rybach, a sałatka czeka :) Prosta, szybka i zdrowa, bo z ryżem i małą ilością majonezu. Składniki 2 torebki ryżu naturalnego 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 4 ogórki konserwowe 3 jajka ugotowane na twardo pół papryki czerwonej 1 cebula 100 g kukurydzy z puszki pietruszka do przyzdobienia 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz(...)smaku Sposób przygotowania Ryż ugotować wedle instrukcji na opakowaniu, odstawić do wystygnięcia. Paprykę, jajka, ogórka i cebulę pokroić w kostkę wsypać do dużej miski. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do dużej miski razem z ryżem. Majonez połączyć z jogurtem i musztardą, dodać do sałatki, dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Przyozdobić na sam koniec posiekaną pietruszką. Smacznego
pink envelopePiątek trzeba świętować :) Z tej okazji zrobiłam pyszną sałatkę w stylu nicejskim. Nie ma w niej tuńczyka w puszce, jest za to pyszny stek, nie ma jaja na twardo, jest mega jajko marynowane w szafranie, jego smak jest zupełnie inny, podkręcony na maksa. No i dodatkowy atut- jest bardzo pożywna, a wszyscy wiemy, że w piątek o takie rzeczy trzeba(...)WYKONANIE Zacznij od zamarynowania jajka, dość duży kieliszek wyłóż folią spożywczą, wbij jajko, przypraw szafranem, solą i pieprzem, szczelnie zawiąż, tak zapakowane jajko włóż do wody i gotuj do momentu aż zetnie się białko. Stek z tuńczyka posól, popieprz i usmaż na patelni grillowej, minuta z jednej strony powinna wystarczyć. Pokrojonego pomidora, cebulę, oliwki, sałatę, posiekane anchois wymieszaj, odłóż
Kuchnia bezglutenowa Lolitraktowana w kategorii FIT. A do tego bardzo ładnie prezentuje się na talerzu :) Składniki /na 2-3 porcje/: 6 młodych ziemniaków 1/2 czerwonej cebuli puszka tuńczyka w sosie własnym 2 garście rukoli 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżeczki oliwy sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować na parze. Odstawić do ostudzenia i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć(...)miski. Dodać rukolę, pokrojoną w kostkę i sparzoną wrzątkiem cebulę i odsączonego tuńczyka. Doprawić do smaku, dodać oliwę i wymieszać. Rozłożyć na talerzach i dodać pokrojone w ćwiartki jajka
Pasja SmakuSkładniki: 250 g biał ego sera półtłustego 185g Tuńczyka rozdrobnoinego w oleju roślinnym 1 czerwona cebula 5 jajek sól, pieprz sz czypta tymianku ły żeczka oct u kilka kropel cytryny natka pie truszki Przygotowanie: Wło żyć do miski ser , tuńczyka, pokrojoną w dr obną kostkę cebulę. Doprawić sol ą , pieprzem , tymiankiem, octem i cytryną. Dodać poszatkowaną pietruszkę. Wymieszać. Jajka ugotować
Gaździnka warzyugotowaniu około 1,5 szklanki) ma zaledwie 296 kcal. Składniki: ½ szklanki kaszy bulgur (około 125 g ) 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 posiekana cebuli 1 łyżka masła 1 jajko 1 łyżka bułki tartej + kilka łyżek do panierowania(...)łyżka mąki sól i pieprz olej do smażenia Kaszę ugotować w 2 szklankach posolonej wody. Cebulę zeszklić na maśle. Przestudzoną kaszę wymieszać z rozdzielonym widelcem tuńczykiem, cebulką i natką pietruszki. Do kaszy dodać jajko, łyżkę bułki tartej i łyżkę mąki. Dodać pieprz do smaku i ewentualnie dosolić. Wyrobić zwartą masę i uformować małe kotleciki (kotlety najlepiej formować dłońmi zwilżonymi zimną
Trzeci talerzsałatka, która podbiła nasze serca i żółądki. Przepis znaleziony na blogu Przy kuchennym stole Składniki : 250 g makaronu kolorowego świdry 4 jajka ugotowane na twardo 1 brokuł 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1/2 główki sałaty lodowej 6-7 pomidorków koktajlowych sól na sos : 1 mały kubek gęstego(...)włożyć do osolonego wrzątku i gotować bez przykrycia (żeby nie stracił koloru) przez około 10-15 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą, ostudzić. Jajka pokroić na ćwiartki, pomidorki na połówki, sałatę porwać na małe kawałki, a tuńczyka osączyć i widelcem podzielić na kawałki. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać w misce, ewentualnie lekko posolić. Z podanych składników przygotować
cucinareziemniaków miąższ, pozostawiając trochę przy skórce. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a tuńczyka odcedzamy z zalewy. W misce rozgniatamy widelcem miąższ z ziemniaków, dodajemy jajko, natkę pietruszki, szczypiorek, mozzarellę, wrzucamy cebulę oraz tuńczyka i przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Wszystko dokładnie mieszamy i faszerujemy ziemniaki. Następnie znów wkładamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze około 15-20 minut. Proponuje podawać
Symfonia smakowaKolejna pasta. Tym razem z tuńczykiem. puszka tuńczyka w sosie własnym 5 – 6 suszonych pomidorów 3 jajka 1 czubata łyżka jogurtu greckiego sól, płatki chili jajka ugotować na twardo. Obrać, pokroić na mniejsze części, dodać odsączonego tuńczyka, pomidory, doprawić. Wszystko zmiksować. Smacznego
Polska Zupapomysł wykorzystać na przekąskę dla niespodziewanych gości, np. na krakersy lub małe kromeczki pieczywa tostowego. Wyśmienite i proste w obsłudze. Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym 2 jajka ugotowane na twardo 4 ćwiartki ogórka konserwowego garść szczypiorku 1 gruby plaster czerwonej cebuli pieprz, sól łyżeczka majonezu Sposób przygotowania: Wszystkie
pieprzny smaczekWielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Dzisiaj propozycja na prostą pastę do faszerowania jajek, na bazie paluszków krabowych. Wielkanocne jajka możemy tez urozmaicić innymi farszami, na przykład pastą z tuńczykiem lub pastą łososiową,. Na blogu znajdziecie też przepis na jajka faszerowane pastą łososiową. Wielkanocne menu nie może być przecież nudne ! Jajka faszerowane pastą krabową Składniki: 6 jajek ugotowanych
Kulinarne przygody Gatitypowodu, że znika w zastraszającym tempie. Jest tak pyszna, że trudno się jej oprzeć. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu:) Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka tuńczyka w zalewie 1 puszka kukurydzy 20 dag żółtego sera 4 łyżki majonezu 1 pęczek szczypiorku Wykonanie: Jajka obieram i kroję na połówki, żółtka odkładam
Bea(u)ty kitchensolą i pieprzem. Gotowy sos wstawiamy do lodówki. Sałatkę z tuńczykiem i jarmużem podajemy na zimno z ulubionym pieczywem. Sos podajemy oddzielnie. Osobom, które lubią tuńczyka polecam także inną wersję takiej sałatki z jajkiem i ogórkami kiszonymi . W tym poście można także przeczytać o tym, dlaczego warto jeść tuńczyka
My Chcemy JeśćOdchudzanie się to niegłodzenie. To przemyślane posiłki, to urozmaicenie, kolor i smak, niekoniecznie posiłek z chlebem. Dlatego proponuje szybki omlet na śniadanie z pomidorami i tuńczykiem
Bernika - moj kulinarny pamietnikŁagodny tuńczyk w oleju z dodatkiem gotowanego jajka, papryki, fasoli i pysznego sosu. Pycha! Sałatka jest bardzo łatwa w przygotowaniu, no zresztą jak i wszystkie sałatki. W przepisie proponuję dwa rodzaje sosu, pierwszy łagodny na bazie majonezu, a drugi pikantny, ja bardziej lubię pikantny. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: Puszka tuńczyka w oleju 0,5 główki sałaty lodowej2 pomidory100
Kuchnia Łukaszachociaż dzisiaj pełni funkcję mojej kolacji. SKŁADNIKI: mała puszka fasoli białej (gotowanej na parze) mała puszka fasoli czerwonej (gotowanej na parze) mała puszka kukurydzy 1 jajko ugotowane na twardo 1 kiszony ogórek 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżka majonezu sól pieprz A jak to zrobić: Jajko pokroić w kostkę, a ogórka w pół
Kuchnia w opałach