 2. Spaghetti z tuńczykiem 3. Tarta z kurczakiem, pieczarkami i warzywami 4. Sałatka z wędzonym kurczakiem 5. Sałatka z kurczakiem, ryżem i ananasem Jeżeli wśród Was znajdzie się osoba, która(...)zaskoczę Was jakimś przepisem :) Na koniec zamieszczam przepis na przepyszne ciasto marchewkowe! CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM TWAROGOWYM Składniki na ciasto: - szklanka mąki pszennej - 2/3 szklanki brązowego cukru - 3 jajka - 1/3 szklanki oleju - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 szklanki startej marchewki - 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich - plus 1/4 szklanki do dekoracji - 1 łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej - szczypta
Zgrabne Gotowanienami od zawsze. Nie wyobrażam sobie Świąt, przyjęć, czy innych ważnych okazji bez sałatki jarzynowej. Choć jej chwała już przemija, wypierana przez sałatkę gyros, makaronową, z ryżem, tuńczykiem i tym podobne, to jednak z sentymentem zawsze wraca. Prawda jest taka, że z roku na rok przygotowuję jej coraz mniej, bo przy ciągle rosnącej konkurencji ze strony pieczonych i wędzonych(...)słodkiej kukurydzy 1 puszka groszku konserwowego (lub szklanka ugotowanego, mrożonego groszku, który jest o wiele lepszy i ładniej się prezentuje) 1 por (biała część) 2 średnie ogórki konserwowe 6 jajek ugotowanych na twardo 1 łyżeczka musztardy około 300 ml majonezu (możemy go zastąpić częścią jogurtu naturalnego) sól pieprz Wszystkie ugotowane warzywa obieramy, kroimy w podobnej wielkości kostkę
Rozpustne gotowaniecebula czerwona, 1 duża- cebula biała, 1 duża.- majonez. 2 łyżki, (najlepiej domowy)- pieprz czarny, do smaku- domowa przyprawa warzywna, do smakuWYKONANIE:Wszystkie składniki z puszki odsączyć i wymieszać. Jajka ugotowane na twardo pokroić w kostkę. Cebulę pokroić bardzo drobno. Dodać majonez i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Szybko, łatwo, sprawnie, bez bałaganu! :) Najlepsza jest na drugi dzień gdy smaki się(...)Brzmi przecież tak banalnie a jest po prostu przepyszna! INNE SAŁATKI NA SZYBKO:1. KREMOWA SAŁATKA/PASTA - ŚLEDŹ WE WŁOSZECH (łódeczki pomidorkowe)2. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I...3. SAŁATKA TUŃCZYKOWA (z kapustą pekińską, ryżem i...)4. SAŁATKA/PASTA KANAPKOWA Z PORA5. SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ANANASEM6
Wypisz Wymalujgłodna i mogłabym zjeść wszystko, co napotkam na swojej drodze. Z drugiej strony często jestem tak zmęczona, że nie mam już siły nic przygotować, zasypiam zanim ugotują mi się jajka na kanapkę. W takie dni idealnym rozwiazaniem wydaję się być np. kebab-szybki i sycący. Ale kto to słyszał żeby jeść takie rzeczy po godz.23?! Dziś chciałam się z Wami(...)domu? Często Wam się to zdarza? Z chęcią poznam Wasze przepisy na szybkie kolacje :) Składniki na 2 porcje: 1 dojrzałe i miękkie awokado 80 g łososia (może byc tuńczyk) w sosie własnym z puszki 6-8 łyżek sosu Teriyaki np. YAMASA 2 szczypty ostrej papryki w proszku Rybę odsączamy, przekładamy do miszecki, zalewamy sosem Teriyaki i ostrożnie mieszamy. Odstawiamy
Zawsze głodna!Podczas sylwestrowej nocy będziemy czekać na północ w domowym zaciszu, przy menu specjalnie skomponowanym na Sylwestra z nowymi przepisami i takim, które już były prezentowane na
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjest młoda i jędrna nie trzeba jej obierać – wystarczy dokładnie umyć). Cukinię lekko posolić i zostawić w miseczce. Por drobno poszatkować i zeszklić na maśle. Przygotować mieszaninę z jajek i śmietany. Na podpieczony spód wykładamy cukinię i por. Następnie układamy naprzemiennie kawałki łososia i pokrojonych w plastry serów. Mieszaninę doprawiamy pieprzem (z solą ostrożnie, bo i łosoś i cukinia(...)łososiem i cukinią może być podawana od razu, na zimno, albo odgrzewana kilka minut w piekarniku (nie w mikrofalówce). Podobne przepisy Pizza al tonno czyli pizza z tuńczykiem Konfitura z pomidorów z chili i kolendrą Roladki z wędzonego łososia Inny tatar z łososia .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line
Pociąg Do Kuchniłyżeczki sody Masa: 400 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 80 ml zimnej wody 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru sok pomarańczowy do nasączania 4 łyżki jagód Jajka rozdzielamy. Białka ubijamy z cukrem i sodą na sztywną masę. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie łączymy składniki i przelewamy(...)znajdziecie tu —>KLIK Zrobiłam też surówkę z czerwonej kapusty. Nie załapała się na zdjęcie ale zapraszam po przepis :) —>KLIK Rollsy z tortilli zrobiłam z kukurydzą, tuńczykiem i serkiem twarogowym o smaku pomidorowym. Zmodyfikowałam trochę przepis dostępny tu —>KLIK Wszystkie drobne przekąski ułożyłam na drewnianej skrzyneczce i ustawiłam na krześle do którego przyczepiłam etykietki
Mienta blog