Biszkopty przełożone kremem z mascarpone oraz owocami. Letnia odmiana tiramisu. Najlepiej smakuje z truskawkami, malinami i borówkami. Z przepisu wychodzi duża porcja (wysoka tortownica o średnicy 26 cm). 2 opakowania podłużnych biszkoptów (2 x 200 g) 1 kg sera mascarpone 9 żółtek 3/4 szklanki cukru ok. 700 g owoców (truskawek, malin, borówek) 50 g mlecznej czekolady 1 szklanka syropu(...)masę. Miksować na wysokich obrotach. Następnie zmniejszyć obroty i dodawać po łyżce sera. Przygotowaną masę odstawić do lodówki. Konfiturę (sam sos, bez owoców)/syrop wymieszać z wodą i brandy. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki (zostawić trochę do ozdoby). Biszkopty maczać w przygotowanym sosie owocowym. W tortownicy układać po kolei: biszkopty, masę serową, owoce. Ułożyć trzy warstwy biszkoptów. Na ostatniej warstwie
BullioProsta rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i truskawkami, która wygląda bardzo efektownie dzięki sposobowi nałożenia ciasta na blaszkę. Zyg-zak to rolada, którą każdy może zrobić sam bez specjalistycznego sprzętu i wyszukanych technik. Wystarczy użyć 2 barwników…. Albo jednego kontrastującego z naturalnym kolorem ciasta…. Albo w ogóle nie używać barwnika, a jedynie jedną część zabarwić kakao. Przepis na brytfankę wielkości(...)całkowitego wystygnięcia. Masa śmietankowa: 400 ml śmietany kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki soku z cytryny 1,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w ½ szklanki gorącej wody 10 truskawek przekrojonych na 4 części Rozpuszczoną żelatynę przestudzić. Śmietaną ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać sok z cytryny i dalej miksując wlać żelatynę cienkim strumieniem. Na „rozłożone” ciasto rozsmarować bitą śmietanę
Trzeci talerzciastem zamykam sezon rabarbarowy- teraz nadszedł czas na maksymalne wykorzystanie truskawki ;))) Ciasto drożdżowe ze wspomnianym już rabarbarem oraz truskawkami, posypane kruchą i aromatyczną cynamonową kruszonką z dodatkiem płatków owsianych. Bardzo puszyste, lekkie, mięciutkie i delikatne (jeżeli interesuje Was wersja bardziej 'gliniasta' to polecam to ciasto drożdżowe ) nie za słodkie, czyli idealne nie tylko do kawy czy kakao(...)masło- 100 g * mleko- 200 ml * świeże drożdże- 20 g Kruszonka: * mąka- 70 g * płatki owsiane- 70 g * cukier- 80 g * masło- 70 g Dodatkowo: * rabarbar- 1 łodyga * truskawki- 150 g Ciasto: Mąkę wsypać do miski, zrobić zagłębienie, w którym mieszamy rozkruszone drożdże z łyżką cukru i ciepłym mlekiem (połowa ilości podana w przepisie). Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia
Kraina Miodem Płynącaprzypadły mi do gustu, można robić z nich dżem, pudding, ciasteczka, dodawać do koktajli i wiele wiele więcej. Wypróbujcie ten dżem jest po prostu obłędny :) Składniki - 2 szklanki truskawek - 2 łyżki nasion chia - 2 łyżeczki miodu (można pominąć) Przygotowanie : Truskawki lekko zblendować i zagotować i dodawać nasion chia, chwilę gotować, można dodać więcej lub mniej nasion chia(...)zależności od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać, oraz od tego ile soku mają truskawki
zdrowa vege kuchniaOrzechowy spód, słodka śmietana z mascarpone i truskawki. Do tego jeszcze orzechy w karmelu. Można chcieć czegoś więcej. Ciacho idealne na leniwe popołudnie! Ciasto: 150 g mąki pszennej 75 g orzechów włoskich 70 g cukru 160 g masła 2 żółtka Krem: 300 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 śmietan fix 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 300 g truskawek(...)sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan fixu. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy tylko do połączenia składników. Kremem smarujemy wystudzoną tartę. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki truskawki i orzechy arachidowe w karmelu. Całość zalewamy rozpuszczoną w szklance wrzątku i tężejąca galaretką
VioletoweKucharzenieDżem ze słodkich, dojrzałych truskawek z nutką kwiatową bo dodałam do owoców świeżo zerwane kwiaty czarnego bzu. Zimą przypomni letnie dni i spacer po zielonym lesie. Truskawki to pierwsze owoce jakie przetwarzam z myślą o zimie. Już są dobrze dostępne więc powoli zaczynam pakować je do słoików. Wypróbuj przepis na Dżem truskawkowy z rabarbarem i miętą Kiedy poszłam na wycieczkę(...)czarnego bzu. Żółciaki w większości były już przejrzałe i udało mi się zebrać tylko trochę świeżego grzyba. Zajęłam się więc zbieraniem kwiatów bo pomyślałam właśnie o połączeniu ich z truskawkami. Czarny bez to bardzo pożyteczne rośliny. Kiedy nie mają liści można na nich szukać uszaków bzowych . Teraz jest pora pachnących kwiatów, które nadają się na różne przetwory a późnym latem
Smaczna Pyzaniedzielne przedpołudnie zapraszam Was na tartaletki z truskawkami i galaretką. To pyszny, orzeźwiający deser dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki, 5 dag margaryny, 1,5 łyżki cukru pudru, 2 żółtka, 1/2 łyżki śmietany 18%, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 25 dag truskawek, 1 opakowanie galaretki truskawkowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję cukier puder(...)szklanką krążki. Kawałkami ciasta wyklejam foremki na babeczki. Spód nakłuwam widelcem. Piekę 15 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Galaretkę rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzątku. Odstawiam do przestudzenia. Truskawki płuczę, obieram z szypułek. Owoce układam na upieczonych babeczkach. Zalewam tężejącą galaretką. Odstawiam do całkowitego stężenia
Tradycyjna kuchnia Kasipory zdarzały mi się dni chrupania, kiedy to pół dnia szamałam same niezdrowe rzeczy. Aż w końcu stwierdziłam - dość. Dlatego podczas ostatnich zakupów zaopatrzyłam się w sałatę, truskawki i camembert i przygotowałam na wczorajszą kolację w formie sałatki. Do wypadów nad jezioro pozostał miesiąc, a mi do najlepszej formy daleko. Dlatego czas ruszyć się z kanapy i zacząć przyrządzać sałatki(...)odwdzięczy mi się w ciągu miesiąca płaskim brzuszkiem, ale lepszą kondycją i piękną skórą na pewno. Potrzebne nam (na 1 dużą lub 2 małe porcje): - garść roszponki -5-6 truskawek - pół krążka sera camembert (ja użyłam takiego o obniżonej zawartości tłuszczu) - krem z octem balsamicznym (do kupienia w lidlu) Przygotowanie: Roszponkę opłukać w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć. Ułożyć
W poszukiwaniu inspiracjiWczoraj miałam ochotę na coś słodkiego, zimnego i do picie... Postanowiłam szybko zrobić smoothie, gesty i pyszny koktajl z tego co było w lodówce. Miałam dosłownie trzy truskawki, znalazłam w słoiczku jeszcze trochę konfitury truskawkowej, oraz zamrożone dzień wcześniej kawałki banana czekające w pojemniczku w zamrażalniku, połączenie okazało się idealnym! Smoothie z mrozonych bananow i truskawek 1 banan(...)kawałkach, zamrożony bez skórki garść truskawek, umytych i bez szypułek (lub łyżka truskawkowej, domowej konfitury) 200 ml mleka (może być roślinne) ew. czubata łyżka jogurtu greckiego ew. łyżeczka miodu do smaku 1/4 łyżeczki mielonego imbiru lub mały kawałeczek świeżego Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gęsty ale jednorodny płyn. Nalewamy do szklaneczek i podajemy póki jest zimny
Dzieje kuchennej Wiewióryzyskał on jeszcze wielu zwolenników..a szkoda... Jest lekki, sycący, dietetyczny oraz bardzo smaczny! Dziś przedstawiam trochę urozmaiconą jego wersję z dodatkiem pikantnej salsy truskawkowej, w końcu sezon na truskawki rozkręca się na dobre! Składniki: Placek: -> 250g sera Ricotta -> 150g jogurtu greckiego -> 2 jajka -> Sok z limonki -> Skórka z połowy limonki(...)łyżki miodu Salsa: -> 300 g świeżych truskawek -> Sok z połowy limonki -> Szczypta chilli -> Garść świeżej mięty -> 1 łyżeczka miodu Wykonanie: Ricotte przekładamy na durszlak i pozostawiamy na około 30 minut, tym samym pozbywając się nadmiaru wody. Kolejno przekładamy do miski, dokładamy jogurt grecki, ścieramy skórkę z limonki, oraz wyciskamy sok. Jajka przed dodaniem
Jedz zdrowo żyj zdrowo!dzisiaj dla Was propozycję pysznych bułeczek na parze z dodatkiem truskawek ze śmietaną i posypką z ziarenek Migdałowy Przylądek z Ziarenkowa dostępnych -- - http://www.ziarenkowo.com/ . Jeśli znudziło Wam się mięso to zapraszam na bułeczki , pyszne i proste danie. Składniki : 0,5 kg mąki + troszkę do podsypania 1 szklanka mleka 5 dag drożdży 100 g margaryny(...)jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka Ziarenek Migdałowy Przylądek z Ziarenkowa - http://www.ziarenkowo.com/ Truskawki ze śmietaną jako dodatek Wykonanie : Do miseczki wlać 1/2 szklanki ciepłego mleka , dodać drożdże , 2 łyżki cukru i około 3 łyżek mąki Rozczyn ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Wszystko dobrze wymieszać , przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać resztę mąki
Sama słodycz i szczypta chiliprzez noc orzechów nerkowca czy choćby ziaren słonecznika 3 łyżki cacao w proszku 1 łyżka ziaren cacao w granulkach 1 awokado 1 duży baban zamrożony w kawałkach 4-5 truskawek 2 łyżki miodu,syropu z agawy lub klonowego 1 szklanka wody 4-5 kostek lodu szczypta soli do zaakcentowania słodkości kilka truskawek do przybrania Wykonanie: Zblendować wszystkie składniki razem(...)malakserze na gładki shake.W razie potrzeby (gdy zbyt gęste) dodać nieco więcej wody. Przybrać truskawkami i ewent. listkami miety Pić od razu: chłodne,kremowe,zdrowe i smaczne
Sztuka gotowania w/g SamiryCzekoladowa rozkosz w najlepszym wydaniu :) Lekki, delikatny suflet, intensywnie czekoladowy, o konsystencji pianki. Mokry, ale nie płynny. Najlepiej smakuje podany od razu po upieczeniu, koniecznie z truskawkami albo malinami :) Polecam! Składniki: 100 g gorzkiej czekolady Goplana 2 jajka 50 g masła 1/3 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej szczypta soli truskawki płatki migdałowe Masło rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać połamaną(...)ubijać jeszcze kilka minut. Dodać mąkę, sól i masę czekoladową, delikatnie połączyć. Masę przełożyć do natłuszczonych ramekinów. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Przed podaniem udekorować truskawkami i prażonymi migdałami. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji
Domowa cukiernia Ewysmaku 2 duże kubki śmietany 30% 3 łyżeczki żelatyny 1/2 szkl wody biało czarna czekoladowa posypka ze sklepu Słodki Świat serca czekoladowe ze sklepu Słodki Świat 1 kg truskawek deserowych Wykonanie: Rozpuszczamy masło, studzimy. Dodajemy pokruszone herbatniki, mieszamy. Do smaku dosypujemy cukru pudru, dokładnie ponownie mieszamy. Wykładamy dno tortownicy. dociskamy. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Śmietany ubijamy na sztywno(...)smaku dodajemy cukru pudru- wg swoich upodobań do słodkości. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, dodajemy do ubitej śmietany, miksujemy. Truskawki przekrawamy na połowę, odcięta stroną przyciskamy do boków tortownicy, układamy tak naokoło. Wylewamy masę śmietanową, wygładzamy. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Na wierzch stężałego ciasta wykładamy pokrojone resztę truskawek, ozdabiamy płatkami czekoladowymi i układamy serca
Z Majeczką w kuchniSezon na truskawki trwa niestety bardzo krótki, więc trzeba z niego korzystać ile tylko się da. Jedną z moich ulubionych rzeczy, które można zrobić z truskawek jest prosty mus. Nadaje się idealnie to wielu różnych dań, jak desery, ciasta czy placki ale jego dużą zaletą jest to, że można go zamrozić w kubeczkach i korzystać z niego w okresie zimowym(...)dostępu do świeżych truskawek
Milion Smaków